Cliffhanger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kerrontaan ja juoneen liittyvää termiä. Elokuvasta kertoo Cliffhanger – kuilun partaalla.
Runsasta huomiota saaneeseen televisiosarja Dallasin cliffhangeriin liittyvää esineistöä vitriinissä Southfork Ranchillä.

Cliffhanger (englantia, ’kielekkeellä riippuja’) tarkoittaa fiktiossa kuten kirjan luvussa, elokuvassa tai televisiosarjan jaksossa tarinan yhtäkkistä lopetusta, jossa keskeinen hahmo jää epätoivoiseen tai epävarmaan tilanteeseen, esimerkiksi roikkumaan kallionkielekkeeltä. Cliffhangeria voi seurata teksti ”jatkuu”.

Cliffhangereita käytetään hyvin paljon television jatkuvajuonisissa sarjoissa. Varsinkin tuotantokauden viimeinen jakso päätetään mielellään cliffhangeriin, jotta katsojat saadaan palaamaan sarjan pariin myös seuraavalla tuotantokaudella. Cliffhangereista tunnetut tv-sarjat ovat usein jännityssarjoja. Myös saippuasarjojen jaksot päättyvät tyypillisesti cliffhangereihin.

Kirjan yksittäisen luvun tai televisiosarjan jakson lopetuksena cliffhanger usein toimii, mutta jos koko teos päättyy cliffhangeriin, se tuottaa pettymyksen, sillä tarinasta jää puuttumaan ratkaisu. Cliffhangeriin päättyvä teos herättääkin yleensä toiveen jatko-osasta. Sen vuoksi cliffhangerit olivat hyvin suosittuja 1930-luvun amerikkalaisissa elokuvasarjoissa.

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Trek: The Next Generation -sarjan kaksiosaisen jakson ”The Best of Both Worlds” ensimmäinen osa on kolmannen kauden päätösjakso ja jää jännittyneeseen tilaan. Neljäs kausi alkaakin toisella osalla, jossa tilanne saa päätöksen. Animaatiosarjassa Simpsonit kaksiosaisen jakson ”Kuka ampui johtajan?” (Who Shot Mr. Burns?) ensimmäinen osa päätti sarjan kuudennen tuotantokauden (tämä oli parodia vastaavasta Dallasin cliffhangerista). Jakson ensimmäisen osan cliffhangerissa luki ruudun alalaidassa ”to be continued...” (”jatkuu”). Cliffhangerista tunnettuja sarjoja ovat myös muun muassa 24, Batman ja Lost.

Saippusarja Salattujen elämien lähes jokainen jakso on päättynyt cliffhangeriin.

Tilannekomediasarja Kuplan jokaisen jakson lopussa sarjan kertoja esitti kysymyksiä, joita katsojallekin saattoi tulla mieleen jakson aikana, ja totesi: ”näihin kysymyksiin – ja moniin muihin – vastataan seuraavassa Kuplan jaksossa”. Sarjan viimeisen jakson loppu sisälsi monta samanaikaista cliffhangeria, joissa useimmat keskeiset hahmot olivat välittömässä hengenvaarassa. Kertojanääni esitti jälleen kysymyksensä, joihin ei koskaan saatu vastausta.

Myös 4400-sarjan neljäs kausi lopetettiin cliffhangeriin, mutta viidettä kautta ei koskaan tullutkaan tuotannon syyttäessä muun muassa rahoitusongelmia ja odotettuja huonompia arvosteluja.

Joskus televisiosarja lopetetaan tarkoituksella cliffhangeriin, jotta katsoja saadaan pohtimaan juonta eri tavalla ja mahdollisesti aloittamaan sarjan katselu uudelleen. Yksi esimerkki tällaisesta sarjasta on Sopranos.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuhannen ja yhden yön tarinoissa kertojahahmo Šeherazaden henki riippuu jatkuvista tarinoista.[1]

1800-luvun romaanit olivat kuuluisia cliffhangereista, ja monet yhdistävät ne Charles Dickensiin, joka kirjoitti sarjamuotoisia jatkokertomuksia.[2][1] Kertomuksia julkaistiin jaksottain lehdissä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hephzibah Anderson: Why we love a cliffhanger bbc.com. 1.2.2016. Viitattu 5.7.2022. (englanniksi)
  2. a b Emily Nussbaum: Tune in next week newyorker.com. 22.7.2012. Viitattu 5.7.2022. (englanniksi)