Esko Elstelä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esko Elstelä
Henkilötiedot
Syntynyt15. marraskuuta 1931
Pori
Kuollut30. syyskuuta 2007 (75 vuotta)
Helsinki
Ammatti elokuvaohjaaja
teatteriohjaaja
Puoliso Satu Waltari
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Kaarlo Esko Oskar Elstelä (15. marraskuuta 1931 Pori30. syyskuuta 2007 Helsinki) oli suomalainen teatteri- ja elokuvaohjaaja sekä näytelmien suomentaja.

Elstelä toimi Suomen Kansallisteatterin ohjaajana vuosina 1974–1994. Hänen ohjauksiinsa kuuluvat Léocadia, Kalju laulajatar, Annie mestariampuja, Irma La Douce, Myrsky, Tartuffe, Coriolanus, Talvinen tarina, Särkyneiden sydänten talo, Lorenzaccio, Loppu hyvin, kaikki hyvin, Z. Topeliuksen Lintu sininen, Lajos Marótin Viimeistä seuraava yö, Kaikki maailman rikkaus, Harhatunteet ja Hugo von Hofmannsthalin Vaikea luonne.

Elstelä suomensi useita näytelmiä, esimerkiksi Alfred de Musset’n Ei lempi leikin vuoksi, Albert Camus’n Caligula, Tennessee Williamsin Tatuoitu ruusu, Molièren Ihmisvihaaja ja Shakespearen Venetsian kauppias. Vuonna 1969 hän suomensi yhdysvaltalaisen, kansainvälisesti suosituksi tulleen Hair-musikaalin.

Esko Elstelän isä oli Ossi Elstelä, ja hänen sisariaan ovat näyttelijät Kristiina ja Riitta Elstelä.[1] Esko Elstelän ja Satu Waltarin poika on Joel Elstelä.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mehto, Katri: Elstelä, Ossi (1902–1969). Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 18.6.1999. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.