Pubi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Eagle -pubi Lontoossa

Pubi eli pub (lyhenne englannin kielen sanoista public house) on ravintola, jossa myydään ennen kaikkea olutta, mutta myös muita alkoholijuomia. Alun perin pubilla tarkoitettiin englanninkielisten maiden erityisesti brittiläisiä olutravintoloita, mutta nykyään pubeiksi itseään kutsuvia paikkoja löytää ympäri maailman.

Pubi poikkeaaselvennä varsinkin Isossa-Britanniassa muista juomiseen tarkoitetuista paikoista kuten kahviloista, baareista, olutkellareista tai panimoravintoloista. Isossa-Britanniassa on noin 60 000 pubia, ja monissa Britannian pikkukylissä pub onkin paikallisen yhteisön tärkein kokoontumispaikka kirkon ohella.

Irlantilaistyyppisiä pubeja on avattu ympäri maailman varsinkin 1980-luvulta lähtien. Useimmissa pubeissa irlantilaisuus näkyy olutvalikoimassa (tarjolla on tavallisesti ainakin Guinnessia, Smithwicksia tai Kilkennya) sekä sisustuksessa.

Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva englantilaistyylinen pubi on vuonna 1969 perustettu tamperelainen Salhojankadun Pub.[1] Helsinkiläinen William K on alun perin perustettu vuonna 1969 nimellä Annan Pub ja kunnostettu 1990-luvulla nykymuotoiseksi olutravintolaksi.[2]

  1. Ylinen, Pasi: Suomen vanhin brittiläinen pub juhlii Tammelassa (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 9.1.2011.
  2. Juomanlaskija 2/2006

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]