Pokka pitää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pokka pitää
Keeping Up Appearances
Sarjan alkutunnus.
Sarjan alkutunnus.
Tyyli Komedia
Kestoaika 30 min / jakso
Luoja(t) BBC
Pääosissa Patricia Routledge
Clive Swift
Alkuperämaa Yhdistynyt kuningaskunta Yhdistynyt kuningaskunta
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdistynyt kuningaskunta BBC One
Suomi Yle TV1
Suomi MTV3 Sarja
Esitetty 29. lokakuuta 1990 – 25. joulukuuta 1995
Tuotantokausia 5
Jaksoja 46
Aiheesta muualla
IMDb
Hyacinth puhelimessa ja Richard takana.

Pokka pitää (engl. Keeping Up Appearances) oli brittiläinen komediasarja, jota tehtiin vuosina 1990–1995. Sarjaa kuvattiin Coventryssä, Keski-Englannissa. Se on Britannian yleisradioyhtiö BBC:n kaikkien aikojen myydyin televisiosarja.[1] Jo eläkkeelle jääneen käsikirjoittaja Roy Clarken tekemiä jaksoja kertyi yhteensä 46. Sarjan ensiesitys Suomessa nähtiin vuonna 1998 Yle TV1:llä, ja sen jälkeen se on nähty useasti toiveuusintoina TV1:llä sekä MTV3 Sarjalla.

Sarjan huumori rakentuu ennen kaikkea päähenkilö Hyacinth Bucketin (Patricia Routledge) pyrkimyksistä esiintyä yläluokkaisena ja hänen arvostelukyvyttömyydestään: Hyacinth ei ymmärrä sitä, että ylilyövä hienostelu vain leimaa hänet kiipijäksi, eikä hän myöskään vaikuta huomaavan, että melkein kaikki muut pitävät häntä todella rasittavana. Ihmiset pyrkivät parhaansa mukaan välttelemään ”Bucketin eukkoa” (engl. the Bucket woman). Hyacinthin hienostohaaveisiin perustuu myös sarjan alkukielinen nimi Keeping Up Appearances, joka tarkoittaa suomeksi käännettynä ”hyvän vaikutelman ylläpitämistä”. Säännöllisiä huumorin aiheita ovat Hyacinthin päällepäsmäröivä luonne ja hänen suhteensa alistuvaan ja selkärangattomaan puolisoonsa Richardiin. Toinen keskeinen huumorin aihe on Hyacinthin suurellisten edesottamuksien johtaminen absurdeihin ja joskus jopa kaoottisiin tilanteisiin.

Sarja oli erittäin suosittu niin Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Australiassa kuin Euroopan maissakin. Suomessa jaksot keräsivät parhaimmillaan reippaasti yli miljoona katsojaa.

Suomalaiset äänestivät Patricia Routledgen vuoden ulkomaalaiseksi televisiokasvoksi naisesiintyjien sarjassa vuoden 2001 alussa pidetyssä Telvis-gaalassa.[2]

Sarjan henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyacinth Bucket on sarjan päähenkilö, yläluokkaista elämäntyyliä tavoitteleva keskiluokan kotirouva. Hänen hahmonsa on lajitelma luokkapyrkyrien tunnusmerkkejä: hän esimerkiksi puhuu korostetun hienostelevaan tyyliin, ylpeilee rikkailla sukulaisillaan ja hienoilla tuttavillaan, vaatii ”arvonsa mukaista” erityiskohtelua sekä pukeutuu aina sävy sävyyn. Hän on myös päällekäyvä luonne, joka ei ota muiden mielipiteitä lainkaan huomioon ja on täysin immuuni kaikelle arvostelulle. Hän harrastaa lauleskelua (laulutaidottomuudestaan huolimatta) ja kaikenlaisia ”paremman väen” aktiviteetteja, joita sattuu keksimäänkään. Jos Hyacinth saa tietää tuttavansa päässeen tärkeisiin piireihin tai luksuslomalle, hänen on heti pistettävä paremmaksi. Kotona Hyacinth on siisteysintoilija eikä siedä minkäänlaista sotkua tai likaa. Erityisen ylpeä hän on ”kuuluisista” kynttiläillallisistaan, jonne hän kutsuu vain tuttavapiirinsä kerman, mutta joita muut hahmot salaa kammoavat. Hyacinth yrittää kaikin keinoin pitää rahvaanomaiset sisarensa ja lankonsa erossa ”hienommista” naapureistaan, mutta yleensä he sattuvat paikalle juuri pahimpaan aikaan. Hyacinth on myös tarkka nimensä ääntämisestä, Buké Bucketin sijaan.

Richard Bucket on Hyacinthin selkärangaton ressukka aviomies. Hän on maanläheinen ja hiljainen ja täysin kyllästynyt vaimonsa päähänpistoihin, mutta ei voi muuta kuin alistua niihin. Sarjan aikana hän jää työstään varhaiseläkkeelle, mikä masentaa häntä, koska työssä käydessään hänen ei tarvinnut sietää Hyacinthia kuin osan vuorokaudesta. Joskus harvoin hän yrittää pitää puolensa Hyacinthia vastaan – olemattomin tuloksin. Juuri Hyacinthin kanssa eläminen saa kaikki muut hahmot säälimään Richardia ja ihailemaan hänen hermojensa kestävyyttä. Naapurin Elizabeth ja erityisesti Emmet ovat Richardin ystäviä.

Elizabeth Warden, o.s. Hawksworth asuu Hyacinthin naapurissa. Sarjassa mainitaan, että hänellä on Kauko-Idässä työskentelevä aviomies sekä muualla opiskeleva tytär Gail. Hyacinth kutsuu Elizabethin usein keittiöönsä kahville tai teelle. Elizabeth kammoaa näitä käyntejä, koska pelkää rikkovansa Hyacinthin astioita tai muuten aiheuttavansa sotkua, sillä hän hermostuu aina tämän luona. Usein näin käykin, mistä Hyacinth on selvästi harmistunut mutta hammasta purren painaa asian villaisella. Sarjan kuluessa Hyacinth alkaa tarjoilla Elizabethin teen ja kahvin mukissa hienon teekupin sijaan. Elizabeth yrittää joskus puhua Hyacinthille järkeä, mutta useimmiten jää huomiotta tai tulee väärinymmärretyksi.

Emmet Hawksworth on Elizabethin veli. Hän liittyi sarjan hahmokaartiin erottuaan vaimostaan ja muutettuaan siskonsa luo asumaan. Hän on työtön ammattimuusikko ja amatöörioperettiseuran johtaja. Emmet kärsii suuresti, kun Hyacinth alkaa laulaa aina hänet nähdessään. Useimmiten hän pyrkii kaikin keinoin välttelemään Hyacinthia. Asiaa pahentaa, että Hyacinth yrittää tehdä häneen vaikutuksen laulutaidoillaan. Emmet suhtautuu Hyacinthiin erittäin vihamielisesti. Hän on ilkikurinen ja valmis näpäyttämään Hyacinthia aina tilaisuuden tullen. Usein hän jopa piruilee suoraan Hyacinthille, mutta tämä ei joko ymmärrä tai kieltäytyy uskomasta, että Emmet haluaisi tahallaan olla hänelle ilkeä.

Alakeskiluokkaiset tai työväenluokkaiset Daisy ja Rose ovat kaksi Hyacinthin kolmesta sisaresta. Hyacinth itse on sisarussarjan vanhin, Daisy toiseksi vanhin ja Rose nuorin. Daisy asuu rapistuneella alueella melkoisessa läävässä yhdessä Rosen, aviomiehensä Onslow’n ja sisarusten isän kanssa.

Daisy on romanttinen ja lemmenkipeä höpsö, joka harrastaa rakkausromaanien lukemista ja palvoo miestään. Rose on uskaliaasti pukeutuva miestennielijä, jolla on joka jaksossa uusi rakastaja. Sarjan aikana hän piirittää muun muassa Emmetiä ja kirkkoherra Michaelia, ja välillä taas kärsii kovistakin lemmensuruista. Onslow on epäsiisti ja laiska renttu, joka nähdään harvoin muualla kuin nojatuolissaan juomassa olutta ja seuraamassa televisiosta laukkakisoja. Hänen autonrähjänsä ja liikkumisensa aluspaidassa hävettävät Hyacinthia. Nimettömäksi jäävä siskosten isä on vanha sotaveteraani. Hän on terve ja aktiivinen, mutta täysin vanhuudenhöperö. Hän elää usein toista maailmansotaa uudelleen. ”Isä” (engl. daddy) aiheuttaa toilailuillaan varsin paljon ongelmia Hyacinthille. Daisyllä ja Onslow’lla on tytär Stephanie ja tyttärentytär Kylie, mutta heidät nähdään vain yhdessä jaksossa.

Violet on Hyacinthin kolmas ja toiseksi nuorin sisar, joka on päässyt rikkaisiin naimisiin. Häntä nähdään sarjassa harvoin, mutta Hyacinth mainitsee jatkuvasti hänet ja hänen ison talonsa, Mercedes-Benzinsä ynnä muut ylellisyytensä muille hahmoille. Bruce on Violetin rikas puoliso, joka on luonut omaisuuden vedonvälitysalalla. Hän on eriskummallinen ja mielenvikainen, ja avioliitto on jatkuvasti vaakalaudalla Brucen edesottamusten ja parin jatkuvan riitelyn vuoksi. Usein Violet soittaakin Hyacinthille juoruillakseen Brucesta. Jaksoissa, joissa Violet esiintyy, hän yleensä valittaa onnetonta elämäänsä ja kertoo haluavansa avioeron. Hyacinth pyrkii aina suostuttelemaan häntä luopumaan eroaikeista.

Sheridan Bucket on Hyacinthin ja Richardin poika, joka opiskelee yliopistossa pääaineinaan runous ja koruompelu. Hyacinth jumaloi Sheridania eikä suostu uskomaan tästä mitään pahaa, vaikka Sheridan soittaakin vanhemmilleen vain pyytääkseen rahaa. Richard sen sijaan ei ylpeile pojallaan juuri hänen aiheuttamiensa kulujen vuoksi. Muutaman kerran myös vihjataan Sheridanin olevan homoseksuaali. Hän näkyy sarjassa vain kerran vilahdukselta, silloinkin takaapäin taksin kyydissä, eikä puhelinkeskustelukohtauksissa kuulla hänen repliikkejään.

Pastori Michael on paikallisen seurakunnan toiminnan johtaja, ja joutuu siksi harmikseen usein tekemisiin Hyacinthin kanssa muun muassa hyväntekeväisyystempauksien merkeissä. Hän yrittääkin vältellä Hyacinthia, useimmiten huonoin tuloksin. Kirkkoherran nimettömäksi jäävä vaimo on kuullut liioitelluiksi luulemiaan kauhujuttuja Hyacinthista, mutta haluaa yrittää suhtautua häneen avomielisesti. Hän on kuitenkin mustasukkainen miehestään ja inhoaa varsinkin Rosea, joka on yrittänyt vikitellä Michaelia. Muutaman kerran hän käsittää väärin yllättäessään miehensä ja Rosen kyseenalaisessa tilanteessa.

Muita sarjassa toistuvasti esiintyviä hahmoja ovat rouva kunnanvaltuutettu Nugent, postinkantaja, maidontoimittaja ja Hyacinthia liehittelevä lipevä majuri. Sarjassa on myös pariin otteeseen mainittu Hyacinthin ”kilpakumppani” rouva Barker-Finch.

Vakiovitsit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa esiintyy lukuisia vakiovitsejä. Yleisimmät niistä ovat Hyacinthin vakiorepliikkejä: vaatimus siitä, että hänen sukunimensä Bucket (ämpäri) kuuluu lausua ”bouquet” (kukkakimppu), pitkällinen ja hienosteleva tyyli vastata puhelimeen ”The Bouquet residence, the lady of the house speaking” (Bouquet’n residenssi, rouva puhelimessa) sekä tapa muistuttaa kaikkia siskonsa Violetin isosta talosta, saunasta ja muista rikkauksista aina mainitessaan tämän ohimennenkin.

Muita toistuvia vitsejä ovat muun muassa Elizabethin kahvikuppineuroosi ja siitä seuraavat pikku onnettomuudet sekä Hyacinthin kaatuminen pensasaitaa vasten Daisyn ja Onslow’n pihalla, kun heidän koiransa yllättää hänet joka kerta haukkumisellaan. Hyacinthia vauhkosti välttelevät postinkantajat ja maidontoimittajat sekä hänen tarpeettomat ja joskus vaaratilanteita aiheuttavat neuvonsa Richardin ajaessa autoa ovat niin ikään toistuvia koomisia aiheita. Hyacinthin pyrkimykset järjestää hienoja tapahtumia tai tehdä vaikutus tärkeisiin henkilöihin päättyvät poikkeuksetta absurdiin kaaokseen. Joissain jaksoissa Hyacinth mainitsee suosikkiesineensä, kuten Royal Doulton -teeastiaston käsinmaalattuine talvioineen useaan otteeseen. Myös Sheridan-pojan helminappikokoelma ja vähäpätöiset palkinnot ovat hänen ylpeydenaiheensa.

Alkutunnus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alkutunnuksen aikana soi sarjan tunnusmusiikki, joka soi myös jokaisen jakson lopussa. Alkutunnuksessa Hyacinth kirjoittaa kutsukorttia kynttiläillalliselle ja tuoksuttaa valkoista kukkaa, jossa on toukka. Lopputekstien aikana Hyacinth kattaa pöytää ja asettaa siihen nimikyltin, jossa lukee Harold Snoad (sarjan tuottaja ja ohjaaja).

Sarjan lopettaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan päättyminen tapahtui pääosanesittäjä Routledgen aloitteesta. Syynä oli käsikirjoitus, joka hänen mukaansa alkoi loppua kohden vuotaa. ”Minusta tuntui, että käsikirjoittaja kierrätti vanhoja ideoita, ja arvelin sen olevan sääli. En halunnut jäädä jumiin ikuisiksi ajoiksi”, Routledge kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa 2017.[3]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokka pitää -DVD-julkaisu.

Pokka pitää -sarja on julkaistu DVD:lle. Ensimmäinen ja toinen tuotantokausi julkaistiin Suomessa 6. lokakuuta 2004, kolmas ja neljäs tuotantokausi 20. tammikuuta 2005, ja viimeinen eli viides tuotantokausi julkaistiin 2006.

Sarjasta on julkaistu neljän jakson DVD-kokoelma vuonna 2007. Kokoelmassa on kaksi tunnin pituista jaksoa sekä kaksi tavallista puolen tunnin jaksoa. Siihen kuuluu myös yli tunnin mittainen parhaat palat -osio, jossa on muun muassa näyttelijöiden haastatteluja sekä epäonnistuneita otoksia.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Patricia Routledge  Hyacinth Bucket  
 Clive Swift  Richard Bucket  
 Judy Cornwell  Daisy  
 Shirley Stelfox / Mary Millar  Rose  
 Geoffrey Hughes  Onslow  
 Josephine Tewson  Elizabeth Warden  
 David Griffin  Emmet Hawksworth  
 George Webb  ”isä”  
 Jeremy Gittins  pastori Michael  
 Marion Barron  pastorin vaimo  
 Anna Dawson  Violet  
 John Evitts  Bruce  
 Peter Cellier  majuri  
 Charmian May  kunnanvaltuutettu Nugent  

[4][5][6][7][8]

Sarjan luojat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tänään tv:ssä: Tätä on toivottu! Riemastuttava Pokka pitää -sarja uusitaan alusta asti menaiset.fi. 24.9.2016. Viitattu 12.7.2018.
 2. Telvikset kestosuosikeille Kaleva. 6.2.2001. Kaleva Oy. Viitattu 29.7.2012.
 3. Erikoishaastattelussa Pokka pitää -tähti Patricia Routledge Ilta-Sanomat. 4.3.2017. Sanoma Media. Viitattu 29.6.2020.
 4. Littlejohn, Georgina: LADY OF THE HOUSE Who is Patricia Routledge? Keeping Up Appearances star and singer – here’s what we know TV Showbiz. 30.12.2016. The Sun. Viitattu 6.1.2019. (englanniksi)
 5. Padman, Tony: Whatever happened to Keeping Up Appearances' Richard Bucket Lifestyle. 5.4.2014. Express. Viitattu 6.1.2019. (englanniksi)
 6. Missä ovat suosikkisarjan Pokka pitää näyttelijät nyt? Viihde. 9.8.2017. Ilta-Sanomat. Viitattu 6.1.2019.
 7. Hayward, Anthony: Shirley Stelfox obituary TV & Radio. 9.12.2015. The Guardian. (englanniksi)
 8. Chance, Norman: ”K – Keeping Up Appearances: Comedy: 1990–1995”, Who Was Who on TV, Nide 2, s. 184. Xlibris Corporation, 2010. ISBN 978-145-682-164-7. (englanniksi)
 9. Keeping Up Appearances director blasts star Entertainment. 29.12.2009. Sunday Express. Viitattu 6.1.2019. (englanniksi)
 10. Burke, Darren: Doncaster Open All Hours writer Roy Clarke and star Sir David Jason salaries' revealed on list of BBC's top-paid stars News. 19.7.2017. Doncaster Free Press. Viitattu 6.1.2019. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Rice, Jonathan: Pokka pitää: etikettiopas sosiaalisten tikapuiden alapienoille. Helsinki: CN Publishing, 2010. ISBN 978-952-5703-88-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]