Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat– (vuoteen 2012 Suomen Näytelmäkirjailijaliitto)[1] on kirjailijoiden perustama järjestö, joka on toiminut vuodesta 1921. Liitossa on noin 450 jäsentä, jotka kirjoittavat ammatikseen näytelmiä, elokuva-, televisio-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoituksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita.

Liitto myöntää muun muassa Kiitos kotimaisesta näytelmästä -adressin teatterille, jolla on ollut eniten kotimaisia näytelmiä ohjelmistossaan tai joka on muulla tavoin edistänyt uuden näytelmäkirjallisuuden näkyvyyttä. Adressia on jaettu vuodesta 1975 lähtien.[2] Lisäksi yhdistys jakaa Lea-palkinnon parhaalle kotimaiselle näytelmätekstille.

Yhdistys ylläpitää suomalaisen näytelmäkirjallisuuden sähköistä kirjastotietokantaa Näytelmät.fi[3]. Näytelmät.fi -palvelussa on teatterintekijöiden luettavissa noin 5 500 tekstiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Näytelmäkirjailijaliitto on nyt Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat –3.2.2012. Viitattu 26.2.2018.
  2. Pirinen, Aija: Kuopiossa eniten kotimaisia näytelmiä Kuopion Kaupunkilehti. 25.3.2009. Viitattu 18.4.2009. [vanhentunut linkki]
  3. Näytelmät www.naytelmat.fi. Viitattu 7.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.