Joel Elstelä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joel Tapani Elstelä (s. 25. joulukuuta 1961 Helsinki) on suomalainen teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija.[1] Hän on julkaissut myös yhden romaanin ja yhden novellikokoelman.

Teatteriura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elstelä perusti vuonna 1989 helsinkiläisen Teatteri Beowulfin, jonka johtajana ja hallituksen puheenjohtajana hän toimi teatterin lopettamiseen 2014 saakka. Hän on ohjannut teatteri Beowulfin lisäksi muun muassa Lahden kaupunginteatteriin, Tampereen teatteriin, Kotkan kaupunginteatteriin, Kokkolan kaupunginteatteriin, Kouvolan teatteriin, Riihimäen teatteriin, Haminan teatteriin, Hangon teatteriin, Helsingin kaupunginteatteriin ja Tampereen komediateatteriin. Vuosina 2013–14 Elstelä vieraili ohjaajana Uudenkaupungin teatterissa toimien vierailunsa ajan myös teatterinjohtajan viransijaisena. Ohjaustöitten lukumäärä kipuaa vuoteen 2013 mennessä toiselle sadalle.

Elstelä on kirjoittanut lahtelaiselle säveltäjälle Harri Ahmakselle kaksi oopperalibrettoa sekä kirjoittanut useita näytelmiä, mm. Anton Tšehovin novelleihin perustuvan komedian Kesä Melihovossa 1904, lastennäytelmän Nukketyttö ja musiikkinäytelmän Punaiset ovet, jonka musiikkina toimivat Hannu (Tuomari) Nurmion laulut sekä musiikkinäytelmän Rautapuu, jonka on säveltänyt tamperelainen muusikko Jukka Viitasaari.

Isoisänsä Mika Waltarin aiheen pohjalta Elstelä on kirjoittanut musikaalin Kulkurin valssi sekä dramatisoinut Waltarin Komisario Palmu -romaaneihin perustuvat näytelmät Komisario Palmun erehdys ja Kaasua, komisario Palmu. Jälkimmäinen Palmu-näytelmä perustuu Waltarin salapoliisiromaaniin Kuka murhasi rouva Skrofin?. Elstelä myös ohjasi näytelmistä kantaesitykset Komisario Palmun erehdyksestä Helsingin kaupunginteatteriin (2016) ja Kaasua, komisario Palmusta Tampereen komediateatteriin (2017).

Hän on myös suomentanut muun muassa William Shakespearen tuotantoa. Hänen suomennoksiaan on myös nähty Helsingin kaupunginteatterin näyttämöllä (Peter Quilter: Sateenkaaren taa; John Murrell: Aurinko ja minä). Käännösnäytelmistä mm. Sipoon teatteri on esittänyt Suomen kantaesityksinä Elstelän suomentamat ja ohjaamat suositut brittinäytelmät Pokka pitää (Roy Clarke: Keeping Up Appearences), Maanalainen armeija iskee jälleen (Jeremy Lloyd ja David Croft: ’Allo ’Allo) sekä Sherlock Holmes ja Moriartyn naamio (Hugh Leonard: Sherlock Holmes and The Mask of Moriarty). Elstelä on Suomen teatteriohjaajien liiton sekä Suomen näytelmäkirjailijaliiton jäsen.

Muu tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elstelä on julkaissut kaksi kirjallista teosta. Vuonna 1981 julkaistiin Elstelän toistaiseksi ainoa romaani, nuorisoromaani Ensi-ilta lokakuussa. Toinen teos julkaistiin vuonna 1990, novellikokoelma Kuulustelu ja muita novelleja. Kustannusosakeyhtiö Otavan järjestämässä Suuret rakkaustarinat -novellikilpailussa Elstelän novelli "Naara" valittiin kymmenen parhaan joukkoon Niina Miettisen toimittamaan antologiaan.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joel Elstelä elää avoliitossa, ja hänellä on vuonna 1997 syntynyt tytär.

Joel Elstelä on kirjailija Satu Waltarin ja teatteriohjaaja Esko Elstelän poika.[1] Hän on siis kirjailija Mika Waltarin tyttärenpoika sekä elokuvaohjaaja Ossi Elstelän pojanpoika. Näyttelijät Kristiina Elstelä sekä Riitta Elstelä ovat hänen tätejään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Teatterit ja teatterintekijät 2005, s. 148. Teatterin tiedotuskeskus. Helsinki: Like, 2005. ISBN 952-471-629-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]