Mika Waltarin bibliografia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Mika Waltarin kirjoittamista kaunokirjallisista teoksista.[1] Kokoelmista on otettu mukaan vain ne, joissa on mukana ennen julkaisemattomia tekstejä. Elokuvista ja näytelmistä mukana on vain alkuperäiskäsikirjoitukset, joten luettelossa ei ole proosateosten dramatisointeja eikä näytelmien elokuvasovituksia.

Proosa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos Kirjoitusvuosi[2] Julkaisut Selityksiä
Romaanit
Jumalaa paossa. Kertomus Jumalan johdatuksesta Suomen merimieslähetysseura 1925, näköispainos 1995[3]
Suuri illusioni. Romaani WSOY 1928, WSOY 1978: Mika Waltarin teoksia
Appelsiininsiemen. Romaani WSOY 1931
Keisarin tekohampaat Gummerus 1931 Mika Waltari ja Armas J. Pulla nimellä Leo Rainio
Punainen Madonna Gummerus 1932 Leo Rainio
Älkää ampuko pianistia![4] Gummerus 1932 Leo Rainio
Mies ja haave. Romaani WSOY 1933
Sielu ja liekki. Romaani WSOY 1934
Palava nuoruus. Romaani WSOY 1935
Surun ja ilon kaupunki. Romaani WSOY 1936
Vieras mies tuli taloon WSOY 1937, WSOY 1978: Mika Waltarin teoksia
Ihmeellinen Joosef eli elämä on seikkailua. Vakava ajanvieteromaani WSOY 1938: Söderströmin 10 markan sarja 125 Nimellä M. Ritvala
Jälkinäytös. Jatko romaaniin "Vieras mies tuli taloon" WSOY 1938
Kuka murhasi rouva Skrofin? Salapoliisiromaani Otava 1939 Palkittu pohjoismaisessa salapoliisiromaanikipailussa.
Komisario Palmun erehdys. Salapoliisiromaani WSOY 1940
Antero ei enää palaa. Pienoisromaani WSOY 1940
Kaarina Maununtytär. Historiallinen romaani WSOY 1942
Isästä poikaan. Romaani kolmen sukupolven Helsingistä WSOY 1942 Tekijän lyhentämä uusintapainos Helsinki-trilogiasta: Mies ja haave − Sielu ja liekki − Palava nuoruus
Rakkaus vainoaikaan. Romaani WSOY 1943
Tanssi yli hautojen. Romaani Porvoon valtiopäivien ajalta WSOY 1944
Sinuhe egyptiläinen. Viisitoista kirjaa lääkäri Sinuhen elämästä n. 1390–1335 eKr. WSOY 1945
Mikael Karvajalka. Mikael Karvajalan nuoruus ja merkilliset seikkailut monessa maassa vuoteen 1527 kymmenenä kirjana hänen itsensä vilpittömästi kertomana WSOY 1948
Mikael Hakim. Kymmenen kirjaa Mikael Carvajalin eli Mikael El-Hakimin elämästä vuosina 1527−38 hänen tunnustettuaan ainoan jumalan ja antauduttuaan Korkean Portin palvelukseen WSOY 1949
Neljä päivänlaskua. Romaani romaanista. Tarkoitettu täysikasvuisille lapsille ja onnellisille aikuisille, jotka eivät koskaan tule täysikasvuisiksi WSOY 1949
Nuori Johannes 1951[5] WSOY 1981 Tekijän hyllyttämä käsikirjoitus, jonka perikunta julkaisi postuumisti
Johannes Angelos. Hänen päiväkirjansa Konstantinopolin valloituksesta v. 1453 Kristuksen maailmanajan päättyessä WSOY 1952
Turms, kuolematon. Hänen mainen elämänsä noin 520−450 eKr. kymmenenä kirjana WSOY 1955
Feliks onnellinen WSOY 1958
Valtakunnan salaisuus. Markus Mezentius Manilianuksen yksitoista kirjettä keväästä 30 jKr. WSOY 1959
Tähdet kertovat, komisario Palmu! Salapoliisiromaani WSOY 1962
Ihmiskunnan viholliset. Rooman senaattori Minutus Lausus Manilianuksen muistelmat ajalta 46–79 jKr. WSOY 1964
Pienoisromaanit[6]
Multa kukkii 1930[5] WSOY 1966: Pienoisromaanit
Ei koskaan huomispäivää! Kevät toisen maailmansodan varjossa 1937[7] Omakustanne 1942, WSOY 1961: Koiranheisipuu ja neljä muuta pienoisromaania[8], WSOY 1966: Pienoisromaanit, WSOY 1978: Mika Waltarin teoksia
Fine van Brooklyn 1939[7] Aikakauslehti Hopeapeili 1941, WSOY 1942, WSOY 1961: Koiranheisipuu ja neljä muuta pienoisromaania[9], WSOY 1966: Pienoisromaanit, WSOY 1978: Mika Waltarin teoksia
Jokin ihmisessä 1939[7] Omakustanne 1944, WSOY 1953 Kuun maisema, WSOY 1966: Pienoisromaanit, WSOY 1978: Mika Waltarin teoksia
Sellaista ei tapahdu 1939[7] Fennia 1944, WSOY 1961: Koiranheisipuu ja neljä muuta pienoisromaania[9], WSOY 1966: Pienoisromaanit Julkaistiin 1944 nimellä Unohduksen pyörre, kirjoittajana Leo Arne[10]
Nainen tuli pimeästä 1939−1941[11] WSOY 1943: Novelleja, WSOY 1966: Pienoisromaanit
Ennen maailmanloppua 1946[7] WSOY 1953: Kuun maisema, WSOY 1966: Pienoisromaanit
Kuun maisema 1946[7] WSOY 1953: Kuun maisema, WSOY 1966: Pienoisromaanit
Kultakutri. Pienoisromaani 1946[7] Omakustanne 1948, WSOY 1961: Koiranheisipuu ja neljä muuta pienoisromaania[12], WSOY 1966: Pienoisromaanit, WSOY 1978: Mika Waltarin teoksia
Jäinen saari 1947[7] WSOY 1953: Kuun maisema, WSOY 1966: Pienoisromaanit
Pariisilaissolmio 1947[7] WSOY 1953: Kuun maisema, WSOY 1966: Pienoisromaanit
Ihmisen vapaus 1950[7] WSOY 1953: Kuun maisema, WSOY 1966: Pienoisromaanit
Koiranheisipuu 1953[7] WSOY 1961: Koiranheisipuu ja neljä muuta pienoisromaania, WSOY 1966: Pienoisromaanit
Kuun maisema (kokoelma) WSOY 1953 Jokin ihmisessä, Jäinen saari, Kuun maisema, Ennen maailmanloppua, Pariisilaissolmio ja Ihmisen vapaus
Koiranheisipuu ja neljä muuta pienoisromaania WSOY 1961 Koiranheisipuu, Ei koskaan huomispäivää, Kultakutri, Fine van Brooklyn ja Sellaista ei tapahdu
Pienoisromaanit WSOY 1966 Multa kukkii, Ei koskaan huomispäivää, Fine van Brooklyn, Sellaista ei tapahdu, Jokin ihmisessä, Nainen tuli pimeästä, Kultakutri, Ennen maailmanloppua, Kuun maisema, Jäinen saari, Pariisilaissolmio, Ihmisen vapaus, Koiranheisipuu
Muut proosateokset
Kuolleen silmät. Kertomuksia tuntemattoman ovilta. Holger Schildt 1926, kolme novelleista 1978 kokoelmassa Lukittu laatikko Nimellä Kristian Korppi
Yksinäisen miehen juna WSOY 1929, WSOY 1978: Mika Waltarin teoksia
Dshinnistanin prinssi. Satuja 1927[5] WSOY 1929
Jättiläiset ovat kuolleet. Novelleja ja näytelmä WSOY 1930
Siellä missä miehiä tehdään. Kuvaus Suomen armeijasta WSOY 1931
Kiinalainen kissa ja muita satuja WSOY 1932
Aiotko kirjailijaksi. Tuttavallista keskustelua kaikesta siitä mitä nuoren kirjailijan tulee tietää. WSOY 1935
Neuvostovakoilun varjossa. Dokumentti Otava 1943
Novelleja WSOY 1943 Toinen painos 1988 nimellä Nainen tuli pimeästä ja muita novelleja
Satu kuninkaasta jolla ei ollut sydäntä. Satuja 1945, WSOY 1983
Lähdin Istanbuliin. Tarua ja totta Euroopasta 1947 WSOY 1948
Vallaton Waltari WSOY 1957 Kokoelma lehti- ym. kirjoituksia
Ihmisen ääni. Nöyryys – Intohimo WSOY 1978 Toim. Ritva Haavikko
Lukittu laatikko ja muita kertomuksia WSOY 1978 Tekijän itsensä ja Ritva Haavikon valikoima Waltarin kertomuksista, saduista ja novelleista kolmelta vuosikymmeneltä alkaen vuonna 1926 salanimellä ilmestyneestä novellikokoelmasta Kuolleen silmät vuonna 1957 julkaistuun kokoelmaan Vallaton Waltari
Kirjailijan muistelmia[4] WSOY 1980 Toim. Ritva Haavikko kirjailijahaastattelun pohjalta
Mika Waltarin mietteitä[4] WSOY 1982 Toim. Kalevi Haiko
Joulutarinoita[4] WSOY 1986 Toim. Rudy de Casseres ja Raimo Salomaa
Matkakertomuksia. Mika Waltarin matkassa vuosina 1927–1968[4] WSOY 1989 Lehdissä ilmestyneitä matkakertomuksia, toim. Rudy de Casseres ja Raimo Salomaa
Viisi ässää ja muita kertomuksia[4] WSOY 1999 Lehtinovelleja, toim. Rudy de Casseres ja Raimo Salomaa

Lyriikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos Kirjoitusvuosi Julkaisut Selityksiä
Nuoret runoilijat[3] WSOY 1926 Nuoren Voiman Liiton antologia[5], jossa kahdeksan runoa nimellä Kristian Korppi
Lauluja saatanalle[3] 1926 Julkaisematon käsikirjoitus nimellä Untamo Raakki[5]
Sinun ristisi juureen. Uskonnollisia runoja WSOY 1927
Valtatiet. Runoja Otava 1928, WSOY 1978: Mika Waltarin teoksia Mika Waltari ja Olavi Lauri
Muukalaislegioona. Runoja WSOY 1929
Sotatalvi. Runovalikoima Otava 1940 Yrjö Jylhä, Arvi Kivimaa, Viljo Kajava, Ragnar Ekelund, Mika Waltari, Lauri Viljanen, Otto Varhia
Runoja 1925−1945 WSOY 1945
22.30 – Pikajuna Viipuriin. Mika Waltarin nuoruuslyriikkaa Piccolo 1966 Toim. Ahti Riihonen
Pöytälaatikko. Muistoja ja muistiinpanoja 1945−1967 WSOY 1967 Runokokoelma
Mikan runoja ja muistiinpanoja 1925–1978 WSOY 1979 Toim. Ritva Haavikko
Kieku ja Kaiku. Kotilieden sarjakuvakirja WSOY 1979 Asmo Alho – Mika Waltari. Sarjojen valinta ja alkuteksti Mirja Huuhka

Draama[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos Kirjoitusvuosi Julkaisut Selityksiä
Näytelmät
Tieteellinen teoria[5]. Komedia Pääsiäinen 1928[13]
Jättiläiset ovat kuolleet. Kolminäytöksinen näytelmä[4] huhtikuu 1930[14] WSOY 1930 Jättiläiset ovat kuolleet. Novelleja ja näytelmä, 1999: Mika Waltarin näytelmät
Isänmaan parhaat[4] Käsikirjoitus 1932 Sunklo 1961[15] Leo Rainio
Yö yli Euroopan. 3-näytöksinen draama Suomen kesästä 1933 1934[16] Omakustanne 1937, WSOY 1999: Mika Waltarin näytelmät
Elämämme parhaat vuodet[4] 1934 Vallaton Waltari
Akhnaton, auringosta syntynyt. Prologi ja 5 näytöstä Kesä 1936[17] Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 1937 Yhteisteoksessa Aleksis Kiven näytelmäkilpailussa palkitut draamat
Kuriton sukupolvi. Vakava komedia. 3 näytöstä (7 kuvaelmaa) Kesä 1936[17] WSOY 1937, WSOY 1999: Mika Waltarin näytelmät
Mies rakasti vaimoaan. 3-näytöksinen (6-kuvaelmainen) huomattavan vakava komedia[4] Kesä 1937[18] Sunklo 1937
Toimittaja rakastaa. 1-näytöksinen pila|[4] Teatterialan keskusjärjestö 1937
Hämeenlinnan kaunotar. Kolminäytöksinen komediahenkinen porvarisidylli 1780-luvun Hämeenlinnasta Karisto 1939
Yövieras. 3-näytöksinen komedia[4] 1939[7] 1943, Vallaton Waltari
Sotilaan paluu. 1-näytöksinen näytelmä[5] 1940
Maa on ikuinen. Yksinäytöksinen näytelmä WSOY 1941: Werner Söderströmin näytelmäsarja 164
Tulevaisuuden tiellä. Prologi ja kolme näytöstä WSOY 1941: Werner Söderströmin näytelmäsarja 166
Hankala kosinta Maan romu 1942
Paracelsus Baselissa. 5-näytöksinen historiallinen näytelmä 1938-1943[19] WSOY 1943, 1999:Mika Waltarin näytelmät
Gabriel, tule takaisin. Sydämetön komedia. 4 näytöstä[4] Helmikuu 1945[20] Sunklo 1945, WSOY 1999: Mika Waltarin näytelmät
Rakas lurjus. Kolminäytöksinen farssi[4] Sunklo 1946, WSOY 1999: Mika Waltarin näytelmät
Elämän rikkaus. 3-näytöksinen näytelmä WSOY 1947
Noita palaa elämään. Dramaattinen komedia Helmikuu 1945[20] WSOY 1947, WSOY 1999: Mika Waltarin näytelmät
Omena putoaa. 4-näytöksinen veijarinäytelmä[4] Elokuu 1946[21] Sunklo 1947, WSOY 1999: Mika Waltarin näytelmät
Portti pimeään. Neljä näytöstä ja loppukuvaelma WSOY 1947, 1999: Mika Waltarin näytelmät
Huhtikuu tulee. Kolminäytöksinen huvinäytelmä[4] Sunklo 1948, WSOY 1999: Mika Waltarin näytelmät
Kutsumaton (vieras). 4-näytöksinen näytelmä[4] Sunklo 1948, WSOY 1999: Mika Waltarin näytelmät
Myöhästynyt hääyö. 3-näytöksinen komedia[4] Sunklo 1948
Viimeiset ihmiset. 3 näytöstä, 5 kuvaelmaa[22] 1950, WSOY 1999: Mika Waltarin näytelmät
Pimeä komero. Kolminäytöksinen näytelmä[4] Sunklo 1951, WSOY 1999: Mika Waltarin näytelmät
Miljoonavaillinki[22] 1956[7] Sunklo 1959, WSOY 1999: Mika Waltarin näytelmät
Keisari ja senaattori Sunklo 1961[15], Karisto 1963: Seuranäytelmiä 600
Mika Waltarin näytelmät WSOY 1999 Panu Rajala: Esipuhe; Jättiläiset ovat kuolleet, Yö yli Euroopan, Kuriton sukupolvi, Paracelsus Baselissa, Gabriel, tule takaisin, Rakas lurjus, Omena putoaa, Noita palaa elämään, Portti pimeään, Kutsumaton (vieras), Huhtikuu tulee, Pimeä komero, Viimeiset ihmiset, Miljoonavaillinki
Elokuvakäsikirjoitukset
Sininen varjo eli keskiyön murha[5] 1932
VMV 6[22] Suomi-Filmi 1936 Mika Waltari ja Tauno Tattari
Helmikuun manifesti[22] SF 1939
Oi, kallis Suomenmaa[22] Suomi-Filmi 1940
Nuoria ihmisiä[5] 1940
Kulkurin valssi[22] Suomi-Filmi 1941
Pikku Ilona ja hänen karitsansa[5] 1941
Onni pyörii. Elokuvafantasia[5] SF 1942
Tyttö astuu elämään[22] SF 1943
Tanssi yli hautojen 1943 SF 1950 Alun perin nimellä Keisari rakastuu
Nainen on valttia[22] SF 1944
Neljä rakkautta[22] SF 1951 Suomen osuus
Maailman kaunein tyttö[5] 1952
Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu[5] 1963 Toistaiseksi julkaisematon Toistaiseksi filmaamaton

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Envall, Markku: Suuri illusionisti. Mika Waltarin romaanit. Helsinki: WSOY, 1994. ISBN 951-0-19650-9.
  • Haavikko, Ritva: Mika Waltari. Valloittaja. Helsinki: WSOY, 2008. ISBN 978-951-0-32484-4.
  • Launonen, Hannu (toim.): Suomen kirjailijat 1917−1944. SKST 365. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1981. ISBN 951-717-238-9.
  • Rajala, Panu: Noita palaa näyttämölle. Mika Waltari parrasvaloissa. Porvoo: WSOY, 1998. ISBN 951-0-23014-6.
  • Rajala, Panu: Unio mystica: Mika Waltarin elämä ja teokset. Helsinki: WSOY, 2008. ISBN 978-951-0-31137-0.
  • Lindstedt, Risto & Vahtokari, Reijo: Mika Waltari. Muukalainen maailmassa. Helsinki: WSOY, 2008. ISBN 978-951-0-32457-8.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lähteenä on Suomen kirjailijat 1917−1944, ellei toisin ole mainittu.
  2. Mainittu vain silloin, jos eroaa merkittävästi ensimmäisestä julkaisuvuodesta
  3. a b c Rajala 2008 s. 808.
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Rajala 2008 s. 809.
  5. a b c d e f g h i j k l m http://waltari.lasipalatsi.fi/tuotanto.html
  6. Envall 1994 s. 99
  7. a b c d e f g h i j k l m Lindstedt & Vahtokari s. 135
  8. Rajala 2008 s. 344.
  9. a b Rajala 2008 s. 742.
  10. Rajala 2008 s. 366.
  11. Kirjoitusvuosi mainittu novellikokoelmassa jokaisen novellin lopussa.
  12. Rajala 2008 s. 741.
  13. Haavikko 2008 s. 316
  14. Haavikko 2008 s. 307
  15. a b http://www.naytelmat.fi/index.php?view=writer&id=1229
  16. Rajala 1998 s. 54
  17. a b Rajala 1998 s. 80-81
  18. Rajala 1998 s. 105-106
  19. Rajala 1998 s. 20
  20. a b Rajala 1998 s. 170
  21. Rajala 1998 s. 210
  22. a b c d e f g h i Rajala 2008 s. 810.