Age of Empires

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yksittäistä tietokonepeliä. Mikäli tarkoitit pelisarjaa johon kyseinen peli kuuluu, katso Age of Empires (pelisarja).
Age of Empires
Microsoft Age of Empires.jpg
Kehittäjä Ensemble Studios
Julkaisija Microsoft Game Studios
Suunnittelija(t) Rick Goodman
Bruce Shelley
Brian Sullivan
Pelimoottori Genie
Julkaisupäivä Yhdysvaltain lippu 15. lokakuuta 1997
Iso-Britannia 2. helmikuuta 1998
Lajityyppi Reaaliaikainen strategia
Pelimuoto Yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: T (Teen)
OFLC: G8+
Alusta Microsoft Windows,
Windows Mobile,
Macintosh
Jakelualusta CD
Laitevaatimukset 90 MHz suoritin, 16 MB RAM, 1 MB näytönohjain
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Age of Empires on Ensemble Studiosin kehittämä ja Microsoft Game Studiosin alun perin 1997 Windowsille julkaisema Age of Empires -tietokonestrategiapelisarjan videopeli.

Pelissä pelaaja toimii kansakuntien johtajana ja ohjaa sivilisaatioita aikakausien läpi. Pelistä tuli erittäin suosittu, ja sille on tehty lukuisia jatko- ja lisäosia. Age of Empires uudelleenjulkaistiin kämmentietokoneelle vuonna 2003.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Age of Empiresissä kilpaillaan sivilisaation kehittämisessä 1–7 pelaajaa vastaan. Vastapelaajat voivat olla tietokonevastustajia tai verkkopelissä ihmisvastustajia. Pelin voi voittaa useilla tavoilla, kuten tuhoamalla kaikki viholliset, pitämällä hallussaan tiettyjä arvokohteita riittävän kauan tai rakentamalla ihmeen. Voittotavat voi rajata haluamallaan tavalla. Pelikenttänä on kartta, jonne pelin aikana rakennetaan rakennuksia, joissa puolestaan luodaan liikuteltavia yksiköitä. Kartta voi olla valmiiksi suunniteltu tai sattumanvaraisesti generoitu. Kartan voi myös suunnitella itse. Kartalla on erityyppisiä maasto- ja vesialueita sekä yksiköiden ja rakennusten luomiseen tarvittavia resursseja.

Resursseja on neljänlaisia: kulta, puu, kivi ja ruoka. Ruokaa voi kerätä monella eri tavalla: metsästämällä, marjoja keräämällä, maata viljelemällä tai kalastamalla. Kaikkia resursseja kerätään kyläläisten (villagers) avulla, jotka ovat kalastus- ja kuljetusveneiden ohella pelin ainoita liikkuvia siviiliyksiköitä ja siksi keskeisen tärkeitä. Suurin osa yksiköistä on erilaisia taistelujoukkoja, jotka taistelevat vihollista vastaan. Niiden ominaisuudet vaihtelevat mm. kestävyyden, nopeuden, tuhovoiman ja nuolenkantaman osalta. Eri yksiköt ovat siis vahvoilla eri tilanteissa: jotkut lähitaistelussa, jotkut kauempaa ampuessaan. Yksiköt liikkuvat osittain itsestään ja tekevät jossain määrin itsenäisiä ratkaisuja, mutta pelaaja voi pakottaa yhden tai useamman yksikön toimimaan tietyllä tavalla. Sotilasyksiköt eivät esimerkiksi käy oma-alotteisesti liittolaiseksi määritellyn vastapelaajan yksiköiden kimppuun, mutta ne voi yksittäistilanteissa pakottaa siihen.

Pelissä on neljä aikakautta: kivikausi, neoliittinen kausi, pronssikausi ja rautakausi. Seuraavalla aikakaudelle voi halutessaan siirtyä, kun resursseja on tarpeeksi ja siirtymiseen vaadittavat rakennukset on rakennettu. Siirtymisen jälkeen on mahdollisuus perustaa uudenlaisia yksiköitä ja rakennuksia ja parannella edellisellä aikakaudella tehtyjä. Eri pelaajat siirtyvät uudelle aikakaudelle toisistaan riippumatta.

Pelaaja voi paitsi tehdä yhä uusia rakennuksia ja yksiköitä, kehittää vanhoja. Kehittäminen antaa etua verrattuna niihin sivilisaatioihin, jotka eivät ole vielä yhtä pitkällä. Suurin kehityshyppäys on seuraavalle aikakaudelle pääsy, joka tehdään kaupunkikeskuksesta (Town Center). Uusi aikakausi mahdollistaa uudentyyppisten yksiköitten ja rakennusten saamisen ja uusien teknologioiden kehittämisen. Seuraavalle aikakaudelle vaaditaan kaksi oman aikakauden teknologiarakennusta sekä tietty määrä resursseja. Muut kehitykset liittyvät johonkin yksittäiseen teknologiaan; esim. Torista (Market) voi kehittää puunhakkuuta tehokkaammaksi. Jotkut kehitykset parantavat rakennuksia ja yksiköitä, jotkut taas mahdollistavat uusien rakennusten tai yksiköiden rakentamisen. Teknologioiden kehitys maksaa resursseja.

Peliä voi pelata kahdellatoista eri sivilisaatiolla, joilla on kullakin omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Kaikki sivilisaatiot eivät voi rakentaa kaikkia yksiköitä, ja eri yksiköiden ominaisuudet ja ulkonäkö vaihtelevat sivilisaation mukaan. Sivilisaatiot ovat Muinaiset egyptiläiset, Assyrialaiset, Muinaiset kreikkalaiset, Babylonialaiset, Chosonit (korealaiset), Heettiläiset, Persialaiset, Foinikialaiset, Minolaiset, Shang (kiinalaiset), Sumerilaiset ja Yamato (japanilaiset). Pelissä ei ole ikärajaa.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Rise Of Rome -kansikuva

Vuonna 1998 Age of Empires -peliä seurasi laajennusosa Age of Empires: The Rise of Rome Expansion (tai lyhyesti RoR). Muutamia yksikköjä lisättiin tai muokattiin, mutta alkuperäisen pelin pelimekaniikkaa ei muutettu; tämä johti siihen, että Rise of Rome peliin syntyi militaristisempi näkökulma Rooman noususta kuin monien historioitsijoiden mielestä, sillä todellisuudessa pyrittiin välttämään poltetun maan ja joukkotuhon taktiikkoja mahdollisimman usein. Pelattavat siviilisaatiot jotka lisättiin peliin olivat Rooma, Karthago, Palmyra ja Makedonia

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]