Peugeot

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Peugeot

Peugeot logo.svg

Perustettu 1810
Perustaja Armand Peugeot
Toimitusjohtaja Philippe Varin
Kotipaikka Ranskan lippu Pariisi, Ranska
Toimiala autoteollisuus
Omistaja PSA Peugeot Citroën
Kotisivu http://peugeot.com/

Peugeot [pøˈʒo] on ranskalaisen, Euroopan toiseksi suurimman autonvalmistajan, PSA Peugeot Citroën -yhtiön omistama automerkki. Suomessa kansanomaisesti autoa kutsutaan nimellä Pösö. Peugeot-nimellä valmistetaan myös mopoja, moposkoottereita, polkupyöriä ja keittiövälineitä mm. pippurimyllyjä.

Peugeot on myös ranskalainen teollisuussuku, joka jo 1400-luvulla vaikutti nykyisen Ranskan alueen itäosassa. Peugeot omisti Ranskan itäosassa useita maa-alueita, joille se 1700-luvulla perusti myllyjä ja harjoitti kutoma-, kehräämö- ja puusepänteollisuutta.

Maat, joissa sijaitsee PSA Peugeot Citroënin tehtaita. Valtaosa Peugeotin Euroopan markkinoilla myydyistä autoista valmistetaan Ranskassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peugeot 6HP Vis-à-vis 1898.
Peugeot 301
Peugeot 202

Vuonna 1810 kaksi veljestä, Jean-Pierre Peugeot'n vanhimmat pojat Jules ja Emilie Peugeot, muodostivat yhtiön paikallisen suurliikemiehen J. Maillard-Salinsin kanssa. He muuttivat yhtiön jauhatusmyllyn rautasulatoksi, mutta tuottamaton sulatto lopetti toimintansa jo vuonna 1814. Yhtiö vaihtoi toimialaa ja otti tuotantoalakseen sahanterät sekä kelloteollisuuden työvälineet. Tätä voidaan pitää perheen todellisen teollisen uran alkuna. Seuraava sukupolvenvaihdos tapahtui 1865, kun Julesin ja Emilien pojat, Eugène ja Armand, ryhtyivät hoitamaan yritystä.

Vuonna 1858 takajaloilla seisovasta leijonahahmosta tuli yhtiön virallinen tunnus. Sen suunnitteli Montbéliardin kaupungin graafikko Justin Blazer. Tunnus on säilynyt lähes samanlaisena tähän päivään saakka.

Laajeneva yritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden tunnuksen myötä myös yrityksen tuotevalikoima laajeni. Erilaiset käsityöammattien harjoittajien työvälineet, kotitalouden laitteet, kuten tunnetuksi tullut kahvimylly, ompelukone ja aikakauden naisten pukeutumiseen liittyvät hameiden tukirungot olivat keskeinen osa yrityksen tuotantoa.

Peugeot-yhtiö säästyi vuoden 1870 Saksa-Ranska sodan aiheuttamilta ongelmilta ja sen toiminta-alue jäi edelleen osaksi Ranskaa, vaikka suuri osa maan itäisistä maakunnista liitettiin Saksaan syntyneeseen keisarikuntaan.

Vuonna 1885 Armand Peugeot aloitti polkupyörien tuotannon Beaulieun tehtaassa. Ensimmäisen kolmipyöräisen ja höyryllä toimivan ajoneuvonsa hän esitteli vallankumouksen satavuotisjuhlien kunniaksi järjestetyssä Pariisin maailmannäyttelyssä 1889. Näin Peugeot sijoittuu auton historiassa uranuurtajiin. Mutta jo seuraavana vuonna Peugeot hylkäsi höyryvoiman bensiinin hyväksi. Tähän johti höyryajoneuvojen heikko toiminta, sekä Gottlieb Daimlerin ja Levassorin vierailu yhtymän Valentigneyn tehtailla 1888. Tuolloin hän huomasi tulevaisuuden kuuluvan räjähdysmoottoreille.

Autonvalmistaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peugeot 203

Vuoden 1889 lokakuussa, heti maailmannäyttelyn päättymisen jälkeen, Daimler lähetti ajoneuvonsa prototyypin Panhard ja Levassorille Pariisiin. Nämä aloittivat lisenssillä Daimlerin moottoreiden valmistuksen ja etsivät autoilleen korinrakentajaa. Armand Peugeot hyväksyi tehdyn ehdotuksen ja 20. tammikuuta 1890 nelipyöräisen Peugeot-ajoneuvon suunnitelmat olivat valmiit. Valmis auto, malli 2 (malli 1 oli kolmipyöräinen höyryajoneuvo) ajoi ulos tehtaalta.

Vuonna 1891 Armand Peugeot onnistui puhumaan ympäri Petit Journal-lehden päätoimittajan, joka antoi Peugeot 3 mallille luvan seurata mukana Paris-Brest-Paris polkupyöräkilpailua.

Yhtiö jakautuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perheriitojen ja Armand ja Eugène Peugeot'n näkemyserojen vuoksi perusti Armand vuonna 1896 uuden osakeyhtiön, ”Société des Automobiles Peugeot”'n, yksinomaan autojen valmistamista varten. Vanha ”Fils de Peugeot Frères” -yhtiö jatkoi Eugènen johdolla perinteisten tuotteiden, kuten polkupyörien ja talouslaitteiden, valmistamista.

Eri teille lähteneiden keskinäisen sopimuksen mukaan kumpikaan ei olisi saanut ryhtyä tekemään samoja tuotteita toisen osapuolen tuotannon kanssa. Armandin perustama autotehdas oli menestyksekäs ja tuotanto kasvoi niin, että vuoden 1887 156 tuotetusta ajoneuvosta päästiin jo 500 ajoneuvoon vuonna 1900. Kuitenkin polkupyöriä ym. valmistava Eugène aloitti tehtaittensa tyhjissä tiloissa ajoneuvojen valmistuksen niin, että ensimmäinen esiteltiin joulukuussa 1898. Näin Eugène oli polkupyörien ja kodinkoneiden valmistuksesta siirtynyt Armandin toimialalle, sekä esitteli vuoden 1905 autonäyttelyssä Lion (Leijona) ajoneuvonsa. Tämä kävi kuitenkin kalliiksi Eugènelle ja hänen kolmelle tuotantoa jatkaneelle pojalleen, joiden tuli suorittaa vahingonkorvauksena Armandille miljoona tuolloista frangia.

Uudelleen yhdessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peugeot 404

Vuonna 1910 kaksi yhtiötä fuusioituivat ja perhe lähti yhtenäisenä mukaan syntyneeseen ja voimakkaaseen kasvuun lähteneeseen autoteollisuuteen. Nyt nimeksi tuli ”Société Anonyme des Automobiles et Cycles Peugeot”.

Ensimmäisen maailmansodan päättyessä Peugeot-tehtaat olivat huonosti varautuneet syntyneeseen kovaan kilpailuun. Tuotanto ei käynyt kaupaksi markkinoilla, joilla hallitsevassa asemassa oli brittiläinen ja yhdysvaltalainen tuotanto. Myös sotineiden osapuolien ylijäämävarastojen ajoneuvot vaikuttivat markkinoihin.

Peugeot-yritys velkaantui, ja 1926 kannattava polkupyörien ja muiden metallituotteiden valmistus erotettiin omaksi yhtiökseen tappiollisesta autonvalmistuksesta. Tällöin autoteollisuuden kotipaikaksi tuli Beaulieun tuotantolaitokset.

Peugeot-perheen pikkupoika Eric Peugeot kidnapattiin vuoden 1960 vaiheilla suurten lunnasrahojen toivossa.[1]

Autourheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Peugeot-autourheilu

Peugeot on ottanut osaa autokilpailuihin niiden alkuvaiheista saakka.

Autot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peugeot 304

Peugeot'n automallit nimetään X0Y muotoisella numerosarjalla. X kertoo auton koon ja Y puolestaan sukupolven, toisin sanoen mitä suurempi numero sitä uudempi malli. Muutamia poikkeuksiakin löytyy, esimerkiksi Peugeot 309 oli tuotannossa ennen mallia 306. Lisäksi Peugeot'n pakettiautot on nimetty toisin.

Edellä kuvattu mallinumerointi otettiin käyttöön vuonna 1929, kun Peugeot 201 esiteltiin. Kaikki numerot 101 ja 909 väliltä ovat suojattuja tavaramerkkejä. Tämän vuoksi Porsche joutui vuonna 1963 muuttamaan uutuusmallinsa mallinumeron 901:stä 911:een. Erilaiset erikoismallit nimetään nykyisin "tuplanolliksi" eli muodossa X00Y. Ensimmäinen tällainen malli, Peugeot 1007, tuli myyntiin vuonna 2005 ja sen erikoisuutena ovat muun muassa sähkö-/manuaalikäyttöiset liukuovet.

Toukokuussa 2012 Peugeot ilmoitti uudistavansa mallimerkintästrategiaansa. Uudet, lähinnä kehittyville markkinoille suunnatut autot tulevat saamaan mallimerkintänsä viimeiseksi numeroksi 1:n, kuten Peugoet 301 ja nykyiset Euroopassa myytävät mallit säilyttävät viimeisenä numeronaan 8:n, kuten 308.

Peugeot käyttää myös joidenkin automallien erittelyssä kirjainyhdistelmiä. Esimerkiksi SW tarkoittaa "sport wagonia", joka on urheilullinen farmarimalli. CC taas tarkoittaa "coupé-cabriolet" eli avoautoa.

Série 100[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Série 200[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peugeot 207 RC

Série 300[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peugeot 307 CC

Série 400[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peugeot 406 -poliisiauto Sveitsissä
Peugeot 607
Peugeot RCZ

Série 500[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peugeot 508

Série 600[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Série 800[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Série 900[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 905 (kilpa-auto)
  • 907 (konseptiauto)
  • 908 (kilpa-auto)

Série 1000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Série 3000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peugeot 3008

Série 4000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Série 5000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pakettiautot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peugeot'n pakettiautot valmistaa Fiatin ja PSA:n yhteisyritys Sevel.

Mopedit, skootterit ja moottoripyörät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eric de Saint Angel: 50 ans de faits divers: Épisode 8, Le rapt du Eric Peugeot Le Nouvel Observateur. 2006. Viitattu 29.6.2014 ransk. {{{1}}}.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Peugeot.