Empire Earth

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Empire Earth
EEfi.jpg
Kehittäjä Stainless Steel Studios
Julkaisija Sierra Entertaiment
Pelimoottori Titan
Versio 2.1 (15. heinäkuuta 2009)
Julkaisupäivä 23. marraskuuta 2001
Lajityyppi RTS
Pelimuoto Moninpeli,Yksinpeli
Alusta Windows
Jakelualusta 1 CD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Empire Earth eli EE on Stainless Steel Studiosin kehittämä ja Sierra Entertaimentin 23. marraskuuta 2001 julkaisema RTS-lajityyppinen tietokonepeli ja Empire Earth -sarjan ensimmäinen peli.

Empire Earthissa pelaaja kerää resursseja (kultaa, rautaa. puuta, ruokaa ja kiveä), rakentaa kaupunkeja ja armeijoita sekä valloittaa toisia sivilisaatioita. Peli kattaa yli 500 000 vuoden ajanjakson ihmisen historiassa, joka on jaettu 14 eri aikakauteen esihistoriallisesta ajasta nanoaikaan.

Syyskuussa 2002 julkaistu Empire Earthin lisäosa The Art of Conquest tuo peliin myös viidennentoista aikakauden, avaruusajan, kolme uutta yksinpelikampanjaa, uusia rakennuksia ja yksiköitä sekä 22 uutta sivilisaatioiden erikoisvoimaa. Pelisarjaan kuuluuvat myös Empire Earth II (2005) Empire Earth II: The Art of Supremacy (2006) sekä Empire Earth III (2007)

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Empire Earth on tyyliltään Age of Empires -pelisarjaa muistuttava historiallinen reaaliaikastrategia, RTS. Empire Earth kuitenkin käyttää 3D-pelimoottoria Age of Empires II pelin 2D-pelimoottorin sijaan. Peli itsessään sisältää useita ainutlaatuisia ja innovatiivisia ominaisuuksia, kuten hyvin toteutetun "moraali"-järjestelmän, joka vaikuttaa huomattavasti yksikköjen kestävyyteen. Yksiköllä voi olla maksimissaan kuusi palkkia moraalia, joista jokainen vähentää yksikön ottamaa vahinkoa 10%:lla. Moraalipalkkeja saa rakentamalla taloja Capitolin tai Town Centerin rajojen sisäpuolelle tai Taistelija-sankarin läheisyydestä. Tournament-pelimodissa Capitol voi saada maksimissaan 4 palkkia moraalia, Town Center vain 2 palkkia. Standard-pelimodissa Capitol voi saada täydet 6 palkkia moraalia, Town Center 4 palkkia.

Empire Earthissa on myös sankari- eli "hero"-järjestelmä. Sankareita on kahdenlaisia, strategisti-sankareita (Strategist hero) ja taistelija-sankareita (Warrior hero). Strategisti parantaa yksiköitä ja pystyy käyttämään taisteluhuutoa(Battle Cry) vihollisyksiköihin. Taisteluhuuto lisää vihollisten ottamaa vahinkoa 50%:lla. Strategisteilla on 150 energiaa, joka latautuu vähitellen ja jota voi käyttää taisteluhuutoihin. Taistelija taas on hyvin vahva yksikkö, joka kasvattaa omien ja tiimikavereidensa moraalia 5 palkilla eli ne ottavat 50% vähemmän vahinkoa. Sankarit parantavat omat haavansa, mutta eivät ole kuolemattomia. Sankareita voi tehdä kuparikaudesta(III) lähtien aina avaruusaikaan(XV) asti. Moninpelissä pelaajalla voi olla vain yksi sankari kerrallaan, joko strategisti tai taistelija.

Empire Earthissa on muihin strategiapeleihin verrattuna uniikki Civilization Builder -järjestelmä, joka mahdollistaa omien sivilisaatioiden rakentamisen. Sivilisaatioihin voi valita mitä tahansa yksikköparannuksia tai parannuksia, joilla kerätä resursseja nopeammin. Lisäosassa pystyy valitsemaan myös erikoisvoimia, esimerkiksi laskuvarjojoukot (lentokone, joka sisältää 8 tavallista jalkaväen yksikköä) tai Ohjusaseman (siilo, josta pystyy ampumaan ydinohjuksia).

Esimerkiksi tyypillinen krenatöörisota (Grenwars) sivilisaatio sisältää:

Infantry - Ranged

  * Hit Points
  * Range
  * Cost Reduction
  * Build Time Decrease

Buildings

  * Cost Reduction
  * Build Time Decrease
  

Economy

  * Iron Mining
  * Hunting and Foraging


Moninpelissä sivilisaatiopisteiden (Civilization points) maksimimäärä voi olla 100. Yksinpelikampanjoissa saatavilla olevien sivilisaatiopisteiden määrä riippuu suoritettujen tehtävien määrästä.


Empire Earthissa on 21 valmista sivilisaatiota ja lisäosa tuo mukanaan vielä 2 uutta, Japanin ja Korean. Valmiita sivilisaatioita voi käyttää moninpelissä poistamalla valinnan kohdasta "Use Custom Civilization"


Esihistoriasta pimeään aikaan

Pimeästä ajasta teollistumisen aikaan

Ensimmäisestä maailmansodasta Nanoaikaan

Digitaaliajasta avaruusaikaan

 • Kiina (China)
 • Uusi Venäjä (Novaya Russia) Kuvitteellinen
 • Kapinallisten joukot (Rebel Forces) Kuvitteellinen
 • Japani (Japan) Lisäosa
 • Korea (Korea) Lisäosa

Aikakaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Empire Earth sisältää 14 eri aikakautta, jotka kattavat 500 000 vuotta ihmiskunnan historiasta. Aikakaudelta toiselle siirtymiseen tarvitaan aina ruokaa, kultaa ja rautaa (Poikkeuksena siirtyminen I-kaudelta II-kaudelle) sekä kaksi uutta rakennusta (settlement tai jokin military-rakennuksista), Settlementin päivittäminen Town centeriksi tai Town centerin päivittäminen Capitoliksi.

Uusi aikakausi antaa pelaajan käytettäväksi uusia yksiköitä, rakennuksia ja teknologioita. Esimerkiksi kivikaudelta(II) kuparikaudelle(III) siirryttäessä pelaaja saa käyttöönsä hevoset ja maanviljelystaidon sekä teknologioita, jotka parantavat puunhakkuunopeutta ja metsästystä. tai teollistumisen ajalta(IX) ensimmäiseen maailmansotaan(X) siirryttäessä lentokoneet, panssarivaunut ja sukellusveneet tulevat pelaajan käytettäviksi.

Kampanjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kampanjoita on neljä:


Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Empire Earth on parhaimmillaan kavereiden kanssa internetissä tai lähiverkossa pelattuna. Moninpeliin mahtuu korkeintaan 8 pelaajaa, jotka voivat olla myös tietokonepelaajia. Peliasetukset voi säätää mieluisikseen.

Empire Earthia on pystynyt pelaamaan internetissä julkaisuhetkestä vuoden 2008 marraskuuhuun 3. päivään asti, jolloin Activision ilmoitti sulkevansa WON-pelipalvelimensa lopullisesti.

Nykyään internetissä pelaaminen onnistuu käyttämällä Richard Langen (Nuckin Futs) kehittämää EE-Lobbyclient -ohjelmaa. EE-lobbyclient toimii kuten vanha WONlobby paitsi peliin liittyminen tapahtuu direct connectin kautta. Monet tutut ominaisuudet alkuperäisestä aulasta (chat, friend list, whisper, ignore list) on pyritty säilyttämään, mutta uusia ominaisuuksiakin on lisätty ja kehitystyö jatkuu edelleen. Aulassa valvovat moderaattorit ja adminit pitävät väärinkäyttäjät kurissa. Aktiivisia käyttäjiä on muutamia satoja ympäri maailmaa ja uusia sekä vanhoja pelaajia kaivataan.

EE-lobbyclientin voi ladata osoitteesta http://www.save-ee.com/. Ohjeet sen käyttämiseen löytyvät myös kyseiseltä sivulta. Sivulta löydät myös mm. foorumit, vinkkejä aloittelijoille, pelaajien tekemiä sivilisaatioita eri setteihin ja strategioita moninpeliin.

"The Save-EE Lobby was developed by Richard Lange (a.k.a. Nuckin Futs) as an alternative online multiplayer experience, which was designed to simulate the experience of EE's WON lobby. It is a downloadable application that features a public chat lobby, whispers, a friends list, and automatic game listings. The lobby also has an automatic patch feature which re-allows Direct Connect games."

- Richard Lange

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]