Luettelo vähintään viisi maalia yhdessä NHL-ottelussa tehneistä pelaajista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Marián Gáborík juhlimassa viittä maaliaan 20. joulukuuta 2007.

Tämä on luettelo pelaajista, jotka ovat tehneet vähintään viisi maalia yhdessä NHL-ottelussa. Vain 44 pelaajaa on onnistunut tässä.[1] Kaikkiaan viisi maalia on saman pelaajan nimiin mennyt NHL-ottelussa 60 kertaa.

Pudotuspeleissä on viidesti tehty viisi maalia yhdessä ottelussa.[2] Tässä ovat onnistuneet Newsy Lalonde, Maurice Richard, Darryl Sittler, Reggie Leach ja Mario Lemieux.

NHL:n yhden ottelun maaliennätystä pitää hallussaan Quebec Bulldogsissa pelannut Joe Malone, joka on tehnyt seitsemän maalia yhdessä ottelussa. Malonella on eniten viiden maalin otteluita, sillä hän teki viisi maalia kolmesti, ja lisäksi vielä kerran kuusi maalia.[3] Seitsemän pelaajaa on tehnyt kuusi maalia, ja 39 pelaajaa ovat tehneet viisi maalia yhdessä ottelussa. Vain kaksi pelaajaa on tehnyt kuusi maalia vuoden 1967 jälkeen.

Wayne Gretzky ja Mario Lemieux tekivät viisi maalia ottelussa neljästi, ja viidellä muullakin pelaajalla on viiden maalin otteluita enemmän kuin yksi. Mario Lemieux on ainoa pelaaja, joka on tehnyt viisi maalia viidellä eri tavalla pelin aikana. Hän teki 31. joulukuuta 1988 maalin tasakentällisillä, ylivoimamaalin, alivoimamaalin, rangaistuslaukausmaalin ja vielä maalin tyhjään maaliin.[4] Viimeksi viisi maalia samassa ottelussa on tehnyt Detroit Red Wingsin Johan Franzén 2. helmikuuta 2011 Ottawa Senatorsia vastaan. Se oli ensimmäinen kerta kolmeen vuoteen, kun pelaaja teki viisi maalia yhdessä ottelussa.[5]

Eniten viiden maalin otteluita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Joukkue Viiden maalin ottelut Huomautukset
Malone, JoeJoe Malone Montreal Canadiens 5 kerran seitsemän ja kerran kuusi maalia
Gretzky, WayneWayne Gretzky Edmonton Oilers 4
Lemieux, MarioMario Lemieux Pittsburgh Penguins 4
Lalonde, NewsyNewsy Lalonde Montreal Canadiens 3 kerran kuusi maalia
Trottier, BryanBryan Trottier New York Islanders 2
Sittler, DarrylDarryl Sittler Toronto Maple Leafs 2
Richard, MauriceMaurice Richard Montreal Canadiens 2
Dye, CecilCecil Dye Toronto St. Pats 2

Viiden maalin ottelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Newsy Lalonde oli ensimmäinen kuusi maalia NHL-ottelussa tehnyt pelaaja. Lisäksi hän teki kahdesti neljä maalia.
Maurice "Rocket" Richard teki kahdesti viisi maalia NHL-ottelussa.
Wayne Gretzky teki neljästi viisi maalia yhdessä ottelussa.
Mario Lemieux teki neljässä ottelussa viisi maalia.
Jari Kurri on ainoa suomalainen viisi maalia yhdessä ottelussa tehnyt NHL-pelaaja.
Pelaaja
  Aktiivipelaaja
  pudotuspeli
Nimi Seura Ajankohta Maalit
Flag of Canada.svg Malone, JoeJoe Malone Montreal Canadiens 1917-12-1919. joulukuuta 1917 5
Flag of Canada.svg Hyland, HarryHarry Hyland Montreal Wanderers 1917-12-1919. joulukuuta 1917 5
Flag of Canada.svg Malone, JoeJoe Malone Montreal Canadiens 1918-01-1212. tammikuuta 1918 5
Flag of Canada.svg Malone, JoeJoe Malone Montreal Canadiens 1918-02-022. helmikuuta 1918 5
Flag of Canada.svg Lalonde, NewsyNewsy Lalonde[2] Montreal Canadiens 1918-03-011. maaliskuuta 1918 5
Flag of Canada.svg Lalonde, NewsyNewsy Lalonde Montreal Canadiens 1920-01-1010. tammikuuta 1920 6
Flag of Canada.svg Malone, JoeJoe Malone Quebec Bulldogs 1920-01-3131. tammikuuta 1920 7
Flag of the United States.svg Roach, MickeyMickey Roach Toronto St. Pats 1920-03-066. maaliskuuta 1920 5
Flag of Canada.svg Malone, JoeJoe Malone Quebec Bulldogs 1920-03-1010. maaliskuuta 1920 6
Flag of Canada.svg Denneny, CorbettCorbett Denneny Toronto St. Pats 1921-01-2626. tammikuuta 1921 6
Flag of Canada.svg Lalonde, NewsyNewsy Lalonde Montreal Canadiens 1921-02-1616. helmikuuta 1921 5
Flag of Canada.svg Denneny, CyCy Denneny Ottawa Senators 1921-03-077. maaliskuuta 1921 6
Flag of Canada.svg Dye, CecilCecil Dye Toronto St. Pats 1922-12-1616. joulukuuta 1922 5
Flag of Canada.svg Green, RedRed Green Hamilton Tigers 1924-12-055. joulukuuta 1924 5
Flag of Canada.svg Dye, CecilCecil Dye Toronto St. Pats 1924-12-2222. joulukuuta 1924 5
Flag of Canada.svg Broadbent, PunchPunch Broadbent Montreal Maroons 1925-01-077. tammikuuta 1925 5
Flag of Canada.svg Lepine, AlfredAlfred Lépine Montreal Canadiens 1929-12-2929. joulukuuta 1929 5
Flag of Canada.svg Morenz, HowieHowie Morenz Montreal Canadiens 1930-03-1818. maaliskuuta 1930 5
Flag of Canada.svg Conacher, CharlieCharlie Conacher Toronto Maple Leafs 1932-01-1919. tammikuuta 1932 5
Flag of Canada.svg Getliffe, RayRay Getliffe Montreal Canadiens 1943-02-066. helmikuuta 1943 5
Flag of Canada.svg Howe, SydSyd Howe Detroit Red Wings 1944-02-033. helmikuuta 1944 6
Flag of Canada.svg Richard, MauriceMaurice Richard[6] Montreal Canadiens 1944-03-2323. maaliskuuta 1944 5
Flag of Canada.svg Richard, MauriceMaurice Richard Montreal Canadiens 1944-12-2828. joulukuuta 1944 5
Flag of Canada.svg Meeker, HowieHowie Meeker Toronto Maple Leafs 1947-01-088. tammikuuta 1947 5
Flag of Canada.svg Geoffrion, BernieBernie Geoffrion Montreal Canadiens 1955-02-1919. helmikuuta 1955 5
Flag of Canada.svg Rousseau, RobertRobert Rousseau Montreal Canadiens 1964-02-011. helmikuuta 1964 5
Flag of Canada.svg Berenson, RedRed Berenson St. Louis Blues 1968-11-077. marraskuuta 1968 6
Flag of Canada.svg Cournoyer, YvanYvan Cournoyer Montreal Canadiens 1975-02-1515. helmikuuta 1975 5
Flag of Canada.svg Sittler, DarrylDarryl Sittler Toronto Maple Leafs 1976-02-077. helmikuuta 1976 6
Flag of Canada.svg Sittler, DarrylDarryl Sittler[6] Toronto Maple Leafs 1976-04-2222. huhtikuuta 1976 5
Flag of Canada.svg Leach, ReggieReggie Leach[6] Philadelphia Flyers 1976-05-066. toukokuuta 1976 5
Flag of Canada.svg Murdoch, DonDon Murdoch New York Rangers 1976-10-1212. lokakuuta 1976 5
Flag of Canada.svg Turnbull, IanIan Turnbull Toronto Maple Leafs 1977-02-022. helmikuuta 1977 5
Flag of Canada.svg Trottier, BryanBryan Trottier New York Islanders 1978-12-2323. joulukuuta 1978 5
Flag of Canada.svg Young, TimTim Young Minnesota North Stars 1979-01-1616. tammikuuta 1979 5
Flag of Canada.svg Tonelli, JohnJohn Tonelli New York Islanders 1981-01-066. tammikuuta 1981 5
Flag of Canada.svg Gretzky, WayneWayne Gretzky Edmonton Oilers 1981-02-1818. helmikuuta 1981 5
Flag of Canada.svg Gretzky, WayneWayne Gretzky Edmonton Oilers 1981-12-3030. joulukuuta 1981 5
Flag of Canada.svg Mulvey, GrantGrant Mulvey Chicago Black Hawks 1982-02-033. helmikuuta 1982 5
Flag of Canada.svg Trottier, BryanBryan Trottier New York Islanders 1982-02-1212. helmikuuta 1982 5
Flag of Sweden.svg Lindström, WillyWilly Lindström Winnipeg Jets 1982-03-022. maaliskuuta 1982 5
Flag of the United States.svg Pavelich, MarkMark Pavelich New York Rangers 1983-02-2323. helmikuuta 1983 5
Flag of Finland.svg Kurri, JariJari Kurri Edmonton Oilers 1983-11-1919. marraskuuta 1983 5
Flag of Sweden.svg Gustafsson, Bengt-ÅkeBengt-Åke Gustafsson Washington Capitals 1984-01-088. tammikuuta 1984 5
Flag of Canada.svg Hughes, PatPat Hughes Edmonton Oilers 1984-02-033. helmikuuta 1984 5
Flag of Canada.svg Gretzky, WayneWayne Gretzky Edmonton Oilers 1984-12-1515. joulukuuta 1984 5
Flag of Canada.svg Andreychuk, DaveDave Andreychuk Buffalo Sabres 1986-02-066. helmikuuta 1986 5
Flag of Canada.svg Gretzky, WayneWayne Gretzky Edmonton Oilers 1987-12-066. joulukuuta 1987 5
Flag of Canada.svg Lemieux, MarioMario Lemieux Pittsburgh Penguins 1988-12-3131. joulukuuta 1988 5
Flag of Canada.svg Lemieux, MarioMario Lemieux[6] Pittsburgh Penguins 1989-04-2525. huhtikuuta 1989 5
Flag of Canada.svg Nieuwendyk, JoeJoe Nieuwendyk Calgary Flames 1989-01-1111. tammikuuta 1989 5
Flag of Sweden.svg Sundin, MatsMats Sundin Quebec Nordiques 1992-03-055. maaliskuuta 1992 5
Flag of Canada.svg Lemieux, MarioMario Lemieux Pittsburgh Penguins 1993-04-099. huhtikuuta 1993 5
Flag of Slovakia.svg Bondra, PeterPeter Bondra Washington Capitals 1994-02-055. helmikuuta 1994 5
Flag of Canada.svg Ricci, MikeMike Ricci Quebec Nordiques 1994-02-1717. helmikuuta 1994 5
Flag of Russia.svg Zamnov, AlekseiAleksei Žamnov Winnipeg Jets 1995-04-011. huhtikuuta 1995 5
Flag of Canada.svg Lemieux, MarioMario Lemieux Pittsburgh Penguins 1996-03-2626. maaliskuuta 1996 5
Flag of Russia.svg Fjodorov, SergeiSergei Fjodorov Detroit Red Wings 1996-12-2626. joulukuuta 1996 5
Flag of Slovakia.svg Gaborik, MarianMarián Gáborík[7][8] Minnesota Wild 2007-12-2020. joulukuuta 2007 5
Flag of Sweden.svg Franzen, JohanJohan Franzen Detroit Red Wings 2011-2-22. helmikuuta 2011 5

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päälähde
  • Five Goal Games in NHL History Greatest Hockey Legends. Viitattu 8.3.2009. (englanniksi)
  • Dinger, Ralph: National Hockey League Official Guide & Record Book. Toronto: Dan Diamond, 1932 (tämä versio on vuodelta 2004). ISBN 0920445845. (englanniksi)
Muut lähteet
  1. Amber, David: Gaborik and his five goals have some company ESPN. 21.12.2007. ESPN Inc. Viitattu 1.1.2008. (englanniksi)
  2. a b NHL Playoff Goals Hockey Hall of Fame. Viitattu 12.2.2008. (englanniksi)
  3. Wild's Gaborik scores 5 against Rangers 21.12.2007. Canadian Broadcasting Corporation. Viitattu 1.1.2008. (englanniksi)
  4. Lemieux, Mario—Biography Hockey Hall of Fame. Viitattu 1.1.2008. (englanniksi)
  5. Gaborik erupts for five goals, first to do so in 11 years Edmonton Journal. 21.12.2007. Canwest Global Communications Corp. Viitattu 1.1.2008. (englanniksi)
  6. a b c d Sexton, Joe: Heroics for Lemieux Despite Sore Neck New York Times. 27.4.1989. Arthur Ochs Sulzberger, Jr.. Viitattu 12.2.2008. (englanniksi)
  7. Gaborik scores five in rout of Rangers Tsn.com. 21.12.2007. TSN. Viitattu 26.2.2008. (englanniksi)
  8. Weimerskirch, Mike: Gaborik posts NHL's first five-goal game in decade National Post. 20.12.2007. CanWest Global Communications. Viitattu 1.1.2008. (englanniksi)