Tämä artikkeli on osittain suojattu muutoksilta

Counter-Strike: Global Offensive

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Counter-Strike: Global Offensive
Csgo.jpg
Kehittäjä Valve Corporation
Hidden Path Entertainment
Julkaisija Valve Corporation
Pelisarja Counter-Strike
Pelimoottori Source
Julkaisupäivä 21. elokuuta 2012
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli, yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 18 (konsolit)[1]
ESRB M 17+ (konsolit)[2]
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, OS X, Linux, SteamOS
Jakelualusta Steam
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO) on Valve Corporationin ja Hidden Path Entertainmentin kehittämä ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka on neljäs Counter-Strike -peli.

Peli julkaistiin 21. elokuuta 2012. Se on saatavilla Microsoft Windowsille, OS X:lle sekä PlayStation Networkin ja Xbox Live Arcaden kautta. Pelin betaversio oli pelattavissa Windowsilla jo aiemmin. Syyskuun 2014 lopussa pelistä julkaistiin myös Linux-versio.[3] Counter-Strike: Global Offensive on taktinen sotasimulaatiota tavoitteleva moninpelinä toimiva sovellus, joka on ostettavissa Steam-palvelusta tietokoneelle. Counter-Strike: Global Offensive on myös yksi suosituimpia ensimmäisen persoonan ammuntapelejä tietokoneelle, ja sisältää paljon kilpailullisia elementtejä.[4]

Pelimuodot

Kuten sarjan aiemmatkin pelit on Global Offensive tavoitepohjainen joukkuepohjainen ammuntapeli, johon on lisätty mahdollisuus pelata yksin botteja vastaan. Pelaaja liittyy terroristien tai erikoisjoukkojen joukkueeseen tavoitteena objektien tekeminen ja vihollisten tappaminen. Useimmissa pelimuodoissa pelaajan kuoltua on hänen odotettava kierroksen päätymistä.

 • Classic Casual and Competitive: Pelin tunnetuin pelimuoto jonka objektit ovat räjähteen purkaminen sekä panttivangin vapautus.
 • Defuse: Terroristien tehtävä on asettaa C4-räjähde yhteen ennalta valituista sijainneista. Erikoisjoukkojen tehtävänä on estää pommin asentaminen tai sen räjähtäminen.
 • Hostage: Erikoisjoukkojen tehtävänä on pelastaa panttivangit terrotistien hallusta, sekä kuljettaa heidät ennalta määrättyyn sijaintiin. Päivityksen jälkeen tämän tehtävän suorittaminen muuttui siten, että panttivanki on kannettava määrättyyn sijaintiin.
 • Arms Race: Tässä pelimuodossa ainoa tavoite on tappaa toisia käyttäen eri aseita. Onnistuneesta taposta saat uuden aseen ja ensimmäisenä kaikilla aseilla tapon saanut voittaa kierroksen.
 • Demolition: Tapot määräävät seuraavan kierroksen aseet. Kahden tapon jälkeen pelaaja saa satunnaisen kranaatin.
 • Deathmatch: Tämä 10-60 minuutin tapa kaikki mikä liikkuu -tyyppinen kenttä antaa pisteitä käytetyn aseen mukaan.

Lisäksi pelissä on offline-peli botteja vastaan sekä Weapons Course (harjoittelukurssi) joita voi pelata yksin.

Turnaukset

Global Offensive on hyvin suosittu elektronisen urheilun peli, ja se olikin kolmanneksi suosituin eSport peli marraskuussa 2014[5]. Pelissä on järjestetty satoja turnauksia vuosien aikana, ja palkintorahaa on jaettu yli 4 miljoonaa dollaria[6].Global Offensivessa on ollut 5 "major" turnausta, joiden palkintopotti on ollut huimat 250 tuhatta dollaria. Ensimmäinen näistä turnauksista oli vuonna 2013 ja viimeisin on ollut maaliskuussa 2015. Ensimmäisen turnauksen, Dreamhack 2013 Bucharestin voitti Fnatic. Seuraava turnaus oli EMS One Katowice 2014, jonka voitti Virtus.pro. Tämän jälkeen tuli ESL One Cologne 2014, jonka voitti Ninjas in Pyjamas. Neljäs turnaus oli Dreamhack Winter 2014 Tukholmassa, jonka voitti ranskalainen Team LDLC.com - joukkue. Viides ja viimeinen turnaus oli ESL One Katowice 2015, jonka voitti Fnatic. Fnatic oli myös ensimmäinen joukkue koskaan voittanut kahta Global Offensiven majoria. Ninjas in Pyjamas oli finaalissa kaikissa viidessä majorissa.

Lähteet

 1. Counter-Strike: Global Offensive PEGI Pan European Game Information. Viitattu 25.4.2015.
 2. Rating information: Counter-Strike: Global Offensive esrb.org. Entertainment Software Rating Board. Viitattu 30.11.2014. (englanniksi)
 3. Kauppinen, Jukka: Counter-Strike: Global Offensive ilmestyi salakavalasti Linuxille 26.9.2014. Dome.fi. Viitattu 27.9.2014.
 4. Counter-Strike: Global Offensive Steam. Viitattu 25.4.2015.
 5. Jason Moth: Top 5 popular eSport games right now 11.11.2014. Loadthegame.com. Viitattu 25.4.2015. (englanniksi)
 6. Top 50 Games Awarding Prize Money Viitattu 25.4.2015. (englanniksi)
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.