Profeetta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Profeettalla tarkoitetaan joko uskonnollista tai uuden aatteen julistajaa. Muita merkityksiä ovat ovat myös tienraivaaja, ennustaja tai tietäjä. [1] Arkikielessä profeetalla tarkoitetaan yleenäsä henkilöä, joka väittää puhuvansa jonkun yliluonnollisen entiteetin, esimerkiksi jumalan, puolesta.lähde?

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Profeettoja on esiintynyt erityisesti uskonnoissa. Ennustajia on esiintynyt myös vapaina ammatinharjoittajina. Suomessa tunnetuimpia ennustajia ovat olleet sääprofeetat ja korteista ennustavat romanit. Ennustuksia sanotaan profetioiksi.

Erona tavalliseen ennustajaan profeetalla on tavallisesti myös moraalinen sanoma. Jos kuulijat eivät toteuta profeetan määrittelemää tapainparannusta, entiteetti, jonka sanansaattajana profeetta toimii, tulee tuhoamaan heidät, tai jotakin muuta ikävää tapahtuu.

Usein profeetta ilmoittaa saaneensa tietonsa esimerkiksi komeetalta, kuun vaiheita tutkimalla, teurastamansa eläimen sisälmyksistä, tai jollakin muulla, tavalliselle ihmiselle käsittämättömältä näyttävällä tavalla. Usein profeetta sanoo saaneensa julistamansa tiedon uniensa kautta, näin monessa tapauksessa myös Raamatussa.

Uskontojen profeetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kristillisessä ja juutalaisessa perinteessä tunnetuimpiin profeettoihin (hepr. nabi) kuuluvat Mooses, Jeremia, Jesaja, Samuel, Joona, ja jossain mielessä myös Jeesus. Näiden profeettojen aika oli yhteiskunnallisesti ja poliittisesti levotonta. Etälukion oppimateriaalin mukaan Vanhan testamentin profeetat ohjasivat oikeaan elämäntapaan, vastuullisuuteen ja lähimmäisenrakkauteen. He olivat kaukonäköisiä ajattelijoita, jotka ymmärsivät, että ahneus ja itsekkyys johtavat eriarvoisuuteen ja ennen pitkää kansan turmioon. Profeettoja on sanottu "historian myrskylinnuiksi" juuri siksi että he osasivat nähdä myrskyn merkit ennen muita.[2]

Profeettojen toiminnalle oli tyypillistä kutsumustietoisuus. Profeetaksi ei kukaan ryhtynyt omasta aloitteestaan, vaan profeetat kokivat saaneensa kutsun Jumalalta. Monelle kutsutulle tehtävän vastaanottaminen oli vaikeaa ja moni yritti ensin vastustella. Vanhan testamentin profeetoille profetoiminen on Jumalan armonlahja, se tarkoittaa sitä että he pystyvät tulkitsemaan mitä Jumala heille tahtoo sanoa ja heidän tehtävänsä on viedä tätä sanaa muullekin kansalle. Profeetat kokivat olevansa Jumalan puheen välineitä ja aloittivat puheensa usein lauseella "Näin sanoo herra". Profeetat eivät yleensä itse kirjoittaneet puheitaan muistiin vaan sen tekivät usein heidän oppilaansa.

Uskontojen perustajat ovat yleensä ilmoittaneet itsensä profeetoiksi; juutalaisuuden ja kristillisyyden perustajat molemmat sanoivat olevansa profeettoja, islamin perustaja Muhammad sanoi olevansa Allahin profeetta, ja profeetaksi itsensä ilmoitti myös mormonismin perustaja Joseph Smith.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [mot.kielikone.fi Netmot kielitoimiston sanakirja] Viitattu 12.6.2012. Fi
  2. Raamatun sisältö Etälukion sivusto.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]