Xen (Half-Life)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Xen on Half-Lifessa ja sen lisälevyillä, Opposing Forcessa sekä Blue Shiftissä esiintyvien avaruusolioiden kotipaikka. Xen muistuttaa pikemminkin kaasusumun ympärille muodostunutta leijuven pienten asteroidien tai saarten muodostamaa rykelmää, kuin planeettaa tai keinotekoista rakennelmaa kuten avaruusasemaa.

Xenin asukkaat ovat ensimmäisten Half-Life-pelien päävihollisia. Vain pientä osaa Xenin lajeista (vortigauntit, headcrabit ja niiden zombit, barnaclet, iilimadot, snarkit ja Ichtyosaur) nähdään vielä Half-Life 2:ssa sekä sen jatko-osissa.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vortigaunt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vortigaunt, tunnettu myös nimellä Alien Slave, on Xenin tunnetuimpia lajeja. Vortigaunteilla on monta silmää, kolme kahlittua kättä ja ne kävelevät kahdella jalalla. Vortigaunt iskee viholliseen kivuliaan vihreän säteen, ja voivat hyökätä kohteen kimppuun lyömällä. Vortigauntit ovat hyvin sosiaalisia olentoja ja niitä harvoin näkee yksinään. Ne ovat myös viisaita, ja ymmärtävät perääntyä ollessaan lähellä kuolemaa. Vortigauntit kykenevät itsenäisesti teleportaatioon. Vortigauntit puhuvat sujuvaa englantia oman äidinkielensä vortigesen ohella. Half-Life 2:sta lähtien vortigauntit ovat ihmisten puolella, kun ne ensimmäisissä osissa olivat vihollisia, joka tekee niistä ainoan Xenin lajin joka liittoutuu ihmiskunnan kanssa. Voidaan kuitenkin olettaa, että vortigauntit olivat pakotettuja taistelemaan ihmiskuntaa vastaan Combinen toimesta. Vortigauntit kasvattivat jo Half-Life:n aikaan muuralaisleijonia, joita nähdään vasta Half-Life 2-pelissä.

Headcrab[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Headcrab on pienin ja eräs yleisimpiä Xenin lajeista. Ne ovat ravunkaltaisia olentoja, jotka hyppäävät ihmisten päähän yrittäen syödä tämän elävältä. Ihmisen saastuttanut headcrab muuttaa heidät zombeiksi, joita voi nähdä kaikissa Half-Life-peleissä. Headcrab on hyvin helppo tappaa, mutta usein ne pääsevät yllättämään pelaajan ketteryytensä ja kokonsa ansiosta. Headcrabit ovat harvoja xeniläisiä, jotka esiintyvät Half-Life 2:ssa ja episodeissa. Half-Life 2-pelistä lähtien nähdään myös nopea, sekä myrkyllinen headcrab.

Zombit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zombit ovat headcrabien synnyttämiä olentoja. Ne ovat olleet ihmisiä, jotka headcrab on muuttanut ihmislihaa himoitseviksi zombeiksi hyppäämällä niiden päähän ja ottaen kontrollin ihmisestä. Kaikista ihmisistä (pois lukien black ops-sotilaat) nähdään zombiksi muuttuneet versiot. Zombeilla on pitkät kynnet, joilla se lyö pelaajaa joko molemmin käsin tai eri aikaan. Niiden vatsa on myös avonainen, josta voi nähdä zombin sisälmykset. Opposing Force:ssa nähdään myös harvinainen zombityyppi gonome, joka heittää pelaajan päälle toksisia sisälmyksiään ja kykenee juoksemaan. Zombeja nähdään kaikissa alkuperäisissä Half-Life-peleissä, ja myös niiden jatko-osissa. Half-Life 2:sta eteenpäin on nähtävissä nopeita sekä myrkyllisiä headcrabeja heittäviä zombeja, sekä niinkutsutuja "zombineja", zombiksi muuttuneita Combinen sotilaita. Ne usein ottavat käteensä kranaatin ja juoksevat pelaajaa kohti, räjäyttäen itsensä. Zombien voi kuulla puhuvan jokseenkin ymmärrettävää englantia, jolloin he huutavat apua tuskissaan.

Barnacle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barnacle on olento, joka roikkuu usein katosta. Sillä on pitkä tahmea kieli, terävien hampaiden täyttämä suu ja pieni runko. Barnacle ei voi liikkua ja pystyy vain odottamaan, että mahdollinen saalis jää kiinni tämän kieleen. Barnacle syö lähes mitä tahansa, poikkeuksena ensimmäisessä pelissä olevia zombeja. Kuollessaan barnacle oksentaa kaiken syömänsä ulos. Barnaclet ovat myös hyvin heikkoja, ja usein paikoissa jossa ne ovat pelaajan tiellä. Pelissä Opposing Force barnaclen saa aseeksi, ja tällä pystyy tarttumaan kiinni tietyistä kohdista ja edetä paikkoihin jonne pelaajalla ei muutoin olisi mahdollisuutta päästä. Sillä kykenee myös syömään joitakin vihollisia. Barnacle on eräs harvoista xen-olioista, joka esiintyy myös Half-Life 2:ssa ja sen episodeissa. Olennon löysi Black Mesan työntekijä Louis Donaldson, joka myös joutui barnaclen uhriksi.

Bullsquid[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bullsquid on useita lonkeroita suussaan omistava kahdella jalalla kulkeva olento. Se on hyvin aggressiivinen, ja ampuu myrkkyä suustaan vihollisen ollessa etäällä sekä lähitaistelussa purren sekä lyöden hännällään. Bullsquid viihtyy ydinjätteen keskellä laitoksen sisällä, sekä Xenissä parantavissa lähteissä joista ne eivät välttämättä edes huomaa pelaajaa. Bullsquidin oli määrä esiintyä Half-Life 2:ssa, mutta ne jäivät tuntemattomasta syystä pois. Half-Lifen eräs käsikirjoittajista, Marc Laidlaw, on kuitenkin maininnut että bullsquideja elää Half-Life 2:n universumissa. Eräs bullsquideista söi Eli Vancen jalan ennen Half-Life 2:sen tapahtumia.

Houndeye[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houndeye on monta silmää omistava, kolmijalkainen koiran kaltainen olento. Se liikkuu ryhmissä ja on hyvin nopea. Kohdatessaan pelaajan houndeye luo shokkiaallon, ja usein pakenee sen jälkeen piiloon. Houndeyen oli määrä esiintyä Half-Life 2:ssa, mutta ne jäivät tuntemattomasta syystä pois.

Alien Controllers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alien Controller on levitoiva olento. Ne muistuttavat xeniläisten johtajaa Nihilanthia; niillä on iso pää, rintakehästä kasvava käsi ja samantyyppinen ruumiinrakenne. Muukalaisjohtajat kulkevat usein ryhmissä. Niitä ei juuri näe Black Mesan sisätiloissa, mutta pelaajan saapuessa Xeniin ne ovat hyvinkin yleisiä. Muukalaisjohtajat ampuvat keltaisia sädepalloja muutaman sarjoissa.

Alien Grunt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alien Grunt on Xenin synteettinen, suurikokoinen ja panssaroitu olento. Sillä on kolme silmää, terävät hampaat, lihaksikas vartalo sekä toisen käden tilalla herhiläisiä ampuva tykki (engl. Hornet Gun). Kohdatessaan pelaajan se juoksee tätä kohti ja ampuu tykillään pelaajaa seuraavia herhiläisiä. Läheltä se lyö pelaajaa. Alien Grunteja voi nähdä valmistettavan Xenin tehtaissa, ja ne saapuvatkin valmiina lajille tarkoitetuissa kuorissa.

Nihilanth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nihilanth on pelin Half-Life päävihollinen ja eräs Xenin lajeista.

Nihilanth, ainoa lajinsa edustaja, on Xen-joukkojen johtaja joka ylläpitää resonanssikaskadin luomaa portaalia Maapallon ja Xenin välillä. Nihilanth muistuttaa ihmissikiötä jolla on massiivinen pää, lähes olemattomat jalat ja kahden käden lisäksi kolmas käsi rintakehässään. Nihilanthin pään sisällä on kristalli joka ylläpitää tämän elämää, ja jonka Gordon Freeman lopulta tuhoaa. Nihilanthille on tehty myös leikkauksia vatsaan, tuntemattomasta syystä. Nihilanth levitoi jatkuvasti Muukalaisjohtajien tavoin, ja on mahdollista että he ovat läheistä sukua toisilleen.

Nihilanth taistelee pelaajaa vastaan ampumalla sädepalloja muutaman sarjoissa eri suuntiin. Tämä myös voi ampua teleportin pelaajaa kohti, joka vie tämän yhteen Xenin tuntemattomista kolkista. Nihilanth voi viimeisessä tasossa telesiirtää kätyreitään minne tahansa, joka selittääkin myös Black Mesan käytäville pelaajan eteen ilmestyvät viholliset. Nihilanth kykenee telepatiaan, ja puhuu Freemanille tämän kautta ymmärrettävää englantia.

Ennen emopelin tapahtumia Nihilanth ja muut Xenin lajit kävivät taistelua myöhemmin Half-Life 2:ssa esiintyvää Combinea vastaan, ja lähes kaikki xenin lajit kuolivat sukupuutton sodan käännyttyä heille tappioksi. Nihilanth kuitenkin onnistui pakenemaan muutaman muun lajien edustajan kanssa Xeniin, jossa hädin tuskin heillä oli mahdollisuuksia selviytyä. Lajit alkoivat kuitenkin ajan saatossa kukoistaa. Nihilanthilla on ranteissaan kahleet, niin kuin vortigaunteilla, joka tarkoitti mahdollisesti heidän olevan Combinen orjia jo ennen ensimmäistä Half-Lifea. Nihilanth todennäköisesti yrittää pelin aikana viestiä pelaajalle mm. että hän tiedostaa G-manin olemassaolon, ja että Combine pakottaa Xenin hyökkäämään maahan xeniläisten ollessa kykenemättömiä taistelemaan heitä vastaan.

Hypersuctor sensitiva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hypersuctor sensitiva, tai vain "Tentacle" on jättiläismäinen, kolme päätä omistava olento. Lonkeroilla on suuret nokat, joilla ne koputtavat maahan aggressiivisesti mikäli niitä häiritään. Ne reagoivat ääneen hyvin herkästi, ja niitä tulee harhauttaa esim. räjähteillä edetäkseen niiden ohi. Lonkeroita kohdataan vain harvakseltaan peleissä.

Gargantua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gargantua on suurikokoinen, panssaroitu ja äärimmäisen vahva olento. Gargantuaa on hankala tuhota, ja se kykenee tuhoamaan jopa tiimin HECU-sotilaita ilman ongelmia. Kohdatessaan pelaajan se ampuu käsistään tulta ja kykenee myös juoksemaan tämän perässä hyvinkin pitkälle. Gordon joutuu pelissä tuhoamaan gargantuan ilmaiskuilla.

Gonarch[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gonarch, tai Big Momma on suurikokoinen headcrab. Se kohdataan vain ensimmäisessä Half-Life:ssa. Gonarch on hyvin kestävä, nopea ja päästää elefantin kaltaisia äännähdyksiä. Gonarchilla on headcrabin ulkomuoto, panssaroitu keho ja suuri kivespussi, ja se ampuukin pelaajaa kohti pieniä, valkoisia headcrabin sikiöitä joita on hankala erottaa maastosta. Sikiöt ovat myös nopeita ja tekevät paljon tuhoa.

Ichthyosaur[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ichthyosaur on vedessä elävä jättiläismäinen, kalaliskon kaltainen olento. Nähdessään pelaajan se hyökkää, ja yrittää syödä tämän. Ichthyosaur kohdataan vain kentissä, joissa on altaita tai vesistöjä. Ichthyosaur on yksi harvoista xeniläisistä, joka kohdataan Half-Life 2:ssa, vaikkakin vain vilaukselta.

Leech[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leech on pienin xen-olento. Niitä kohdataan useita kerrallaan vedessä, ja satunnaisesti ne purevat pelaajaa. Iilimadot ovat harvoja xen-olentoja jotka esiintyvät Half-Life 2:ssa.

Boid[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boid on linnunkaltainen xen-olento. Se on täysin harmiton, niin muille xeniläisille kuin ihmisillekin.

Chumtoad[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chumtoad on pieni, sammakonkaltainen xen-olento. Se alun perin poistettiin emopelistä, mutta tuotiin takaisin Blue Shift ja Opposing Force-lisäosiin. Chumtoad on täysin harmiton, ja se toimii lähinnä pääsiäismunana peleissä jossa esiintyy.

Protozoan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Protozoan on harmiton xen-olento. Se on sinertävä, läpinäkyvä kivenkaltainen kokonaisuus. Se ei reagoi ärsykkeisiin eikä hyökkäävä.

Aseistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Snark[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Snark on muukalaislaji, ja eräs pienimmistä niistä. Snark muistuttaa suurikokoista koppakuoriaista, ja se päästää hyvin korkeita vingahteluita. Pelaaja voi ottaa käyttöönsä yhteensä kymmenen snarkia, ja niitä voisi luonnehtia Xenin versioksi käsikranaatista. Heitettäessä vihollisia kohti snarkit hyökkäävät kohteeseensa ja hetken kuluttua räjähtävät. Toisinaan ne saattavat jopa väärin heitettynä tai vastikään löydettynä jahdata pelaajaa. Pienestä koosta huolimatta snarkit ovat hyvin vaarallisia jopa raskaasti varustetuille sotilaille. Snarkeja voi kohdata myös miinan muodossa, vaikkakin vain emopelissä. Räjähtäessään miina vapauttaa useita snarkeja kohti pelaajaa.

Snark tekee paluun pelissä Half-Life: Alyx, jossa pelaaja voi löytää olennon erään talon lasipurkista.

Alien Aircraft[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alien Aircraft (suom. Muukalaisilma-alus) tai Manta Ray, on vortigauntien ohjaama ilma-alus. Niitä on kahta tyyppiä, joista toinen kuljettaa vihollisia kun toinen tuhoaa säteellään vihollisia. Yksi näistä ilma-aluksista tuhoaa mm. Adrian Shephardin Goose 7-aluksen pelin Opposing Force alussa.

Hivehand[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hivehand, tai Hornet Gun (suom. Herhiläistykki) on yksi xeniläisten käyttämistä aseista. Sillä voi ampua kymmenen herhiläistä kerralla, jotka seuraavat kohdetta ja tekevät suurta tuhoa osuessaan. Ase latautuu itsestään, eikvätkä sen panokset lopu koskaan. Ase on eritoten alien gruntien käytössä, ja myös pelaaja voi saada sen arsenaaliinsa.

Xen Sentry Cannon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xen Sentry Cannon (suom. Xenin tykki) on xeniläisten käyttämä, laseria ampuva tykki. Se nähdään vain yhdessä kentässä emopelin aikana.

Xen Ceiling Turret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xen Ceiling Turret (suom. Xenin tykki) on xeniläisten käyttämä, laseria ampuva tykki. Se roikkuu katosta, ja nähdään harvakseltaan Half-Life:ssä.

Kasvisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xen Fungus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xen Fungus (suom. Sieni) on xeniläistä kasvistoa.

Light Stalk[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Light Stalk (suom. Valoruoko) on xeniläistä kasvistoa, joka valaisee kenttiä. Se menee piiloon runkoonsa mikäli sitä menee liian lähelle.

Puut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xenin puut ovat pitkiä puita, joiden päässä on terävä kärki. Se yrittää lyödä kärjellään liian lähelle yrittävää uhkaa.

Xen Crystals[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xen Crystals (suom. Xenin kristallit) ovat yksi tärkeimpiä Black Mesan tutkimuskohteita. Mysteeriset kristallit aiheuttavat koko pelin tapahtumat, resonanssikaskaadin muodossa.

Xen Trampoline[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xen Trampoline (suom. Xenin trampoliini) on Xenin maastossa ilmenevä trampoliini. Hypättyään sen päälle pelaaja sinkoaa useiden metrien korkeuteen. Pelaaja joutuu hyödyntämään sitä usein Xenissä päästäkseen kentissä eteenpäin.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Healing Pool[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Healing Pool (suom. Parantava amme) on Xenin vastine Black Mesan ensiapupakkauksille. Seistessään ammeessa pelaajan terveyspisteet nousevat aina täysiin lukemiin. Ammeen parantava vaikutus ei koskaan lopu kesken.