Valtakunnan salaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtakunnan salaisuus.
Markus Mezentius Manilianuksen yksitoista kirjettä keväästä 30 jKr
Kirjailija Mika Waltari
Kieli suomi
Genre historiallinen romaani
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1959
Sivumäärä 421
ISBN 951-0-20751-9
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Valtakunnan salaisuus (1959) on Mika Waltarin toiseksi viimeinen teos. Se sai aikanaan ristiriitaisen vastaanoton, sillä Waltari oli palannut nuoruutensa uskonnolliseen problematiikkaan ja kirja on vähemmän eroottisesti latautunut kuin esimerkiksi Sinuhe egyptiläinen.lähde?

Markku Envall on arvioinut, että Waltari on keksinyt romaanin nimen Aapeli Saarisalon Hyvä opettaja -teoksen yhden luvun nimestä.[1] Waltarin viimeinen romaani Ihmiskunnan viholliset on jatkoa Valtakunnan salaisuudelle.

Kirjan tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja kertoo roomalaisen Markus Mezentius Manilianuksen seikkailuista Jerusalemissa ja Galileassa Jeesuksen ristiinnaulitsemisen aikaan ja sen jälkeen. Päähenkilö kohtaa matkallaan monia Uuden testamentin henkilöitä kuten Jeesuksen, Pontius Pilatuksen, apostolit Pietarin ja Johanneksen, Maria Magdalenan ja Lasaruksen.

Kirja sisältää uskonnollista mytologiaa ja yliluonnollisia ihmetekoja. Yliluonnolliselta näyttäville tapahtumille annetaan myös luonnollinen selitys tai niiden todellisuudesta jää ainakin pieni epäily, joten lukijan itsensä päätettäväksi jää oliko Jeesus todella Jumalan poika ja ihmeiden tekijä vai ainoastaan historiallinen henkilö.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rajala, Panu: Unio Mystica. Mika Waltarin elämä ja teokset., s. 714. Helsinki: WSOY, 2008. ISBN 978-951-0-31137-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]