Ihmiskunnan viholliset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmiskunnan viholliset
14. painoksen kansi vuodelta 2005.
14. painoksen kansi vuodelta 2005.
Kirjailija Mika Waltari
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1964
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ihmiskunnan viholliset on Mika Waltarin kirjoittama historiallinen romaani. Se ilmestyi WSOY:n kustantamana vuonna 1964 ja oli viimeinen Waltarin teos, joka julkaistiin hänen elinaikanaan. Se on jatkoa romaanille Valtakunnan salaisuus, jonka päähenkilö Marcus palaa kotikaupunkiinsa Roomaan. Kirjan kertojaminä on Marcuksen poika Minutus.

Kirjassa kuvataan kristinuskon syntyvaiheita länsimaisen ajanlaskun ensimmäiseltä vuosisadalta. Päähenkilö Minutus on aluksi ateisti, jonka mielestä Rooman ja Kreikan jumalat ovat satuolentoja ja juutalaisten levittämä uusi kristinusko vain alkukantaista taikauskoa. Hän kohtaa toistuvasti Pietarin (Keefaan), Paavalin (Pauluksen) ja useita muitakin Raamatun henkilöitä ja joutuu myös monien Apostolien teoissa kuvattujen tapahtumien silminnäkijäksi. Monet Minutuksen läheisistä kääntyvät kristityiksi, mutta Minutus pysyy epäilijänä, vaikka hänen käsityksensä kristinuskosta muuttuukin vähitellen myönteisemmäksi. Uskon ja epäuskon välisen kamppailun on arveltu heijastelevan Waltarin omaa ongelmallista suhdetta uskontoon.

Kirjassa kuvataan paljon Rooman valtakunnan poliittisia juonitteluja. Päähenkilö Minutus myös seikkailee Rooman eri provinsseissa, kuten Britanniassa ja Korintissa (joka kuului Achaean provinssiin). Waltarin historiallisten romaanien tapaan monet kirjan hahmot ovat todellisia historian henkilöitä. Merkittävissä osassa on keisari Nero, jonka kanssa Minutus ystävystyy. Kirjassa kuvataan muun muassa Agrippinan murha ja Rooman palo.

Kirjan alaotsikko on Rooman senaattori Minutus Lausus Manilianuksen muistelmat ajalta 46–79 jKr. Kirja jakautuu kahteen osaan, joista ensimmäisen osan nimi on Minutus Roomalainen ja jälkimmäisen Poikani Julius.

Lindum Colonia -plagiaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesällä 2008 paljastui, että englantilais-amerikkalainen tv-tuottaja Colin Slater julkaisi vuonna 2003 teoksen Lindum Colonia, joka on lähestulkoon sanasta sanaan plagiaatti Ihmiskunnan vihollisten englanninkielisestä käännöksestä The Roman. Teoksen julkaisi teksasilainen palvelukustantamo Virtualbookworm, jonka mukaan Slaterin teosta on myyty korkeintaan joitakin kymmeniä kappaleita. Teosta on voinut tilata muun muassa Amazon-kirjakaupasta ja Suomalaisesta kirjakaupasta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jussi Pullinen: Amerikkalaiskirja lähes suora kopio Waltarin romaanista Helsingin Sanomat. 24.7.2008. Viitattu 31.7.2008.