Steam

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Steam

Steam logo.svg

Steam-FIN.PNG
Kuvakaappaus Steamin suomenkielisestä versiosta (vanha versio)

Kehittäjä Valve Corporation
Kehityshistoria
Julkaistu Microsoft Windows: 12. syyskuuta 2003
OS X: 12. toukokuuta 2010[1]
Android: 26. tammikuuta 2012
Linux: 14. helmikuuta 2013
Vakaa versio API: v015 / 12. heinäkuuta 2014
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Sisällön toimittaja
Käyttökielet 25 kieltä (myös suomi)
Alusta Windows, OS X, Linux ja Android
Ohjelmointikielet C++
Objective-C
Lisenssi Suljettu lisenssi
Verkkosivu www.steampowered.com

Steam on Valve Corporationin kehittämä videopelien jakelu-, moninpeli- ja viestintäalusta. Steamissa ohjelmistosisältö maksetaan joko luottokortilla, Paypal-, WebMoney-, Skrill- tai Paysafecard -maksutavoilla, minkä jälkeen sisällön voi ladata palvelusta. Useimpiin Steamin kautta ostettuihin peleihin saa palvelusta myös automaattiset päivitykset. Viestintä muiden käyttäjien kanssa tapahtuu Steamin Friends- ja Community-ominaisuuksien välityksellä. Lisäksi Steam tarjoaa mahdollisuuden äänikeskusteluihin pelin sisällä. Maksullisten pelien ohella Steamissa on tarjolla ilmaissisältöä kuten ilmaispelejä, pelien mainostrailereita sekä demoja.

7. helmikuuta 2008 Steamilla oli yli 15 miljoonaa rekisteröityä tiliä[2], maaliskuussa 2011 jo 30 miljoonaa ja vuonna 2013 yli 65 miljoonaa tiliä.[3] Steamillä on arviolta 70 %:n markkinaosuus PC-pelien digitaalisessa jakelussa, jonka liikevaihto on vuositasolla neljä miljardia Yhdysvaltain dollaria. Steamiin voi ladata myös muiden kehittäjien pelejä, joskin ilman täyttä tietokantaa.selvennä Steamissä jaeltavan pelin julkaisija saa myyntituotosta 70 %, kun kaupan hyllyltä myytävän pelin julkaisijan osuudeksi jää 30 %[4]. Vuoden 2014 kesäalennusmyynnin aikaan Steamin palveluun oli samaan aikaan kirjautuneena yli 8 miljoonaa ihmistä.[5]

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steamin kautta voi ostaa kaikkia Valven pelejä (esimerkiksi Dota 2, Counter-Strike: Global Offensive, Team Fortress 2 ja Left 4 Dead), sekä useiden muiden peliyhtiöiden pelejä. Tarjolla on myös pienempien peliyhtiöiden pelejä sekä lukuisia nk. casual-markkinoille tarkoitettuja pelejä. Joulukuussa 2008 Electronic Arts aloitti viimeisenä suurena julkaisijana pelien jakelun Steamin kautta[6]. Samaan aikaan Ubisoft asetti aiemmin vain Yhdysvaltain markkinoille Steamin kautta myydyt pelinsä maailmanlaajuisesti saataville.

Lokakuussa 2008 Steamiin tuli saataville viisi Source-pelimoottorimuunnelmaa, jotka voi ladata ilmaiseksi tunnuksella, jolle on ostettu Half-Life 2 tai jokin muu Source-moottoria hyödyntävä peli.[7]. Tällöin on myös mahdollista pelata Source-moottorille kehitettyjä ilmaisia pelimodifikaatioita.

OS X -versio julkaistiin vuonna 2010. Linux-versio julkaistiin kesällä 2012. Vuodesta 2011 asti Steamista on voinut ladata ilmaiseksi pelattavia pelejä. Syksystä 2012 alkaen Steamistä on voinut ostaa myös joitain hyötyohjelmia.

Steam tukee ns. Steam Cloudia, jossa pelien asetukset, tallennukset ja otetut kuvankaappaukset tallennetaan pilveen, jossa ne ovat käytettävissä eri tietokoneilla. Pelit voivat myös käyttää Steamin rajapinnan avulla sen käyttäjänimeä, listaa saavutuksista pelissä, peliin kuuluvia 'esineitä', jotka näkyvät käyttäjätilin tavaralistassa. Joissain peleissä esineitä voi myös vaihtaa muiden pelaajien kesken tai myydä tai ostaa oikealla rahalla Steamin Community Marketissa.

Ongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steam kärsi alkuaikoina monista bugeista. Nykyään hidastelut osuvat suurien julkaisujen alkuun, joka johtuu suurista käyttäjämääristä. Steam saikin alkuaikoina pelaajien keskuudessa huonon maineen, mutta järjestelmän jatkuvan kehityksen myötä tämäkin on osittain karissut pois.

Lokalisointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

7. helmikuuta 2007 tapahtuneen päivityksen myötä Steamin kieliasetuksista ohjelman saa toimimaan myös suomeksi, joka tarkoittaa itse Steamin sekä joidenkin sitä kautta pelattavien pelien täydellistä suomentumista. Esimerkiksi Counter-Strike: Source on saanut täysin suomenkielisen ulkoasun sekä sisällön, kattaen kaiken radiokomennoista valikkoihin. Mahdollisuus suomenkieliseen versioon on herättänyt hupia monilla keskustelupalstoilla, sillä osa käännöksistä oli käännetty sana sanalta englannista, vaikka parempia suomenkielisiä ilmaisuja olisikin tarjolla.lähde? Käännöksiä on sittemmin paranneltu mm. Steam Translation Serverin avaamisen myötä, jossa yhteisön jäsenet saavat lähettää omia käännöksiään Steamiin ja sen peleihin. Nykyään moniin suosittuihin peleihin on saatavilla suomenkieliset tekstitykset.

Kilpailevia tuotteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steamin suoriksi kilpailijoksi on kehitetty Stardockin, sittemmin GameStopin Impulse, Electronic Artsin Origin-palvelu ja Microsoftin Games for Windows – Live. Lisäksi sitä voi verrata Sonyn PlayStation Network -palveluun ja Microsoftin Xbox Live -palveluun, tai Nintendon Nintendo eShopiin, jotka ovat alustaansa sidottuja.

Maaliskuussa 2011 julkisuuteen vuoti huhuja Valven aikeista oman pelikonsolin kehittämiseksi. Steam Machine -nimisen Linux-pohjaisen laitteen ideana on toimia avoimena pelikonsolina, joka pyörittäisi Steam-palvelusta saatavia pelejä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Steam.