Citroën

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Citroen)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Citroënin logo vuodesta 2009.
Citroënin aiempi logo.

Citroën on ranskalainen autonvalmistaja ja samalla osa ranskalaista autoteollisuusyhtymä PSA Peugeot Citroënia, joka käsittää Citroënin lisäksi toisen ranskalaisen automerkin, Peugeot'n. Citroën on tunnettu erityisesti muutamista erittäin pitkäikäisistä automalleista ja omaperäisistä teknisistä ratkaisuista.

Citroënin autotehtaan perusti insinööri André Citroën vuonna 1919 ja vielä samana vuonna autotehtaan tuotantolinjoilta lipui ulos Euroopan ensimmäinen sarjavalmisteinen henkilöauto, Citroën Type A. Vuonna 1934 Citroën esitteli etuvetoisen mallin 15, jota valmistettiin miltei samanlaisena vuoteen 1957 saakka. Toisen maailmansodan taantuman jälkeen vuonna 1949 Citroën toi markkinoille yleisesti "rättisitikkana" tunnetun mallin 2CV, joka saavutti heti suuren suosion koko Euroopan alueella. Auto oli innovatiivinen, yksinkertainen ja edullinen. Vuonna 1955 tuli markkinoille muotoilultaan melkoista huomiota herättänyt Citroën DS, joka oli tuotannossa vuoteen 1975 saakka.

Vuonna 1976 Citroën joutui konkurssiin ja ostettiin osaksi PSA-konsernia, jonka pohjan muodosti sen pitkäaikainen kilpailija Peugeot. Liittouman tarkoituksena oli vahvistaa ranskalaisen autoteollisuuden kykyä vastata ulkomailta tulevaan kilpailuun ja toistaiseksi hanke onkin onnistunut verrattain hyvin PSA:n tuotteiden ollessa menestyneitä varsinkin kotimaassaan.

Muotoilu ja omintakeisuus ovat olleet merkittävä osa Citroënin vahvaa identiteettiä. Tehtaan autoissa on totuttu näkemään ensimmäisten joukossa sellaisia teknisiä innovaatioita kuten kiinteäkeskiöinen ohjauspyörä (mm. malli C4) ja kaasunestejousitus (mallit DS, ID, SM, GS, BX, CX, XM, Xantia, C5 ja C6). Mukavuus, hyvät ajo-ominaisuudet ja korkea turvallisuus ovat nykyään mallien tunnusominaisuuksia.

Osin omintakeiset ratkaisut, muotoilu, ja identiteetti pitävät Citroënin autoteollisuuden "kapinallisena" vielä nykyäänkin. Valmistajan panostus kehitystyöhön yhdessä Peugeot'n kanssa on tuonut Euroopan teille lukuisia uusia automalleja, joista muutamat, merkittävimpinä C5 ja C4, ovat olleet menestyksiä Euroopan vahvasti kilpailluilla markkinoilla.

Citroën autourheilussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Citroën on merkittävä kilpailija Rallin maailmanmestaruussarjassa. Citroën voitti valmistajien maailmanmestaruuden vuosina 2003, 2004, 2005, 2008 ja 2009. Vuosina 2004, 2005 ja 2006 ranskalainen kuljettaja Sébastien Loeb voitti kuljettajien maailmanmestaruuden autonaan Citroën Xsara WRC. Vuonna 2007 Loeb voitti maailmanmestaruuden neljännen kerran peräkkäin autonaan uusi Citroën C4 WRC. Vuonna 2008 Loeb voitti ennätyksellisen viidennen perättäisen mestaruutensa, niin ikään Citroën C4 WRC autolla.

Citroën on osallistunut myös Nuorten rallin maailmanmestaruussarjaan JWRC:hen Citroën C2 S1600 -autolla. Kimi Räikkönen ajoi Citroën Junior Team -tallissa, toinen talli on Citroën World Rally Team.

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset ja tulevat mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980 Citroën 2CV
2004 Citroën C3
2011 Citroën DS4

Aiemmat mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Citroën.