Race X

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Race X on vihamielinen avaruusolentolaji Half-Life-tietokonepelisarjassa. Ne esiintyvät Half-Lifen lisäosassa, Opposing Forcessa. Ne ilmaantuvat Black Mesaan vain muutamaa tuntia ennen Gordon Freemanin hyppäämistä Xeniin johtavaan teleporttiin ja niitä ei kohdata muissa Half-Life-peleissä. Syynä tähän on todennäköisesti lajin esiintyminen Gearbox Softwaren kehittämässä pelissä. Race X lisättiin peliin korvaamaan HECU-sotilaat (jotka ovat pelissä pelaajan liittolaisia) ja Xen-joukot.

Race X ei ole osa Xeniä, vaan muukalaiset ovat keskenään vihollisia. Black Mesan tiedemiehet löysivät lajin vahingossa, mutta jättivät sen vähemmälle huomiolle Xenin ollessa heidän kiinnostuksen kohteena. Lajin saavuttua laitokseen käy ilmi, että he pyrkivät muuttamaan maapallon omaksi kasvualustakseen suuren Genewormin avulla.

Lajin olennot ovat kestäviä, ketteriä ja taktisia. Race X on myös täysin orgaaninen laji, ja pelaaja saa halutessaan käyttöönsä heidän omia aseitaan.

Laji[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pit Drone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pit drone, joka aikoo iskeä oikealla kynnellään.

Pit Dronet ovat ensimmäinen laji, joka nähdään pelissä. Ne ovat lyhyitä, pieniä ja keltanahkaisia muukalaisolentoja, joiden päässä komeilee rivi teräviä piikkejä. Tämä piirre, kuten myös käsimäiset lisäkkeet niiden suun lähellä on sama kuin Shock trooperilla, joka viittaa siihen että ne voivat olla läheisiä lajeja.

Pit Dronen kädet loppuvat viikatemaisiin kynsiin, joita se voi käyttää vaarallisiin hyökkäyksiin. Ne liikkuvat nopeasti ja yleensä pienissä ryhmissä, piirittäen saaliinsa nopeasti. Niillä on kaksi hyökkäystapaa; päässä olevien piikkien sinkoaminen kaukana ollessa tai terävien kynsiensä huitominen lähietäisyydeltä. Jotkin olennoista eivät vaikuta olevan kykeneviä piikkiensä sinkoamiseen ja ovat ulkomuodoltaan erilaisia.

Shock Trooper[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shock Trooperit ovat lajin älykkäimpiä olentoja. Fyysisesti ne ovat humanoideja joilla on neljä kättä, ja niiden ryhti muistuttaa vortigauntien vastaavaa. Niiden vartaloa peittää laattamaiset osat, jonka takia niiden ulkonäkö muistuttaa hyönteisten ulkoista tukirankaa. Niiden iho on haaleansininen. Niillä on yksi silmä. Tämä silmä on osa Race X-olioiden yleistä morfologiaa - jokaisella lajin muukalaisella, jolla on iso silmä (mukaan lukien pit worm), on myös kaksi silmäluomea jotka säännöllisesti räpähtävät vaakasuorassa pitkin silmämunaa. Niitä yhdistää myös niiden suun, joka on pään alla, ympärillä olevat "lonkerot".

Shock Trooperien pääasiallinen ase on "shokkitorakka" (engl. Shock Roach); elävä olento joka on samankaltainen kuin Alien Gruntien muurahaispesäkäsi (engl. hive-hand). Shokkitorakka ampuu sähkönuolia, ja lataa uusia sähkönuolia ammuttujen tilalle koko ajan. Shokkitorakka ei selviydy ilman elävää isäntää kauaa; jos sitä käyttänyt kuolee, se irrottautuu ja yrittää etsiä itselleen uuden isännän. Jos se kohtaa pelaajan, jolla on jo shokkitorakka se hyökkää pelaajaa kohti ennen kuolemista.

Shock Trooper pystyvät myös luomaan ja heittämään alkiokranaatteja (engl. spore grenade), joita niillä on tapana käyttää piiloutuneita tai kaukana olevia vihollisia vastaan. Shock Trooperien poikaset ampuvat niitä puristettaessa samantapaisia alkioita, ja niitä voidaan näin käyttää alkioiden laukaisuaseena (ase on nimetty "vauvastrooperiksi" pelin tiedostoissa).

Shock Trooperin poikaset muistuttavat nuijapäätä ja ovat lajin aikaisemmassa vaiheessa, joka on yläruumis josta roikkuu lonkeroita. Pienen koon ja raajojen puuttumisen lisäksi on laitettava merkille, että Shock Trooperin poikasilla on kidukset kaksi pientä silmää, toisin kuin aikuisilla joilla on yksi iso silmä. Ne ovat maalla ja vedessä eläviä, tosin kykenemättömiä liikkumaan veden ulkopuolella. Lajin poikasia nähtiin ensimmäisen kerran Black Mesan tutkimuslaitoksen sektori E:n bioholvikompleksissa, jossa niitä pidettiin vesisäiliöissä.

Shock Troopereita kohdataan yleensä pienissä ryhmissä, ja ne taistelevat yleensä muiden Race X -lajien rinnalla. Shock Trooperit hallitsevat myös sanallisen kommunikaatiotaidon, lausuen sähköisiltä kuulostavia ääniä toisilleen.

Shock trooperit ovat taitavia teleportaatioteknologiassa ja käyttävät sitä matkustaakseen taisteluun ja siitä pois. Ne myös hallitsevat pit dronejen ja voltigorien teleporttautumisia. On mielenkientoista huomata, että yhdessä kohdassa pelaaja näkee shock trooperin tarttuvan Black Mesan tiedemieheen ja teleporttautumalla tämän kanssa pois, nähtävästi kidnapaten tämän.

Voltigore[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voltigoret ovat suuria olentoja, ja muistuttavat hieman jättiläishämähäkkiä. Niillä on neljä jalkaa ja kaksi kättä, jotka päättyvät viikatemaisiin kynsiin. Näillä aggressiivisillä olioilla on kaksi hyökkäystapaa: ensimmäinen on valtava varaus sähköenergiaa, ja toinen on nopea kynsillä lähietäisyydeltä huitominen. Kun voltigore kuolee, se räjähtää aiheuttaen isoa vahinkoa lähellä oleviin olentoihin.

Voltigoren poikasia päästään näkemään myöhemmin pelissä, ja ne oleskelevat vain pimeissä tunneleissa, aina aikuisia lähellään. Tämä merkitsee sitä, että voltigoreilla on vahva sosiaalinen side. Lapset ovat paljon heikompia ja niiden energialataus on miedompi, mutta vaarallinen.

Pit Worm[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Black Mesan jätevesien käsittelykeskuksessa Adrian kohtaa valtavan, perhosen toukkaa muistuttavan Pit Wormin. Keskellä sen päätä on suuri vihreä silmä, josta se myös voi ampua vihreän laserin kaltaisen energiapurkauksen. Sillä on myös valtavat kynnet, joilla se voi iskeä liian lähelle tulevaa vihollista. Jos olentoa ampuu silmään, se peittää sen käsillää muutamaksi sekunniksi, jonka jälkeen hyökkää aggressiivisesti takaisin. Pit Worm ääntelee jatkuvasti korviariipovalla, kotkaa muistuttavalla äänellä, josta voi päätellä että se ei ehkä ole kasvanut vielä täysin aikuiseksi. Se on kuitenkin monta kertaa isompi kuin tavallinen toukka. Adrian onnistuu lopulta surmaamaan Pit Wormin aktivoimalla laitoksen puhdistusmekanismin, jolloin Pit Worm kuolee upotessaan hitaasti myrkkydesinfioinnin seurauksena huoneeseen tulevaan vihreään myrkkyjätteeseen.

Geneworm[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geneworm on Half-Life: Opposing Force:n viimeinen vastus, ja kaikkein mysteerisin lajin muukalaisista. Tämä elämänmuoto vastaa "biologisten luonnonvarojen käsittelylaitosta." [1] Se kykenee keräämään kaikki Maan luonnonvarat ja mukauttamaan ne muukalaisten tarpeisiin. Jos se pystyy pääsemään täysin Maahan ja tulemaan tuotannolliseksi, se pystyisi muuttamaan planeettaa tarpeeksi jotta se voisi muuttua hyödylliseksi kotimaailmaksi Race X -muukalaisille.

Geneworm on vihreä, madonkaltainen olio jolla on monta lonkeroa sekä nokkamainen ulkonema, joka muistuttaa muodoltaan ja asennoltaan Xenin tentacle-olion vastaavaa. Geneworm hyökkää lonkeroillaan ja erittää suustaan kuolettavaa biomyrkkysuihkua. Sen ruumis on läpäisemätön vaurioille, joten tappakseen sen pelaajan täytyy sokaista se hetkellisesti ampumalla sitä kumpaankin silmään kiinteillä laseraseilla, jotka sijaitsevat sen molemilla puolilla. Tämän seurauksena se kutsuu apujoukkoja aukaisemalla vatsansa ja paljastaen taivaankappaleen, josta sen kätyri telesiirtyy läpi. Pelaaja pystyy tekemään vakavaa tuhoa ampumalla taivaankappaleeseen.

Geneworm löytyy syvältä maan alta, nähtävästi hylätystä Black Mesan teollisesta alueesta, ja ilmestyy portaalin avautuman läpi siellä olevaan huoneeseen, nähtävästi ollen joko haluton tai kykenemätön saapumaan tähän maailmaan täysin. Huoneeseen on asetettu kiinteitä laseraseita, jotka saavat voimansa Xenin energiakristalleista. Adrian Shephard lähetetään alas portaalin luo vartijan toimesta, joka sanoo: "Jotkut kavereistasi menivät alas aiemmin, enkä ole nähnyt niitä sen jälkeen".

Sprite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentävän valopallon kaltaiset Spritet ovat olioita joita voi nähdä leijuskelevan ilmassa eteenpäin. Niistä ei ole harmia eivätkä ne voi satuttaa pelaajaa missään vaiheessa peliä. Niiden jopa näkee johdattavan Adriania eteenpäin; ne kaikki oikeastaan vievät portaaliin, josta Geneworm tunkeutuu ulos ja muodostuvat energiaksi portaaliin, joka yhdistää kahta maailmaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Junio, Kristy: Half-Life Opposing Force: Prima's Official Strategy Guide. Prima Games, 1999. ISBN 0-7615-2590-4.