Plutarkhos

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Plutarkhos.

Plutarkhos (muinaiskreikaksi Πλούταρχος, noin 45 – noin 125) oli antiikin kreikkalainen keskiplatonilainen filosofi ja elämäkertakirjailija. Plutarkhos syntyi Khaironeiassa ja opiskeli Ateenassa. Hän vieraili myös Roomassa, missä hän piti luentoja.

Plutarkhos tutustui keisari Trajanukseen, ja keisari Hadrianus nimitti hänet Achaean provinssin prokuraattoriksi.

Plutarkhoksen teokset jaetaan yleensä kahteen ryhmään: elämäkerrat (Vitae) ja muut kirjoitukset, kuten filosofiaa käsittelevät tekstit. Plutarkhoksen kuuluisin teos on sarja elämäkertoja, joka tunnetaan nimellä Kuuluisien miesten elämäkertoja. Elämäkerrat on kirjoitettu pareittain, ja niissä verrataan aina yhtä roomalaista ja kreikkalaista henkilöä keskenään. Esimerkiksi Julius Caesar ja Aleksanteri Suuri on yhdistetty tällaiseksi pariksi.

Muut Plutarkhokselta säilyneet teokset on koottu kokoelmaan nimeltä Moralia. Kokoelmaan kuuluu muun muassa kirjoitus Lihansyönnistä, joka on vanhin säilynyt antiikin teksti, jossa lihansyönnin oikeutus kyseenalaistetaan järkiperäisin perustein.

Monet historioitsijat, muun muassa saksalainen Gerhard Prause, ovat luonnehtineet Plutarkhosta ”ankaraksi moralistiksi”.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Plutarkhos: Hellien tunteiden kirja. Sisältää kirjoitukset: Neuvoja vastanaineille, Sisarrakkaudesta, Kiintymys jälkeläisiin, Rakkaudesta. Suomentaneet ja selityksin varustaneet Erkki Sironen ja Sampo Vesterinen. Jälkisanat Erkki Sironen. Olympos-sarja. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-3274-9.
  • Plutarkhos: Eläinten älykkyydestä ja muita kirjoituksia. Suom. Tua Korhonen ja Liisa Kaski. Helsinki: Gaudeamus, 2015.
  • Plutarkhos: Kuuluisien miesten elämäkertoja. Kreikan kielestä suomentanut Kalle Suuronen. Suomennoksen tarkistanut, johdannon kirjoittanut ja selittävän hakemiston laatinut Edwin Linkomies. 4. painos (1. painos 1955). Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 2005. ISBN 978-951-0-15794-7.
  • Plutarkhos: Lihansyönnistä. (Peri sarkofagias.). Suom. Tua Korhonen, Antti J. Niemi ja Pia Åberg. Helsinki: Summa, 2004. ISBN 952-5418-15-4.
  • Plutarkhos: Lykurgos: Spartan lainsäätäjä. Suom. Kalle Suuronen. Helsinki: WSOY, 1942.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.