Tattaranjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tattaranjoki
Tattaranjokea Nakkilan Tattarassa
Tattaranjokea Nakkilan Tattarassa
Alkulähde Hiirijärvi, Harjavalta
Laskupaikka Kokemäenjoki, Nakkila
Pituus n. 10 km
Valuma-alue 138 km²

Tattaranjoki on Nakkilassa virtaava Kokemäenjoen sivujoki. Kunnan keskustan tuntumassa siihen yhtyy Palojoki.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joki saa alkunsa Harjavallasta, kuivatun Hiirijärven peltoaukealta lähtevistä ojista. Se virtaa ensin Pörönoja- nimisenä ja muuttuu myöhemmin Saamanojaksi. Tattaranjokena se tunnetaan Tattaran kylästä lähtien.

Tattaranjoki laskee Kokemäenjokeen Nakkilan Kirkkosaaren kohdalla. Joen suussa on noin sadan metrin pituinen Kukkaskoski, jossa on aikoinaan sijainnut mylly. Myllypadon rauniot ovat yhä nähtävissä. Tattaranjoessa on nykyään yksi pohjapato, joka sijaitsee Suomisen tehtaille johtavan sillan kohdalla.

Joen virtaamavaihtelut ovat erittäin suuria. Pienimmillään se voi olla vain joitakin kymmeniä litroja sekunnissa ja kesäaikaan joki onkin käytännössä lähes kokonaan kuivunut. Tattaranjoki voi kuitenkin myös tulvia yli äyräidensä, kuten tapahtui rankkasateiden ansiosta syys-lokakuun vaihteessa 2012.[1]

Tattaranjoki on tiettävästi ollut keskiajalla purjehduskelpoinen, mutta nykyään se on veneilyyn soveltumaton.[2] Ruskilassa sijaitsee vuonna 1891 valmistunut kivisilta. Sitä on vuosikymmenten saatossa uudistettu niin, ettei siltaa pidetä enää rakennushistoriallisesti kovinkaan arvokkaana.[3]

Veden laatu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tattaranjoki on erittäin rehevöitynyt ja sen veden laatu on huono. Rehevöitymiseen ovat syynä maatalous, joki virtaa koko matkaltaan peltoviljelysten läpi ja siihen laskee useita ojia.

Veden laatuun on vaikuttanut myös teollisuus. Joen varrella on ollut ainakin kaksi nahkatehdasta sekä meijeri, jotka ovat aikoinaan laskeneet jätevetensä jokeen. Suomisen kuitukangastehdas on myös laskenut jätevesiään Tattaranjokeen, mutta tehtaalle on rakennettu ensimmäinen vedenpuhdistamo jo 1940-luvulla.

Tattaranjoen raskasmetallipitoisuuksia on nostanut Harjavallan suurteollisuuspuiston yritysten Torttilassa sijaitsevilta läjitysalueilta ojien mukana jokeen kulkeutuvat orsivedet sekä varastointialtaiden vuodot.[4][5]

Palojoki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isokanavaksi kutsuttu Leistilänjärven kuivatusuoma järven vanhassa luusuassa olevan kalliokynnyksen luona.

Myös Vähäjoeksi [6] kutsuttu Palojoki on noin viiden kilometrin pituinen joki, joka yhtyy Tattaranjokeen Nakkilan keskustaajamassa Valtatie 2:n ja rautatien välissä.

Se saa alkunsa kuivatusta Leistilänjärvestä, jonka halki kulkee Isokanava -niminen kuivatusuoma. Viimeiset 400 metriä ennen Palojoeksi muuttumistaan Isokanava virtaa 6–7 metrin syvyisessä kallioon louhitussa uomassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]