Wikipedia:Tarkistetut artikkelit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Replacement filing cabinet.svg Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua.
 • Tarkennus: Projekti arkistoitu. --Thi (keskustelu) 14. maaliskuuta 2012 kello 23.40 (EET)

Tarkistetut artikkelit oli määräaikainen wikiprojekti, jonka tarkoituksena on parantaa Wikipedian artikkelien tasoa. ”Tarkistettu artikkeli -merkinnän on tarkoitus kertoa, että artikkelissa on kunnollinen alku ja se on muodollisesti kunnossa lähteiden ja kieliasun osalta. Tällöin lukijat ja muut muokkaajat voivat luottaa siihen, ettei artikkelissa ole oleellisia ongelmia. Artikkelia on näin mahdollista kehittää edelleen esimerkiksi lupaavan tasolle.” Projekti toimi helmikuun 2012 ajan. Projektin päätyttyä luokitukset on poistettu artikkeleista. Tämän jälkeen artikkeleita voi halutessaan merkitä omalla käyttäjäsivulla tunnuksella Symbol plain blue.svg.

Projektissa tarkistetut artikkelit[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Merkintä sopii artikkeleille, jotka eivät vielä ole riittävän laajoja lupaavaksi artikkeliksi. Projektin tavoitteena on tukea uusien lupaavien artikkeleiden syntymistä, auttaa pitämään artikkeleita ajan tasalla ja toimia osaltaan merkityt versiot -toiminnon tukena.

Kun artikkeli on saatettu kriteerejä vastaavaksi, toinen muokkaaja tarkistaa artikkelin ja merkitsee sen arvioiduksi. Mikäli arvioija huomaa puutteita, hän kertoo niistä keskustelusivulla, minkä jälkeen puutteet korjataan ja arviointi tehdään uudestaan. Merkinnän saaneet artikkelit löytyvät luokasta tarkistetut artikkelit ja ehdokkaat luokasta tarkistetuksi ehdotetut artikkelit.

Kriteerit[muokkaa wikitekstiä]

Tarkistettu artikkeli -merkintään riittää artikkeli, jossa on tiiviisti perustiedot sisältävä aloitus. Tämä vastaa suppean painetun hakuteoksen hakusanaa.

Tarkistetun artikkelin kriteerit:

 • Määritelmä ja johdanto: Artikkelissa pitää olla määritelmä ja tarvittaessa lyhyt johdanto.
 • Muoto: Artikkelin muodon pitää vastata Wikipedia-artikkelien yleisiä muotovaatimuksia (wikitykset, otsikonnit ym.).
 • Oikoluku: Artikkelin tekstin tulee olla ymmärrettävää suomea.
 • Lähteet: Artikkeliin on merkitty lähteet, suositellusti viitemallineita käyttäen. (Ohjeita ja apuvälineitä on Lähdeprojektin sivuilla.)
 • Luokat: Artikkeli on luokiteltu.

Helpohkosti kuntoon saatavia osioita ovat myös seuraavat, mutta niitä ei vaadita välttämättöminä.

 • Kuva: Kuvitusta ei vaadita. Artikkelissa voi olla kuva, mikäli vapaa kuva on saatavilla ja sen käyttö on tarkoituksenmukaista. (Wikimedia Commons)
 • Tietolaatikko: Artikkelissa voi olla tietolaatikko, esimerkiksi henkilömalline. Mikäli aihepiiriin ei kuulu tietolaatikkoa, se jätetään pois.
 • Paikkatiedot: Mikäli aihepiiriin liittyy paikkatietoja, kuten koordinaatit tai kartta, ne voidaan lisätä. Koordinaateista tulee tarkistaa, että ne osoittavat oikeaan paikkaan. (Katso ohjeita sivulta Wikipedia:Wikiprojekti Maantieteelliset koordinaatit.)
 • Aiheesta muualla -linkit (Ohje:Linkit)
 • Kirjallisuutta-osio tai teosluettelo (Malline:Kirjaviite)

Vertailukohtana: artikkeleilla, joilla on jokin status, edellytetään yleisesti:

 • Sisällön tulee olla objektiivinen, neutraali ja faktuaalisesti tarkka.
 • Artikkelin tulisi noudattaa Wikipedian tyyliohjeita.
 • Artikkelin tulisi olla muodoltaan linjassa muiden vastaavan aihepiirin artikkeleiden kanssa.
 • Lähteet tulee mainita.
 • Kielen tulisi olla selkeää.

Miten myönnetään[muokkaa wikitekstiä]


1) Muokkaus: Muokkaaja tekee edellä mainitut kohdat artikkelissa valmiiksi. Hän lisää artikkelin alkuun {{Tarkistettu artikkeli -ehdotus}}-mallineen, joka lisää artikkelin tarkistetuksi ehdotetut artikkelit -luokkaan. Tämän jälkeen hän aloittaa keskustelun artikkelin keskustelusivulla otsikolla ”Tarkistettu artikkeli -ehdotus”. Esimerkki: ”Ehdotan tarkistetuksi artikkeliksi.” (allekirjoitus)

2) Toinen mielipide: Toinen äänioikeutettu käyttäjä katsoo artikkelin läpi ja tarkistaa että arviointikriteerit täyttyvät. Kun arvioija katsoo artikkelin olevan kelvollinen, hän jättää sivulle oman kommenttinsa ja lisää artikkeliin {{Tarkistettu}} joka lisää sinisen tyhjän ympyrän artikkelin ylänurkkaan. (vertaa lupaavan artikkeli ympyrä). Mikäli joku myöhemmin katsoo, ettei artikkeli ole kelvollinen, malline poistetaan ja poistaja lisää asiasta oman kommenttinsa keskustelusivulle.

Jos artikkeli on pitkään ehdolla, mutta ei saa kommentteja keskustelusivulla, artikkelin voi merkitä tarkistettujen luokkaan. Katso kuitenkin, että artikkelissa ei ole laajentamisen lisäksi paljon avoimia kehitystehtäviä, jotka jäisivät toisen muokkaajan huolehdittavaksi. Tarkista etenkin lähdemerkinnät (verkkoviitteiden toimivuus) ja kieliasu.

Projektin esitettyjä hyötyjä[muokkaa wikitekstiä]

 • Minimistandardit rohkaisisivat muokkaamaan artikkeleita paremmiksi ja ajantasaisemmiksi.
 • Vertaisarviointi toimii yhteisöllisen sisällöntuottamisen välineenä. Nykyisin vertaisarviointia voi pyytää vain laajoille artikkeleille, mutta lyhyissäkin artikkeleissa on ongelmia tai ominaisuuksia, joille toisesta mielipiteestä olisi apua. Tarkistetut artikkelit antaa mallin myös lähteiden käytölle.
 • Wikipedia:Lupaavat artikkelit muodostuvat nykyisin aiheista, joita ovat muokanneet aihealueen asiantuntijat. TA-statuksen voi antaa artikkelille, jossa on kunnollinen johdanto. Tavallisella muokkaajalla ei useinkaan ole taitoa ja kiinnostusta enempään.
 • Jos artikkeli muuttuu huomattavasti, statuksen poistamisen artikkelista on tarkoitus olla yksinkertaista.

Kahvihuoneessa tai tämän sivun keskustelusivulla voi esittää näkemyksensä projektista. Käyttäjäsivulla voi muokkaamiaan artikkeleita merkitä tunnuksella Symbol plain blue.svg.

Projekti oli käytännön kokeilua ehdotetulle uudelle luokalle.

Katso myös[muokkaa wikitekstiä]