Hexen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hexen: Beyond Heretic
Kehittäjä Raven Software
Julkaisija id Software, GT Interactive[1]
Jakelija GT Interactive, Steam ja GOG.com
Tuottaja John Romero
Säveltäjä Kevin Schilder
Pelimoottori Doom-pelimoottori
Julkaistu
  • 30. lokakuuta 1995
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto Yksinpeli, Moninpeli
Ikäluokitus USK 18
Alusta MS-DOS, PlayStation, Nintendo 64, Apple Macintosh, RISC OS, Sega Saturn, Linux
Jakelumuoto 7 levykettä, 1 CD-ROM
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Hexen: Beyond Heretic (tyyliteltynä HeXen tai HEXEN) on Raven Softwaren kehittämä ja id Softwaren julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli on julkaistu vuonna 1995 DOSille ja myöhemmin peli on käännetty eri alustoille.

Pelin nimi tulee todennäköisesti saksankielisestä sanasta "Hexen", joka tarkoittaa noitaa.lähde?

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hexenissä pelialue on rakennettu siten, että jokainen jakso koostuu keskuspaikasta ja alajaksoista, jotka voi suorittaa eri järjestyksissä. Yhdessä alajaksossa voi vaikuttaa toiseen, joten niiden välillä joutuu usein liikkumaan ristiin.

Hexen muistuttaa Hereticiä monessa mielessä. Esimerkiksi Energia-Potion on graafiselta asultaan täsmälleen samannäköinen Hereticissä ja Hexenissä. Myös jotkut hirviöt ovat samoja. Pelissä voi valita kolmesta hahmosta, joilla on erilaiset aseet. Soturihahmo joutuu pelaamaan pitkän aikaa ilman ampuma-asetta.

Pelin tarkoituksena on tuhota Korax, yhden kolmesta Käärmeratsastajasta (eng. The Serpent Riders), jotka ovat valloittaneet Cronos-maailman. Ensimmäisen näistä Käärmeratsastajaveljeksistä, D'Sparillin, pelaaja kohtasi Hereticissä, ja viimeisen, Eidolonin, pelaaja tulee kohtaamaan pelissä Hexen II.

Pelaajahahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alussa pelaaja saa valita yhden kolmesta hahmosta. Hahmot ovat soturi, kleeri ja velho. Jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Soturi, Baratus

Soturi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soturi (Fighter) on hahmoista fyysisesti vahvin ja nopein. Soturi hyötyy eniten suojuksista ja panssaroinnista, joita löytää pelin aikana. Soturin aseet ovat lähinnä lähitaistelua varten. Soturin ainoa ase pelin alussa on Spiked gauntlets(=piikkihansikkaat). Myöhemmin saa Timon's axe -kirveen, Hammer of retribution -sotavasaran ja Quietus-miekan. Piikkihansikkaat ja kirves ovat molemmat pelkästään lähitaisteluaseita. Hammer of retribution ja Quietus voivat molemmat ampua magiaa, mutta molemmat aseet ovat silti tehokkaampia lähitaistelussa. Ts. jokaista soturin asetta kannattaisi käyttää lähitaistelussa.

Pappi, Parias

Pappi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pappi (Cleric) on tasavahva sekä fyysisesti että maagisesti. Pappi ei kuitenkaan ole yhtä vahva fyysisesti kuin soturi tai yhtä vahva maagisesti kuin velho. Kleerin ensimmäinen ase, Spiked mace(=piikkinuija), on koko pelin tehottomin ase. Kleerin toista asetta, Serpent staff:ia(=käärmesauva), pystyy käyttämään sekä lähi- että kaukotaistelussa. Matkan päähän ase ampuu kaksi myrkyllistä kuplaa, jotka haavoittavat vihollista. Käsikähmässä ase imee viholliselta elämää ja siirtää tämän pelaajalle. Käärmesauva on ainoa ase pelissä, jolla pystyy parantamaan itseään. Kolmas ase, Firestorm(=tulimyrsky-loitsu), ampuu tulivanan, joka saattaa imeä vihollisen tuleen ja tappaa sen. Kleerin paras ase on kuitenkin Wraithverge(="haamusauva"), joka lähettää pahoja henkiä vihollisten perään. Henget repivät viholliset kappaleiksi, olivatpa ne kuinka kestäviä tahansa.

Velho, Daedolon

Velho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velho (Mage) on maagisesti vahvin hahmoista. Fyysisesti velho on hahmoista heikoin ja hitain, mutta velhon tehokkaat loitsut tekevät tästä kuitenkin pahan vastuksen. Velhon ensimmäinen ase, Sapphire wand(=safiirisauva), on heikkotehoinen, mutta sillä on todella pitkä kantama, se ei käytä taikavoimaa ja sen ammukset läpäisevät viholliset, joten sillä voi helposti vahingoittaa useampaa vihollista yhdellä laukauksella. Velhon toinen ja kolmas ase ovat molemmat pikemminkin taikoja kuin aseita. Toinen ase, Frost shards(=jäänsirpaleet), ampuu jääsiruja velhon kädestä, jotka vahingoittamisen lisäksi saattavat myös jäädyttää vihollisen jääpatsaaksi. Kolmas taika, Arc of Death(=kuolonsalama), ampuu sähköisen pilarin velhon käsistä, joka vahingoittaa vihollista. Bloodscourge(=verivitsa)-sauva on kiistatta velhon tehokkain ase. Sauva ampuu kolme hakeutuvaa tulipalloa, jotka liiskaavat kohtalaisen helposti raskaammankin mörön kilon paloiksi. Aseella on todella pitkä kantomatka.

Hirviöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ettin

Ettin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ettinit olivat aikoinaan ylpeitä legioonalaisia, mutta Korax lumosi ettinit ja ne muuttuivat hirviöiksi. Ettinit eivät aiheuta pelaajalle suurta varaa - paitsi isoissa laumoissa - sillä ne voivat vain iskeä lähietäisyydeltä piikkinuijallaan. Ettinit eivät voi torjua hyökkäyksiä. Ne myös pysähtyvät hetkellisesti, jos pelaaja haavoittaa niitä.

Koraxilla on rajaton määrä ettineitä, joten hän lähettää niitä säännöllisesti pelaajan harmiksi pelin kuluessa. Nämä ettinit ovat viisaampia kuin tavalliset veljensä, sillä he seuraavat pelaajaa, kunnes kuolevat tai jäävät kiinni johonkin esteeseen.

Afrit

Afrit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrit muistuttaa paljon gargoylea Hereticistä. Afriteja näkee jokaisella alueella Hexenissä. Ne voivat vahingoittaa pelaajaa ampumalla kolmen tulipallon sarjoja pelaajaa päin. Nämä eivät kuitenkaan ole erityisen vaarallisia, mutta afritit voivat olla vaikea vastus, jos pelaajalla ei ole yhtään pitkänkantaman asetta. Onneksi afritin tuliset siivet tekevät hirviön näkyväksi pimeillä alueilla.

Serpent

Chaos Serpent[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikoinaan D'Sparil ratsasti Serpentillä, mutta tässä maailmassa Serpentit ovat vapaita, mikä tekee niistä heikkoja. Serpentejä on kaksi eri lajia:

  • Green Chaos Serpent on lajeista heikompi. Se hyökkää ampumalla tulipalloja vahingoittaakseen pelaajaa. Tulipallot tekevät jonkin verran vahinkoa. Green Chaos Serpent voi myös purra pelaajaa.
  • Brown Chaos Serpent on vahvempi Serpent-laji, vaikka se kestää suunnilleen yhtä paljon vahinkoa kuin vihreä laji. Tämä laji ampuu vihreitä myrkkykaasupalloja, jotka ovat paljon tappavampia kuin Green Chaos Serpentin tulipallot, sillä ne vaikuttavat pitkään sumentamalla pelaajan näkökentän ja vähentämällä elinvoimaa pieninä sykäyksinä. Kuten Green Chaos Serpent, myös Brown Chaos Serpent puree pelaajaa, mikäli pelaaja menee liian lähelle.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on tehty Doomin pelimoottorilla. Hexen suunniteltiin alun perin Hereticin lisäosaksi, mutta julkaistiin lopulta erillisenä pelinä.

Pelin musiikista vastasi Kevin Schilder.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hexen sai pääasiassa varsin myönteiset arviot lehdistössä. Pelin grafiikka oli ehkä rujompaa kuin Hereticissä, mutta monipuoliset ja laajat jaksot sekä hirviö- ja asevalikoima vakuuttivat.lähde?

Mikrobitin J. & P. Piira antoivat Hexenille arvostelussaan 94 pistettä sadasta. He kehuivat pelin kenttäsuunnittelua, tunnelmaa, grafiikkaa ja ääniä.[2]

Pelit-lehden Niko Nirviltä Hexenille heltisi 87 pistettä sadasta. Hän kehui graafisia efektejä, ääniä ja moninpeliä mutta moitti grafiikan osittaista suttuisuutta.[3]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1999 pelin tekijät julkaisivat pelin lähdekoodit ilmaiseksi jakeluun. Tämän seurauksena pelistä on tehty versioita uusille alustoille, esimerkiksi Linuxille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hexen Playstation. Sony Interactive Entertainment LLC. Viitattu 17.3.2020. (englanniksi)
  2. Mikrobitti 12/1995, sivu 95
  3. Pelit 10/1995, sivut 36–37

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]