Plutarkhos

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Plutarkhos
keskiplatonismi
Plutarch.gif
Syntynyt noin 45
Kuollut noin 125
Tunnetut työt Moralia
Kuuluisien miesten elämäkertoja

Plutarkhos (muinaiskreikaksi Πλούταρχος, noin 45 Khaironeia – noin 125) oli antiikin kreikkalainen keskiplatonilainen filosofi ja elämäkertakirjailija. Plutarkhos opiskeli Ateenassa. Hän vieraili myös Roomassa, missä hän piti luentoja.

Plutarkhos tutustui keisari Trajanukseen, ja keisari Hadrianus nimitti hänet Achaean provinssin prokuraattoriksi.

Plutarkhoksen teokset jaetaan yleensä kahteen ryhmään: elämäkerrat (Vitae) ja muut kirjoitukset, kuten filosofiaa käsittelevät tekstit.

Plutarkhoksen kuuluisin teos on sarja elämäkertoja, joka tunnetaan nimellä Kuuluisien miesten elämäkertoja (Bioi parallēloi, noin 80–120). Elämäkerrat on kirjoitettu pareittain, ja niissä verrataan aina yhtä roomalaista ja kreikkalaista henkilöä keskenään. Esimerkiksi Julius Caesar ja Aleksanteri Suuri on yhdistetty tällaiseksi pariksi.

Muut Plutarkhokselta säilyneet teokset on koottu kokoelmaan nimeltä Moralia. Kokoelmaan kuuluu muun muassa kirjoitus Lihansyönnistä, joka on vanhin säilynyt antiikin teksti, jossa lihansyönnin oikeutus kyseenalaistetaan järkiperäisin perustein.

Monet historioitsijat, muun muassa saksalainen Gerhard Prause, ovat luonnehtineet Plutarkhosta ”ankaraksi moralistiksi”.

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.