Eurovan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

"Eurovanit" on sarja suuria tila-autoja, joita Citroën, Peugeot, Fiat ja Lancia ovat valmistaneet. Tosin Fiatin ja Lancian versioiden valmistus lopetettiin 2010, mutta Citroënin ja Peugeotin versiot ovat edelleen tuotannossa. Kaikissa autoissa käytetään samaa pohjalevyä. Eurovanit ovat PSA-yhtymän ja italialaisen Fiat-yhtymän yhteistyön tuloksia.

Ensimmäinen sukupolvi (1994-2002)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen sukupolven Eurovanien tuotanto käynnistyi 1994. Ne ovat pienempiä kuin amerikkalaiset tila-autot, kuten Chrysler/Plymouth Voyager, jotka ovat tai olivat myynnissä myös Euroopassa. Chrysler Voyagerin saa myös "Grand" -versiona, jolla on pidempi akseliväli. Eurovaneja sai vain yhdellä pituudella. Ensimmäisen sukupolven Eurovanien nimet olivat Citroën Evasion/Synergie, Fiat Ulysse, Lancia Zeta sekä Peugeot 806. Autot olivat melko kulmikkaita. Lokakuussa 1998 Eurovanit saivat kevyen kasvojenkohotuksen. Kaikissa autoissa käytetään samaa pohjalevyä.

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Citroen Evasion front.jpg
Citroen evasion side.jpg

Citroën Evasion/Synergie

Evasion tarjoaa enimmillään tilaa kahdeksalle henkilölle kolmella penkkirivillä, ja molemminpuoliset liukuovet helpottavat nousemista takimmaisille penkkiriveille. Evasion nimettiin uudelleen Isossa-Britanniassa ja Irlannissa, joissa on vasemmanpuoleinen liikenne, Synergieksi, ja se nimettiin uudelleen myös siksi, että englannin kielessä Evasion tarkoitti "veronkierto", kun taas ranskassa "pelastuminen" tai "pakeneminen". Uudessa-Seelanissa nimi oli silti Evasion, vaikka siellä puhutaan englantia. Vuonna 1998 kasvojenkohotuksessa se sai uudenlaisen keulan ja puskurin.

Peugeot 806 front 20070920.jpg
Peugeot 806 rear 20070920.jpg

Peugeot 806

806:een mahtuu seitsemän henkeä. Sen hyviin puoliin kuuluvat vakiovarusteena olevat liukuovet molemmilla puolilla, kuten Citroënissa, tilojen muunneltavuus ja hyvät, henkilöautomaiset ajo-ominaisuudet. 806 nimettiin Peugeotin nimeämisjärjestelmän eli "x0x-system"in mukaan, jonka ensimmäinen numero tarkoitti mallin kokoa ja luokkaa. Suurin Peugeotin numero ennen 806:ta oli suuri sedanilla, "60x", joten Peugeot valitsi numeron 8 jättäen tilaa jollekin uudelle mallinimelle. Eurovanien tuotanto aloitettiin, kun Peugeot oli vaihtanut mallinimiensä sukupolven "x05":sta "x06"-malleihin, joten Peugeotin Eurovanista tuli automaattisesti 806. 806 sai kasvojenkohotuksen vuonna 1998 aivan kuten Citroën Evasionkin.

Fiat Ulysse front 20080326.jpg
Fiat Ulysse rear 20080326.jpg

Fiat Ulysse

Ulysse tarjoaa myös tilat kahdeksalle hengelle. Se on erittäin tilava. Ulysseä ei olla myyty Suomessa. Fiat nimesi tila-autonsa Odysseuksen eli roomalaiselta nimeltään Ulyssen mukaan. Tämä oli ongelmallista, koska Honda käytti jo nimeä Odyssey Hondan tila-autossa, mutta Honda Odysseytä myytiin Odysseynä Euroopassa vain sen ensimmäisen sukupolven ajan, minkä jälkeen siitä tuli Honda Shuttle. Ulysse sai kasvojenkohotuksen 1999.

Lancia Zeta front 20071004.jpg
Lancia Zeta rear 20071004.jpg

Lancia Zeta

Zeta tarjoaa hyvät tilat korkeintaan kuudelle henkilölle. Siinä on hienompi varustelu kuin muissa Eurovaneissa, siksi se onkin ainoa ensimmäisen sukupolven "prerium"-Eurovan. Seuraten Lancian silloisen nimeämisjärjestelmää, Lancia nimesi tila-autonsa Zetaksi. Zeta on kreikkalainen, aiemmin harvoin käytetty kirjain.

Toinen sukupolvi (2002-2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2002 käynnistyi toisen sukupolven Eurovanien tuotanto. Pohjalevy, akseliväli sekä jousitus eivät muuttuneet, mutta kaikki ulkoiset mitat sekä etu- ja takakappaleet uudistuivat. Erityisesti 30 cm kasvu pituutta lisää suuresti sisustuskapasiteettia. Uusi Eurovan oli modernin näköinen, ja siinä oli modernin näköinen kojelauta. Moottorivalikoima koostuu eri versioista PSA EW / DW -moottoria, jonka saa 5-portaisena manuaalivaihteistolla tai 4-portaisella automaattivaihteistolla. Useimmat dieselit olivat PSA:n HDi-dieseleitä, mutta valikoimasta löytyy myös Fiatin JTD-diesel.

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Citroën C8 front.jpg
Citroën C8 rear.jpg

Citroën C8

Citroën vaihtoi mallisarjojensa nimeämiskäytännön, jossa malleja kutsuttiin nimellä Cx (x on numero, joka vastaa tiettyä mallia ja sen kokoa) joten Citroënista tuli Citroën C8. Britanniassa C8:aa ei myydä, mutta siellä myydään silti Citroën C4 Picasso / Grand C4 Picassoa sekä uutta Citroën DS5:ta. C8:aan mahtui kahdeksan henkilöä.

Peugeot 807 front 20080131.jpg
Peugeot 807 rear 20080131.jpg

Peugeot 807

807 on kuin 806:n seuraava sukupolvi. 807:ään mahtui kahdeksan henkilöä.

Fiat Ulysse front 20071104.jpg
Fiat Ulysse rear 20071104.jpg

Fiat Ulysse

Fiat on ainoa, joka piti Ulyssen nimen sukupolven vaihtuessa. Ulyssen seuraaja on Fiat Freemont, joka perustuu Dodge Journeyyn ja on Fiat Groupin ja Chrysler Groupin yhteistyön tulos. Ulyssen valmistus päättyi 2010. Ulysseen mahtui kahdeksan henkeä ja vaikka se olikin italialainen auto, sen moottorit tulivat ranskalaiselta PSA:lta.

Lancia Phedra front 20071105.jpg
Lancia Phedra rear 20071105.jpg

Lancia Phedra

Lancia vaihtoi Eurovaninsa nimen Phedraksi, koska 2000-luvulla Lancia ei käyttänyt kreikkalaisia kirjaimia autojensa malliniminä (poikkeus Lancia Delta, jonka valmistus aloitettiin 2008). Phedran nimi on tullut kreikkalaisen mytologian hahmosta Phaedrasta. Lancia Phedran valmistus päättyi, kuten Fiat Ulyssenkin, 2010. Phedran seuraaja on Lancia Voyager, joka perustuu Chrysler Voyageriin ja sekin on Fiat Groupin ja Chrysler Groupin yhteistyön tulos. Phedraan mahtui muista poiketen seitsemän henkilöä, ja sen moottorit tulevat italialaisuudestaan huolimatta myös PSA:lta.