Luettelo televisiosarjan Muumilaakson tarinoita jaksoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjan jaksoista. Suomessa sarja on nimetty yhdeksi kokonaisuudeksi, Muumilaakson tarinoita, vaikka kyseessä on tuotannollisesti kaksi eri sarjaa, jotka ovat tuotantojärjestyksessä Tanoshii Mūmin Ikka (jaksot 1–78) ja Tanoshii Mūmin Ikka: Bōken Nikki (jaksot 79–104). Sarjan kaikkiaan 104:sta osasta Suomessa on esitetty 101 jaksoa. Suomessa esittämättömistä kolmesta jaksosta kaksi kuuluu ensimmäiseen ja yksi toiseen sarjaan. Yksi näistä kolmesta jaksosta tiettävästi jopa dubattiin suomeksi,[1] mutta lopulta kaikki todettiin erinäisistä syistä sarjan suomalaiseen versioon sopimattomiksi. Sarjan jaksoissa tapahtuu aina jakson nimeen liittyviä tapahtumia. Jotkut kertomukset on jaettu kahteen tai kolmeen peräkkäiseen jaksoon, mutta muuten sarjassa on melko vähän jatkuvaa juonta.

Sisällysluettelo

Jaksot ja kirja, johon jakso perustuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakson nimi Ensiesitys Suomessa Kirja tai sarjakuva, johon jakso perustuu
Jaksot 1–78 kuuluvat Tanoshii Mūmin Ikka -sarjaan. Jaksot esitettiin ensimmäistä kertaa suomessa vuosina 1991–1994. Jaksot 1–76 julkaistiin videolla vuosina 1992–1994.
1. Muumilaakson kevät (osa 1) 1. syyskuuta 1991 Taikurin hattu
2. Taikurin hattu (osa 2) 8. syyskuuta 1991 Taikurin hattu
3. Rannalta löytynyt hylky (osa 1) 15. syyskuuta 1991 Taikurin hattu
4. Tervetuloa hattivattien saarelle (osa 2) 22. syyskuuta 1991 Taikurin hattu
5. Hattivattien salaisuudet (osa 3) 29. syyskuuta 1991 Taikurin hattu
6. Pikkuruiset vieraat (osa 1) 6. lokakuuta 1991 Taikurin hattu
7. Matkalaukku (osa 2) 13. lokakuuta 1991 Taikurin hattu
8. Taikurin taika (osa 3) 20. lokakuuta 1991 Taikurin hattu
9. Näkymätön lapsi (osa 1) 27. lokakuuta 1991 Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia: Tarina näkymättömästä lapsesta
10. Ninni saa hymynsä takaisin (osa 2) 3. marraskuuta 1991 Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia: Tarina näkymättömästä lapsesta
11. Niisku leijailee taivaalla 10. marraskuuta 1991
(12.) Suomessa esittämätön jakso "Muumit ja taistelu merirosvoa vastaan" (ムーミン海賊と闘う, Muumin kaizoku to tatakau)[2] Ei esitetty Suomessa
13. Maailman viimeinen lohikäärme 17. marraskuuta 1991 Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia: Maailman viimeinen lohikäärme
14. Tiukka naapuri 24. marraskuuta 1991 Muumipeikko 2: Kuvitteluleikki
15. Niiskuneiti potee muistinmenetystä 1. joulukuuta 1991 Muumipeikko 22: Niiskuneidistä tulee ennustaja
16. Olioita avaruudesta 8. joulukuuta 1991 Muumipeikko 4: Muumipeikko ja marsilaiset
17. Muumipappa kaipaa vaihtelua 15. joulukuuta 1991 Muumipeikko 1: Muumiperhe
18. Taikasiemeniä valtamerestä (osa 1) 22. joulukuuta 1991 Muumipeikko 3: Viidakkoelämää
19. Viidakon kätköissä (osa 2) 29. joulukuuta 1991 Muumipeikko 3: Viidakkoelämää
20. Muumipeikko pelastaa tiikerit (osa 3) 5. tammikuuta 1992 Muumipeikko 3: Viidakkoelämää
21. Nuuskamuikkunen lähtee pois 12. tammikuuta 1992
22. Muumipeikon ja Pikku Myyn talvinen seikkailu (osa 1) 19. tammikuuta 1992 Taikatalvi
23. Talven vieraita (osa 2) 26. tammikuuta 1992 Taikatalvi
24. Kiirehdi, Nuuskamuikkunen 2. helmikuuta 1992 Taikatalvi sekä Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia: Kevätlaulu
25. Majakka (osa 1) 9. helmikuuta 1992 Muumipappa ja meri sekä Muumipeikko 4: Muumiperhe ja meri
26. Majakka syttyy (osa 2) 16. helmikuuta 1992 Muumipappa ja meri sekä Muumipeikko 4: Muumiperhe ja meri
27. Jenni-täti on miljonääri 23. helmikuuta 1992 Muumipeikko 1: Muumiperhe
28. Laineilla lipuva teatteri (osa 1) 1. maaliskuuta 1992 Vaarallinen juhannus
29. Kadonneet lapset (osa 2) 8. maaliskuuta 1992 Vaarallinen juhannus
30. Jälleen yhdessä (osa 3) 15. maaliskuuta 1992 Vaarallinen juhannus
31. Iso jysäys 22. maaliskuuta 1992
32. Kultakala 29. maaliskuuta 1992
33. Lampun henki 5. huhtikuuta 1992 Muumipeikko 9: Muumin lamppu
34. Leija 12. huhtikuuta 1992
35. Noita 19. huhtikuuta 1992
36. Joulu on ovella (osa 1) 26. huhtikuuta 1992 Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia: Kuusi
37. Keskitalven kokko (osa 2) 3. toukokuuta 1992 Taikatalvi
38. Loitsu 10. toukokuuta 1992
39. Jysähdyksiä yössä (osa 1) 17. toukokuuta 1992
40. Salaperäistä ilotulitusta (osa 2) 24. toukokuuta 1992
41. Rosvoja Muumilaaksossa 31. toukokuuta 1992
42. Auringonpimennys 7. kesäkuuta 1992
43. Primadonna 14. kesäkuuta 1992 Muumipeikko 4: Muumipeikko rakastuu
44. Hauska syntymäpäivälahja 21. kesäkuuta 1992
45. Muumipeikko rakentaa talon 28. kesäkuuta 1992 Muumipeikko 3: Talonrakennus
46. Musta kreivitär 5. heinäkuuta 1992 Muumipeikko 11: Muumipeikko maanviljelijänä
47. Kuuma lähde 12. heinäkuuta 1992 Maailmankartalle pääsemistä käsitellään sarjakuvassa Muumipeikko 9: Muumipeikko ja rautatie.
48. Kuplia 19. heinäkuuta 1992
49. Jättikurpitsa 26. heinäkuuta 1992
(50.) Suomessa esittämätön jakso "Ääni kelon sisällä" (枯木の中の声, Kareki no naka no koe) Ei esitetty Suomessa
51. Niiskuneiti selvänäkijänä 2. elokuuta 1992 Muumipeikko 22: Niiskuneidistä tulee ennustaja
52. Aarteenetsintää 9. elokuuta 1992 Muumipeikko 11: Muumipeikko ja kullankaivajat
53. Vedenneito 29. elokuuta 1993
54. Timantti 5. syyskuuta 1993 Muumipeikko 14: Mymmelin timantti
55. Muumipapan toinen nuoruus 12. syyskuuta 1993 Muumipeikko 23: Muumipappa vanhuuden porteilla
56. Salainen ruokalaji 19. syyskuuta 1993
57. Äidinrakkaus 26. syyskuuta 1993 Muumipeikko 19: Muumipeikko ja orpolapset
58. Taiteilijoita Muumilaaksossa 3. lokakuuta 1993 Muumipeikko 12: Muumipeikko ja taide
59. Noitakävelyä 10. lokakuuta 1993 Mamelukkikala esiintyy kirjassa Taikurin hattu.
60. Kauhea Pikku Myy 17. lokakuuta 1993 [3]
61. Muumipeikko ennustaa korteista 24. lokakuuta 1993 Muumipeikko 1: Muumipeikko
62. Muumipapan muistelmat I 31. lokakuuta 1993 Muumipapan urotyöt
63. Muumipapan muistelmat II 7. marraskuuta 1993 Muumipapan urotyöt
64. Muumipapan muistelmat III 14. marraskuuta 1993 Muumipapan urotyöt
65. Naamiaiset 21. marraskuuta 1993 Naamiaisvieraat (esim. Niiskuneidin, Myyn ja Nipsun tapaama aatelismies) esiintyvät sarjakuvassa Muumipeikko 6: Niiskuneiti rokokoossa.
66. Vampyyri 28. marraskuuta 1993 Muumipeikko 14: Muumit ja vampyyri
67. Tuoli 5. joulukuuta 1993
68. Muumipeikko ja linnut 12. joulukuuta 1993
69. Feeniks-lintu 19. joulukuuta 1993
70. Muumipeikon iso kala 26. joulukuuta 1993
71. Tyrmääjäsieni 2. tammikuuta 1994
72. Muumipeikko ja delfiini 9. tammikuuta 1994 Veden alla hengittämistä käsitellään sarjakuvassa Muumipeikko 20: Muumipeikko ja merenneito.
73. Luola 16. tammikuuta 1994
74. Ihana lahja 23. tammikuuta 1994
75. Satumainen smaragdi 30. tammikuuta 1994
76. Talon maalausta 6. helmikuuta 1994
77. Suuri lentokilpailu (osa 1) 13. helmikuuta 1994
78. Kohti etelää (osa 2) 20. helmikuuta 1994
Jaksot 79–104 kuuluvat Tanoshii Mūmin Ikka: Bōken Nikki -sarjaan. Jaksot esitettiin ensimmäistä kertaa Suomessa vuonna 1997, mutta jaksot 77–91 julkaistiin videolla jo vuosina 1995–1996 ja jaksot 92-101 vuonna 1998.
79. Muumipeikon kihlaus 1997 Muumipeikko 21: Muumipeikon kihlaus
80. Nipsu rakastuu 1997 Muumipeikko 21: Nipsu rakastuu
81. Uusi elämä 1997 Muumipeikko 3: Aloitamme uuden elämän
82. Hemulitäti tulee muumitaloon 1997
83. Muumipeikko ja kultainen häntä 1997 Muumipeikko 7: Muumipeikko ja kultainen häntä
84. Hiekkaveistoksia 1997
85. Merirosvojen huviretki 1997
86. Poliisimestarin veljenpoika 1997 Muumipeikko 13: Poliisimestarin veljenpoika
87. Aikakone 1997 Muumipeikko 5: Muumipeikko villissä lännessä
88. Muumitalvi 1997 Muumipeikko 8: Muumitalvi
89. Joulutarina 1997 Muumipeikko 21: Muumijoulu
90. Muumit muinaisuudessa I 1997 Muumipeikko 21: Muumipeikko Egyptissä
91. Muumit muinaisuudessa II 1997 Muumipeikko 21: Muumipeikko Egyptissä
92. Aarrekartta 1997 Hattivattien hehkua käsitellään kirjassa Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia: Hattivattien salaisuus.
93. Nipsu apumiehenä 1997
94. Muumipeikko ja Haisuli vaihdokkaina 1997
95. Muumipeikko Villissä lännessä 1997 Muumipeikko 5: Muumipeikko villissä lännessä
96. Muumipeikon Robinson-seikkailu 1997 Muumipeikko 12: Robinson Muumi
97. Pikku Myyn lyhyt romanssi 1998
98. Lohikäärmeen kyyneleitä 1998
99. Aikakoneella renessanssiin 1998
100. Punainen täysikuu 1998
101. Koulu kutsuu 1998
(102.) Suomessa esittämätön jakso "Syntymäpäiväyllätys" (ミィのやけくそ誕生日)[2] Ei esitetty Suomessa
103. Salainen lääke (osa 1) 1998
104. Kultainen valtakunta (osa 2) 1998

Suomessa esitetyt jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jaksot 1–78 kuuluvat Tanoshii Mūmin Ikka -sarjaan.

1. Muumilaakson kevät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumit heräävät keväällä talviunestaan, ja Muumipeikko ystävineen löytää vuoren huipulta suuren, mustan silinterihatun. Hattu ei olekaan mikä tahansa hattu, vaan se muuttaa kananmunankuoret pilviksi ja Muumipeikon kummituseläimeksi kesken piilosilla olon. Muumit päättävät heittää sen jokeen.

Ensimmäisessä jaksossa esitellään hahmoista Muumipeikko, Muumipappa, Muumimamma, Pikku Myy, Nuuskamuikkunen, Nipsu ja Niiskuneiti. Myös Niisku ja Hemuli esiintyvät ohimennen.

2. Taikurin hattu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuuskamuikkunen löytää jälleen salaperäisen hatun, joka on ajautunut hiekkasärkälle ja tehnyt vedestä vaapukkamehua. Nuuskamuikkunen saa selville, että hattu kuuluu Taikurille. Hän tekee Muumipeikon kanssa muurahaisleijonalle kepposen, minkä jälkeen hattu piilotetaan Muumitalon kellariin. Pikku Myy kuitenkin laittaa uteliaisuudessaan hattuun langanpätkän, joka muuttuu suureksi köynnöskasviksi. Taikuri saapuu paikalle ja pelastaa Muumitalon joka on kokonaan kasvin peitossa.

Jakso eroaa muista Taikurin esiintymisistä sarjassa siten, että tässä jaksossa Taikurin pantteri puhuu.

3. Rannalta löytynyt hylky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipapan kirjoitustyö kangertelee, kuten myös Niiskun lentohärvelin teko. Pian he saavat kuitenkin muuta pohdittavaa, kun Muumipeikko ystävineen löytää rannalta lähes ehjän hylyn ja ryhtyvät kunnostamaan sitä. Samaan aikaan Hemuli pohtii uutta keräilykohdetta postimerkkien sijaan, ja päättää lopulta kerätä kasveja.

Tämä on sarjan ensimmäinen jakso, jossa Niisku ja Hemuli esiintyvät kunnolla.

4. Tervetuloa hattivattien saarelle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumien vene lasketaan vihdoin vesille, ja Muumit ystävineen purjehtivat kaukaiselle saarelle. Myrsky kuitenkin yllättää, ja he joutuvat viettämään yönsä saarella. Saaren pienet asukkaat kiukustuvat, kun Hemuli anastaa heidän ilmapuntarinsa.

5. Hattivattien salaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myrskyn aikaan hattivatit tulevat hakemaan takaisin ilmapuntariaan, minkä seurauksena Niiskuneidin hiukset kärventyvät. Myrskyn jälkeen aamulla hattivatit lähtevät saarelta pois ja Muumit etsivät rannalta myrskyn tuomaa hylkytavaraa. Muumipeikko ihastuu laivan keulakuvaan, ja Nuuskamuikkunen löytää jotain kimmeltävää.

Tämä on sarjan ensimmäinen jakso, jossa Nipsu ei esiinny. Lisäksi kyseessä on ensimmäinen jakso, jossa ei olla lainkaan Muumilaaksossa.

6. Pikkuruiset vieraat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikku Myy tekee kepposia Posteljoonille, mutta onneksi Myyn sisko, Mymmeli, tulee vihdoin takaisin Muumilaaksoon hermolomansa jälkeen. Häntä seuraavat Tiuhti ja Viuhti, kaksi pikkuruista, pelokasta vierasta jotka raahaavat suurta matkalaukkua. He majoittuvat peloissaan Muumitaloon. Muumilaaksoon on tulossa toinenkin yllätysvieras, Mörkö.

Tämä on sarjan ensimmäinen jakso, jossa esiintyvät Tiuhti, Viuhti, Posteljooni, Poliisimestari, Mymmeli ja Mörkö.

Tämä on myös sarjan ensimmäinen jakso jossa Niiskuneiti ei esiinny.

7. Matkalaukku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niiskuneiti utelee Tiuhdilta ja Viuhdilta matkalaukun sisältöä, joka näyttäisi kuuluvan Mörölle. Muumit valmistautuvat Mörön paluuseen ja Muumimammalla on suunnitelma sen hätyyttämiseksi. Hän antaa Mörölle Muumipeikon näkinkengän, jonka hän sai lahjaksi Niiskuneidiltä. Myöhemmin Muumipeikko löytää Tiuhdin ja Viuhdin kanssa rannalta toisen samanlaisen, eikä aio paljastaa sitä Niiskuneidille.

8. Taikurin taika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko etsii rannalta kaunista keulakuvaa tuloksetta. Tiuhti ja Viuhti näyttävät masentuneelle Muumipeikolle matkalaukkunsa sisällön, mistä tämä piristyy jälleen. Muumimamman käsilaukku katoaa ja sen löydyttyä hän järjestää suuret juhlat, jonne saapuu myös odottamaton yllätysvieras.

Useat sarjassa toistuvasti esiintyvistä nimettömistä Muumilaakson asukkaista nähdään ensi kerran tämän jakson juhlakohtauksessa.

9. Näkymätön lapsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräänä sateisena iltana Tuutikki tuo Muumeille näkymättömän Ninni-tytön, joka muuttui näkymättömäksi tätinsä ironisuuden takia. Tuutikki uskoo Muumien lempeyden muuttavan hänet jälleen näkyväksi. Hän alkaakin pikkuhiljaa palautua, mutta Haisulin kohtaaminen sienimetsällä ei tiedä hyvää.

Tämä on sarjan ensimmäinen jakso, jossa Tuutikki ja Haisuli esiintyvät. Tämä on myös ensimmäinen jakso, jossa Nuuskamuikkunen ei esiinny.

10. Ninni saa hymynsä takaisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymätön Ninni on jo päätä vaille näkyvissä, kun Muumipeikko ja muut lähtevät hänen kanssaan leikkimään piilosta metsään. Valitettavasti Haisuli aikoo tehdä Ninnistä pankkirosvon ja telkeää hänet kivenkoloon, jotta hän muuttuisi jälleen näkymättömäksi. Lopussa Ninni muuttuu takaisin näkyväksi ja kaikki on hyvin.

11. Niisku leijailee taivaalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niisku on tehnyt pienoisversion ilma-aluksensa siivistä ja lähtee leijailemaan niillä taivaalle. Niisku lupaa siivet Muumipeikolle ja vastapalveluksena muumilaaksolaiset auttavat Niiskua vajan rakentamisessa. Ikävä kyllä Haisulikin havittelee siipiä.

Tämä on ensimmäinen jakso, joka ei perustu lainkaan Tove Janssonin teoksiin. Jakso on myös ensimmäinen, joka ei ole osa mitään suurempaa kaksi- tai kolmiosaista juonikokonaisuutta.

Jaksossa Pikku Myy esiintyy vain hetken aikaa vajanrakennuskohtauksessa. Tämä on sarjan ainoa jakso, jossa Myy ei puhu lainkaan.

13. Maailman viimeinen lohikäärme[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko lähtee aamulla sateisen yön jälkeen tutkimaan lammikoita. Hän pyydystää pienen lohikäärmeen, jota piilottelee omassa huoneessaan. Lohikäärme kiintyy Nuuskamuikkuseen, mistä Muumipeikko tulee mustasukkaiseksi.

14. Tiukka naapuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumilaaksoon on muuttanut hyvätapainen Vilijonkka kolmen lapsensa kanssa. Käynti Muumitalossa saa Vilijonkan tajuamaan, että Muumilaakso on huono paikka hänen kaltaiselleen hienolle rouvalle. Hänen lapsensa puolestaan pitävät hauskaa Muumipeikon ja kumppanien kanssa.

Tämä on sarjan ensimmäinen jakso, jossa Vilijonkka lapsineen esiintyy.

15. Niiskuneiti potee muistinmenetystä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niiskuneiti putoaa Yksinäisillä vuorilla ja kolauttaa päänsä. Muumipeikko kutsuu häntä leikillään prinsessaksi, mutta muistinsa menettänyt Niiskuneiti luulee oikeasti olevansa prinsessa. Hän kutsuu luokseen kilpakosijoita ja lähtee jakamaan soppaa valtakuntansa köyhille.

Jakson kohtaus, jossa Pikku Myy lyö Niiskuneitiä päähän harjalla, on vähän erilainen verrattuna alkuperäiseen versioon. Lyönnistä syntyvä ääniefekti on suomenkielisessä versiossa vaihdettu, jotta lyönti vaikuttaisi miedommalta. Ruotsinkielisestä ja englanninkielisestä versiosta ääniefekti on jätetty kokonaan pois.

16. Olioita avaruudesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumilaaksoon saapuu avaruusolio lentävällä lautasella. Muumit piilottavat lampun näköisen olion heidän luoksensa, mutta Poliisimestari on tulossa etsimään sitä. Samalla olion käännöskone tekee Muumimammasta pikkiriikkisen.

Alkuperäisessä japaninkielisessä versiossa kohtaus, jossa Muumimamma muutetaan normaaliin kokoonsa on vähän erilainen kuin muiden maiden versiossa. Alun perin Muumimamman pienenemistä Papan sylissä ei näytetä, mutta muiden maiden versiossa kohtausta on muutettu siten, että Mamma näyttää muuttuvan takaisin normaaliksi.

17. Muumipappa kaipaa vaihtelua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipappa kaipaa elämäänsä jonkinlaista vaihtelua, ja Haisuli päättää kepposen avulla piristää häntä. Kun tämäkään ei riitä, Pappa päättää "karata" Mamma mukanaan kokemaan uudestaan nuoruutensa huimia seikkailuja. Muumipeikko tulee surulliseksi huomattuaan vanhempiensa paon.

Alkuperäisessä japaninkielisessä versiossa Muumipappa tähtää hetken ajan ansakuoppaan pudonnutta Haisulia tussarillaan, mutta muualla esitetyissä versioissa kohtausta on muutettu siten, ettei Muumipappa osoita aseella Haisulia.

18. Taikasiemeniä valtamerestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräänä hellepäivänä ajautuu Muumilaakson rantaan salaperäinen laatikko, joka sisältää trooppisten kasvien siemeniä. Muumit kylvävät ne talonsa ympärille ja kuinka ollakaan, sade saa siemenet yhdessä yössä kasvamaan viidakoksi. Valitettavasti viidakon mukana tulee myös lihansyöjäkasveja.

19. Viidakon kätköissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun lihansyöjäkasvit on saatu taltutettua, lupaa Haisuli hankkia viidakkoon villieläimiä. Haisuli menee kuitenkin liiallisuuksiin ja pian tiikeripariskunta jahtaa Muumeja. Myös krokotiilit, sarvikuono ja jättiläismäinen python-käärme aiheuttavat heille päänvaivaa.

20. Muumipeikko pelastaa tiikerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eläintarha saa vihiä eläinten nykyisestä olinpaikasta, Muumitaloa ympäröivästä viidakosta. Muumipeikko ystävineen yrittää estää eläintarhan miehiä saamasta eläimiä kiinni. Syksyn ja kylmän ilman tullessa Muumit palauttavat eläinystävät takaisin eläintarhaan, mutta joutuvat häkkiin itsekin, kun heitä luullaan virtahevoiksi.

21. Nuuskamuikkunen lähtee pois[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksy on saapunut Muumilaaksoon, kun Nipsu tuo tätinsä gramofonin, joka saa Muumit tanssin hurmoksiin. Nuuskamuikkunen on lähdössä etelään, mistä Muumipeikko tulee surulliseksi. Niiskuneiti kuitenkin keksii keinon hänen piristämisekseen.

Jaksossa nähdään ensimmäistä kertaa Niiskun ensimmäinen ilma-alus kokonaisuudessaan, sillä Muumipeikko näkee unta, että lentää Niiskun ilma-aluksella, ja Nuuskamuikkunen on mukana.

22. Muumipeikon ja Pikku Myyn talvinen seikkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko herää kesken talviunien ja lähtee kävelylle talviseen ulkoilmaan. Hän törmää matkalla Pikku Myyhyn, joka on laskemassa mäkeä pahvilaatikolla. Heidän lisäkseen Tuutikki on hereillä ja tutustuttaa heidät talven saloihin, kuten salaperäiseen Jäärouvaan, joka on tulossa hakemaan lumihevosta, josta myös Mörkö on kiinnostunut.

23. Talven vieraita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko ja Pikku Myy ovat hereillä talven aikaan. Eräänä päivänä Muumilaaksoon saapuu Reippaileva Hemuli hiihtosuksillaan ja pieni koira Surku, joka aikoo mennä katsomaan susiveljiään Yksinäisille vuorille. Muumipeikko kokeilee hiihtämistä ja Pikku Myy lähtee luistelemaan kevätjäälle. Kevät on kuitenkin jo saapumassa, ja Muumipeikko joutuu pelastamaan Pikku Myyn pettäviltä jäiltä.

24. Kiirehdi, Nuuskamuikkunen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko on vilustunut, eikä Nuuskamuikkusta vieläkään näy. Muut uskovat Nuuskamuikkusen tulon parantavan Muumipeikon, ja niinpä Niiskuneiti lähtee etsimään häntä. Samaan aikaan myös Haisuli ja Muumipeikko ovat samoilla asioilla. Kaukana Nuuskamuikkunen tapaa puheliaan, nimettömän otuksen, jonka hän nimeää Ti-ti-uuksi.

25. Majakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipappa näkee unta majakasta ja päättää lähteä matkalle perheen ja ystävien kanssa. Matkan aikana he saavat todistaa aavelaivan olemassaolon ja tutustuvat saarella asuvaan kalastajaan ja tämän Tuhto-ystävään. Muumit ovat kuitenkin hämillään, kun eivät ole nähneet vielä majakanvaloa.

26. Majakka syttyy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumiperhe on majoittunut majakkasaarelle, ja Muumipappa yrittää saada turhaan rikkoutunutta majakanvaloa toimimaan. Samalla hän ihmettelee, minne majakanvartija on kadonnut. Saarella Muumit tutustuvat myös aaveeseen, joka käy häiritsemässä heidän yöuniaan. Lopulta kalastaja paljastuu majakanvartijaksi.

Tämä on sarjan toinen jakso, jonka tapahtumat sijoittuvat kokonaan Muumilaakson ulkopuolelle.

27. Jenni-täti on miljonääri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipappa saa kirjeen Jenni-tädiltä, joka on äärettömän rikas. Muumipappa lähtee tätiä pakoon, koska pelkää tämän puhuvan vain raha-asioista. Rikkauksien ystävä Nipsu sen sijaan paljastaa Papan aikeet rahankiilto silmissä. Myös Niiskulla ja Hemulilla olisi rahalle käyttöä.

28. Laineilla lipuva teatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On lähes juhannus ja Nuuskamuikkunen lähtee suorittamaan salaista tehtävää. Merellä tapahtuu vedenalainen tulivuoren purkaus, jonka seurauksena maa järisee Muumilaaksossa ja vesi nousee peittäen Muumitalon alleen. Muumiperhe ystävineen hyppäävät kyytiin ohi lipuvaan taloon, jota he luulevat autiotaloksi, mutta se paljastuu teatteriksi, ja sen ainoa asukas on siivooja nimeltä Emma.

29. Kadonneet lapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko ja Niiskuneiti heräävät puusta ja huomaavat teatterin ajelehtineen yön aikana pois. Vettä on enää vyötäisiin asti, joten he lähtevät etsimään teatteria mutta löytävätkin talon, jossa Viljaana viettää yksin juhannusta tätiään odottaen. Teatteri ajaa karille, jolloin Pikku Myy putoaa kyydistä. Myy ajelehtii korissa rantaan, josta hänet löytää Nuuskamuikkunen. He vapauttavat kieltokylttien ympäröimät orvot ja nakkaavat kieltokyltit jokeen. He lähtevät etsimään teatteria orvot perässään mutta löytävätkin Viljaanan talon. Viljaana, Muumipeikko ja Niiskuneiti vangitaan, kun nämä ovat polttaneet veden mukana tulleet kyltit juhannuskokossa. Teatteriin jäänet Muumipappa, Muumimamma, Nipsu ja siivoja Emma päättävät tehdä teatteriesityksen, jotta lapset tulisivat takaisin.

Tämä on sarjan kolmas ja viimeinen jakso, joka tapahtuu kokonaan Muumilaakson ulkopuolella.

30. Jälleen yhdessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko, Niiskuneiti ja heidän uusi ystävänsä Vilijaana viruvat vankilassa, kun taivaalta sataa kutsuja teatteriin. Vanginvartija jättää serkkunsa vahtimaan vankeja ja lähtee itse teatteriin. Muumipapan kirjoittamasta näytelmästä on tulossa suuri menestys. Mutta kun vanginvartija huomaa vankinsa vapaina, hän hermostuu. Mutta vanginvartijan serkku kieltäytyy kohtelemasta Muumipeikkoa, Niiskuneitiä ja Vilijaanaa kaltoin, ja muumiperhe pääsee takaisin yhteen.

31. Iso jysäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko näkee unta Niiskun ilma-aluksella lentämisestä, mutta todellisuudessa Niiskulla on vaikeuksia löytää sopiva polttoaine lentohärveliiinsä. Muumilaaksoon saapuu Muhveli-niminen keksijä, joka näyttää Niiskulle omaa polttoainettaan. Polttoaine ei toimi ensi yrittämällä, ja Niisku ajaa Muhvelin matkoihinsa luullen tätä vakoojaksi. Muhveli ei kuitenkaan luovuta ja Haisuli on halukas auttamaan.

Jaksoa ei ole esitetty Ruotsissa. Syynä on luultavasti ollut pari voimakasta kohtaustalähde?, kuten Muhvelin ja Haisulin aiheuttama suuri räjähdys. Lisäksi Niiskun kuullaan kiroilevan.

32. Kultakala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hemuli kertoo tarinan tarunomaisesta kultakalasta. Muumipeikko ihastuu ja haluaa nähdä kalan. Hän päättää lähteä ystäviensä kanssa lammelle ja Nuuskamuikkunen tietää oikotien. Reitti tosin sattuu kulkemaan läpi pelottavan Noitametsän.

33. Lampun henki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko ja Niiskuneiti löytävät uimarannan hiekasta taikalampun, jonka sisällä on henki. Henki pystyy toteuttamaan yhden toiveen viikossa ja toteuttaakin Niiskuneidin toiveen tuomalla hänelle kaulakorun. Sillä välin Muumipappa kirjoittaa näytelmäkäsikirjoitusta ja Haisuli kärkkyy taikalamppua. Lopulta Nuuskamuikkunen haluaa tavata Taikurin, jolloin henki lentää pilven avulla taivaaseen, ja Taikuri tulee hakemaan taikalampun.

34. Leija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksy on saapunut Muumilaaksoon ja Muumipeikko tulee surulliseksi, kun Nuuskamuikkusen pitää pian lähteä matkalle etelään. Nipsu löytää puusta erikoisen esineen, joka paljastuu leijaksi. Muumit ystävineen korjaavat leijan ja lähtevät lennättämään sitä. Pikku Myy menee salamatkustajaksi leijaan. Muumiperhe on kovin huolissaan, kun Myy katoaa leijan mukana, mutta onneksi Taikuri tulee pelastamaan hänet. Muumimamma ja Niiskuneiti tulevat Muumitalolle ja näkevät Myyn seisovan oven vieressä.

35. Noita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko ystävineen lähtee viimeiselle retkelle ennen talven saapumista. Matkalla he tapaavat nuoren tytön, Aliisan, joka odottaa mummoaan. Mummo asuu Noitametsässä ja kun Niisku näkee Noidan lentävän luudallaan yötaivaalla, päättävät Muumipeikko, Pikku Myy ja Nuuskamuikkunen lähteä Noitametsään selvittämään asian todellisuuden laidan.

Tämä on sarjan ensimmäinen jakso, jossa Aliisa ja Noita esiintyvät.

36. Joulu on ovella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumit ovat järjestäneet pienet kekkerit ennen kuin painuvat talviunille. Juhliin saapuvat myös Aliisa ja Noita. Muumit herätetään keskellä talvea ja heille kerrotaan, että joulu on tulossa ja valmistelut ovat tekemättä. Muumit ovat nukkuneet aina talviunta ja he miettivät, kuka tämä joulu oikein on. Kukaan ei kerro heille tarkalleen, kuka joulu on, mutta heille selviää, että joulu vaatii kuusen, paljon ruokaa ja lahjoja ja lisäksi vielä, että kuusi on puettava kauniiksi.

37. Keskitalven kokko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On sydäntalvi. Muumipeikko näkee pahaa unta, minkä myötä Niiskuneiti ja Muumipeikko heräävät kesken talviunien. Vain talven pikkuiset olennot, Tuutikki sekä Noita ja Aliisa ovat hereillä, samoin kuin hyytävä Mörkö, joka on nyt vaarallisempi kuin koskaan. Muumitalosta on viety polttopuita keskitalven kokkoa varten aivan kuin joku olisi vetänyt niitä säkillä perässään eikä Muumipeikolla ole epäilystäkään, kuka on ollut asialla.

Tämä on sarjan viimeinen jakso, jossa Tuutikki esiintyy. Lisäksi tämä jakso on jakson "Aikakoneella renessanssiin" ohella ainoa, jossa Muumimamma ja Muumipappa eivät esiinny lainkaan. Muumipappa ei esiinny myöskään jaksossa "Niiskuneiti selvänäkijänä". Muumimamma puolestaan ei puhu lainkaan jaksossa "Muumipeikko ja linnut".

Pikku Myy, joka esiintyy Muumipeikon ohella ainoana sarjan kaikissa jaksoissa, nähdään tässä vain jakson alussa Muumipeikon unessa.

38. Loitsu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noita langettaa Muumitalon väen päälle loitsun, minkä seurauksena heidän talviunensa muuttuu ikiuneksi. Nipsu, Pikku Myy ja Nuuskamuikkunen yrittävät ottaa selville, miksi Muumit eivät herää.Lopulta Noita suostuu purkamaan lupauksen, jos Aliisa ei mene enää koskaan Muumilaaksoon. Sen vuoksi muumit leikkivätkin nyt Noitametsässä.

39. Jysähdyksiä yössä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumilaaksoa vaivaavat öisin kuuluvat jysähdykset. Muumipeikko, Nuuskamuikkunen ja Pikku Myy ryhtyvät selvittämään asiaa ja lähtevät Noidan pakeille. Tällä välin Nipsu pelastaa pyörtyneen tytön ja Hemuli odottaa vastausta tiedeakatemiasta saadakseen tietää, onko hän löytänyt uuden kasvin. Muumipeikolle, Nuuskamuikkuselle ja Pikku Myylle selviää, että Noita ei olekaan jysähdysten takana. Yöllä he näkevät salaperäisen hahmon ampuvan ilotulituksia merellä veneestä.

40. Salaperäistä ilotulitusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko, Nuuskamuikkunen ja Myy ovat saaneet selville jysähdyksien kuuluvan ilotulitusraketeista ja ovat nähneet myös vilauksen niiden aiheuttajasta. Selviää myös, että Nipsun pelastaman tytön nimi on Nana, ja että hänellä on jotain tekemistä ilotulitteiden kanssa. Hemuli saa vihdoin odottamansa kirjeen.

41. Rosvoja Muumilaaksossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rikokset ovat Muumilaaksossa harvinaista, joten poliisiasema aiotaan lakkauttaa ja Poliisimestari irtisanoa. Pian Muumilaaksoon saapuu kuitenkin häikäilemätön näkymätön murtovaras ja Poliisimestarilla on taas kädet täynnä työtä.

Sarjan uusintakierroksella (17.07.2011–02.09.2012) Yle jätti jakson esittämättä. Jakso jätettiin esittämättä myös vuoden 2013 ja 2014 uusintakierroksella. Jakso on viimeksi esitetty suomenkielisenä 25. lokakuuta 2010. Samaan aikaan jakson ruotsinkielistä versiota on esitetty Yle Fem -kanavalla täysin normaalisti osana sarjaa.

42. Auringonpimennys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumit valmistautuvat katsomaan auringonpimennystä, mutta pilvet ovat huolena. Noita manaa tuulet ajamaan pilviä pois, sillä hän uskoo voimiensa vahvistuvan auringonpimennyksen aikana. Tuuli pudottaa Noidan luudalta pusikkoon ja hänet viedään Muumitaloon toipumaan, mistä hän ei ole ollenkaan mielissään. Tässä jaksossa Noita antaa poikkeuksellisesti luvan Aliisalle leikkiä Muumien kanssa.

43. Primadonna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vettä sataa viikkotolkulla ja Muumilaakso jää taas tulvan alle. Muumipeikkolla ei ole muuta tekemistä kuin lukea romanttisia romaaneja. Tulva on vienyt mukanaan sirkuksen, ja Muumipeikko lähtee pelastamaan sen primadonnaa. Muumipeikko ihastuu itsekkääseen primadonnaan, mistä Niiskuneiti tulee mustasukkaiseksi.

44. Hauska syntymäpäivälahja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumimamman syntymäpäivä on enää viikon päässä, ja Muumipappa menee lupaamaan hänelle erikoisen hauskan syntymäpäivälahjan. Hän ei kuitenkaan keksi, minkä hauskan lahjan hänelle antaisi. Sillä välin Muumipeikko ja muut keksivät antaa Mammalle oman kukkapenkin, joka on Muumimamman muotoinen.

Viimeisimmissä uusintaesityksissä jakson nimi on lyhennetty muotoon Hauska syntymäpäivä.

45. Muumipeikko rakentaa talon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mymmelin ja Pikku Myyn äiti muuttaa Muumitaloon kymmenen villin lapsensa kanssa. Muumipeikko saa pian tarpeekseen pikku riiviöiden kepposista ja Nuuskamuikkusen ehdotuksesta päättää rakentaa itselleen talon.

46. Musta kreivitär[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipappa perii sukulaisensa kartanon, mutta on vastahakoinen vastaanottamaan sitä, kunnes selviää, että se muistuttaa kummituskartanoa. Muumiperhe päättää saman tien muuttaa sinne. Kartanossa Muumipeikko tutustuu yksinäiseen kummitukseen, Mustaan kreivittäreen, joka odottaa itselleen puolisoa.

47. Kuuma lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumilaaksoon saapuu kolme kuuman lähteen etsijää. He kertovat rakentavansa Muumilaaksoon suuren hotellin, mikäli löytävät kuuman lähteen. Muumit uskovat, ettei Muumilaaksosta löydy kuumaa lähdettä, kunnes Nuuskamuikkunen kertoo löytäneensä tällaisen. Nipsu aikoo rikastua vuokraamalla pyyhkeitä hotellin asiakkaille, mutta muut asukkaat pelkäävät hotellin rikkovan Muumilaakson rauhan ja pyytävät lopulta Noidalta apua.

48. Kuplia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko, Niiskuneiti ja Pikku Myy puhaltelevat saippuakuplia. Niiskuneiti keksii lisätä saippuaveteen veljensä Niiskun keksimää ihmenestettä, ja kuplista tulee niin suuria ja kestäviä, että kolmikko liitelee pian taivaalla kuplien sisässä.

49. Jättikurpitsa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumimamman kasvimaalla kasvaa tänä vuonna vain yksi kurpitsa, mutta se kasvaakin aivan jättimäiseksi. Mamma haluaa pitää jättikurpitsan muilta salassa mutta ei ole kovin hyvä valehtelemaan. Pian siitä tulee oikea näyttelykohde, joka kiinnostaa Haisuliakin.

51. Niiskuneiti selvänäkijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salamaniskun seurauksena Niiskuneiti pystyy näkemään tulevaisuuteen. Hän pelastaa Nuuskamuikkusen kykynsä avulla, mutta Niisku ei halua tietää, onnistuuko hänen ilma-aluksensa. Nipsu ryhtyy tienaamaan rahaa Niiskuneidin selvänäkijän kyvyillä.

52. Aarteenetsintää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumilaaksoon saapuu oikea kullankaivaja. Kun hän sairastuu, muumit majoittavat hänet viikoksi luokseen. Korvaukseksi kullankaivaja antaa heille kultakimpaleen ja aarrekartan, jonka mukaan Muumilaaksoon olisi kätketty aarre. Pian koko Muumilaakso saa asiasta vihiä ja laaksoon tulee oikea kultaryntäys.

53. Vedenneito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nipsu lähtee etsimään kultaa Yksinäisiltä vuorilta ja päätyy lammelle, josta ilmestyy kuvankaunis vedenneito. Vedenneito aiheuttaa riippuvuuden Muumilaakson miespuolisille henkilöille, minkä takia he menevät aikaisin aamusta lammelle ja saapuvat kotiin illalla väsyneinä.

54. Timantti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mymmeli on löytänyt timanttisormuksen, ja kun kukaan ei ole tullut etsimään sitä, antaa Poliisimestari sen Mymmelille. Vilijonkka saa Mymmelin uskomaan, että timanttisormuksen omistajan täytyy asua ja pukeutua hienosti ja hankkia palvelija. Niinpä Mymmeli ja Myy alkavat elää hienosti, mutta kaikki ei suju niin kuin pitäisi.

55. Muumipapan toinen nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräänä aamuna Muumipappa lähtee aamukävelylle ja huomaa unohtaneensa silinterihattunsa. Hän epäilee tulevansa vanhaksi ja ryhtyy kuntoilemaan pysyäkseen nuorena. Lopulta hän tekee radikaalin elämänmuutoksen ja muuttaa yön päiväksi ja toisinpäin.

56. Salainen ruokalaji[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikku Myy sanoo kyllästyneensä Muumitalon ruokiin, ja Pappa kertoo syöneensä nuoruudessaan maailman parasta ruokaa. Muumimamma päättää uudistaa keitoksiaan ja lähtee Nuuskamuikkusen kanssa etsimään isoäidin salaista ruokalajia. Tällä välin muut joutuvat pärjäämään ilman Mammaa Muumitalossa.

57. Äidinrakkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niiskuneidillä nousee vauvakuume ja eräänä aamuna Muumitalon portailla makaa kaksi orpoa lasta, jotka hän ottaa hoiviinsa. Lapset osoittautuvat varsinaisiksi riiviöiksi, mutta Niiskuneiti päättää olla suuttumatta kullanmuruilleen, vaikka muut alkavat jo olla heihin kypsiä.

58. Taiteilijoita Muumilaaksossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipappa osallistuu valokuvauskilpailuun. Hän voittaa kilpailun epäonnistuneella kuvalla perheestään. Muumilaaksoon saapuu lukuisia maalareita etsimään Muumipapan kuvauskohdetta, ja pian aiotaan järjestää myös maalauskilpailu.

Jakson alkuperäinen versio ja Suomessa nähty versio eroavat hivenen toisistaan kohtauksessa, jossa Muumipappa ottaa perhepotrettia. Kun Muumipappa pyytää Pikku Myytä muuttamaan ilmettään, alkuperäisessä versiossa Myyllä on kauhea irvistys, mutta suomalaisessa versiossa melko tavanomaisen näköinen hymy.

59. Noitakävelyä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noita opettaa Aliisalle uuden noitatempun, veden päällä kävelemisen, mikä ällistyttää muumeja. Pian Niisku ryhtyy todistamaan, että tieteenkin avulla voi kävellä veden päällä. Sillä välin Nuuskamuikkunen ja Hemuli pyydystävät valtavaa mamelukkikalaa.

60. Kauhea Pikku Myy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikku Myyllä on levoton päivä. Hän laskee koskea Niiskun leipäkorilla ja sotkee Vilijonkan pyykit. Muumipeikko satuttaa Myyn takia jalkansa. Myy tuntee syyllisyyttä mutta ei halua pyytää anteeksi. Lopulta selviää, että Muumipeikon jalka olikin ollut kipeä vain päivän ja hän oli vain teeskennellyt sen yhä olleen.

61. Muumipeikko ennustaa korteista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nipsun ehdotuksesta hän ja Muumipeikko ryhtyvät myymään nuorennuslääkettä, mikä ei kuitenkaan osoittaudu kovin menestyksekkääksi. Käynti ennustajan luona saa Nipsun keksimään, että Muumipeikon tulisi ryhtyä ennustajaksi: Muumipeikko "ennustaa" korteista täysin sattumanvaraisesti, ja Nipsu toteuttaa ennustukset ulkona.

62. Muumipapan muistelmat I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sairasvuoteella ollessaan Muumipappa päättää kertoa muille villistä nuoruudestaan. Hän kertoo lapsuutensa orpokodista ja kuinka karkasi sieltä, uusista ystävistään Fredriksonista, Juksusta ja Hosulista sekä Fredriksonin valtavasta Merenhuiske-laivasta, jolla he lähtivät etsimään seikkailuja.

63. Muumipapan muistelmat II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rannalla Muumipappa jatkaa tarinaa nuoruutensa seikkailuista. Nyt hän kertoo, kuinka orpokodinjohtajatar saatiin hätyytettyä laivasta, kovasta myrskystä, josta heidät pelasti vaaleanpunainen pilvi, Pikku Myyn äidistä sekä matkasta Kuninkaan juhliin läpi yllätysten puiston.

64. Muumipapan muistelmat III[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahvipöydässä Muumipappa kertoo viimeisistä nuoruusvuosistaan. Niihin kuuluivat viluinen kummitus, Hosulin ja Sosulin häät, matka Fredriksonin maalla, merellä ja ilmassa liikkuvalla amfibilla sekä lopuksi Muumimamman pelastaminen hyisestä merestä.

Tämä on viimeinen jakso, joka perustuu Tove Janssonin kirjoihin.

65. Naamiaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vilijonkka kutsuu muumit naamiaisiin, joissa hän lupaa esitellä Niiskuneidin aatelismiehelle. Muumit ryhtyvätkin etsimään ja korjaamaan naamiaisasujaan juhlaa varten, joista etenkin Myy ja Niiskuneiti ovat innoissaan. Sillä välin Muumipeikko tekee muilta salassa omaa kanoottiaan.

66. Vampyyri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eläintarhasta on kadonnut vampyyri ja pian Poliisimestari kertoo sen olevan tulossa Muumilaaksoon päin. Kohta koko laakso on pelon vallassa, eikä kukaan uskalla mennä ulos ilman valkosipulia. Kaiken kukkuraksi Vilijonkka on vielä järjestämässä hyväntekeväisyysmyyjäisiä. Pian Muumitalon halkopinosta löytyy vampyyria muistuttava olio. Myös Vilijonkka pelästyy jotain merkillistä oliota joka kuitenkin paljastuu lopulta vain tavalliseksi lepakoksi joka piileskeli muumien halkopinossa.

67. Tuoli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipapan kirjoitustuoli menee rikki. Hänelle tuodaan uusia tuoleja, mutta mikään muu tuoli ei kelpaa kirjoittamiseen. Eräänä yönä Muumipeikko tekee kirjoitustuolille uuden nojan ja saa näin korjattua rikkimenneen tuolin uudenveroiseksi. Tällä välin Pikku Myy pyydystää lintuja.

68. Muumipeikko ja linnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hemuli on innostunut lintujen tutkimisesta. Hän antaa Muumipeikolle, Niiskuneidille, Myylle ja Nipsulle lainaksi luontokirjan, ja he lähtevät tekemään havaintoja. He löytävät linnunpoikasia, joiden emo haavoittuu taistelussa haukkaa vastaan. Poikaset ja emo viedään hoitoon Muumitaloon. Muumiperhe päättää rakentaa linnunvarusteita.

69. Feeniks-lintu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaperäinen lintu on lentänyt Muumilaaksoon ja yllättäen lintua ammutaan pyssyllä, ja se loukkaantuu. Lintua hoidetaan Muumitalossa, jossa Aliisa saa selville, että lintu on tarunhohtoinen Feeniks-lintu, jonka on määrä syöksyä tulivuoren kraatteriin ja syntyä uudelleen.

Jakson piirrostyyli muistuttaa jonkin verran sarjan "uusia jaksoja" 79–104.

70. Muumipeikon iso kala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko onkii mahtavan vonkaleen, jopa niin ison, että päätetään järjestää kalakekkerit. Sillä välin Niiskun ihmeliima aiheuttaa hänelle ja siskolleen riidan, ja niinpä Niiskuneiti muuttaa vihoissaan Muumitaloon. Molemmat haluaisivat kuitenkin pyytää toisiltaan anteeksi.

71. Tyrmääjäsieni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko ystävineen tuo sienimetsältä oudon näköisen sienen, jota edes Hemuli ei pysty tunnistamaan. Sieni paljastuu tyrmääjäsieneksi, jonka itiöt aiheuttavat unitautia. Pian kaikki Muumitalossa olevat muuttuvat veltoiksi paitsi heinänuhan takia nenäsuojusta käyttävä Muumipappa.

72. Muumipeikko ja delfiini[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen auttavat delfiini Kiiltopään takaisin mereen. Noita opettaa Aliisalle taas uuden noitatempun: veden alla kävelemisen. Vuoden päästä Muumipeikko tapaa jälleen vanhan tuttunsa, joka haluaisi näyttää Muumipeikolle merenalaisen maailman. Noidan loitsun avulla Muumipeikko pystyykin hengittämään veden alla, mutta vain puoli päivää.

73. Luola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko ja ystävät lähtevät retkelle pyöreälle saarelle, jonne voi helposti kävellä laskuveden aikaan. Nipsu löytää ametistiluolan ja katoaa porukasta. Sillä aikaa kun muut etsivät häntä, nousuvesi yllättää. Muumipappa, Niisku ja Poliisimestari yrittävät turhaan pelastaa veden saartamia lapsia myrskyssä.

74. Ihana lahja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiuhti ja Viuhti saapuvat jälleen Muumitaloon ja heillä on mukanaan matkalaukussa ihana lahja Muumeille. Haisuli varastaa sen mutta jättää lahjan rauhaan saatuaan tietää sen olevan vain sipuli. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa sipuli vaan laulavan kukan sipuli.

Tämä on sarjan viimeinen jakso, jossa Tiuhti ja Viuhti esiintyvät.

75. Satumainen smaragdi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko näkee unta, jossa hän menee vesiputouksen takana olevaan luolaan. Pian uni käy toteen, kun hän ja Nuuskamuikkunen lähtevät etsimään luolaa ja löytävät sieltä smaragdin. Seuraavana päivänä Muumilaaksoon tulee hirmuinen raekuuro, joka tuhoaa Hemulin puutarhan ja aiheuttaa tälle hermojärkytyksen. Taikuria pyydetään pelastamaan puutarha. Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen menivät aluksi Noidan pakeille, mutta hän ei kuitenkaan pystynyt auttamaan, koska oli itsekin loukkaantunut raekuurossa.

Tämä on sarjan viimeinen jakso, jossa Taikuri esiintyy.

76. Talon maalausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko, Niiskuneiti, Myy ja Nipsu auttavat Hemulia korjaamaan raekuuron rikkoman katon. He innostuvat korjaustöistä liikaa ja maalaavat Hemulin kodin räikein värein. Hemuli ei saa enää unta värien takia ja lähtee joka yö hortoilemaan yölliseen Muumilaaksoon.

77. Suuri lentokilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reippaileva Hemuli tulee jälleen Muumilaaksoon, tällä kertaa kuumailmapallolla. Hän päätyy haastamaan noidan ja tämän luudan lentokilpailuun Yksinäisille vuorille ja takaisin. Niiskun lentohärveli puolestaan on jo melkein valmis, ja hän lähtee piakkoin koelennolle.

78. Kohti etelää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki pääsevät vuorollaan Niiskun lentoaluksen kyytiin, ja Muumipeikko pääsee myös ohjaamaan alusta, kuten Niisku olikin aikaisemmin luvannut. Hän ja Niiskuneiti lentävät katsomaan suurta tulivuorta, mutta lennosta tulee kuitenkin vaarallinen, kun kyytiin kapuaa salamatkustaja. Talvi tekee tuloaan Muumilaaksoon, ja pian laakso peittyy lumivaipan alle. Aliisa, Noita ja Niisku lentävät ja Nuuskamuikkunen kävelee etelään. Muumiperhe nukkuu talviunta.

Tämä on sarjan viimeinen jakso, jossa Niisku, Noita, ja Aliisa esiintyvät. Jakso on myös viimeinen, jossa kuullaan kertojanääni.


Jaksot 79–104 kuuluvat Tanoshii Mūmin Ikka: Bōken Nikki -sarjaan.

79. Muumipeikon kihlaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko löytää sormuksen ja Niiskuneiti pyytää kosimaan häntä. Sen jälkeen Niiskuneiti julistaa heidän olevan kihloissa, vaikka Muumipeikko luuli, että he vain leikkivät. Elämä "aviomiehenä" ei olekaan niin helppoa kuin Muumipeikko luuli, ja hän lähtee Nuuskamuikkusen kanssa vaellusretkelle.

80. Nipsu rakastuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nipsu rakastuu omituiseen Houskaan, joka on muun muassa laittanut lastan muurahaisen jalkaan ja kahvipannunsuojuksen linnunpesään. Muumipeikko auttaa Nipsua kertomaan tunteistaan Houskalle, mutta Nipsun tunteet eivät tunnu saavan vastakaikua.

81. Uusi elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumilaaksoon saapuu profeetta, joka julistaa vapaan elämän ihanuutta. Pikku Myy, Muumipappa, Niiskuneiti ja Nipsu päättävät aloittaa uuden elämän, kukin omalla tavallaan ja tehdä sitä mitä ovat aina halunneet. Muumipeikko ja Muumimamma ovat tästä ymmällään. Tässä jaksossa Myyn päässä on kaksi nutturaa.

82. Hemulitäti tulee Muumitaloon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipappa ja Muumimamma ovat matkoilla, ja lapset jäävät keskenään taloon. Heitä paimentamaan saapuu Hemulin sisko Hemulitäti, mukanaan omat sääntönsä, jotka eivät ole aivan Muumipeikon ja tämän ystävien mieleen. Lapset pääsevät selville Hemulitädin pelosta, minkä ansiosta he keksivät tehdä tädille jäynän.

83. Muumipeikko ja kultainen häntä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko huomaa hännäntupsunsa olevan harventuneen ja pelkää sen kohta kaljuuntuvan kokonaan. Isoäidin reseptikirjasta löytyy apu, mutta resepti toimii liiankin hyvin, sillä sen avulla Muumipeikko saa kultaisen hännän. Nipsu keksii näyttää Muumilaaksolaisille häntää maksusta.

84. Hiekkaveistoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipapan keksinnöstä rannalla järjestetään hiekkaveistosten näyttely. Muumit ryhtyvät rakentamaan omia taideteoksiaan, mutta Vilijonkalla tuntuu olevan mielessä vain kilpailu. Myy keksii tehdä hiekasta Mörön muotokuvan, mutta siitä tulee vähän liiankin elävän näköinen.

Tämä on sarjan viimeinen jakso, jossa Mörkö esiintyy.

85. Merirosvojen huviretki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uimarannalle saapuu veneellä outo perhe huviretkeilemään ja he väittävät vielä olevansa merirosvoja. Muumipeikko kumppaneineen haluaa puolustaa rantansa yksityisyyttä ja rauhaa karkottamalla muukalaiset. Se ei kuitenkaan ole aivan helppo tehtävä.

86. Poliisimestarin veljenpoika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumilaaksoon on saapunut Poliisimestarin virkaintoinen veljenpoika Launo. Launo onkin niin innokas poliisi, että pian lähes koko Muumilaakson väki istuu vankilassa. Poliisiylitarkastaja on tulossa Muumilaaksoon ja Launo on saatava pidettyä poissa pahan teosta.

87. Aikakone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipappa on korjaamassa ompelukonetta ja kelloa, mutta osat sekoittuvat ja hän luo vahingossa aikakoneen. Pappa, Muumipeikko, Niiskuneiti ja Myy matkustavat muinaiseen Muumilaaksoon ja tuovat mukanaan nykyisyyteen kolme heidän villiä esi-isäänsä.

88. Muumitalvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juuri kun Muumit ovat käymässä talvilevolle, tuo posteljooni heille salaperäisen paketin. Sisältä paljastuu pieni ja rähjäinen tahmatassun poikanen, ja Muumit joutuvat talviunien sijasta hoivaamaan sitä. Valitettavasti tahmatassu on kovin utelias ja tietää pian kaikki Muumien salaisuudet.

89. Joulutarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipapan rikas Jenni-täti kutsuu kirjeitse muumiperheen ja lapset luokseen. Muumipappa ei haluaisi lähteä mutta lopulta hänkin taipuu mukaan. Matkalla he kohtaavat Lumilohikäärmeen, joka ei ole kuitenkaan yhtä pelottava kuin töitä teettävä ja jotain salaperäisessä kaapissa salaileva Jenni-täti.

Tämä on sarjan viimeinen talvijakso. Jakso on myös viimeinen, jossa Posteljooni esiintyy.

90. Muumit muinaisuudessa I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipappa löytää astianpalasen ja väittää sen kuuluneen muinaismuumeille. He lähtevät tarkastamaan asiaa aikakoneen avulla mutta päätyvätkin kauas aavikolle. Kuumuus yllättää heidät ja Muumipappa, Nipsu ja Muumipeikko lähtevät etsimään vettä, minkä aikana Muumimamma, Niiskuneiti ja Pikku Myy kidnapataan.

91. Muumit muinaisuudessa II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikakone ylikuumentuu, eivätkä Muumit pääse takaisin Muumilaaksoon. He joutuvat ensin Egyptiin ja aikovat ratkaista sfinksien ja pyramidien arvoitusta, mikä ei kuitenkaan tuota tulosta. Seuraavaksi aikakone lennättää heidät Kleopatran aikakauteen, missä he yrittävät puolestaan ratkaista tämän kauneuden salaisuuden.

92. Aarrekartta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko ja Nipsu löytävät hillokellarista vanhan, kellastuneen paperinpalan, joka näyttää kovasti aarrekartalta. He lähtevät oitis Yksinäisille vuorille aarrejahtiin, mutta retki osoittautuu vaaralliseksi. Sillä välin hattivatit tulevat ympäröimään Muumitaloa ja Muumipappa muistaa erään tärkeän asian aarrekartasta.

93. Nipsu apumiehenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nipsu auttaa Muumipappaa kuistin katon korjaamisessa ja huomaa, että avuliaisuus myös palkitaan. Hän ryhtyykin apumieheksi palkkaa vastaan, mutta varsin kehnoin tuloksin. Suurin katastrofi syntyy, kun hän lupautuu vahtimaan Vilijonkan lapsia.

94. Muumipeikko ja Haisuli vaihdokkaina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haisuli varastaa Pikku Myyltä tulevien naamiaisjuhlien rekvisiittana tarvittavan Punahilkan asun. Muumipeikko lähtee hänen peräänsä, mutta he kolauttavat päänsä yhteen ja vaihtavat olemuksiaan. Nyt Haisuli pystyy tekemään kepposia Muumipeikon hahmossa, kun taas Muumipeikko tuntee yksinäisyyttä Haisulina.

95. Muumipeikko Villissä Lännessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko ja kumppanit saavat vahingossa aikakoneen käyntiin ja he matkustavat villiin länteen. Muumipeikon karjapaimenleikki saa pian kamalat seuraukset, kun hän joutuu etsintäkuulutetuksi, ja Billy the Kid kidnappaa Niiskuneidin.

96. Muumipeikon Robinson-seikkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri itsenäistymisenhalu valtaa Muumipeikon ja luettuaan kirjan Robinson Crusoesta hän saa innolleen lisäpontta. Hän päättää elää kuin oikea haaksirikkoinen autiolla saarella, mutta suunnitelmat mutkistuvat, kun koko porukka tahtookin hänen mukaansa seikkailemaan.

97. Pikku Myyn lyhyt romanssi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikku Myy käyttäytyy kummallisesti, sillä hän ei puhu eikä leiki muiden kanssa. Niiskuneiti arvelee Myyn olevan rakastunut, mikä pian varmistuu, kun hänen huoneestaan löydetään rakkauskirje. Pian Muumipeikko, Niiskuneiti ja Nipsu rupeavat arvailemaan Myyn sulhasehdokkaita. Toisaalla Muumipapalla on inspiraatio muistelmiensa kirjoittamisessa. Myyllä ei oikeasti ollut romanssia, vaan hänen kielensä oli palanut, minkä vuoksi hän ei voinut puhua.

98. Lohikäärmeen kyyneleitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yön myrskyssä muumien rannalle ajautuu loukkaantunut merenneito, ja Muumipeikko, Niiskuneiti, Myy ja Nipsu saavat selville, että ainoa parannuskeino on lohikäärmeen kyynel. He menevät Muumimamman ja Muumipapan luokse kysymään, missä päin Muumilaaksoa asuu lohikäärmeitä. Muumipappa saa hyvän ajatuksen: Drontti Edvard, se sama lohikäärme, jonka Muumipappa tapasi nuorena. Muumit lähtevät etsimään Dronttia Yksinäisiltä vuorilta pienestä syvästä luolasta ja he löytävätkin hänet. Sitten he lähtevät rannalle, ja Drontti onnistuu parantamaan merenneidon, vaikka Myy luuli, että tämä ei ole oikea lohikäärme.

Tämä on sarjan viimeinen jakso, jossa Drontti Edvard esiintyy.

99. Aikakoneella renessanssiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumilapset leikkivät piilosta ja Muumipeikolle, Niiskuneidille, Nipsulle ja Pikku Myylle tulee riitaa piilopaikoista. Tappelun tohinassa aikakone käynnistyy ja vie heidät renessanssi-aikaan. He tapaavat kummallisen keksijän Leonardo da Vinci Bernardo da Pincin, joka myös maalaa tauluja ja tekee eksperimenttejä.

100. Punainen täysikuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täysikuu hehkuu punaisena ja Hemuli aikoo istuttaa perinnöksi saamansa onnenpuun siemenen. Haisuli varastaa sen ja Hemuli valehtelee etsintätöiden nopeuttamiseksi Poliisimestarille, että jos siementä ei löydy putoaa kuu taivaalta Muumilaakson niskaan. Juoru leviää koko Muumilaaksoon ja pian koko laakson väki on paniikissa.

Tämä on sarjan viimeinen jakso, jossa Vilijonkan lapset esiintyvät.

101. Koulu kutsuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipapan vanha koulukaveri Hömelö on tullut vierailulle, ja pian Pappa ja Hömelö päättävät lähteä katsomaan vanhaa opinahjoaan, jossa he tekivät aikoinaan kepposia opettajille ja rehtorille. Rehtori tuntuu kuitenkin pitävän heitä vieläkin jukuripäisinä pikkupoikina, ja päättää antaa heille opetuksen. Illalla koulussa pidetään tähtijuhla.

103. Salainen lääke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jenni-tädille iskee noidannuoli selkään ja hän kertoo ainoan parannuskeinon olevan salainen kimmeltävä tähtilääke. Muumipeikko, Niiskuneiti, Nipsu ja Pikku Myy päättävät auttaa tätiä ja lähtevät aikakoneella etsimään lääkettä. He päätyvät lumisille vuoristoille, jossa kyläläiset pelkäävät valtavaa lumimiestä.

104. Kultainen valtakunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipeikko ystävineen jatkaa salaisen lääkkeen etsimistä viidakosta. He kohtaavat tutkimusmatkailijan ja pääsevät tämän mukana etsimään kultaista valtakuntaa. Sitä ennen on kuitenkin luvassa paljon vaaroja aina alligaattorista kondori-kotkaan. Lopulta ystävykset pääsevät kultaiselle pyramidille kuitenkaan onnistumatta saamaan lääkettä Jenni-tädin vaivaan.

Tämä on sarjan viimeinen jakso.

Suomessa esittämättömät jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan suomenkielisestä toteutuksesta vastanneen Jertta Ratia-Kähösen mukaan eräät jaksot jätettiin Suomessa esittämättä, koska ne olivat "liian outoja" ja "epä-muumimaisia".[4]

(12.) Muumit ja taistelu merirosvoa vastaan / Merirosvo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merirosvo Kapteeni Batt Suomessa esittämättömässä jaksossa 12 .

Muumilaakso oli myrskyn kourissa, jonka seurauksena merirosvolaiva haaksirikkoutui Muumilaakson lähistölle. Laivan merirosvokapteeni Batt selvisi kuitenkin haaksirikosta ja otti Niiskuneidin panttivangikseen Niiskun autioon verstaaseen. Edes poliisi ei mahtanut merirosvolle mitään, kun kapteeni kiristi häntä vapauttamaan miehistönsä ja hankkimaan heille uuden laivan. Tilanne vaikutti epätoivoiselta, mutta lopulta Nuuskamuikkusen ovelan idean ansiosta merirosvo joi lasillisen unilääkkeellä terästettyä mehua, ja hänet saatiin vangittua.

Niiskun verstas nähdään jaksossa, mutta itse Niisku ei kuitenkaan esiinny.

Mahdollisia syitä esittämättä jättämisellä ovat jakson poikkeuksellinen väkivaltaisuus sekä sen sisältämät brutaalit yksityiskohdat esim. myrkky, jota aiotaan antaa Muumipeikolle ja veitsellä uhkailu. Sitä ei myöskään ole esitetty Ruotsissa, mutta Norjassa on.

Alkuperäisessä japaninkielisessä versiossa on tappelukohtaus, jossa Pikku Myy puree raivokkaasti merirosvokapteenia käteen. Tämä kohtaus on leikattu pois muiden maiden versioista, vaikka englanninkielisessä versiossa kapteeni viittaa puremiskohtaukseen yhdessä repliikissä.

(50.) Ääni kelon sisällä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Demoni Suomessa esittämättömässä jaksossa 50.

Hemuli etsi jälleen harvinaisia kasveja, ja nyt hän löysikin sellaisen, mutta Haisuli onnistui kerta toisensa jälkeen tärvelemään Hemulin löydöksen. Lopulta Nuuskamuikkunen ja Muumipeikko löysivät Hemulin riemuksi metsästä vastaavan kasvin. Tästä Muumipeikko sai idean, että metsähän on mitä parhain paikka leikkiä piilosta, joten Muumipeikko ja kumppanit päättivät tehdä niin. (Ennen tätä Myy sekä Niiskuneiti ovat kuunnelleet Muumipapan kirjoittamaa tarinaa demonista) Pikku Myyn ja Muumipeikon mentyä piiloon vanhan kelon viereiseen puskaan, he kuulivat oudon äänen kelosta, joka paljastui puun sisällä olevaksi demoniksi. Demoni vakuutti olevansa kiltti demoni, joka toteuttaisi toiveita, jos se päästettäisiin vapaaksi. Muumipeikon vastustuksesta huolimatta he päästävät demonin vapaaksi, ja kuten arvata saattoi, demoni ei pitänyt lupauksiaan vaan aikoi muuttaa heidät eläimiksi. Tilanteen pelastaa lopulta paikalle saapunut Nuuskamuikkunen (Nuuskamuikkunen ja Haisuli seurasivat tilannetta etäämpänä), joka saa puhumalla huijattua demonin takaisin kelon sisälle (Nuuskamuikkunen esittää epäilevänsä demonin kykyjä, ja väittää tämän tulleen kelon takaa eikä sisältä). Myy, Muumipeikko, Muumipappa ja Nuuskamuikkunen laskivat demonin kelon loppujen lopuksi mereen.

Suomessa jaksoa ei esitetty, eikä myöskään Norjassa. Jakso on esitetty esimerkiksi Ruotsissa. Jakso ei kuitenkaan ole niiden 63 jakson joukossa, jotka on esitetty ruotsinkielisellä dubbauksella Suomen televisiossa.

Jertta Ratia-Kähösen mukaan tätä jaksoa ei voitu näyttää Suomessa, koska siinä esiintyi "ruumiillistunut paholainen", mikä ei olisi sopinut Muumien tyyliin.[5]

(102.) Syntymäpäiväyllätys / Pikku-Myyn epätoivoinen syntymäpäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaksossa 102 esiintyvä Mymmelin talo

Oli Pikku Myyn syntymäpäivä, mutta kukaan ei tuntunut edes muistavan koko asiaa. Kun edes Mymmelikään ei muistanut Myyn synttäreitä, päätti Pikku Myy pitää juhlat yksinään. Myy leipoi kakun, mutta lopputulos oli kaikkea muuta kuin suotuisa. Lopulta Myy sai suostuteltua Haisulin juhliinsa, jolle kyllä maistuivat niin Myyn hieman epäonnistuneetkin tekeleet kuin kynttilät. Mymmeli ei tosin ollut kovin iloinen, kun hän näki Myyn aiheuttaman sotkun. Koska Myy huijasi hiiren aiheuttaneen sotkun, niin Mymmeli huijasi Myytä kertomalla, että hiiri oli juonut taikajuomaa, joka muuttaisi juojansa karvaiseksi hirviöksi – vähän niin kuin Haisuli. Mymmelin mukaan se ei haitannut, koska hiiret olivat muutenkin karvaisia. Myy otti tarinan todesta ja näki painajaisia hirviöksi muuttumisesta. Herätessään hän näki peilistä kasvonsa, jotka olivat todellakin muuttuneet hirviön kasvoiksi. Kyseessä oli kuitenkin vain naamio, jonka muut olivat laittaneet hänen päähänsä opetukseksi valehtelusta. Lopuksi kaikki viettivät yhdessä Myyn synttäreitä.

Tämä on sarjan viimeinen jakso, jossa Vilijonkka esiintyy.

Jaksoa ei ole esitetty Suomessa ja Hollannissa. Suomessa myytävän Muumi 24. - Pikku Myyn lyhyt romanssi -nimisen DVD:n kannessa on kuitenkin kuva tästä jaksosta.

Tässä jaksossa talo, jossa Myy ja Mymmeli asuvat, on erilainen kuin Tanoshii Mūmin Ikka -sarjassa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Muumilaakson tarinoita jälleen ruudussa (kommentit) Ylen juttuarkisto. Viitattu 22.12.2013.
  2. a b Clive Banks: 'Tanoshii Muumun Ikka' ('The Delightful Moomin Family') Clive Banks. Viitattu 12.1.2007. (englanniksi)
  3. http://web.archive.org/web/19970209112137/http://www.yle.fi/ohjelmat/data/1002-t02.htm
  4. Peili 4/1992, s. 35.
  5. Peili 4/1992, s. 35.