Oka-ahven

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oka-ahven
Fish4418 - Flickr - NOAA Photo Library.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Percoidei
Heimo: Oka-ahvenet
Rachycentridae
Suku: Rachycentron
Kaup, 1826
Laji: canadum
Kaksiosainen nimi

Rachycentron canadum
(Linnaeus, 1766)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Oka-ahven Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Oka-ahven Commonsissa

Oka-ahven (Rachycentron canadum) on ahvenkaloihin kuuluva kalalaji, jota tavataan kaikista valtameristä lämpimistä vesistä. Se on oka-ahventen heimon (Rachycentridae) ainoa laji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oka-ahven on pitkä ja ruumiinmuodoltaan solakka ja litteäpäinen kala. Se kasvaa yleensä noin 1,1 metrin mittaiseksi, mutta suurimmillaan oka-ahven voi saavuttaa 1,5–2 metrin pituuden ja lähes 70 kg:n painon. Oka-ahvenen selässä on kuudesta yhdeksään terävää piikkiä ennen pitkää selkäevää ja myös peräevä on pitkä. Pyrstöevä kalalla on kuunsirpinmuotoinen. Väriltään oka-ahven on kyljistään ruskea ja kyljissä on myös kaksi tai kolme hopeanharmaata raitaa.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oka-ahventa tavataan trooppisista ja subtrooppisista vesistä Atlantin länsisosissa Kanadan etelärannikolta Argentiinaan, Atlantin itäosista Afrikan rannikolta, Intian valtamerestä ja Tyyneltämereltä Japanista Australiaan ulottuvalta alueelta. Kala elää lähellä koralliriuttoja, mangrovea kasvavilla rannoilla, lähellä muta- ja hiekkapohjia sekä avomerellä usein kelluvien esineiden läheisyydessä. Niitä tavataan usein paholaisrauskujen läheisyydestä, joskaan syytä tähän ei tiedetä. Oka-ahvenet liikkuvat sekä yksikseen että pieninä ryhminä. Laji syö kaloja, äyriäisiä ja pääjalkaisia. Kala kutee lämpimien kuukausien aikana.[2][4][5]

Viljely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oka-ahven on hyvä ruokakala ja myös suosittu urheilukalastuksen kohde. Sitä viljellään erityisesti Kiinassa ja Taiwanissa, mutta myös Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Viljelyssä on otettava huomioon, että poikaset tarvitsevat suolaista vettä kehittyäkseen ja lämpötilan on oltava riittävä. Oka-ahventa myydään tuoreena, savustettuna ja pakastettuna.[4][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Collette, B.B., Curtis, M., Williams, J.T., Smith-Vaniz, W.F. & Pina Amargos, F.: Rachycentron canadum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.1.2016. (englanniksi)
  2. a b Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 361. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 10.02.2012). (englanniksi)
  3. Family Rachycentridae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 10.2.2012. (englanniksi)
  4. a b c Rachycentron canadum (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 10.2.2012. (englanniksi)
  5. Helfman, Gene S. ym.: The diversity of fishes: Biology, evolution, and ecology, s. 303. Chichester: John Wiley and Sons, 2009. ISBN 978-1-4051-2494-2. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 10.02.2012). (englanniksi)
  6. Setälä, Jari ym.: Ahvenanmaan kestävän kalankasvatuksen kehittämisvaihtoehtoja (PDF) Kala- ja riistaraportteja numero 412. 2007. Riista- ja kalatalouden tutkimuskeskus. Viitattu 10.2.2012.
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.