Ero sivun ”Proletariaatti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
JAnDbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: hu:Proletariátus
Rivi 33: Rivi 33:
[[he:מעמד הפועלים]]
[[he:מעמד הפועלים]]
[[ka:პროლეტარიატი]]
[[ka:პროლეტარიატი]]
[[hu:Proletariátus]]
[[nl:Proletariaat]]
[[nl:Proletariaat]]
[[ja:プロレタリアート]]
[[ja:プロレタリアート]]

Versio 20. toukokuuta 2008 kello 12.45

Tiedosto:Pyramid of Capitalist System.gif
"Kapitalismin pyramidi". Vuoden 1911 "Industrial Worker"-lehti.

Proletariaatti (lat. proles, jälkeläinen, lapsi) eli työväenluokka on palkkatyöllä itsensä elättävien ihmisten muodostama omistamaton luokka. Alun perin käsite viittasi ihmisiin, jolla ei ollut muuta omaisuutta, kuin poikansa. Käsitteen merkitys oli aluksi halventava, kunnes Karl Marx otti sen kirjoituksiinsa kuvaamaan työväenluokkaa. Marxin mukaan proletariaatin tekemä työ on elintärkeää, mutta osa työn lisäarvosta menee omistavalle luokalle, porvaristolle.

Proletariaatti-sana esiintyy Karl Marxin ja Leninin sosialismia ja kommunismia käsittelevissä teksteissä. Marxismin mukaan proletariaatti pystyy parantamaan asemaansa ainoastaan vallankumouksen kautta. Proletariaatin diktatuurilla viitataan kommunistista yhteiskuntaa edeltävään siirtymävaiheeseen, jossa valtio on työväenluokan eli proletariaatin hallitsema.

Marxilaisuudessa sanalla proletariaatti tarkoitetaan erityisesti teollisuuselinkeinojen palveluksessa olevia tehdastyöläisiä, jotka selkeästi osallistuvat aineellisten hyödykkeiden tuotantoteollisuuteen. Marxismi-leninismissä tunnetaan lisäksi käsite ryysyköyhälistö (saks. Lumpenproletariat), joka ei tee tuottavaa työtä, mutta joka kuitenkin elää toisten varassa (mm. kerjäläiset, prostituoidut, pikkurikolliset, kaupustelijat jne). Siinä, missä marxismissa teollisuustyöväestö katsotaan edistykselliseksi luokaksi, ryysyköyhälistö puolestaan lasketaan taantumukselliseksi luokaksi.

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.