Half-Life 2: Episode Two

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Half-Life 2: Episode Two
Pelin kansikuva
Pelin kansikuva
Kehittäjä Valve Corporation
Julkaisija Valve Corporation
Jakelija Electronic Arts (jälleenmyynti)
Valve Corporation (verkkomyynti)
Käsikirjoittaja Marc Laidlaw
Säveltäjä Kelly Bailey
Pelisarja Half-Life
Pelimoottori Source
Julkaistu
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: 17+ Virheellinen ESRB-arvo
ELSPA: 15+
PEGI: 16
Alusta Microsoft Windows, Xbox 360[1], PlayStation 3[1],
OS X, Linux
Jakelumuoto DVD, Blu-ray, Steam
Vaatimukset
Oheislaite VR-lasit tuettu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Half-Life 2: Episode Two on Valve Corporationin kehittämä ja julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka on toinen Half-Life 2 -pelin kahdesta virallisesta lisäosasta. Peli julkaistiin Microsoft Windowsille, PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle vuonna 2007. Vuonna 2010 peli julkaistiin Steam-jakeluohjelman kautta OS X:lle ja vuonna 2013 myös Linuxille. Half-Life 2: Episode Two on myös julkaistu The Orange Box-pelikokoelmassa.[2] Steam-palvelun kautta peliin on myös mahdollista saada suomenkieliset tekstitykset, jos käyttäjällä on Steamin suomenkielinen versio.

Half-Life 2: Episode Twon tarinassa tiedemies Gordon Freemanin ja hänen aisaparinsa Alyx Vancen tavoitteena on matkustaa White Forestin metsässä sijaitsevaan vanhaan ohjussiiloon, jossa Eli Vance, Isaac Kleiner ja uusi hahmo Arne Magnusson ovat odottamassa heitä. Edellisessä osan loppuratkaisun jälkeen taivaalle on muodostunut valtava ulottuuvusrepeämä, jonka kautta Combine-imperiumi yrittää tuoda asevoimansa Maahan. Olennainen osa juonta on Alyxin varastama kopio tietopaketista, jonka sisältämien tietojen avulla kapinalliset pystyvät sulkemaan ulottuvuusrepeämän.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Half-Life 2: Episode Twon pelimekaniikan peruselementit ovat samanlaisina kuin Half-Life 2:ssa ja Half-Life 2: Episode Onessa, mutta peli hyödyntää Valven uudistamaa versiota Source-pelimoottorista. Uudistetussa pelimoottorissa on mukana ominaisuus luoda valtavan kokoisia peliympäristöjä, joissa on korkeampi piirtoetäisyys ja yksityiskohtaisemmat tekstuurit kuin pelimoottorin alkuperäisessä versiossa. Sourcen fysiikkamoottoria on paranneltu siten, että peli kykenee mallintamaan talojen ja siltojen kaltaisten suurikokoisten kohteiden fysiikanmallinnusta. Pelimoottorissa ovat myös yksityiskohtaisempi animaatiojärjestelmä, dynaamiset varjostukset ja Half-Life 2: Lost Coastissa esitellyt HDR-valotehoste ja Valven työntekijöiden kommenttiraidan. Half-Life 2: Episode Twon uusittu pelimoottori on suunnattu myös kehittyneille tietokoneiden prosessoreille ja näytönohjaimille.

Half-Life 2: Episode Twon teemana ovat valtavan kokoiset peliympäristöt, joissa pelaaja joutuu suorittamaan liittolaisilleen erilaisia tehtäviä. Half-Life 2:sta ja Half-Life 2: Episode Onesta poiketen peli ei enää sijoitu itäeurooppalaisen Kaupunki 17:n ympäristöihin, vaan kaupungin lähistöllä sijaitsevaan metsään ja vuoristoon. Uudenlaisen miljöön ansiosta pelissä eteneminen ei ole enää yhtä suoraviivaista kuin aikaisemmissa Half-Life-peleissä, joissa pelaajahahmo joutui liikkumaan lineaarisessa ja tarkkaan rajatussa peliympäristössä. Half-Life 2:n esittelemä ominaisuus ohjata kulkuneuvoja tekee paluun, joten pelaaja liikkuu useimpien peliympäristöjen läpi autossa, johon myös pelaajahahmon kumppani Alyx Vance pääsee matkustajaksi. Half-Life 2: Episode Onessa esitellyt Alyxin uudet ominaisuudet ja liikkeet tekevät myös paluun pelissä, vaikka Half-Life 2:n tavoin pelaaja liikkuu suurimman osan peliajasta yksin.

Source-pelimoottorin mahdollistaman realistisen fysiikanmallinnuksen takia pelissä on edeltäjiensä tavoin fysiikkamoottorin ympärille rakennettuja tilanteita, joissa pelaajan tarkoituksena on ratkaista liikkumista rajoittava ongelma. Uudistetun fysiikkamoottorin ansiosta tilanteet on kuitenkin suunniteltu monimutkaisemmiksi kuin aikaisemmissa peleissä, ja Half-Life 2: Episode Twossa on pelisarjan pisimpiin ongelmanratkaisuun pohjautuvia kohtauksia.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episode Two:n tarina keskittyy Gordon Freemanin ja Alyx Vancen matkaan kohti kapinallisten tukikohtaa, White Forestia.

Prologi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Gordon ja Alyx ovat pakenemassa Kaupunki 17:stä viimeisellä junalla. Kun juna poistuu asemalta, Gordon ja Alyx näkevät Linnoituksen lähettämässä hätäviestin muissa ulottuvuuksissa oleskeleville Combinen sotajoukoille. Kun hätäviesti on lähetetty, junan yläpuolella lentää kaupungista pakenevien muukalaisneuvonantajien pakokapseleita, minkä jälkeen Linnoitus ja Kaupunki 17 alkavat hehkua aavemaista, sinistä valoa. Hetkeä myöhemmin Linnoituksen reaktoriydin räjähtää, Kaupunki 17 tuhoutuu ja valtava paineaalto lähestyy suurella vauhdilla junaa kohti. Kuva täyttyy sokaisevaan valoon, minkä jälkeen Gordon kuulee kirskuvan metallin äänen ja Alyxin kuiskaamassa Gordonin nimen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gordon palaa tajuihinsa romuttuneessa junassa. Alyxin pelastettua miehen junasta kaksikko saa selville, että Linnoituksen tuhoutuminen on muodostanut Kaupunki 17:n yläpuolelle valtavan ulottuvuusrepeämän, joka voi käynnistää uudelleen portaalimyrskyt (engl. portal storms), jotka alun perin alkoivat Nihilanthin kuolemasta. Gordon ja Alyx lähettävät hylätyltä radioasemalta viestin White Forestin metsässä sijaitsevaan ohjussiiloon, jossa Eli Vance ja Isaac Kleiner ovat odottamassa heitä. Molemmat tiedemiehet kertovat Gordonille ja Alyxille, että portaalimyrskyjen uusiutuminen mahdollistaa Combinen lähettämään asevoimansa Maahan. Alyx kuitenkin kertoo, että hänellä on Linnoituksesta varastettu kopio tietopaketista, joka sisältää Combinen kotimaailmaa koskevia tietoja ja mahdollistaa ulottuvuusrepeämän hallitsemisen ”toiselta puolelta”. Tiedemiesten mukaan he pystyisivät tietopaketin avulla sulkemaan ulottuuvusrepeämän, koska heillä on myös ohjustukikohdassa laukaisematon avaruusraketti, jonka laitteiston avulla ”superportaali” saadaan romahtamaan.

G-Man paljastaa pelastaneensa nuoren Alyx Vancen hengen Black Mesan tapauksesta.

Gordon ja Alyx ovat matkalla White Forestiin, kunnes he saapuvat ränsistyneelle kaivosasemalle. Heidän kimppuunsa hyökkää Combinen Hunter-sotakone, joka lävistää Alyxin kehon terävillä kynsillään ja romahduttaa Gordonin päälle kiviröykkiön. Kun Gordon palaa tajuihinsa, yksinäinen vortigaunt, jonka nimeksi paljastuu myöhemmin Uriah, hajottaa sähköpurkauksella Gordonia pidätelleen kivikasan ja vie vakavasti haavoittuneen Alyxin maan alla sijaitsevaan vastarintaliikkeen tukikohtaan. Kun Gordon saapuu tukikohtaan, paikka joutuu muurahaiskorentojen (antlions) hyökkäyksen kohteeksi. Gordon kuitenkin puolustaa tukikohtaa kunnes muita vortigaunteja saapuu paikalle. Vortigauntien parantavat Alyxin muurahaiskorentojen ”uutteella”, jota Gordon löytää muurahaiskorentojen pesästä. Vortigauntit muuttuvat purppuranvärisiksi, mutta yhtäkkiä G-Man ilmestyy ja kertoo Gordonille, että hän pelasti Alyxin hengen Black Mesan tapauksesta. Hän myös viittaa siihen, että Alyx on tärkeä avainhahmo hänen suunnitelmissaan. G-Man siirtyy tajuttoman Alyxin luokse ja käskee tätä kehottamaan isälleen, että on valmistauduttava ”ennennäkemättömiin seurauksiin” (engl. prepare for unforeseen consequences), millä G-Man viittaa Half-Lifen kolmanteen jaksoon ”Unforeseen Consequences”, jossa resonanssikaskadi on raunioittanut Black Mesan tutkimuslaitoksen.

Kun Alyx on parannettu, hän poistuu Gordonin kanssa tukikohdasta. He näkevät sillan, jonka kautta Combine on siirtämässä sotajoukkoja White Forestiin. Gordon, Alyx ja vortigaunti taistelevat muurahaiskorentoja vastaan, minkä jälkeen vortigaunti löytää osittain romahtaneen sillan luona auton. Gordon ja Alyx jatkavat matkaansa, kunnes he löytävät hylätystä ladosta kapselin, jonka sisällä on salaperäinen Combinen neuvonantaja (Combine Advisor). Gordon ja Alyx sammuttavat generaattorin, jonka he luulevat toimivan olennon elossapitojärjestelmän voimanlähteenä, mutta generaattorin sammuminen avaa neuvoantajan kapselin. Olento nostaa telekineettisillä voimillaan kaksikon ilmaan ja yrittää tappaa Gordonin, mutta yhtäkkiä kapseli räjähtää ja haavoittunut neuvonantaja pakenee ladosta. Neuvonantaja hälyttää lähellä partioivat Combinen sotilaat, joten Gordon ja Alyx pakenevat autolla ja heitä jahtaa Combinen taisteluhelikopteri. Kaksikko pakenee vastarintaliikkeen tukikohtaan, jossa Gordon pudottaa alas helikopterin ja kapinalliset korjaavat vaurioituneen auton. Gordon ja Alyx jatkavat matkaansa ja selviytyvät Combinen väijytyksestä autiossa vuoristokylässä. Kun Gordon ja Alyx lopulta saapuvat White Forestin ohjussiiloon, tukikohta joutuu hyökkäyksen kohteeksi, mutta Gordon onnistuu päihittämään siiloon tunkeutuneet Combinen sotilaat.

Isaac Kleiner ja Eli Vance kertovat Gordon Freemanille ja Alyx Vancelle Borealis-laivasta. Borealis oli alun perin tarkoitettu Half-Life 2:n peliympäristöksi, mutta kartta poistettiin pelin lopullisesta versiosta.

Gordon ja Alyx tapaavat Eli Vancen, Isaac Kleinerin, kolmannen tiedemiehen Arne Magnussonin ja Alyxin robotin Dogin. Alyx luovuttaa isälleen tohtori Judith Mossmanin viestin, jossa Mossman kertoo löytäneensä salaperäisen ”projektin”. Tiedemiehet ymmärtävät, että projekti on itse asiassa tutkimuslaiva Borealis, joka eräänä päivänä katosi selittämättömästi kuivasatamasta. Gordon ei tiedä laivan merkitystä, mutta Kleinerin mukaan Borealis olisi arvokas etu vastarintaliikkeen Combinen vastaisessa taistelussa. Vance kuitenkin uskoo, että Borealis on liian vaarallinen ja voimakas ase vastarintaliikkeelle, minkä vuoksi se on tuhottava. Borealis kuului alun perin Black Mesan kilpailijalle Aperture Sciencelle, mikä on viittaus Portal-pelin tapahtumiin. Myöhemmin Eli paljastaa Gordonille, että hän on ollut alusta alkaen tietoinen G-Manin olemassaolosta ja vahvistaa väitteen, jonka mukaan G-Man pelasti Alyxin Black Mesasta. Kapinalliset siirtävät Alyxin tietopaketin tietoja avaruusrakettiin ja ohjelmoivat sen uudelleen, mutta ohjussiilo joutuu jälleen Combinen hyökkäyksen kohteeksi. Tohtori Magnussonin keksimillä kokeellisilla räjähdepanoksilla aseistautunut Gordon kuitenkin nujertaa valtavat Strider-sotakoneet ja estää ohjussiilossa valmistelevan raketin tuhoutumisen.

Kun Combine on kukistettu, Gordon laukaisee avaruusraketin, joka käynnistyy Maan ilmakehässä ja luo yhteyden alun perin Black Mesalle kuuluneiden satelliittien kanssa. Pulssiaalto romahduttaa ulottuvuusrepeämän, minkä jälkeen Vancet kertovat Gordonille, että he ovat päättäneet lähteä pohjoiseen paikantamaan Borealisin ja pelastamaan Judith Mossmanin. Kolmikko etenee Alyxin löytämälle helikopterille, mutta paikalle saapuu Combinen neuvonantajia jotka tappavat Elin. Dog kuitenkin ehtii pelastaa Gordonin ja Alyxin hengen, peli päättyessä Alyxin itkuun isänsä ruumiin vieressä.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • White Forestiin
  • Vortaalinen elonkierto
  • Freeman pelastaa
  • Pelkääjän paikalla
  • Tutkan ulkopuolella
  • Yhteinen vihollisemme
  • Lähtölaskenta

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Half-Life 2: Episode Two
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 90/100 (perustuu 12 arvosteluun)[3]
Metacritic 91/100 (perustuu 12 arvosteluun)[4]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
IGN 9.4

Half-Life 2: Episode Two sai edeltäjiensä tavoin pelikriitikoilta erittäin myönteisen vastaanoton. Arvostelijat kehuivat pelin laajoja peliympäristöjä ja monipuolista kenttäsuunnittelua, mutta toisaalta eräiden kriitikoiden mukaan peli oli Half-Life 2: Episode Onen tavoin liian lyhytkestoinen.

Ääniraita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muiden Half-Life-sarjan pelien tavoin Half-Life 2: Episode Twon sääniraidan on säveltänyt Kelly Bailey. Kappaleet ovat pääasiassa ambient-tyylisiä.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NroNimiKesto
1.No One Rides For Free1.03
2.Dark Interval1.35
3.Crawl Yard1.15
4.Nectarium1.47
5.Extinction Event Horizon2.04
6.Vortal Combat3.15
7.Sector Sweep2.47
8.Shu’ulathoi2.38
9.Last Legs2.07
10.Abandoned In Place2.47
11.Inhuman Frequency1.50
12.Hunting Party3.30
13.Eon Trap3.14

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jason Ocambo: Half-Life 2: Episode Two – The Return of Team Fortress 2 and Other Suprises 13.8.2006. Gamespot. Arkistoitu 19.7.2006. (englanniksi)
  2. Berghammer, Billy: Half-Life 2: Episode Two To Be Released In Two Versions, Slips To Late Summer 2007 17.1.2007. Game Informer. Arkistoitu 1.4.2007. Viitattu 21.7.2007. (englanniksi)
  3. Game Rankingsin keskiarvo Game Rankings. Viitattu 24.10.2007. (englanniksi)
  4. Metacriticin keskiarvo MetaCritic. Arkistoitu 21.3.2008. Viitattu 24.10.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]