Syksy

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuodenaikaa. Syksy on myös yhtye ja Mamban albumi.
Syksyn värejä lokakuussa 2005 (syksy oli poikkeuksellisen lämmin).

Syksy on yksi lauhkean ilmastovyöhykkeen neljästä vuodenajasta. Se on siirtymäaika kesästä talveen. Lauhkeassa ilmastossa syksyllä sato korjataan ja lehtipuut pudottavat lehtensä. Syksyllä päivät lyhenevät ja viilenevät mutta verrattain hitaasti. Syksy-sanasta tunnetaan myös variantti syys, joka esiintyy usein yhdyssanan alkuosana, esimerkiksi sanoissa syyskuu ja syyspäiväntasaus.

Suomen syksyinen luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyn merkit ilmaantuvat ensin Pohjois-Suomessa, keskimäärin elokuun lopulla. Etelä-Suomessa syksyn ensimerkit voi aistia syyskuun alkupuolella. Syksyn alussa monet hedelmäpuut kuten omenapuut tuottavat satoa. Jotkin syyskesän kukat kukkivat puutarhoissa, kuten daaliat, syysleimut, syysmaksaruohot ja syyshortensiat. Niityillä myös esimerkiksi asterit. Myös monet Etelä-Suomen luonnon eteläiset lajit, kuten tammet ja pähkinäpensaat saavat terhonsa ja pähkinänsä kypsiksi syyskuulla. Vaahteran siemenet lentelevät uusille alueille lenninsiipiensä avulla. Tähän aikaan monet lehtipuut alkavat valmistautua uuteen kevääseen ja kehittelevät jo seuraavan kevään lehtisilmuja. Alkusyksyllä sienet tuottavat itiöemiään lisääntyäkseen. Sienten satokausi alkaa yleensä jo elokuulla, heti kun säät ovat alkaneet vähän viiletä ja yöt selvästi pimentyä. Paras sienestysaika on elokuun lopulta syyskuun lopulle, ja esimerkiksi suppilovahveroita löytää Etelä-Suomesta vielä lokakuun lopullakin. Syksyn edetessä sademäärät kasvavat ja yhä useampi päivä on harmaa ja pilvinen.

Lehtien ruskastuminen alkaa Lapissa elokuun ja syyskuun vaihteessa ja Etelä-Suomessakin syyskuun alussa. Ylä-Lapissa ruska saavuttaa huippunsa jo syyskuun 10. päivän aikoihin ja lehtipuut ja varvut ovat jo täysin paljaita syyskuun loppuun mennessä. Etelä-Lapissa, esimerkiksi Rovaniemellä ja Torniossa ruska on kauneimmillaan syyskuun 15.–20. päivien välillä, ja puut ovat täysin paljaita lokakuun alussa. Oulun seudulla ruska on kauneimmillaan syyskuun 20.–25. päivien välillä, Jyväskylässä taas syyskuun 25.–30. päivien välillä. Lahden eteläpuolisessa Suomessa ruskan aika on loistokkaimmillaan lokakuun 1.–10. päivien välillä. Etelärannikon lämmösssä puut yleensä viivyttelevät sisämaata pidempään lehtiensä karistamista. Etelä-Suomessa puut ovat täysin paljaita lokakuun lopulla. Ensilumi sataa lapissa yleensä syyskuulla ja Etelä-Suomessakin yleensä loka–marraskuun vaihteessa tai marraskuun kuluessa.

Terminen talvi koittaa Kilpisjärven tunturiseuduilla jo lokakuun alussa. Muualla Lapissa talvi koittaa lokakuun aikana, entisessä Oulun läänissä marraskuun alussa, Jyväskylän seudulla marraskuun puolivälissä ja Pääkaupunkiseudulla vasta joulukuun alussa. Pysyvä, vasta keväällä sulava lumi on normaalitilanteessa maassa Ylä-Lapissa marraskuun alussa, Etelä-Lapissa ja Koillismaalla marraskuun puolenvälin tienoilla, Oulussa marras–joulukuun vaihteessa, Jyväskylässä ja Itä-Suomessa joulukuun puoleen väliin mennessä ja Länsi- ja Etelä-Suomessa joulukuun viimeisinä päivinä ja saaristossa ja Ahvenanmaalla vasta tammikuun alussa.

Suomen syksyn sääoloista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyn sää on vuosittain Suomen ilmastolle tyypillisesti hyvin vaihtelevaa joskin todennäköisyys tavanomaista lämpimämpään säähän nimenomaan loppusyksystä onkin suurempaa kuin minään muuna vuodenaikana pohjois-Atlantin alati kiihtyvän matalapainetoiminnan ansiosta. Tämän takia muun muassa syksy vaihtuu harvoin talveksi yks kaks yhdessä yössä vaan talvi tulee ”keikkuen”[1]. Joskus terminen syksy saattaa maamme eteläosissa venyä pitkälle seuraavaan vuoteen

Lämpimiä syksyjä on vuodesta vietetty vuosina 1961, 1963, 1967, 1974, 1999, 2000, 2005, 2006, 2008, 2011, 2012, 2013

Kylmiä syksyjä puolestaan on vietetty vuosina 1968, 1971, 1973, 1976, 1992, 1993, 2002

[2]

Määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtitieteen kannalta katsottuna syksy alkaa syyspäiväntasauksella syyskuun 22. tai 23. päivän kohdalla pohjoisella pallonpuoliskolla ja 20. tai 21. maaliskuuta eteläisellä pallonpuoliskolla, päättyen talvipäivänseisaukseen joulukuun 21. tai 22. päivänä pohjoisella- ja kesäkuun 21. tai 22. päivänä eteläisellä pallonpuoliskolla. Yleisesti kuitenkin syksynä pidetään pohjoisella pallonpuoliskolla syys-, loka- ja marraskuuta[3], eteläisellä maalis-, huhti- ja toukokuuta.

Lämpötilan avulla määritelty terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi (vähintään 5 vuorokautta peräkkäin) +10 asteen alapuolelle, ja päättyy, kun keskilämpötila laskee nollan alapuolelle.

Syksyisiä kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta syksy.