Splinter Cell (pelisarja)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Splinter Cell (pelisarja)

Splinter Cell

Sclogo.PNG

Kehittäjä Ubisoft
Julkaisija Ubisoft
Lajityyppi toimintaseikkailu, hiiviskely
Alusta Game Boy Advance, GameCube, OS X, Microsoft Windows, N-Gage, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, Xbox, Xbox 360
Ensijulkaisu Tom Clancy’s Splinter Cell (2002)
Viimeisin julkaisu Splinter Cell: Blacklist (2013)
Kotisivut www.splintercell.com
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Tom Clancy’s Splinter Cell on Ubisoftin kehittämä ja julkaisema kolmannen persoonan hiiviskelypelisarja, jonka ensimmäinen osa Tom Clancy’s Splinter Cell julkaistiin vuonna 2002. Pelillä on viisi jatko-osaa: Pandora Tomorrow, Chaos Theory, Double Agent, Conviction ja Splinter Cell: Blacklist.

Sarjassa seurataan NSA:n kenttäagenttia, Samuel ”Sam” Fisheriä, joka työskentelee operatiiviselle Third Echelon -yksikölle. Peleissä käsitellään paljon maailmanlaajuisia kriisejä, kuten kolmannen maailmansodan uhkaa, joiden selvittelyyn ei sotilaallinen interventio käy päinsä. Ratkaisua täytyy siis hakea hiljaisemman lähestymistavan kautta. Fisherin tehtävänä on soluttautua mahdottomalta tuntuviin paikkoihin ja kerätä elintärkeää tietoa NSA:lle. Tilanteen vaatiessa hän joutuu myös turvautumaan varastamiseen, kidnappauksiin tai jopa murhiin kansallisen turvallisuuden nimissä.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi
2002 Tom Clancy’s Splinter Cell
2004 Tom Clancy’s Splinter Cell: Pandora Tomorrow
2005 Tom Clancy’s Splinter Cell: Chaos Theory
2006 Tom Clancy’s Splinter Cell: Essentials
Tom Clancy’s Splinter Cell: Double Agent
2010 Tom Clancy’s Splinter Cell: Conviction
2013 Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sam Fisher
Samuel Leo Fisher

Pelisarjan protagonisti ja NSA:n kuvitteellisen operatiivisen yksikön Third Echelonin ensimmäinen kenttäagentti.

Fisherin menneisyydestä tiedetään vähän. Hän palveli 1980-luvulla Yhdysvaltain sotilastukikohdassa Saksassa. Hän osallistui vuonna 1991 Persianlahden sotaan Navy SEAL -kommandona, olettavasti ryhmänsä tarkka-ampujana. Hän myös toimi eräässä vaiheessa CIA-agenttina, mutta hän inhosi työtään. Fisher meni naimisiin Regan Burnsin kanssa vuonna 1984. Avioliiton seurauksena heille syntyi yksi tytär, Sarah Fisher. Vaimo kuitenkin kuoli syöpään vuonna 1989.

Fisher on toiminut Third Echeloninille tärkeimpien viimeaikaisten kriisien aikana, ja kerännyt paljon kokemusta salaisesta tiedonkeruusta. Hän ei ole ainoastaan selvinnyt vaarallisista tilanteista, vaan onnistunut tehtävissään loistavasti. Fisher on hiljainen, tutkiva persoona; kuin joku joka katselee tilanteita ulkoapäin. Hänen elämäänsä on aina varjostanut taistelu, vakoilu ja jatkuva koulutus. Third Echelonin määräämiä tehtäviä suorittaessaan Fisher on matkustanut ympäri maailmaa. Hän on suorittanut vakoilutehtäviä muiden muassa Georgiassa, Etelä-Koreassa, Pohjois-Koreassa, Indonesiassa, Israelissa, Japanissa, Myanmarissa, Perussa, Ranskassa ja Venäjällä.

Luonteeltaan Fisher on vaatimaton ja kyyninen, ja hänellä on usein tapana kommentoida sarkastisin toteamuksin ja lausahduksin huippusalaisen ja yleensä epäilyttävän työnsä luonnetta. Hän ei ole kiinnostunut maineesta ja kunniasta, mutta hän on hyvin isänmaallinen eikä voi sietää sitä, että terroristit tappavat yhdysvaltalaisia siviilejä.

Sam Fisherin pomona toimii Yhdysvaltain armeijan eversti Irving Lambert, joka toimii Third Echelonin johtajana ja neuvoo Fisheriä kertomalla tälle tehtävän tavoitteet. Lambertin ohella Fisheriä avustaa joukko muita NSA:n työntekijöitä, kuten tietotekniikkaan perehtynyt Anna Grimsdóttír. Fisherin varustuksesta vastasi Vernon Wilkes Jr., mutta tämän kuoltua tilalle tuli Frances Coen ja myöhemmin William Redding.

Sam Fisherin äänenä toimivat Michael Ironside ja Eric Johnson.

Vakiohahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Bowers
Kuvitteellinen Yhdysvaltain presidentti. Hän esiintyy ainoastaan pelien välianimaatioissa. Splinter Cellissä Bowers nähdään puhumassa yhdysvaltalaisten puolesta taistelussa Nikoladzea vastaan; Pandora Tomorrow’ssa hän puolustaa Yhdysvaltain sotaretkeä Indonesiaan; ja Chaos Theoryssa hän keskustelee Lambertin ja puolustusministeri Masonin kanssa Yhdysvaltain suhtautumisesta Pohjois-Koreaan.
Anna Grimsdóttír
Third Echelonille työskentelevä tietokoneteknikko. Hän on perehtynyt uusimpaan huipputeknologiaan ja tietotekniikkaan, erityisesti tietokoneisiin. Grimsdóttír johtaa pientä ohjelmoijien ryhmää, jonka tarkoituksena on antaa Fisherille tietoja tehtävän kulusta. Chaos Theoryssa Grimsdóttír vitsailee usein Fisherin iäkkyyden kustannuksella, minkä Fisher kokee ärsyttävänä.
Irving Lambert
Third Echelonin johtaja. Hänen työtehtäviinsä kuuluvat muiden muassa tehtävän tavoitteiden kertominen ja kriittisten tietojen ilmoittaminen Fisherille. Lambert ottaa työnsä vakavasti, eikä aina ymmärrä Fisherin viljelemiä, mustaan huumoriin pohjautuvia vitsejä tehtävän tapahtumista.
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Douglas Shetland
Displace Internationalin pääjohtaja. Shetland oli alun perin Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas, kunnes joukko korkea-arvoisia upseereja lavasti hänet syylliseksi erään sotilasharjoituksessa menehtyneen sotilaan kuolemaan. Shetland erosi Yhdysvaltain asevoimista ja haastoi upseerit oikeuden eteen. Hän voitti kanteen ja perusti oikeudenkäynnistä ansaitsemillaan rahavaroillaan Displace Internationalin; yksityisarmeijan, joka toimitti koulutettuja palkkasotureita suojelemaan korkea-arvoisia henkilöitä.
Pandora Tomorrow’ssa Shetland joutui Sadonon panttivangiksi Dilissä, mutta myöhemmin hän avusti Fisheriä tunkeutumaan Darah Dan Doan leiriin.
Chaos Theoryssa Shetland kuitenkin toimii konnana. Hän on vastuussa useista rikollisista toimista, kuten Bruce Morgenholtin kidnappauksesta, Abrahim Zherkezhin surmasta ja jopa Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välisestä sodasta. Lopulta hän pitää tapaamisen Displacen ja I-SDF:n kesken, mutta kokous päätyy molempien osapuolten väliseen taisteluun. Shetland yrittää paeta, mutta Fisher saa hänet kiinni. Shetland kertoo Fisherille pitävänsä Yhdysvaltoja liian korruptoituneena ja että järjestetty sota Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä oli oikeutettu teko. Shetland pyytää Fisheriä liittymään häneen, mutta Fisher kylmäverisesti tappaa entisen ystävänsä.

Splinter Cell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vyacheslav Grinko
Venäläinen palkkasoturi. Grinko kuului alun perin Spetsnaz-erikoisjoukkoihin, mutta hän erosi Venäjän armeijasta ja ryhtyi palkkasotilaaksi. Grinkolla oli yhteyksiä Venäjän alamaailmaan, ja hänelle työskentelevät mafiosot olivat vastuussa muiden muassa Nikoladzen georgialaishakkereiden eliminoinnista Kalinatek-rakennukseen Virginiassa. Grinko oli Nikoladzen luotetuimpia kätyreitä, ja johti yhdysvaltalaissotilaita Myanmarissa kidnapanneita palkkasotilaita. Kidnappauksen jälkeen Nikoladze antoi Grinkolle käskyn teloittaa yhdysvaltalaiset, mutta Sam Fisher onnistui pelastamaan sotilaiden henget estämällä Grinkon miehiä surmaamasta panttivankeja. Tulitaistelun päätteeksi Grinko saapui paikalle, mutta Fisher onnistui ampumaan hänet.
Phillip Masse
Kanadalainen hakkeri. Hän työskentelee Nikoladzelle ja kehittää tehokkaita tietokonealgoritmeja, joiden avulla voidaan muiden muassa katkaista kokonaisten valtioiden tietoliikenne. Pelin toisessa kentässä Fisherin tulee salakuunnella Massen ja Grinkon välistä keskustelua. Massen kohtalo jää pelin Windows-versiossa epäselväksi, mutta Xbox-versio sisältää kartan, jossa Fisher eliminoi Massen. Hänen kuolemansa vahvistetaan Chaos Theoryn kolmannessa tasossa, jossa panamalaisen pankin tietokoneelle murtautuva Fisher toteaa tappaneensa Massen. Kuolemastaan huolimatta Massen algoritmit näyttelevät tärkeää roolia Chaos Theoryn juonessa.
Kombayn Nikoladze
Georgialainen poliitikko ja miljardööri. Kun edellinen Georgian presidentti saa surmansa salaperäisessä pommi-iskussa, Nikoladze ottaa vallan haltuunsa. Hän esiintyy aluksi Yhdysvaltain liittolaisena, mutta käynnistää salaisen sotilasoperaation valloittaakseen Azerbaidžanin öljykentät. Fisher kuitenkin paljastaa hänen juonensa ja Nato-joukot pysäyttävät georgialaisjoukkojen etenemisen. Nikoladze piiloutuu ja käyttää Phillip Massen tietokonealgoritmeja romahduttaen Yhdysvaltain infrastruktuurin.
Iskujen jälkeen Nikoladze aloittaa terroristikampanjansa Yhdysvaltain kukistamiseksi: hän liittoutuu kiinalaiskenraali Kong Feirongin kanssa, kidnappaa yhdysvaltalaissotilaita ja valmistaa varastamastaan ydinasemateriaalista salkkupommin nimeltä ”ARK”. Hänen suunnitelmansa kuitenkin epäonnistuvat Fisherin ansiosta, ja viimeisenä tekonaan Nikoladze palaa Tbilisiin saadakseen ARK:n aktivointiavaimen presidenttipalatsin kellarista. Fisher kaappaa hänet, mutta Cristavin henkivartijat vapauttavat Nikoladzen. Viime hetkellä Fisher kuitenkin onnistuu pakenemaan ja ampuu Nikoladzea kuolettavasti päähän. Pelin ”Presidential Palace” -kentän loppuanimaatio paljastaa, että medialle uskoteltiin, että Nikoladzen tappoivat Cristavin henkivartijat.
Vernon Wilkes Jr.
Fisherin kuljettaja ja asevarustaja. Hän vie Fisherin kentälle ja noutaa pois. Hän kuitenkin haavoittuu kuolettavasti pelin Kalinatek tasossa ja kuolee Kalinatekin ja Chinese Embassyn välisessä animaatiossa. Lambert sanoo Fisherille, että heillä on jo uusi kuljettaja nimeltä Frances Coen.

Pandora Tomorrow[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suhadi Sadono
Darah Dan Doa -sissiliikkeen johtaja. Sadono oli alun perin CIA:n kouluttama sissi, jonka tehtävänä oli avustaa Yhdysvaltoja kommunismin vastaisessa taistelussa. Hän kuitenkin omaksui antiamerikkalaisia mielipiteitä ja perusti Darah Dan Doan. Sadono oli vastuussa panttivankidraamasta, jossa Darah Dan Doan sissit kaappasivat Yhdysvaltain suurlähetystön Dilissä ja ottivat lukuisia amerikkalaispanttivankeja. Delta Force -erikoisjoukkojen hyökkäys kuitenkin ajoi sissit pois ja Sadono vetäytyi Indonesian viidakkojen kätköön.
Koska Yhdysvallat aloitti sotaretken Darah Dan Doan nujertamiseksi, Sadono käynnisti operaatio Pandora Tomorrow’n, jossa hänen miehensä asettivat isorokolla varustettuja pommeja Yhdysvaltain maaperälle. Fisherin ansiosta yhdysvaltalaiset kuitenkin saivat selville pommien sijainnin, ja suunnitelmansa epäonnistuttua Sadono kaappasi indonesialaisen televisioaseman. Hän suunnitteli pitävänsä amerikkalaisvastaisen puheen, mutta kesken lähetyksen Fisher kaappasi hänet ja toimitti Sadonon yhdysvaltalaisten käsiin.
Dahlia Tal
Israelilainen Shin Bet -agentti. Hän avustaa Fisheriä Jerusalemiin sijoittuvassa kentässä, jossa Fisherin täytyy vältellä poliisipartioita ja maanalaiseen syyrialaisterroristien tukikohtaan varastaakseen isorokkonäytteen. Kesken tehtävän Lambert kuitenkin antaa Fisherille tehtäväksi tappaa Dahlia. Mikäli pelaaja tottelee, hän kohtaa kartan lopussa poliiseja. Mikäli pelaaja kuitenkin säästää Dahlian hengen, Lambert kertoo Fisherille, että Shin Bet petti Third Echelonin ja suunnitteli tappavansa Fisherin saadakseen isorokkonäytteen itselleen. Tässä tapauksessa pelaaja kohtaa kartan lopussa neljä Shin Betin tarkka-ampujaa, joista yksi on Dahlia.

Chaos Theory[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hugo Lacerda
Perulainen asekauppias. Lacerda johtaa People’s Voice -nimistä sissiliikettä, joka on vastuussa insinööri Bruce Morgenholtin kidnappauksesta. Morgenholtin kuoltua Third Echelon jäljittää Lacerdan ja saa selville, että hän on rahtilaiva Maria Narcissalla. Pelin toisessa tasossa pelaajan tehtävänä on salamurhata Lacerda. Tason aikana pelaaja voi kuulla vartijoiden keskusteluja, joissa Lacerdan miehet kuvaavat pomonsa pelkuriksi. Pelaaja voi löytää Lacerdan laivan kapteenin hytistä, mutta sitä ennen pelaajan täytyy joko kuulustella Maria Narcissan kapteenia tai vaihtoehtoisesti lukea eräältä tietokoneelta luettelo laivan matkustajista. Lacerda on hytissä kahden Displacen palkkasotilaan kanssa, ja paras taktiikka Lacerdan surmaamiseksi on odottaa kunnes hän menee jääkaapille, jolloin hänet voi napata vartijoiden huomaamatta. Pelaaja voi kuulustella Lacerdaa, joka vahvistaa Lamberin epäilyt siitä, että tuntematon taho (joka myöhemmin paljastuu Displace Internatioliksi) olisi maksanut Lacerdalle huomattavan rahasumman Morgenholtin kidnappauksen järjestämisestä. Lacerda myös kertoo, että häntä varoitettiin ottamasta selvää tahon aikeista. Mikäli pelaaja on jo toteuttanut kentän muut ensisijaiset tehtävät, Lacerdan kuoltua Lambert antaa Fisherille luvan poistua laivalta.
Milan Nedićh
Displace Internationalin varapääjohtaja. Chaos Theoryn alussa Nedićhin henkilöllisyys pidetään pelaajalle salaisuutena, mutta pelin edetessä paljastuu, että Nedićh on Bosnian sotaan osallistunut sotarikollinen, ja että hänen oikea nimensä on Milos Novak. Novak tunnettiin lempinimellä ”Bosnialainen parturi”, sillä hän tiettävästi skalpeerasi osan vangeistaan. Fisher tappaa Nedićhin japanilaisessa huvilassa pelin "Hokkaido"-tehtävän aikana.
Toshiro Otomo
Japanilainen amiraali ja I-SDF:n johtaja. Hän on nähtävästi tietoinen Third Echelonin olemassaolosta, sillä hänet nähdään keskustelemassa Lambertin kanssa pelin viidettä kenttää edeltävässä välivideossa. Vaikka Otomo esiintyykin Yhdysvaltain liittolaisena, pelin lopussa hän paljastuu Douglas Shetlandin yhteistyökumppaniksi ja keisarillista Japania ihailevaksi äärinationalistiksi.
Pelin viimeisessä kentässä, ”Kokobu Soshossa”, Otomo ottaa yhteyden Japanin itsepuolustusvoimain kenraaliin ja vaati häntä käskemään Japanin hallitusta luovuttamaan kaiken toimivaltansa keisarille ja armeijalle. Kenraali kuitenkin kieltäytyy ja lähettää joukkojaan pidättämään Otomon, mutta sotilaat epäonnistuvat ja saavat surmansa. Raivostunut Otomo päättää kostaa laukaisemalla Shetlandilta saamiensa algoritmien avulla pohjoiskorealaisen risteilyohjuksen Japaniin. Fisher kuitenkin tunkeutuu I-SDF:n päämajaan ja tuhoaa Otomon pääserverit. Risteilyohjuksen laukaisu keskeytyy ja Otomo yrittää suorittaa seppukun, mutta Fisher pelastaa hänet. Otomo joutuu kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen ja hän ottaa täyden vastuun teoistaan.

Double Agent[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emile Dufraisne
Terroristijärjestö John Brown’s Armyn perustaja. Uskoo, että Yhdysvaltojen on muututtava voimakkaasti, ja loi tätä tarkoitusta varten JBA:n. Dufraisne johtaa JBA:n suunnitelmaa kolmen mystistä ”punaista elohopeaa” (engl. red mercury) sisältävän ydinpommin räjäyttämiseksi Yhdysvalloissa. Dufraisne myös antaa käskyt Fisherille. Kun Fisher on tappanut JBA:n jäsenet New Yorkissa, Dufraisne on viimeinen vartioimassa ydinasetta. Third Echelon antaa Fisherille määräyksen tappaa Dufraisne. PlayStation 2- ja Xbox-versioissa pelistä Fisher käy kiihkeän lopputaistelun Dufraisnen kanssa laser -säteiden keskellä, Xbox 360 -versiossa Dufraisne on vain yksi pommia vartioivista hahmoista. Fisher lopulta tappaa Dufraisnen ja purkaa pommin.
Enrica Villablanca
JBA:n tutkija. Villablancalla on vahvoja mielipiteitä yhteisön ongelmista, ja valmistuttuaan tohtoriksi hän löysi vastauksen ongelmiinsa JBA:sta. Villablanca auttaa Fisheriä monissa tehtävissä, ja heille syntyy romanttinen suhde. Pelin lopussa Third Echelon määrää Fisherin tappamaan Villablancan, mutta Fisher ei suostu siihen. Kun Fisher on purkanut viimeisen ydinaseen, Third Echelon lähettää toisen Splinter Cell -agentin tappamaan Villablancan. Agentti ampuu Enrican, ja hän kuolee Fisherin käsiin.
Hisham Hamza
Puolustusministeriön agentti ja Fisherin apuri joissakin tehtävissä. Hamza on entinen CIA:n agentti. Hamza lähetettiin peiteoperaatioon Massoud ibn-Yussifin terroristiorganisaatioon, mutta hänen henkilöllisyytensä paljastuu. Dufraisne määrää Fisherin tappamaan Hamzan, mutta Third Echelon käskee Fisherin pelastamaan Hamzan. Fisherin on tehtävä valinta, ja joko pelastettava tai tapettava Hamza.
Jamie Washington
JBA:n jäsen. Fisher sijoitetaan samaan vankilaan, jossa Washington on, jotta he voisivat paeta yhdessä. Yhdessä pakeneminen mahdollistaa Fisherin sisäänpääsyn JBA:han.

Conviction[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tom Reed
Uusi Third Echelonin johtaja. Hän työskentelee Black Arrowin kanssa tavoitteenaan tappaa kaikki Valkoisesta talosta. Hän

on haikäilemätön ja tekee mitä vain päästäkseen uudeksi presidentiksi.

Victor ”Vic” Cost
Sam Fisherin ystävä jalkaväestä josta yksi taso kertookin. Hän on aika ärsyttävä sanoiltaan Samin mielestä. Yksi pelin

keskeisimmistä hahmoista.

Sarah Fisher

Sam Fisherin tytär, joka lavastettiin kuoliaaksi, jotta Samin ei tarvisisi huolehtia hänestä. Anna Grimsdotter paljastaa Lambertin valehdelleen Fisherille ja Fisher lähtee etsimään Sarahin ”tappajaa” ja etsii samalla tytärtään.

Andre Kobin

Hänen tehtävä oli Sarah Fisherin kuoleman lavastaminen. Hän on pelokas Fisherin läsnäolon alaisena ja esittää olevansa rohkea muiden ympärillä. Työskentelee Reedille tiedonantajana.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelien juonet ovat samankaltaisia; Yhdysvaltain kansalaisia uhkaa jokin vaara, ja NSA:n täytyy estää se. Pelien juonia ei ole kirjoittanut Tom Clancy, kuten nimen perusteella voisi päätellä, vaan Clancy on ainoastaan vaikuttanut juonen kehitykseen.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Splinter Cell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2004 alkupuolella Georgian presidentti (hänen nimeään ei mainita, mutta kyseessä on mahdollisesti Mikheil Saakašvili) menehtyy salaperäisessä pommi-iskussa, minkä jälkeen georgialaismiljardööri Kombayn Nikoladze järjestää verettömän vallankaappauksen ja julistautuu uudeksi presidentiksi. Nikoladze lupaa nostavansa georgialaisten elintasoa ja parantavansa maan suhteita länsimaihin, erityisesti Yhdysvaltoihin. Samoihin aikoihin Sam Fisher, entinen Yhdysvaltain laivaston Navy SEAL -erikoisjoukkojen jäsen, valitaan NSA:n uuden operatiivisen yksikön Third Echelonin ensimmäiseksi kenttäagentiksi.

Fisher saa ensimmäiseksi tehtäväkseen matkustaa Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin ja tavata CIA-agentti Thomas Gurgenidze, joka on tutkimassa CIA-agenttien Blausteinin ja Madisonin salaperäisiä katoamisia. Kun Fisher pääsee rakennukseen, jossa hänen on määrä kohdata Gurgenidze, rakennus on sytytetty liekkeihin ja pahoin haavoittunut Gurgenidze kuolee vihjattuaan Fisherille, että Blaustein ja Madison kuolivat saatuaan selville ”jotain suurta”. Fisher löytää Blausteinin ja Madisonin ruumiit paikalliselta poliisiasemalta, minkä jälkeen hänet lähetetään Georgian puolustusministeriöön. Puolustusministeriössä Fisher salakuuntelee venäläisen palkkasoturin Vyacheslav Grinkon ja kanadalaisen hakkerin Phillip Massén välisen keskustelun, mikä vahvistaa Nikoladzen antaneen käskyn tappaa Blaustein ja Madison. Puolustusministeriössä Fisher myös murtautuu Nikoladzen toimistoon ja saa selville, että Nikoladze on salaa hyökännyt Azerbaidžaniin saadakseen haltuunsa maan valtaisat öljyvarat ja samalla harjoittanut kansanmurhaa paikallisen muslimiväestön keskuudessa.

Fisher lähetetään azerbaidžanilaiselle öljynporauslautalle, jonka Nikoladzen joukot ovat miehittäneet. Kesken Fisherin tehtävän öljynporauslautta joutuu Naton hyökkäyksen kohteeksi. Yhdysvaltalaiset suihkuhävittäjien pommittaessa öljynporauslauttaa Fisher jahtaa Piotr-nimistä hakkeria, jonka kantamassa salkussa on arvokkaita Nikoladzea koskevia tietoja. Fisher saa salkun haltuunsa, mutta palatessaan takaisin Yhdysvaltoihin Lambert ottaa yhteyttä Fisheriin ja kertoo hänelle, että Nikoladze on julistanut sodan Yhdysvaltoja vastaan: koska yhdysvaltalaisjoukot karkottivat georgialaissotilaat pois Azerbaidžanista, Nikoladze on kostoksi käyttänyt Massen kehittämiä tietokonealgoritmeja ja lamauttanut niiden avulla sekä Yhdysvaltain tietoliikenteen että viestintäyhteydet. Fisher saa uudeksi tehtäväkseen jäljittää Nikoladze, ennen kuin tämä ehtii käyttämään algoritmeja uudestaan.

Fisherille annetaan tehtäväksi tunkeutua CIA:n päämajaan, missä hän kidnappaa georgialaisille salaa työskennelleen CIA:n työntekijä Mitchell Doughertyn. Doughertyn antamat tiedot paljastavat, että Nikoladzen hakkerit työskentelevät Kalinatek-toimistorakennuksessa Virginiassa, mutta Grinkolle työskentelevät venäläismafiosot ovat saaneet käskyn eliminoida hakkerit peittääkseen jäljet georgialaisten toimista Yhdysvaltain maaperällä. Fisher tunkeutuu Kalinatek-rakennukseen ja kohtaa Ivan-nimisen hakkerin, joka antaa hänelle uusia Nikoladze koskevia tietoja. Ivanin antamien tietojen avulla Third Echelonille ilmenee, että Nikoladze on kontakti Myanmarissa kiinalaisessa suurlähetystössä. Fisher tunkeutuu suurlähetystöön ja paljastaa, että korkea-arvoinen kiinalaiskenraali Kong Feirong kannattaa Nikoladzen antiamerikkalaista terroristikampanjaa. Yhdysvaltain ja Kiinan kansantasavallan välit tulehtuvat ja ihmiskunta on vaarallisen lähellä kolmatta maailmansotaa.

Samoihin aikoihin Nikoladzelle uskolliset georgialaissotilaat sieppaavat yhdysvaltalaissotilaita ja uhkaavat teloittaa heidät suorassa televisiolähetyksessä. Fisher kuitenkin tunkeutuu hylättyyn teurastamoon, jossa yhdysvaltalaisia pidetään panttivankeina. Hän myös kohtaa samalla georgialaisten vangitsemia kiinalaisdiplomaatteja, jotka kertovat, että todellisuudessa Feirong johtaa Kansan vapautusarmeijasta erkanevaa kapinallista ryhmittymää. Samalla hetkellä georgialaissotilaita johtava Grinko antaa joukoilleen määräyksen tappaa sekä yhdysvaltalaiset että kiinalaiset, jolloin Fisher joutuu puolustamaan panttivankeja ja tulitaistelun päätteeksi ampuu Grinkon.

Kun Grinko on kuollut, Nikoladze hylkää Feirongin ja entiselle liittolaiselleen katkeroituneena Feirong antaa sotilailleen käskyn tuhota kaikki todisteet hänen petturuudestaan Myanmarin suurlähetystössä. Fisher kuitenkin tunkeutuu suurlähetystöön ja saa selville, että suurlähetystöstä on lähdössä kaksi rekka-autoa, joiden kuljettamia ydinaseita Feirong on aikeissa käyttää Taiwania vastaan. Fisher tuhoaa molemmat rekat, minkä jälkeen hän lähtee Feirongin toimistoon. Toimistossa Fisher kohtaa humaltuneen Feirongin, joka on alkanut ampua omia sotilaitaan. Fisher pakottaa Feirongin luovuttamaan hänelle tietokoneelta aineistoa, joka paljastaa kenraalin petturuuden, joskin Feirong menehtyy samalla.

Third Echelonille selviää, että Nikoladze on palannut takaisin Georgiaan saadakseen haltuunsa Tbilisin presidentinlinnassa säilytettävän salaperäisen esineen, joka tunnetaan koodinimellä ”ARK”. Fisher tunkeutuu presidentinlinnaan ja saa selville, että ARK on itse asiassa matkasalkun kokoinen ydinräjähde, jota säilytetään presidentinlinnan kirjaston alapuolella sijaitsevassa holvissa. Kun Fisher saapuu kirjastoon, hän joutuu tulitaisteluun Nikoladzea suojelevien kommandojen kanssa. Hän selviytyy tulitaistelussa voitokkaana ja ottaa holvissa piileskelevän Nikoladzen kiinni, jotta hän voisi avata retinaskannerilla suojatun kassakaapin, joka on Lambertin mukaan ARK:n säilytyspaikka. Kassakaappi kuitenkin paljastuu tyhjäksi ja samalla hetkellä holviin saapuu uuden vastavalitun Georgian presidentin Varlam Cristavin lähettämiä erikoisjoukkoja. Nikoladze kertoo sotilaille, että kassakaapissa on vain ARK:n aktivointiavain ja että pommi itsessään on salakuljetettu Yhdysvaltoihin. Sotilaat vievät Nikoladzen Cristavin luokse, mutta Fisher pakenee holvista ja ampuu Nikoladzen, ennen kuin tämä olisi ehtinyt kertoa Cristaville ARK:ia koskevia tietoja. Kun Nikoladze on kuollut, Fisher pakenee presidentinlinnasta. Fisherin saamien tietojen avulla yhdysvaltalaiset paikantavat ja neutralisoivat ARK:n, mikä samalla päättää kriisin.

Pandora Tomorrow[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 Yhdysvallat päättää perustaa sotilastukikohdan äskettäin itsenäistyneeseen Itä-Timoriin, ”maailman nuorimpaan demokratiaan”. Vaikka tukikohdan tarkoituksena onkin kouluttaa itätimorilaisia sotilaita, Yhdysvaltain taka-ajatuksena on lyhyt hyökkäysetäisyys Pohjois-Koreaan. Yhdysvaltain sotilaallinen läsnäolo aiheuttaa voimakasta vihamielisyyttä amerikkalaisia kohtaan koko Indonesian alueella ja pahamaineisin Yhdysvaltoja vastustavista sissijärjestöistä on Darah Dan Doa, jota johtaa nuori ja karismaattinen Suhadi Sadono. Sadonon johdolla Darah Dan Doan sissitaistelijat kaappaavat Itä-Timorin pääkaupungissa Dilissä sijaitsevan suurlähetystön ja ottavat panttivangeikseen kymmenittäin yhdysvaltalaisia diplomaatteja ja sotilaita, mukaan lukien Displace International -yksityisarmeijan johtajan ja Sam Fisherin vanhan ystävän Douglas Shetlandin.

Koska Shetlandilla on hallussaan tietoja, jotka eivät saa päätyä Darah Dan Doan haltuun, Third Echelon lähettää Fisherin suurlähetystöön, jossa sissit ovat alkaneet tappamaan panttivankejaan. Fisher kohtaa Shetlandin, joka antaa Fisherille matkapuhelimensa. Matkapuhelimella on Sadonoa koskevia tietoja sisältävä tekstiviesti, mutta koska viesti timorilaista mambai-murretta, Fisherin täytyy tavata suurlähetystössä panttivankina oleva Ingrid Karlthson, joka osaa puhua mambaita. Karlthson kääntää Fisherin tekstiviestin sisällön mambaista englanniksi, minkä jälkeen Fisher poistuu suurlähetystöstä ja Yhdysvaltain armeijan Delta Force -erikoisyksikkö tunkeutuu rakennukseen. Vaikka Delta Force onnistuukin vapauttamaan panttivangit, Sadono sissijoukkoineen pakenee suurlähetystöstä ja katoaa Indonesian sademetsiin suunnittelemaan kostoiskua Yhdysvaltoja vastaan. Yhdysvallat vannoo löytävänsä Sadonon ja nujertavansa Darah Dan Doa, minkä seurauksena Indonesiaan lähetetään tuhansittain yhdysvaltalaissotilaita.

Karlthsonin kääntämä teksti vie Fisherin pariisilaiseen kryoniikkaan erikoistuneeseen laboratorioon, johon on tunkeutunut joukko salaperäisiä ranskalais-syyrialaisten terroristeja. Koska Fisherin tarkoituksena on saada selville terroristien aikeet, hänen tehtävänään on löytää Francois Codeboeuf -niminen vartija, joka on onnistunut ottamaan matkapuhelimensa kameralla valokuvan terroristien johtajasta ja lukinnut itsensä laboratorion tutkimustiloihin. Fisher kohtaa Codeboeufin ja saa haltuunsa matkapuhelimen, jolla oleva valokuva paljastaa terroristijohtajan CIA-agentti Norman Sothiksi. Third Echelon antaa Fisherille uudeksi tehtäväksi soluttautua Pariisista Nizzaan matkalla olevaan luotijunaan, jonka matkustajien joukkoon kuuluu siviileiksi naamioituneiden terroristien suojelema Soth. Junassa Fisher kohtaa Sothin, joka väittää olevansa peitetarinan turvin toimiva CIA:n vakooja, jonka tehtävänä on tarkkailla terroristien toimia. Fisher kuitenkin salakuuntelee Sothin puhelinkeskustelun, joka paljastaa Sothin olevan nykyisin Sadonolle työskentelevä palkkasoturi.

Third Echelon lähettää Fisherin Jerusalemiin, missä Fisherin tehtävänä on hankkia SC-20-rynnäkkökiväärinsä asekauppias Saul Berkovitziltä. Kun Fisher saapuu Berkovitzin asekauppaan, Berkovitz itse on joutunut kahden rosvon uhkailemaksi. Fisher tappaa molemmat rosvot ja saa Berkovitziltä rynnäkkökiväärinsä, jota asekauppias on muunnellut. Kun Fisher on saanut takaisin aseensa, Lambert antaa hänelle uudeksi tehtäväksi kohdata Shin Bet -agentti Dahlia Tal. Tal johdattaa Fisherin syyrialaisten terroristien salaiseen tukikohtaan, missä Fisher varastaa terroristien haltuun joutuneen isorokkonäytteen. Third Echelonille selviää, että Sadono on Sothin avulla ostanut mustasta pörssistä biologisia aseita, ja että hyökkäyksen kryoniikkalaboratorioon tarkoituksena oli hankkia säilytyslaitteita Sadonon hankkimille isorokkoviruksille.

Third Echelon lähettää Fisherin Indonesian viidakkoihin, missä Shetlandin avustama Fisher soluttautuu Darah Dan Doan päämajana toimivaan leiriin. Leirissä Fisher asentaa pommeja Sadonon yksityiseen lentokoneeseen ja saa selville, että sissit jalostavat isorokkovirusta asetarkoituksiin. Hän myös saa selville, että Sadono on käynnistänyt Pandora Tomorrow -nimisen operaation: Darah Dan Doa on asentanut isorokolla varustettuja pommeja Yhdysvaltain maaperälle ja joka 24 tunnin välein Sadono tekee puhelinsoittoja, joissa hän estää miehiään laukaisemasta pommeja. Mikäli Sadono vangitaan tai tapetaan, pommit laukaistaan ja miljoonat yhdysvaltalaiset siviilit saavat kuolettavan isorokkotartunnan. Displacen tarkka-ampujien avustama Fisher pakenee leiristä ja Yhdysvallat joutuu vetäytymään Indonesiasta.

Fisher tunkeutuu Darah Dan Doan haltuun joutuneeseen laivastotukikohtaan, missä hänen tehtävänään on tunkeutua sukellusveneeseen ja hankkia aluksen keskustietokoneelta tietoja isorokkopommien sijainneista. Fisher onnistuu tehtävässään ja kun yhdysvaltalaiset saavat selville pommien olinpaikat, pommit deaktivoidaan ja Sadonon suunnitelma epäonnistuu. Yhdysvaltalaiset joukot palaavat takaisin Indonesiaan ja kukistavat Darah Dan Doan, jolloin Sadono ottaa haltuunsa jakartalailaisen televisioaseman ja järjestää amerikkalaisvastaisen puheen televisiolähetyksessä. Ingrid Karlthsonin avustama Fisher kuitenkin kaappaa Sadonon kesken lähetyksen ja toimittaa hänet yhdysvaltalaisten viranomaisten haltuun.

Vaikka Sadono onkin vangittu ja Darah Dan Doa kukistettu, Norman Soth onnistuu saamaan haltuunsa viimeisen isorokkopommin ja päättää laukaista sen Los Angelesin kansainvälisellä lentoasemalla kostoksi siitä, että Yhdysvallat aikoinaan hylkäsi hänet yksin Indonesiaan. Kun pommi laukeaisi, sadat tuhannet ihmiset saisivat välittömästi tartunnan ja isorokko leviäisi lentoreittien kautta ympäri maailmaa, mikä aiheuttaisi yhteensä jopa useita miljoonia kuolonuhreja. Fisher tunkeutuu lentokentälle, eliminoi Sothin kätyreineen ja estää pommin laukeamisen.

Pelin välivideoiden uutislähetyksissä mainitaan pikaisesti kaksi asiaa, jotka myöhemmin näyttelevät suurta roolia Chaos Theoryn juonessa: ensimmäinen Abrahim Zherkezin tutkimukset koskien Phillip Massen kehittämiä tietokonealgoritmeja ja toinen japanilaisen Information Self Defense Forcen perustaminen.

Chaos Theory[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 Kiinan kansantasavalta ja Pohjois-Korea julistavat Japanin kauppasaartoon protestoidakseen sitä, että Japani on perustanut uudenlaisen armeijaryhmän, informaatiosodankäynnin torjumiseen erikoistuneen Information Self Defense Forcen eli I-SDF:n. Koska useiden Aasian valtioiden mielestä I-SDF:n perustaminen rikkoo toisen maailmansodan jälkeisiä asevarustelusopimuksia, Kiina ja Pohjois-Korea estävät japanilaisten kauppalaivojen toiminnan Keltaisellamerellä. Kauppasaarron heikentämänä Japani pyytää apua pitkäaikaiselta liittolaiseltaan Yhdysvalloilta, jolloin Yhdysvaltain laivasto lähettää uusimmilla asejärjestelmillä varustetun risteilijä USS Clarance E. Walshin pelottelemaan Kiinan ja Pohjois-Korean sotalaivoja.

Samoihin aikoihin Sam Fisher tunkeutuu Perussa sijaitsevaan, espanjalaisten siirtomaa-ajan aikaiseen linnoitukseen, jossa separatistinen People’s Voice -sissijärjestö pitää panttivankinaan yhdysvaltalaista insinööri Bruce Morgenholtia. Koska Morgenholt oli mukana Yhdistyneiden kansakuntien Watson-projektissa, jonka tarkoituksena on tutkia Phillip Massen tietokonealgoritmeja, Fisherin tehtävänä on pelastaa insinööri ennen kuin Morgenholt paljastaa sisseille algoritmeja koskevia tietoja. Fisher on kuitenkin epäonnistuu tehtävässään, sillä sissit ovat jo ehtineet kiduttamaan Morgenholtin kuoliaaksi. Morgenholtin kuoltua Third Echelon lähettää Fisherin rahtilaiva Maria Narcissalle, missä Fisher tappaa People’s Voicen johtajan Hugo Lacerdan. Lacerdan kuoleman jälkeen Lambert on vakuuttunut siitä, että toistaiseksi tuntematon taho maksoi Lacerdalle Morgenholtin kidnappauksen järjestämisestä ja haluaa saada arvokkaita tietoja Massen algoritmeista.

Koska Maria Narcissan rahtiruumasta löydetyt laatikot vihjasivat Lacerdalla olevan yhteyksiä Panamassa sijaitsevaan pankkiin, Fisher lähetään sinne hankkimaan tietoja Lacerdan rahoittajista. Fisher murtautuu pankkiholviin ja tunkeutuu siellä holvin tietokoneelle, jolloin Grimsdóttír toteaa, että tietokoneelta poistettujen viestien suojaus viittaisi Phillip Masseen. Koska Masse joutui Fisherin tappamaksi, Grimsdóttír pelkää, että jollakulla on hallussaan huippusalaisina pidettyjä, Massen algoritmeihin liittyviä tietoja. Samoihin aikoihin algoritmeja havitteleva tuntematon taho saa haltuunsa Massen algoritmit ja käyttää niitä aiheuttaen sekä Aasian pörssikurssien romahtamisen että Japanin ja Yhdysvaltain itärannikon pimentävän sähkökatkoksen. Sähkökatkoksen turvin Fisher tunkeutuu Abrahim Zherkezin, Watson-projektiin osallistuneen tiedemiehen, yksityisasuntoon Manhattanilla. Zherkezin yksityisasunnossa Fisher kohtaa palkkasotureihin, jotka hänen suureksi hämmästyksekseen työskentelevät Douglas Shetlandin Displace Internationalille. Näihin aikoihin amiraali Toshiro Otomo, I-SDF:n johtaja, ottaa yhteyttä Lambertiin ja sanoo uskovansa, että algoritmeille tehtyjen hyökkäysten takana ovat kiinalaiset ja pohjoiskorealaiset.

Fisher saada tehtäväkseen tutkia Displace Internationalin toimia ja hänet lähetetään yksityisarmeijan päämajarakennukseen. Displacen päämajassa Fisher saa tietää Milan Nedićh -nimisestä Displacen työntekijästä, josta Third Echelonille ei ole minkäänlaisia tietoja. Kun Fisher paljastaa, että Nedićh on Displacen varapääjohtaja, Lambert epäilee Nedićhin olevan vastuussa algoritmeilla toteutetuista hyökkäyksistä. Fisher lähetetään Displacen vuokraamaan hokkaidolaiseen huvilaan, missä Nedićh ja Displacen suojelema Zherkezi oleskelevat. Hän onnistuu eliminoimaan Nedićhin, mutta Lambert ilmoittaa hänelle, että huvila-alueelle on saapunut Douglas Shetlandia kuljettava helikopteri, ja että Shetland on oletettavasti saapunut keskustelemaan Zherkezin kanssa. Fisher salakuuntelee Shetlandin ja Zherkezin välistä keskustelua, minkä päätteeksi Shetland tappaa Zherkezin ja pakenee huvilasta.

Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä 4. heinäkuuta pohjoiskorealainen risteilyohjus upottaa USS Clarance E. Walshin ja samalla sytyttää Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välisen sodan. Pohjoiskorealaiset kiistävät olevansa vastuussa ohjuksen laukaisusta, joten Fisher lähetetään pohjoiskorealaiseen ohjuspatteristoon tutkimaan, pitävätkö pohjoiskorealaisten väitteet paikkansa. Ohjuspatteristossa Fisher paljastaa, että pohjoiskorealaiset ovat syyttömiä, ja että ohjuslaukaisun takana on algoritmeja käyttänyt Douglas Shetland. Samalla hetkellä ohjuspatteristo laukaisee risteilyohjuksen kohti Nimitz-luokan lentotukialus USS Ronald Reagania kohti, mutta Fisher onnistuu hankkimaan laukaisun keskeytyskoodit ja käyttää niitä deaktivoidakseen ohjuksen taistelukärjen.

Pohjoiskorealaiset joukot ylittävät Pohjois- ja Etelä-Korean välisen rajan ja hyökkäävät Souliin, joka nopeasti muuttuu korealaisten joukkojen väliseksi taistelutantereeksi. Grimsdóttírin mukaan USS Clarence E. Walshin tuhoon johtanut ”algoritmihyökkäys” johdettiin Soulin telekommunikaatioaseman kautta, joten Fisherin täytyy tunkeutua rakennukseen ja hankkia algoritmeja koskevat tiedot ennen kuin pohjoiskorealaiset pääsevät niihin käsiksi. Kun Fisher on saanut tiedot haltuunsa, hän lähettää ne Soulin yläpuolella lentävään EA-6 Prowler -koneeseen. Kone kuitenkin joutuu pohjoiskorealaisen ilmatorjunnan havaitsemaksi ja pudottamaksi, jolloin Fisherille annetaan käsky paikantaa ja tuhota koneen hylky ennen kuin pohjoiskorealaiset voisivat saada koneen tietokoneelle tallennettuja tietoja algoritmeista.

Third Echelonille ilmenee, että Shetland on järjestänyt Displacen ja tuntemattoman liittolaisensa välille kokouksen tokiolaisessa kylpylässä. Tehtävän aikana Shetlandin liittolainen paljastuu I-SDF:ksi ja Fisher salakuuntelee Shetlandin ja I-SDF:n edustajana toimivan Kanedan keskustelun, jossa Shetlandin tarkoituksena on luovuttaa algoritmeja japanilaisille. Kokouksen päätteeksi Kaneda kuitenkin yrittää tappaa Shetlandin, mutta epäonnistuu ja menettää henkensä. Displacen palkkasotureiden ja I-SDF:n iskusotilaiden taistellessa kylpylän käytävillä Shetland pakenee ja asentaa pommeja, joiden tarkoituksena on tuhota koko rakennus. Fisher kuitenkin purkaa pommit ja rakennuksen katolla käy pitkän keskustelun Shetlandin kanssa. Shetland väittää pitävänsä Yhdysvaltoja liian turmeltuneena, jolloin Fisher joutuu tappamaan vanhan ystävänsä.

Shetlandin kuolemasta huolimatta amiraali Otomo, joka paljastuu keisarillista Japania ihailevaksi äärinationalistiksi, saa haltuunsa algoritmeja ja uskoo niiden voivan tehdä Japanista supervallan. Fisher tunkeutuu Japanin puolustusministeriöön, Kokubo Soshoon, ja paljastaa Otomon salaa manipuloineen Japanin hallitusta. Otomo käy videoneuvottelun Japanin itsepuolustusvoimain kenraalin kanssa ja vaatii häntä määräämään hallitusta luovuttamaan kaiken toimivaltansa Japanin keisarille. Kenraali kuitenkin kieltäytyy ja lähettää joukkojaan pidättämään amiraalin, mutta epäonnistuu ja Otomo käyttää algoritmeja laukaistakseen pohjoiskorealaisen risteilyohjuksen yhteen Japanin suurkaupungeista. Fisher kuitenkin tunkeutuu I-SDF:n vedenalaiseen päämajaan ja estää ohjuksen laukaisun, jolloin epätoivoinen Otomo yrittää seppukua. Fisher kuitenkin pelastaa amiraalin hengen ja Otomo joutuu kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen sotarikoksista syytettynä. Otomo ottaa täyden vastuun Aasian sodasta ja konflikti Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä ratkeaa rauhanomaisesti.

On maininnan arvoista, että myös eräs toinen Tom Clancyn romaaneihin pohjautuva ja Ubisoftin julkaisema videopeli, Tom Clancy’s Ghost Recon 2 (tarkennettuna pelin PlayStation 2 -versio), sijoittuu vuodelle 2007 ja kertoo Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välisestä sodasta. Pelit eivät kuitenkaan sisällä viittauksia toisiinsa.

Double Agent[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edellisistä Splinter Cell -peleistä poiketen Double Agentista on olemassa kaksi eri versiota, joissa on sama perusjuoni ja hahmot, mutta erilaiset juonenkäänteet ja loppuratkaisut. Versio 1 on Ubisoft Shanghain kehittämä peli, joka julkaistiin Microsoft Windowsille, Xbox 360:lle ja PlayStation 3:lle. Versio 2 on Ubisoft Montrealin kehittämä peli, joka julkaistiin Xboxille, PlayStation 2:lle, Nintendo GameCubelle ja Wiille.

Versio 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2007 syyskuussa NSA lähettää Sam Fisherin ja Splinter Cell -alokas John Hodgen Islantiin tutkimaan geotermistä sähkövoimalaa, jonka ovat ottaneet haltuunsa muslimiterroristit. Hodge päästää Fisherin voimalan sisälle, mutta terroristit ampuvat hänet ja Fisher joutuu deaktivoimaan risteilyohjuksen, jonka laukaisua terroristit valmistelevat laitoksesta. Tehtävän jälkeen eversti Irving Lambert kertoo Fisherille, että Sarah Fisher on jäänyt rattijuopon alle. Tyttärensä kuolemasta järkyttyneenä Fisher menettää elämänhalunsa, joten Lambert antaa hänelle tehtäväksi soluttautua yhdysvaltalaiseen terroristijärjestöön nimeltä John Brown’s Army. NSA lavastaa Fisherin rikolliseksi ja hänet vangitaan Ellsworthin vankilaan Kansasissa. Vankilassa Fisher ystävystyy JBA:n jäsenen Jamie Washingtonin kanssa. Fisher ja Washington aloittavat Ellsworthissä vankilakapinan ja varastavat helikopterin, jolla pakenevat JBA:n päämajaan New Yorkin satamassa. Washington esittelee Fisherin JBA:n terroristijohtajalle Emile Dusfraisnelle, joka värvää Fisherin terroristijärjestöön ja antaa Fisherille käskyn teloittaa Cole Yeagher, joka on Fisherin ja Washingtonin kaappaman helikopterin lentäjä. Jos Fisher tappaa Yeagherin, hän säilyttää JBA:n luottamuksen. Jos Fisher ei ammu Yeagheria, Washington tappaa hänet ja Fisher menettää JBA:n luottamusta.

Dusfraine lähettää Fisherin Ohotanmerelle kaappamaan venäläisen öljytankkerin RSS Rubikin Dusfrainen liittolaiselle Massoud Ibn-Yussifille. Ohotanmeren tehtävän jälkeen Fisher, Dusfraisne ja hänen ykkösmiehensä Carson Moss lentävät Shanghaihin, jossa Dusfraine, Moss ja Ibn-Yussif tapaavat pakistanilaisen ydinasetiedemiehen tohtori Aswatin. Ibn-Yussifin terroristijärjestöön soluttautunut CIA-agentti Hisham Hamza pyytää, että Fisher salakuuntelisi Aswatin ja terroristien välisen keskustelun. Fisherin salakuuntelu paljastaa, että terroristit aikovat ostaa Aswatilta punaista elohopeaa, josta voidaan rakentaa kotitekoisia ydinpommeja. NSA antaa Fisherille käskyn varastaa näyte punaisesta elohopeasta ja tappaa Aswat, ja JBA antaa Fisherille käskyn varastaa Aswatin muistiot. JBA rakentaa Aswatilta hankitusta punaisesta elohopeasta pommin ja lähettää Fisherin asentamaan sen Cozumelin edustalle ankkuroituun risteilylaivaan. Fisher voi antaa Dusfraisnen tuhota risteilylaiva pommilla, mutta hän voi myös estää pommin laukaisun häirintäsignaalilla. Fisher voi myös lavastaa JBA:n tiedenaisen Enrica Villablancan syylliseksi pommin toimimattomuuteen. Jos pommi ei tuhoa risteilylaivaa, raivostunut Dusfraine ampuu Villablancan. Fisher ja Dusfraine lähtevät Kinshasaan, jossa Fisher salakuuntelee Dusfrainen, Ibn-Yussifin ja Alejandro Takfirin välisen keskustelun. Terroristit suunnittelevat räjäyttävänsä pommit New Yorkissa, Los Angelesissa ja Méxicossa. Dusfraisne antaa Fisherille käskyn tappaa Hamza radiotornista kiikarikiväärillä, mutta Fisher voi myös pelastaa hänen henkensä ja päästää Hamzan pakoon.

Kun Fisher palaa JBA:n päämajaan, Dusfraisne antaa hänelle käskyn tappaa Lambert, jonka Washington on napannut hiiviskelemässä. Jos Fisher ampuu Lambertin sijasta Washingtonin, hän paljastuu terroristeille kaksoisagentiksi. Jos Fisher ampuu Lambertin, hän säilyttää JBA:n luottamuksen. Molemmissa ratkaisuissa Lambert pyytää, että Fisher deaktivoi ydinpommin JBA:n päämajan pohjakerroksessa. Jos Villablanca on elossa, hän päästää Fisherin hissillä pohjakerrokseen, koska hän ei halua Dusfraisnen laukaisevan pommia. Pohjakerroksessa Fisherille paljastuu, että Dusfraisne aikoo tuhota New Yorkin räjäyttämällä ydinpommin välittömästi. Fisher tappaa Dusfraisnen ja deaktivoi pommin. SWAT-yksikkö iskee JBA:n päämajaan, mutta jos Fisher pelasti risteilylaivan, Hamzan ja Lambertin tai vaihtoehtoisesti kaksi kolmesta kohteesta ja säilytti NSA:n luottamuksen 33 prosentin yläpuolella, hän välttää pidätyksen ja pakenee päämajasta. Lopputeksteissä kerrotaan uutislähetyksessä, että terrori-iskut ydinpommeilla on vältetty ja John Brown’s Armyn jäsenet, Ibn-Yussif ja kaikki muut terroristit on pidätetty, paitsi Carson Moss. ”Hyvässä” loppuratkaisussa on lopputekstien jälkeen ylimääräinen tehtävä, jossa Fisher eliminoi Mossin ja deaktivoi viimeisen ydinpommin Manhattanin edustalla.

Versio 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Double Agent sijoittuu aikaan hieman Chaos Theoryn jälkeen. Fisher lähetetään suorittamaan tehtävää Islantiin, geotermiseen voimalaan. Fisherin esimies Lambert kuitenkin keskeyttää tehtävän ja vetää Fisherin pois Islannista. Helikopterissa matkalla pois Islannista Lambert kertoo, että Sarah, Fisherin ainoa tytär, on jäänyt rattijuopon ajaman auton alle ja kuollut. Fisher vaipuu syvään masennukseen ja hän jättäytyy pois tehtävistään.

Muutaman kuukauden päästä Lambert ehdottaa Fisherille uutta tehtävää saadakseen hänet takaisin jaloilleen. Lambert ehdottaa Fisherille vaarallista tehtävää kaksoisagenttina John Brown’s Army (JBA) -nimisessä terroristijärjestössä. Koska Fisherillä ei ole mitään menetettävää, hän suostuu tehtävään ja hänelle luodaan tekaistu rikosrekisteri. Fisher sijoitetaan samaan vankilaan kuin eräs JBA:n jäsen nimeltään Jamie Washington. Yhdessä Washingtonin kanssa he luovat suunnitelman ja pakenevat vankilasta. Paon jälkeen Washington esittelee Fisherin JBA:n johdolle ja Fisher otetaan mukaan JBA:n toimintaan.

JBA:n tukikohdassa ollessaan Fisher lukee sähköpostin, jossa JBA:n jäsen Cole Yeagher kertoo aikeistaan kaapata vallan JBA:ssa. Fisherin täytyy valita, lähettääkö hän viestin NSA:han, jolloin NSA hakee Yeagherin kuulusteluihin, vai lähettääkö hän viestin Dufraisnelle, jolloin Yeagher murhataan ja heitetään läheiseen jokeen.

Fisher lähetetään New Yorkiin kaappaamaan rahankuljetusjunaa, joka kuljettaa suurta määrää rahaa, jalokiviä ja kultaa. Koska Lambert esiintyy asevälittäjänä JBA:lle, Fisher saa tavalliset varusteensa, kuten SC-20K rynnäkkökiväärin, käyttöönsä. Fisher pääsee junan ohjaamoon ja Washingtonin avulla pysäyttää junan. JBA varastaa junan sisällön, ja saa rahaa ”punaisen elohopean” ostoon, jota käytetään kolmessa ydinpommissa.

Dufraisne haluaa testata ydinasettaan, ja valitsee risteilylaivan tähän tarkoitukseen. Fisherin täytyy valita, antaako hän pommin räjähtää tappaen laivalla olevat 2 000 matkustajaa, vai estääkö hän pommin räjähdyksen, jolloin Dufraisne tulee epäileväksi.

Tämän jälkeen Fisher lähetetään Venäjälle, Ohotanmerelle palkkasotilaiden harjoitusleirille, jossa on jäissä kiinni iso tankkeri. Dufraisne haluaa Fisherin kaappaavan sen, sillä JBA tarvitsee sitä myöhemmin.

Dufraisne lähtee Kinshasaan, Kongon demokraattiseen tasavaltaan tapaamaan liittolaisiaan, ja ottaa Fisherin mukaansa turvakseen. Tehtävän aikana Fisher tapaa Hamzan, ja hänen täytyy valita tappaako vai pelastaako hän vanhan ystävänsä.

Fisher palaa takaisin JBA:n päämajaan ja hänelle selviää, että JBA on ottanut Lambertin vangikseen. Fisherin täytyy valita, paljastaako hän Lambertin, jolloin hänen oma peitetarinansa on turvattu, mutta jolloin Lambert tapetaan, vai pelastaako hän Lambertin, jolloin Dufraisnen epäilyt saattavat kääntyä Fisheriin. Fisherin on myös valittava purkaako hän kaksi ”punaista elohopeaa” sisältävää ydinasetta, joista toinen on lähdössä varastetulla tankkerilla Los Angelesiin ja toinen Nashvilleen, jossa presidentti on vierailulla. Kaksi muuta pommia ovat menossa New Yorkiin.

JBA:lle paljastuu, että Fisher on kaksoisagentti, ja kaikki JBA:n jäsenet määrätään tappamaan Fisher. Fisherin tehtävänä on purkaa kaksi ydinasetta New Yorkin pilvenpiirtäjässä sekä neutraloida kaikki JBA:n jäsenet. Toista ydinaseista vartioi Carson Moss, Dufraisnen oikea käsi, mukanaan ryhmä JBA:n jäseniä. Ryhmällä on käytössään yönäkölasit, joten Fisherin on oltava varovainen. Fisher onnistuu tappamaan kaikki Mossin ryhmän jäsenet ja purkamaan pommin.

Toista pommia vartioi Dufraisne ja Villablanca. Fisher tappaa kaikki jäljellä olevat JBA:n jäsenet, lopulta myös Dufraisnen, ja purkaa toisen pommin. Fisher ei kuitenkaan halua tappaa Villablancaa, ja NSA lähettää toisen splinter cell -agentin tappamaan Enrican. Agentti ampuu Enrican, ja hän kuolee Fisherin käsiin. Fisher tappaa agentin, leikkaa NSA:n kanssa kommunikointiin tarkoitetun sisäkorvaimplanttinsa pois ja vannoo kostoa NSA:lle.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelit on kuvattu enimmäkseen kolmannen persoonan näkökulmasta. Kameraa pystyy pyörittämään vapaasti pelihahmon ympärillä, mikä mahdollistaa ympäristön tarkan tutkimisen. Kun Fisher ottaa aseen esille, kuvakulma vaihtuu olan yli näkymään. Tässä tilassa kamera pysyy koko ajan Fisherin olkapäällä ja seuraa asetta.

Tom Clancy’s Splinter Cell: Essentialsia lukuun ottamatta kaikki Splinter Cell -pelit käyttävät Epic Gamesin kehittämää Unreal Engine 2 -pelimoottoria.

Tekoäly[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisen Splinter Cell -pelin ja Pandora Tomorrow’n vihollisten tekoäly oli alkeellista tasoa. Kun pelaaja esimerkiksi lähti joltakin alueelta, peli tarkasti koko alueen ja teki heti hälytyksen jokaisesta ruumiista jota ei oltu piilotettu. Chaos Theory paransi huomattavasti vihollisten tekoälyä ja toi mukaan uusia pelillisiä elementtejä. Nyt vihollisten täytyi löytää ruumiit ennen hälytystä. Parannuksen jälkeen viholliset pystyvät huomaamaan pelaajan esimerkiksi lattialta löytyvästä ruumiista, päälle jääneestä valosta tai rikotusta lukosta.

Vihollisten valppaustaso myös muuttuu. Esimerkiksi rikottu lukko vain kummastuttaa vihollisia, pelaajan juoksemisesta kuuluva ääni saa viholliset hyökkäysvalmiuteen ja esimerkiksi pelaajan näkeminen saa viholliset avaaman tulen. Viholliset myös muistavat aikaisempia tapahtumia. Hälytyksen tullessa viholliset muuttuvat valppaammiksi, ja saattavat käyttää luodinkestäviä liivejä ja kypäröitä. Double Agentissa hälytystasojen myötä myös erilaiset turvatoimet, kuten liikkeentunnistimet, aktivoituvat.

Hiiviskely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan on suoritettava määrättyjä tehtäviä täysin hiljaa ja huomaamatta. Toiminta perustuu varjoissa hiipimiseen ja vihollisen yllättämiseen vaivihkaa. Pelien kantava ajatus on Third Echelonin termi Fifth Freedom, joka tarkoittaa oikeuttaa tekemään mitä tahansa kansallisen turvallisuuden nimissä. Se ei kuitenkaan päde kaikissa tilanteissa, ja joissakin tehtävissä kuolettavan voiman käyttö on jopa kiellettyä.

Pelaaja käyttää tärkeimpänä työkalunaan hiljaisissa toimissaan yhdistettyä yönäkö- ja lämpökameralaseja. Chaos Theoryssa ja Double Agentissa mukaan on tuotu myös elektromagneettisia kenttiä havaitsevat lasit. Lasien avulla pelaaja näkee mihin sähköisiin laitteisiin hän voi vaikuttaa. Chaos Theory toi peliin mukaan äänimittarin, josta pelaaja näkee tuottamansa äänen verrattuna ympäristön tuottamiin ääniin. Äänimittari on mukana myös Double Agentissa.

Pelaaja käyttää erilaisia niskalukkoja ja lyöntejä vihollisen hiljaiseen tainnuttamiseen. Vihollisia voi myös kuulustella, jolloin heiltä voi saada hyödyllisiä vinkkejä. Kahdessa ensimmäisessä pelissä ainoastaan muutamia vihollisia saattoi kuulustella, mutta Chaos Theoryssä ja Double Agentissa Fisher kykenee kuulustelemaan miltei jokaista hahmoa.

Double Agentissa Fisher saa käyttöönsä SC-303-laukaisimen. Laukaisin on tavallisen pistoolin kokoinen. Fisher käyttää sitä tehtävissä, joissa ei saa tappaa. Laukaisin pystyy ampumaan kumiluoteja, tainnutusnuolia, tarrakameroita (engl. sticky camera), EMP-ammuksia ja kaasukranaatteja. Laukaisimessa on myös OCP.

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joka kerta tehtävät eivät kuitenkaan suju täydellisesti ja on käytettävä tappavaa voimaa. Peli kuitenkin panostaa voimakkaasti hiiviskelyyn: Fisher on aseistettu, mutta hän kykenee kantamaan ainoastaan vähän ammuksia, ja useimmissa kentissä lisäammuksia ei edes ole. Tähdätessään Fisherin liikkuminen hidastuu merkittävästi, ja liikehdintä vaikeuttaa suuresti tähtäämistä. Lisäksi viholliset ovat vähintäänkin yhtä hyvin aseistettuja kuin Fisher itse. Fisher on useimpiin toimintapelien sankareihin verrattuna melko heikko, sillä jo muutama osuma riittää tappamaan hänet. Käsikranaatin tai maamiinan räjähdys surmaa hänet välittömästi.

Pelaajalla on käytössään SC-pistooli ja SC-20K-monitoimirynnäkkökivääri. Molemmat aseet ovat tehokkaasti äänenvaimennettuja, mutta ne herättävät silti huomiota. Aseiden tulivoimaisuudesta huolimatta viholliset ovat sen verran kestäviä, että ainoa keino tappaa vastustaja yhdellä osumalla on tähdätä päähän. Fisherin käytössä on myös erilaisia käsikranaatteja savukranaatista tappavaan sirpalekranaattiin.

SC-pistooli on Fisherin kahdesta aseesta tehottomampi ja epätarkempi, mutta siinä on parempi äänenvaimennin. Pandora Tomorrow lisää pistooliin tähtäämistä helpottavan laser-tähtäimen. Chaos Theoryssa laser-tähtäin on kuitenkin poistettu, mutta tilalle on tullut OCP-mikroaaltolähetin, jonka avulla Fisher kykenee sammuttamaan lamppujen ja turvakameroiden kaltaisia elektronisia laitteita. OCP on mukana myös Double Agentissa.

SC-20K-rynnäkkökivääri on pistoolia tulivoimaisempi ja tarkempi, mutta myös paljon äänekkäämpi. Siinä on tähtäämistä helpottava kiikaritähtäin, ja sillä voi laukaista tarrakameroiden ja savukranaattien kaltaisia vakoilu- ja hämäyslaitteita. Chaos Theoryssa ja Double Agentissa kivääriin voi pultata vakoiluvälineitä varten tarkoitetun laukaisimen ohelle myös tarkempaa tulitusta ampuvan pidennetyn piipun, lähitaistelussa tuhoisan haulikon tai panssarinläpäiseviä ammuksia laukaisevan parannellun tarkkuuskiväärin.

Chaos Theoryssä ja Double Agentissa Fisherin asearsenaaliin kuuluu myös tehokas taistelupuukko hiljaista tappamista varten (puukko on itse asiassa Yhdysvaltain merijalkaväen suosima KA-BAR-veitsi). Koska Fisher iskee aina vastustajan sydämeen tai henkitorveen, hän kykenee tappamaan jopa luotiliivejä käyttäviä vihollisia yhdellä ainoalla iskulla. Veistä voi myös käyttää lukkojen murtamiseen, pommien purkamiseen, ohuiden materiaalien, kuten kankaiden, leikkaamiseen, sähkölaitteiden rikkomiseen, jään murtamiseen sekä vakoilulaitteiden asentamiseen.

Luottamus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Double Agent tuo mukaan uuden pelillisen elementin, luottamuksen. Third Echelon ja JBA antavat kummatkin Fisherille tehtäviä, ja usein ne ovat vastakkaisia keskenään. Esimerkiksi JBA käskee Fisherin räjäyttämään risteilylaivan testatakseen uutta räjähdettään, kun taas Third Echelon käskee Fisheriä estämään räjäytyksen ja pelastamaan laivalla olevat 2 000 matkustajaa. Jos pelaaja toteuttaa vain toisen osapuolen käskyjä, toinen osapuoli tulee epäileväksi. Pelaajan tekemät valinnat vaikuttavat pelin kulkuun eri tavoin.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pandora Tomorrowissa, Chaos Theoryssa ja Double Agentissa on kaikissa samankaltainen moninpeli ”Spies versus Mercenaries”, jossa vakoojat suorittavat tehtäviä samalla kun yrittävät pysyä näkymättömissä palkkasotilaiden katseilta.

Vakoojat joutuvat tekemään joko hakkerointi-, kovalevyn varastus - tai pommitustehtäviä ja pysyä piilossa palkkasotilailta. Heidän tarkoituksensa ei saisi koskaan olla palkkasotilaiden tappaminen (paitsi Deathmatchissa) ja jotta tämä onnistuisi, heillä on vain yksi ei-tappava ase, Shocker Gun. Osuma lamaannuttaa palkkasotilaaseen noin viideksi sekunniksi ja sammuttaa puolustusjärjestelmän, esimerkiksi kameran tai lasersäteen, noin minuutin ajaksi. Vakoojien pääsy on erittäin rajoitettu, sillä he eivät välttämättä pääse tietyistä ovista, vaan heidän on seurattava palkkasotilasta tai hakkeroitava ovi. Joskus tietyt tehtävät saattavat avata ovia eteenpäin. Vaikka pääsy on rajoitettu vakoojat pääsevät alueille jonne palkkasotillat eivät pääse, sillä palkkasotilas voi kiivetä vain tikkaita. Palkkasotilaat ovat paremmin aseistettuja ja tappavampia kuin vakoojat mutta heidän taitonsa ovat heikot. Heidän tehtävänsä on joko tappaa vakoojat tai suojella kohteita kunnes aika loppuu.

Storyssa vakoojien tarvitsee tehdä heille annetut tehtävät (objectives) jotka ovat hakkerointi, kovalevyn varastus ja tietyn kohdan räjäytys. Hakkeroinnissa täytyy hakkeroida tietokone jolloin tästä tulee viesti joka pelaajalle, että hakkerointi on käynnissä ja missä. Jos on pakko lopettaa hakkerointi niin tietokoneelle voi tulla uudestaan ja jatkaa siitä mihin jäi. Kovalevyn varastuksessa täytyy löytää tietokone ja varastaa siinä oleva kovalevy. Tästä tulee viesti joka pelaajalle, että se on varastettu ja jos varastava vakooja liikkuu liian nopeasti hän näkyy palkkasotilaiden tutkassa. Kovalevy lähettää aina valoa liikkuessa. Kovalevy täytyy viedä vihreää valoa vilkuttavaan salkkuun joka on sillä hetkellä auki. Palkkasotilaat voivat viedä kovalevyn takaisin paikalleen tappamalla vakoojan ja kävelemällä kovalevyn yli. Räjäytyksessä vakooja asettaa pommin tiettyyn kohtaan jolloin pelaajat saavat viestin siitä. Jos pommiin ammutaan tai se irrotetaan pommi täytyy asettaa uudelleen. Diskhuntissa vakoojien pitää saada tietty määrä kartalle levitettyjä levyjä. Jos vakooja kuolee levyt tippuvat maahan ja siirtyvät sattumanvaraiseen paikkaan.

Splinter Cell -kirjasarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyvin menestynyt pelisarja loi vuonna 2004 ensimmäisen Splinter Cell -romaanin. Se aloitti Splinter Cell -kirjasarjan, johon kuuluu kaikkiaan kolme kirjaa. Kaikki sarjan kirjat on kirjoitettu salanimellä David Michaels. Kahdessa ensimmäisessä kirjassa kirjan oikea kirjoittaja on myös James Bond -kirjoistaan tunnettu Raymond Benson. Sarjan viimeisimmän kirjan kirjoittaja on tällä hetkellä tuntematon. Yhtäkään kirjasarjan kirjoista ei ole suomennettu.

Sarjan kirjat:

  1. Tom Clancy’s Splinter Cell (2004)
  2. Tom Clancy’s Splinter Cell: Operation Barracuda (2005)
  3. Tom Clancy’s Splinter Cell: Checkmate (2006)
  4. Tom Clancy’s Splinter Cell: Fallout
  5. Tom Clancy’s Splinter Cell: Conviction (2010)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]