Umma

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Umma (arab. أمة‎) on islamin uskovien yhteisö, joka tarkoittaa puhekielessä myös samassa moskeijassa käyviä ihmisiä[1] ja on verrattavissa kristinuskon seurakuntaan. Tavallisesti se tarkoittaa maailman kaikkien muslimien muodostamaa yhteisöä.[1] Joissakin yhteyksissä islamilainen umma tai muslimien umma tarkoittaa kaikkien niiden valtioiden kansalaisia, jotka ovat pääsääntöisesti islamilaisia tai ovat kuuluneet kalifaattiin mukaan lukien ei-muslimi dhimmit. Arabian kielessä umma voi tarkoittaa myös nykymuotoista kansallisvaltiota: esimerkiksi Yhdistyneet kansakunnat on arabiaksi al-Umam al-Muttahida.

Islamilaisessa laissa, eli šariassa on perinteisesti katsottu, että yksi hyväksyttävä Jumalan lain lähde on umman yksimielisyys, ijmá, koska Muhammadin kerrotaan sanoneen: "Yhteisöni [umma] ei koskaan hyväksy yksimielisesti erehdystä". Jotkut oppineet ovat katsoneen vaikeaksi määrittää milloin kaikki muslimit ovat jostain ohjeesta yksimielisiä ja ovat siksi rajanneet ijmán koskemaan vain Muhammadin aikalaisten yhteisöä. Yleensä yksimielisyydeksi katsotaan merkittävien uskonoppineiden yksimielisyys.

Muhammedin perustama ensimmäinen umma oli yhteisö kaikille uskonnoille sulassa sovussa. Yhdessä neuvotellen ja riitoja ratkoen ketään sortamatta. Umman rajoittaminen vain muslimeille on vastoin Muhammedin esimerkkiä. Moskeijankin kuuluu olla kaikille avoin eikä vain muslimeille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b EVANKELIS-LUTERILAISEN USKONNON KOE 25.9.2015 | HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ (PDF) yle.fi. Yleisradio Oy & Ylioppilastutkintolautakunta (YTL). ”Umma on islamilainen yhteisö. Tavallisesti sillä tarkoitetaan muslimien maailmanlaajuista yhteisöä, jolla ei kuitenkaan ole konkreettista organisaatiota. Termiä käytetään myös puhuttaessa tietystä uskovien yhteisöstä, jonka jäsenet käyvät rukoilemassa samassa moskeijassa.” Viitattu 7.8.2017.