Half-Life 2: Episode One

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Half-Life 2: Episode One
Kehittäjä Valve Corporation
Julkaisija Valve Corporation
Jakelija Electronic Arts
Säveltäjä Kelly Bailey
Pelisarja Half-Life
Pelimoottori Source
Julkaistu
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
ELSPA: 15+
PEGI: 16
Alusta Microsoft Windows, Xbox 360, PlayStation 3, OS X, Linux
Jakelumuoto DVD, Blu-ray, Steam
Vaatimukset Minimi 1.7 Ghz prosessori, 512 Mt muistia, DirectX8.1 näytönohjain SSE-tuella, Windows XP, hiiri, näppäimistö,Internet-yhteys
Oheislaite VR-lasit tuettu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Half-Life 2: Episode One (aikaisemmalta nimeltä Half-Life 2: Aftermath) on Valve Corporationin kehittämä ja julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka on ensimmäinen Half-Life 2 -pelin kahdesta virallisesta lisäosasta. Useimmista muista lisäosista poiketen Episode Onen toimiminen ei vaadi alkuperäisen pelin asentamista. Lisäosa julkaistiin alun perin Microsoft Windowsille vuonna 2006 sekä myöhemmin PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle The Orange Box -kokoelman mukana. Vuonna 2010 peli julkaistiin Steamin kautta OS X:lle ja vuonna 2013 myös Linuxille.

Alkuperäisen Half-Life 2:n tavoin Episode One hyödyntää Source-pelimoottoria, johon Valve on lisännyt parannellun animaatiojärjestelmän sekä Half-Life 2: Lost Coast -teknologiademossa esitellyn High Dynamic Range -valotehosteen, joka mahdollistaa aikaisempaa realistisemman ja yksityiskohtaisemman valaistuksen. Pelissä on mukana myös Lost Coastissa esitelty kommenttiraita, jossa Valven työntekijät kertovat pelin ohjelmoinnista ja yksityiskohtia juonen tapahtumista.

Episode One sai pelikriitikoilta enimmäkseen myönteisiä arvosteluja, ja heidän mukaansa pelin taistelukohtaukset olivat paremmin tasapainotettuja kuin Half-Life 2:ssa. Pelaajahahmo Gordon Freemanin aisaparin Alyx Vancen tekoäly ja personaallisuus ovat myös saaneet arvostelijoilta ylistystä. Episode One kuitenkin sai myös kritiikkiä lyhyydestään, sillä pelin läpipelaaminen kestää arviolta vain 4–6 tuntia.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episode One seuraa Gordon Freemanin ja hänen aisaparinsa Alyx Vancen toimintaa Kaupunki 17:ssä.

Prologi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Half-Life 2 loppui siihen, kun Gordon tuhosi Linnoituksen reaktorin räjähtämispisteeseen. Juuri kun räjähdyksen aalto on osumassa Gordoniin ja Alyxiin mystinen G-Man pysäyttää ajan ja kiittää Freemania nopeasta ja hyvästä työstä. Tämän jälkeen hän poistuu valkoisesta ovesta tyhjyyteen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alkunäytöksessä purppuranväriset vortigauntit vapauttavat Gordon Freemanin salaperäisen G-Manin vallasta.

Peli alkaa takaumalla Half-Life 2:n loppukohtauksesta, jossa Linnoituksen (engl. Citadel) ”pimeä fuusioreaktori” räjähtää ja pelaajahahmo Gordon Freemanin vierellä seisoneen Alyx Vancen kohtalo jätetään pelaajalle epäselväksi. Kun aika pysähtyy, salaperäiset purppuranväriset vortigauntit ilmestyvät ja pelastavat Alyxin hengen kaukosiirtämällä hänet pois paikalta, ennen kuin räjähdysaalto kykenee saavuttamaan hänet. Seuraavassa kohtauksessa G-Man nähdään kävelemässä valoa hohtavasta ovesta kohti Freemania yrittäen sanoa jotakin, mutta samalla hetkellä vortigauntit ilmestyvät ja estävät G-Mania liikkumasta Freemanin luokse. Hetkeä myöhemmin vortigauntit kaukosiirtävät Gordonin pahoin raunioituneen Linnoituksen juurella sijaitsevan kivikasan alle.

Kun Gordon herää, Dog kaivaa hänet esille, minkä jälkeen Gordon kohtaa Alyxin. Kolmikko ottaa monitorin kautta yhteyden Eli Vanceen ja Isaac Kleineriin, jotka kertovat Linnoituksen reaktoriytimen olevan räjähdyspisteessä, sillä edellisessä pelissä Gordon tuhosi pimeän fuusioreaktorin ja täten aiheutti Linnoitukselle vakavia rakenteellisia vaurioita. Koska Kleinerin mukaan reaktoriytimen räjähdys voisi tuhota koko Kaupunki 17:n, Gordon ja Alyx päättävät palata takaisin Linnoitukseen ja estää reaktoriytimen romahtamisen. Eli vastahakoisesti suostuu tähän, sillä reaktoriytimen stabilisointi voisi pelastaa Kaupunki 17:n asukkaat, jotka ovat suorittamassa laajamittaista evakuointioperaatiota pahoin rauniotuneesta kaupungista.

Half-Life 2: Episode Onen kappaleet


  • Kappale 1: Undue Alarm
  • Kappale 2: Direct Intervention
  • Kappale 3: Lowlife
  • Kappale 4: Urban Flight
  • Kappale 5: Exit 17

Kun Gordon ja Alyx tunkeutuvat takaisin Linnoitukseen, he löytävät suuresta kammiosta monitorin, jossa näkyy tallenne tohtori Breenin ja niin sanotun ”muukalaisneuvonantajan” (engl. Alien Advisor) välisestä keskustelusta Half-Life 2:n viimeisestä jaksosta ”Dark Energy”. Kun tallenne päättyy, kammioon ilmestyy neuvonantajaa kuljettava kapseli, minkä seurauksena Gordon ja Alyx altistuvat olennon psyykkisille voimille. Gordon ja Alyx jatkavat matkaansa Linnoituksen reaktoriytimeen, missä he onnistuvat käynnistämään reaktorin stabilisointimekanismin. Alyx saa selville, että Combine pyrkii tarkoituksellisesti räjäyttämään reaktorin, sillä Linnoituksen tuhoutuminen lähettäisi hätäsanoman muissa ulottuvuuksissa oleskeleville Combinen sotajoukoille.

Gordon ja Alyx pakenevat Linnoituksesta panssarijunan kyydissä, mutta juna suistuu pois raiteilta. Kaksikko joutuu vaeltamaan lukemattomien zombien valtaaman tunnelin ja maanalaisen pysäköintihallin läpi, minkä jälkeen he saapuvat maanpinnalle. Kaupungin kaduilla he huomaavat, että Isaac Kleiner on ottanut yhteyden kaupungin asukkaisiin aikaisemmin tohtori Breenin käytössä olleiden propagandamonitorien kautta. Lähetyksessä Kleiner kehottaa kaupunkilaisia poistumaan välittömästi Kaupunki 17:sta ja hankkimaan jälkikasvua sekä paljastaa, että pimeän fuusioreaktorin räjähtämisen seurauksena Combinen viestintäyhteydet Maahan ovat katkenneet siten, ettei Combine kykene kaukosiirtämään uusia sotajoukkoja Maahan muista ulottuvuuksista tai edes kommunikoimaan näiden kanssa.

Gordon ja Alyx taistelevat Combinen sotilaita ja erilaisia muukalaishirviöitä vastaan, kunnes he kohtaavat Barneyn ja joukon kaupunkilaisia, jotka yrittävät paeta Kaupunki 17:sta ennen Linnoituksen reaktorin räjähtämistä. Gordon ja Alyx päättävät kiinnittää Combinen sotilaiden huomion, jotta Barney ja kaupunkilaiset voisivat huomaamattomasti ja turvallisesti edetä rautatieasemalle. Kaksikko taistelee tiensä hylättyyn sairaalaan, joka on muuttunut Combinen sotilaiden ja erilaisten zombien väliseksi taistelutantereeksi. Sairaalasta he etenevät juna-asemalle, missä he jälleen tapaavat Barneyn ja avustavat tätä kaupunkilaisten saattamisessa matkustajajunalle.

Kun Barney ja kaupunkilaiset ovat ehtineet paeta kaupungista junalla, Gordon joutuu kaksintaisteluun Combinen valtavan Strider-sotakoneen kanssa. Gordon tuhoaa Striderin raketinheittimellä, minkä jälkeen hän ja Alyx pakenevat Kaupunki 17:sta viimeisellä junalla. Kun juna poistuu asemalta, Gordon ja Alyx näkevät Linnoituksen lähettämässä hätäviestin muissa ulottuvuuksissa oleskeleville Combinen sotajoukoille. Kun hätäviesti on lähetetty, junan yläpuolella lentää kaupungista pakenevien muukalaisneuvonantajien pakokapseleita, minkä jälkeen Linnoitus ja Kaupunki 17 alkavat hehkua aavemaista, sinistä valoa. Hetkeä myöhemmin Linnoituksen reaktoriydin räjähtää, Kaupunki 17 tuhoutuu ja valtava paineaalto lähestyy suurella vauhdilla junaa kohti. Kuva täyttyy sokaisevaan valoon, minkä jälkeen Gordon kuulee kirskuvan metallin äänen ja Alyxin kuiskaamassa Gordonin nimen.

Episode One päättyy cliffhanger-tyyliseen loppuratkaisuun. Pelin juonen tapahtumat jatkuvat seuraavassa lisäosassa, Half-Life 2: Episode Twossa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääniraita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisempien Half-Life -pelien tavoin Half-Life 2: Episode Onen ääniraidan sävelsi Kelly Bailey.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NroNimiKesto
1.Disrupted Original1.18
2.Combine Advisory1.39
3.Darkness at Noon0.56
4.Self Destruction2.00
5.Eine Kleiner Elevatormuzik1.18
6.What Kind of Hospital Is This?3.04
7.Infraradiant4.37
8.Decay Mode3.06
9.Penultimatum2.49

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]