Guinevere

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuningatar Guinevere. William Morrisin maalaus

Guinevere (myös Guinever, Guenever tai Gwenhwyfar) oli kuningas Leondegrancen tytär ja Englannin legendaarisen suurkuninkaan Arthurin vaimo, joka rakastui Arthurin parhaaseen ystävään ja serkkuun sir Lancelotiin. Guineveren serkku Elaine onnistui kuitenkin valeasuisena viettelemään Lancelotin ja synnytti tälle pojan, Galahadin.

Guineveren ja Lancelotin suhde laukaisi myöhemmin tapahtumaketjun, joka johti Arthurin valtakunnan tuhoon.

Guineveren tarina

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Guinevere ja Lancelot

Myöhäisissä versioissa kuningas Arthurin taruista Guinevere on kuningas Leondegrancen tytär ja hänet kihlataan Arthurille nuorena, tämän vielä kootessa tukea itselleen. Kun Lancelot saapuu Arthurin hoviin, Guinevere ihastuu välittömästi ja pian he pettävät Arthuria, mikä osoittautuu myöhemmin tuhoisaksi. Arthur ei kuitenkaan saa tietää heidän romanssistaan ennen kuin huomaa juhla-aterialla heidän molempien puuttuvan pöydästä. Kuningas Lotin poika, Agravain ja Mordred, joka on lähteestä riippuen joko Arthurin tai Lotin poika, paljastavat suhteen ja Lancelot joutuu pakenemaan suojellakseen henkeään. Arthur joutuu, vasten tahtoaan, tuomitsemaan vaimonsa poltettavaksi roviolla. Arthur aavistaa, että Lancelot ja tämän suku yrittävät estää Guineveren teloituksen ja lähettää useita ritareita vartioimaan roviota. Gawain kieltäytyy osallistumasta.

Lancelot pelastaa Guineveren, mutta taisteluissa kuolleiden Gaheriksen ja Garethin kohtalo saa heidän veljensä Gawainin suunnattoman raivon valtaan, ja hän painostaa Arthurin taistoon Lancelotia vastaan. Kun Arthur lähtee Ranskaan taistelemaan Lancelotia vastaan, hän jättää Guineveren Mordredin suojelukseen. Mordred suunnittelee naivansa kuningattaren saadakseen kuninkaan aseman. Joissain versioissa tarinasta Guinevere suostuu Mordredin kosintaan, mutta muissa versioissa hän piiloutuu Lontoon Toweriin ja etsii sen jälkeen turvapaikkaa nunnaluostarista.

Kuullessaan Mordredin petoksesta Arthur palaa Britanniaan ja surmaa Mordredin Cammlannin taistelussa, mutta hänen omat vammansa ovat niin vakavia, että hänet viedään mystiselle Avalonin saarelle, jonne hänet haudataan. Guinevere tapaa Lancelotin vielä kerran, mutta palaa sen jälkeen nunnaluostariin, jossa hän viettää koko loppuelämänsä.

Viittaukset Guinevereen viihdekulttuurissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Marion Zimmer Bradleyn Avalon-sarja kuvaa Guineveren kiihkokristittynä, joka yrittää epätoivoisesti tuottaa Arthurille perijää. Romaanissa hän kieltää tunteensa Lancelotia kohtaan, kunnes Arthur kutsuu sekä hänet että Lancelotin vuoteeseensa Beltane-juhlan iltana täysin humalassa. Avalonin usvat -kirjasta on tehty myös minisarja, joka esitettiin amerikkalaisella TNT-kaapelikanavalla.
 • Persia Woolleyn Guinevere Trilogy on kolmiosainen teos, joka keskittyy Guineveren ympärille. Osien nimet ovat: Child of the Northern Spring, Queen of the Summer Stars ja Guinevere: the Legend in Autumn.
 • Rosalind Miles on kirjoittanut trilogian Guineveresta. Osien nimet ovat: Guinevere: Queen of the Summer Country, Knight of the Sacred Lake ja The Child of the Holy Grail.
 • Myös Sharan Newman on kirjoittanut trilogian Guineveresta. Osien nimet ovat: Guinevere, The Chessboard Queen ja Guinevere Evermore.
 • Nancy MacKenzie on kirjoittanut kirjan Queen of Camelot, joka on kooste hänen kahdesta aiemmasta kirjastaan The Child Queen ja The High Queen.
 • Marvin Borrowerin kirja The Queen's Knight kertoo Guineveren ja Lancelotin suhteesta.
 • Alice Borchardt on kirjoittanut kaksi Guineverea käsittelevää kirjaa: The Dragon Queen ja The Raven Warrior.
 • Robert Kingin kirjassa Lancelot du Lethe Lancelot menee salaa vihille Guineveren kanssa tämän ollessa kihloissa Arthurin kanssa.
 • Mary Stewartin kirja The Last Enchantment on kolmas hänen Merlin-sarjastaan. Kirjassa Arthur ottaa vaimoikseen kaksi Guinevere-nimistä naista, joista ensimmäinen kuolee synnytykseen ja toinen toteuttaa legendat ja ennen pitkää rakastuu Lancelotiin. Kirjassa on kuitenkin käänteitä, jotka eivät mukaile vanhoja legendoja.
 • Guy Gavriel Kayn sarjassa Fionavarin kuvakudos eräs päähenkilöistä paljastuu Guineveren reinkarnaatioksi. Myös Arthur ja Lancelot esiintyvät sarjassa sivuhahmoina.
 • Kanadalais-australialaisessa lasten tv-sarjassa teini-ikäinen päähenkilö Guinevere Jones saa tietää olevansa Guineveren reinkarnaatio. Sarja kertoo päähenkilön seikkailuista hänen taistellessaan pahaa vastaan taikavoimin.
 • 90-luvun seikkailusarjassa The Legend of Prince Valiant Guinevere on yksi päähenkilöistä.
 • Mists of Avalon on Marion Zimmer Bradleyn romaaniin perustuva minisarja, jota esitettiin amerikkalaisella kaapelikanava TNT:llä. Sen juoni noudattelee alkuperäisteosta.
 • Mini-tv-sarja Merlin (1998), jossa Guineverea näyttelee Lena Headey. Lancelotin roolissa on Jeremy Sheffield ja Arthurina Paul Curran.
 • BBC:n sarjassa Merlin (2008) Guinevere on Lady Morganan palvelija ja velho Merlinin ystävä ennen kuin hänestä tulee kuningatar.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.