Hiirijärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kylästä. Kuivatetusta järvestä kertoo artikkeli Hiirijärvi (kuivatettu järvi).
Hiirijärven kylänraittia

Hiirijärvi on kylä Satakunnassa Harjavallan kaupungissa. Se sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Asutus on keskittynyt kyläteiden varsille, joista tärkein on Harjavallasta Paneliaan johtava yhdystie 2173. Asukkaita Hiirijärvellä on hieman yli 400 (2001).

Kylän luona sijainnut Hiirijärvi kuivatettiin 1950-luvulla viljelysmaaksi. Kuivatusta varten kaivettiin ojia, jotka johdettiin Nakkilan Tattaranjokeen.

Esihistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiirijärven asutushistoria on hyvin vanhaa. Vanhimmat merkit asutuksesta ovat kivikaudelta Kiukaisten kulttuurin ajalta n. 2300–1500 eaa. Hiirijärvellä sijaitsee kymmeniä pronssikautisia röykkiöhautoja, hiidenkiukaita. Tunnetuimmat asuinpaikat ovat Kaunismäki, Saamanmäki ja Kaasanmäki. Kaunismäessä on 15 röykkiöhautaa ja osittain Nakkilan kunnan puolella sijaitsevalta Kaasanmäeltä on löydetty 34.

Nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiirijärven kylä on kansanperinteen mukaan saanut nimensä Piispa Henrikin surmanneen talonpoika Lallin kuolinpaikasta. Piispa Henrikin surmavirressä kerrotaan, kuinka Lalli surmatyön jälkeen pakeni Hiirijärvelle ja asui kodassa. Asuinpaikka sai myöhemmin nimekseen Kotamäki. Myöhemmin kesällä Lalli joutui hiirilauman ahdistamaksi. Hän pakeni kiipeämällä puuhun, josta sitten putosi järveen ja hukkui. Järvi sai nimekseen Hiirijärvi. Kotamäessä sijaitsee Lallin itkukivi, johon on kiinnitetty Lallista kertova muistolaatta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]