Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu on Mika Waltarin kirjoittama 61-sivuinen dialogipainotteinen elokuvakäsikirjoitus vuodelta 1963. Ohjaaja Matti Kassila laati kuvakäsikirjoituksen Eero Tuomikosken kanssa.[1] Sen pohjalta oli tarkoitus tehdä neljäs komisario Palmu -elokuva, mutta hanke ei toteutunut[2].

Käsikirjoituksen tarinassa komisario Palmu on tutkimassa Shakespearen Macbethin ensi-illan aikana tapahtunutta murhaa. Veriteon tapahtumapaikka on Vanhan ylioppilastalon näyttämö. Hannu Salmi vertaa ideaa George Cukorin film noir -elokuvaan Kaksoiselämää, jossa rikos tapahtuu kesken Othellon.[3] Tarinan aiheena on kiinteistökeinottelu.[4]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kassila piti käsikirjoitusta hankalana sovittaa elokuvaksi, koska se oli hänen mielestään liian puhepitoinen[5]. Lisäksi vuoden 1963 alussa alkoi kaksi ja puoli vuotta kestänyt ammattinäyttelijöiden lakko, joka esti Joel Rinteen, Matti Raninin ja Leo Jokelan näyttelemisen elokuvassa. Palmu-sarjan jatkaminen romuttui siihen.[3] Sen sijaan Kassila filmasi vielä 1960-luvun lopulla neljännen Palmu-elokuvan Vodkaa, komisario Palmu. Waltari ei ollut mukana sen teossa, eikä elokuva liity mitenkään Lepäisit jo rauhassa -käsikirjoitukseen.

Matti Ranin kertoi eräässä haastattelussaan, että Kassila antoi hänelle mahdollisuuden ohjata Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmun, mutta lakko vei häneltä elokuvaohjaajan haaveet.lähde? Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu -käsikirjoituskopio on muun muassa Waltari-elämäkerran kirjoittajan Panu Rajalan hallussa, joka pitää sitä onnistuneena.[5]

Palmu-tutkimusta tehneen elokuvatoimittaja Jussi Karjalaisen mukaan elokuvantekijät haaveilevat käsikirjoituksen toteuttamisesta. Samalla Karjalainen toteaa, että se on jokseenkin mahdotonta sopivien näyttelijöiden löytämisen vaikeuden vuoksi,[6] sillä, kuten Hannu Salmikin sanoi, ”Palmua ei olisi voinut tehdä ilman Joel Rinteen, Leo Jokelan ja Matti Raninin panosta”.[3] Joel Elstelä pitää kuitenkin filmin tekoa harkitsemisen arvoisena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tähdet kertovat, komisario Palmu Elonetissä (Taustaa-otsikon alla)
  2. Martti Savon arvio, Kansan Uutiset 17.9.1961, Kaasua komisario Palmu, Kava.fi
  3. a b c Salmi, Hannu: Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu hannu salmi: blogi. 20.9.2008.
  4. Petri Luukkonen, Mika Valtari, Kuusankosken kaupunginkirjasto, viitattu 1.12.2013
  5. a b Kirja-arvio: Panu Rajala, Unio mystico? Mika Waltarin elämä ja teokset, 22.2.2012, Bookshop Hemingway & Co
  6. Karjalainen, Jussi: Waltari ja Kassila löysivät palmuja Helsingistä. Avek-lehti, 2008, nro 2, s. 14. AVEK / Kopiosto ry. ISSN 1236-7753. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 1.12.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rantanen, Miska: Salaisuus paljastuu, komisario Palmu: arkistoon kätketty Waltarin käsikirjoitus löytyi. HS Teema, 28.11.2015, nro 6/2015, s. 62–69. Sanoma Oyj. ISSN 1797-3740. Artikkelin verkkoversio Viitattu 19.12.2015.