Thief: The Dark Project

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thief: The Dark Project
Thief The Dark Project boxcover.jpg
Kehittäjä Looking Glass Studios
Julkaisija Eidos Interactive
Jakelija Steam, GOG.com ja Humble Store
Ohjaaja Greg LoPiccolo
Tuottaja Joseph Gilby
Josh Randall
Suunnittelija Tim Stellmach
Ken Levine
Doug Church
Käsikirjoittaja Ken Levine
Taiteilija Mark Lizotte
Daniel Thron
Rob Waters
Säveltäjä Eric Brosius
Ohjelmoija Marc LeBlanc
Pelisarja Thief
Pelimoottori Dark Engine
Julkaistu
  • NA 30. marraskuuta 1998
Lajityyppi hiiviskelypeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
USK: 16
Alusta Microsoft Windows
Jakelumuoto CD-ROM
Vaatimukset Windows 95
166MHz prosessori
4MB näytönohjain
32MB RAM
4X CD-ROM -asema
DirectX 6.0
42MB kiintolevytilaa
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Thief: The Dark Project on Looking Glass Studiosin kehittämä ja Eidos Interactiven julkaisema ensimmäisen persoonan hiiviskelypeli. Peli julkaistiin vuonna 1998 Microsoft Windowsille.

Pelin tarina sijoittuu keskiaikaiseen steampunk-fantasiamaailmaan, jonka protagonistina toimii Garrett-niminen varas. Thief oli yksi ensimmäisistä kolmiulotteisella grafiikalla toteutetuista ensimmäisen persoonan hiiviskelypeleistä. Toisin kuin sen ajan peleille oli tyypillistä, Thiefissä pääpaino on taisteluiden välttämisessä.

Pelistä julkaistiin myöhemmin laajennettu versio Thief Gold, joka sisälsi muun muassa kolme uutta tehtävää.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin pääasiallisena tarkoituksena on varastaa aarteita ja erilaisia esineitä (engl. loot). Garrettin vastuksena on usein aseistautuneita vartijoita, siviilejä (jotka saattavat hälyttää apua) ja erilaisia eläimiä, velhoja sekä hirviöitä. Garrett voi piiloutua varjoihin, jolloin hänen havaitseminen vaikeutuu; tätä tarkoitusta varten pelaajalla on myös mittari, joka indukoi Garrettin näkyvyyttä. Muut hahmot voivat paitsi nähdä Garrettin, myös kuulla hänen askeleensa. Pelaajasta lähtevien äänien lujuus riippuu hänen nopeutensa lisäksi myös liikkumisalustan pintamateriaalista. Tekoälyn ohjastamat hahmot reagoivat myös tiettyihin poikkeavuksiin, kuten veritahroihin tai kuolleisiin vartijoihin nostamalla hälytyksen. Pelaaja voi kuitenkin halutessaan siirrellä ja piilottaa ruumiita.

Vaikka pelissä onkin tarkoitus välttää viholliskontaktia, on Garrettilla kuitenkin mukanaan muutamia aseita. Näitä ovat pamppu (blackjack), miekka (sword) ja jousi (bow). Useimmat ihmishahmot, jotka eivät ole tietoisia Garrettin läsnäolosta, taintuvat jo yhdestä niskaan kohdistuneesta pampun iskusta. Jousella voi ampua perinteisten nuolien lisäksi myös erikoisnuolia. Vesinuolet sammuttavat soihtuja, takkoja yms. Tulinuolilla voi sytyttää niitä ja polttaa vihollisia, köysinuolilla voi kiinnittää kiipeilyköyden haluttuun paikkaan, kaasunuolilla voi tainnuttaa vihollisia, sammalnuolilla voi peittää maapinnan sammaleella, jolla voi kävellä ääntä aiheuttamatta ja ääninuolilla voi kiinnittää vihollisen huomion muualle. Tainnutetut viholliset eivät herää pelin aikana. Vaikeammilla vaikeustasoilla pelaaja ei saa tappaa ihmisiä ollenkaan.

Pelaajaa ei, tiettyjä harvoja kohtauksia lukuun ottamatta, ole pakotettu tekemään mitään; moniin pelin pulmiin on olemassa erilaisia ratkaisuja. Peliin on myös piilotettu erilaisia yksityiskohtia, jotka eivät ole tehtävien kannalta välttämättä olennaisia.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelimaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu myöhäiseen keskiaikaan, joskin se yhdistelee keskiaikaiseen maailmaan varhaisia teollisen ajan keksintöjä sekä taikuutta. Pelin tapahtumapaikkaa kutsutaan ”Kaupungiksi” (The City). Kaupungissa on monia eri ryhmittymiä. The Keepers -niminen salaseura opetti Garrettia, mutta Garrett lähti heidän luotaan. Yksi Kaupungin merkittävimmistä organisaatioista on The Order of the Hammer (”Vasaran veljeskunta” eli The Hammerites), militaristis-uskonnollinen järjestö. Lisäksi pelissä on useita mainintoja ”Pakanoihin” (The Pagans), joiden uskotaan kadonneen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Garrett varastaa arvokkaan valtikan Lord Baffordin kartanosta. Palatessaan hän huomaa, että hänen ystävänsä, varastetun tavaran kauppias Cutty, on joutunut Vasaroiden veljeskunnan vangiksi. Garrett päättää lähteä vapauttamaan Cuttya ja menee Cragscleftin vankilaan zombien täyttämien kaivosten kautta. Cutty on kuolemaisillaan, mutta kertoo, että hänellä on kartta, joka osoittaa missä arvokas Quintuksen torvi on. Garrett lähtee etsimään torvea Bonehoardin hautaholveista. Torven löydettyään Garrettilla on varaa ostaa tiirikoita. Joku ampuu nuolella tiirikkakauppiaan, mitä ilmeisimmin tarkoituksenaan osua Garrettiin.

Garrett seuraa salamurhaajia Ramirezin kartanoon ja ryövää Ramirezin aarteet kostoksi. Ryöstöllä Garrett tekee vaikutuksen Viktoria-nimiseen naiseen, joka antaa Garrettin tehtäväksi varastaa maaginen miekka Constantinen kartanosta. Kartano osoittautuu kummalliseksi: talossa on esimerkiksi ympäri kääntyviä käytäviä ja huoneita, jotka ovat sivuttain tai ylösalaisin. Kun Garrett löytää miekan, paljastuu, että Constantine itse oli komennuksen takana. Mies halusi varmistaa, että Garrett on tarpeeksi taitava varas, sillä hän haluaa tämän varastavan Silmä-nimisen jalokiven Vasaran veljeskunnan vanhasta katedraalista. Katedraalin ovet on kuitenkin sinetöity ja niiden avaamiseen tarvitaan neljä maagista talismania. Kaksi talismaneista on piilotettu muinaisen kaupungin zombien täyttämiin raunioihin ja kaksi muuta veljeskunnan luostariin. Garrett naamioituu noviisiksi ja varastaa talismanit.

Palattuaan katedraaliin Garrett saa ovet avattua ja nappaa Silmän, mutta ovet sulkeutuvat jälleen. Garrett auttaa veli Muruksen haamua, jotta hän saisi katedraalin takana olevan luostarin portin auki. Lopulta hän löytää räjähteitä, jolla portin saa auki. Constantine sanoo, että Silmä on viallinen. Hän paljastuu pakanajumala Woodsie-herraksi, Tricksteriksi, ja Viktoria hänen vaimokseen. Viktoria naulitsee Garrettin köynnöksiin ja vie tältä toisen silmän, jonka Trickster yhdistää jalokiveen korjatakseen sen. Trickster haluaa säästää Garrettin uhrauksen myöhempää rituaalia varten, mutta Keeperit auttavat Garrettia pääsemään irti köynnöksistä. Garrett joutuu pakenemaan Constantinen kartanon kellarin luolista, ja huomaa, että kartanossa kasvaa valtava määrä kasveja ja että sitä asuttavat rottaolennot ja hyönteisspilviä sylkevät hirviöt.

Garrett päättää hakea apua Vasaran veljeskunnalta. Tricksterin hirviöt ovat kuitenkin ehtineet temppeliin ensin, ja Garrett huomaa, että veljeskunta taistelee epätoivoisesti temppelin kellarin luolissa hirviöitä vastaan. Garrett auttaa heitä ja pelastaa ylipapin hirviöiden kynsistä. Garrett lähtee viimeiseen taisteluun Tricksteriä vastaan. Veljeskunta on antanut hänelle Silmän jäljitelmän; Garrettin pitää vaihtaa se oikean tilalle ilman, että Trickster huomaa mitään, joten rituaalin pitäisi mennä pieleen. Garrett menee Kaaoksen kitana tunnettuun luolastoon, ja onnistuu vaihtamaan kivet, juuri kun Trickster on suorittamassa rituaaliaan.

Garrett saa uuden mekaanisen silmän Veli Karras -nimiseltä Vasaran veljeskunnan jäseneltä, johon tutustutaan yksityiskohtaisemmin Thief II: The Metal Agessa.

Kun Garrett on kukistanut Tricksterin, alkaa loppukohtaus, jossa Garrett seisoo lumisateessa ja lämmittelee nuotiolla. Paikalle saapuu Keeper Artemus, joka kysyy Garrettilta ”Luuletko nyt siis voittaneesi?” mihin tämä vastaa ”Luulen saaneeni silmäni takaisin”. ”Ja vielä silti olet sokea…” Artemus toteaa, mihin Garrett vastaa ”siltä varalta että jos et ymmärtänyt, minä juuri pelastin maailman, sinut mukaan lukien”. Artemus sanoo, että Garrettin kannattaisi tutustua erääseen kirjaan, josta Keeperit eivät ole ehtineet kertoa Garretille. Garrett sanoo haluavansa olla rauhassa ja kävelee pois. Artemus varoittaa ”metallikauden alusta”.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]