Profeetta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Profeetta on uskonnossa jumalalta tulevaksi uskotun sanoman välittäjä.[1]

Uskontojen profeetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kristillisessä ja juutalaisessa perinteessä tunnetuimpiin profeettoihin (hepr. nabi) kuuluvat Mooses, Jeremia, Jesaja, Samuel, Joona, ja jossain mielessä myös Jeesus. Näiden profeettojen aika oli yhteiskunnallisesti ja poliittisesti levotonta. Etälukion oppimateriaalin mukaan Vanhan testamentin profeetat ohjasivat oikeaan elämäntapaan, vastuullisuuteen ja lähimmäisenrakkauteen. He olivat kaukonäköisiä ajattelijoita, jotka ymmärsivät, että ahneus ja itsekkyys johtavat eriarvoisuuteen ja ennen pitkää kansan turmioon. Profeettoja on sanottu "historian myrskylinnuiksi" juuri siksi että he osasivat nähdä myrskyn merkit ennen muita.[2]

Profeettojen toiminnalle oli tyypillistä kutsumustietoisuus. Profeetaksi ei kukaan ryhtynyt omasta aloitteestaan, vaan profeetat kokivat saaneensa kutsun Jumalalta. Monelle kutsutulle tehtävän vastaanottaminen oli vaikeaa ja moni yritti ensin vastustella. Vanhan testamentin profeetoille profetoiminen on Jumalan armonlahja, se tarkoittaa sitä että he pystyvät tulkitsemaan mitä Jumala heille tahtoo sanoa ja heidän tehtävänsä on viedä tätä sanaa muullekin kansalle. Profeetat kokivat olevansa Jumalan puheen välineitä ja aloittivat puheensa usein lauseella "Näin sanoo herra". Profeetat eivät yleensä itse kirjoittaneet puheitaan muistiin vaan sen tekivät usein heidän oppilaansa.

Uskontojen perustajat ovat yleensä ilmoittaneet itsensä profeetoiksi; juutalaisuuden ja kristillisyyden perustajat molemmat sanoivat olevansa profeettoja, islamin perustaja Muhammad sanoi olevansa Allahin profeetta, ja profeetaksi itsensä ilmoitti myös mormonismin perustaja Joseph Smith.

Katso myös: Islamin profeetat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. prophet Merriam-Webster Dictionary. Viitattu 11.7.2014.
  2. Raamatun sisältö Etälukion sivusto.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]