Blue1

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Blue1 Logo.svg
Blue1
IATA: KF – ICAO: BLF
Kutsukoodi BLUEFINN
Perustettu 1987
Laivaston koko 9
Kohteiden määrä 28
Solmukohdat Kööpenhaminan lentoasema
Helsinki-Vantaan lentoasema
Arlandan kansainvälinen lentoasema
Emoyhtiö Scandinavian Airlines System Aktiebolag
Kotipaikka Suomen lippu Vantaa, Suomi
Kanta-asiakasohjelma EuroBonus
Allianssi Star Alliance
Avainhenkilö(t) Janne Hattula (CEO)
www.sas.fi www.blue1charter.fi
Blue1:n pääkonttori Vantaalla.
Blue1:n aikoinaan operoiman AvroRJ:n ohjaamo
Blue1:n Boeing 717 Tegelin lentoasemalla, maalattuna yksilölliseen 'Flowing'-väritykseen.
Avro RJ85
SAS.n Boeing 737-600

Blue1 Oy on SAS-konsernin kokonaan omistama suomalainen lentoyhtiö. Se lentää SAS:n tuotantoyhtiönä reittejä Suomen ja Skandinavian välillä. Lisäksi se lentää tilauslentoja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö perustettiin vuonna 1988 nimellä Air Botnia, perustajanaan mm. Finncomm Airlinesin pääomistaja ja toimitusjohtaja Juhani Pakari. Yhtiö harjoitti kotimaan matkustaja- ja rahtiliikennettä. Ensimmäiset koneet olivat Embraer Bandeiranteja, myöhemmin kalustona oli BAe Jetstream-koneita.

Tammikuussa 1998 SAS-konserni osti yhtiön. Vuonna 2003 Air Botnia otti uuden nimen Blue1, koska Botnia-nimen samankaltaisuus Bosnia-nimen kanssa aiheutti epäselvyyksiä yhtiön laajentuessa Keski-Euroopan reiteille.[1] Pian tämän jälkeen vuonna 2004 yhtiö aloitti Suomen sisäiset lennot halpalentoyhtiökonseptilla Flying Finn -yhtiön mallin mukaan ja liittyi Star Alliance -yhtymään ensimmäisenä alueellisena jäsenenä (täysjäsen 1.10.2010; jäsenyys päättyi 1.11.2013).

Reittivalikoimaa laajennettiin Pohjoismaihin, ja SAS:n omistuksessa Blue1:n keskeiseksi tehtäväksi tuli toimia syöttöliikenneyhtiönä SAS:lle. Samalla Suomen sisäistä liikennettä laajennettiin, ja myöhemmin ryhdyttiin liikennöimään myös Keski- ja Etelä-Euroopan useisiin suuriin kaupunkeihin sekä kesäkaudella myös Etelä-Euroopan turistikohteisiin.

Blue1 on siirtynyt yhden konetyypin laivueeseen. Vanhojen Avro RJ85- sekä McDonnell Douglas MD-90 -koneiden tilalle hankittiin leasing-sopimuksella vuokrattuja 115-paikkaisia Boeing 717-koneita. Alun perin ne piti muokata 120-paikkaisiksi, mutta tätä ei tehty; muutos tehdään v. 2014 [2]. Blue1 tavoitteli uusilla koneilla entistä enemmän liikematkustajia ja avasi uusia reittejä muun muassa Helsingistä Müncheniin ja Amsterdamiin.[3][4] Ne kuitenkin lopetettiin vuonna 2011. Blue1 ilmoitti keskittyvänsä Pohjoismaiden välisiin reitteihin.[5]

1. marraskuuta 2012 alkaen Blue1 on toiminut tuotantoyhtiönä SAS:lle. [6] Tämä tarkoittaa sitä, että Blue1:n lentojen markkinointi siirtyi SAS:lle, ja samalla lennonnumeroihin vaihtui Blue1:n tunnuksen KF tilalle SAS:n tunnus, SK. Samalla verkkosivusto Blue1.fi korvattiin sivustolla www.sas.fi.

Säännöllinen liikennöinti Suomessa on lopetettu, viimeisenä Helsinki–Vaasa-reitti 18.8.2013. [7] Blue1 on lentänyt Helsingistä talvikaudella Kittilään ja Kuusamoon.

Blue1 on jonkin verran poikennut aiemmin ilmoitetusta Pohjoismaihin keskittymisestä. Se lensi mm. Helsingistä Nizzaan ympäri vuoden, tosin harvakseltaan. Toisaalta vuonna 2014 on ilmeisesti luovuttu Pohjoismaiden ulkopuolisista reiteistä kokonaan. Yrityksen toiminta on supistunut voimakkaasti[8], ja siitä on tiedotettu hyvin suppeasti. Yhtiö ilmoitti 17.6.2014 aloittavansa YT-neuvottelut [9]; tarkoitus on vähentää jopa puolet henkilöstöstä, noin 160 työntekijää, koska koneiden määrä vähennetään 9:stä 5:een.

Laivasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen lentokonelaivasto
Konetyyppi Paikkaluku Lukumäärä Tilauksia Huomioita
Boeing 717-200 115 5 0 Korvataan SAS:n Boeing 737-600 koneilla 2015 loppuvuodesta lähtien

Reittikohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blue1 lentää reittilentoja pääasiassa Helsinki-Vantaan ja Tukholman Arlandan lentoasemilta. Yhtiö on lentänyt myös vaihteleviin sesonkikohteisiin, kesällä etenkin Välimeren seudun maihin ja talvella Pohjois-Suomen hiihtokeskuksiin.

Tällä hetkellä Blue1 ja SAS eivät erikseen kuvaa Blue1:n liikennöimiä reittejä. Seuraava luettelo on todennäköisesti suurelta osin vanhentunut

Kohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]