Pinkjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pinkjärvi
Näkymä Pinkjärveälle Saukonniemen luota.
Näkymä Pinkjärveälle Saukonniemen luota.
Valtiot Suomi
Paikkakunta Eurajoki (Luvia)
Koordinaatit 61°17′44″N, 21°42′34″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Harjajuopa
Järvinumero 83.027.1.001View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 29,3 m
Rantaviiva 20,4 km
Pinta-ala 2,8 km²
Suurin syvyys 7,2 m
Kartta
Pinkjärvi

Pinkjärvi on Satakunnassa Eurajoella sijaitseva järvi. Pohjoispuoli järvestä on entistä Luvian kuntaa, eteläosa on vanhastaankin kuulunut Eurajokeen.

Vajaan 280 hehtaarin suuruinen järvi on Kokemäenjoen ja Eurajoen vesistöalueiden välissä. Se laskee vetensä noin kymmenen kilometrin pituisen lasku-uomansa kautta Selkämereen Luvian Laitakarin pohjoispuolelle. Pinkjärven laskujokea kutsutaan aluksi Pinkjärvenojaksi ja mereen se virtaa Harjajuopa-nimisenä kapeana jokena. Ojan luusuaan on suunniteltu patoa, mutta vielä toistaiseksi Pinkjärvi on säännöstelemätön.

Järven Eurajokeen vanhastaan kuulunut eteläpuolisko on osa Pinkjärven Natura 2000 -suojelualuetta. Pinkjärven Natura-alueeseen kuuluu myös suorantainen Ylisenjärvi, sekä ympäröiviä metsiä.[1] Tämä Eurajoen puoleinen osa on kuulunut 1920-luvulta lähtien Metsähallitukselle ja on kokonaan rakentamaton. Järven Luvian puoleisilla rannoilla on runsaasti vapaa-ajan asutusta, mutta senkin rannat ovat säilyneet pitkälti erämaisina. Metsähallituksen omistamalla 17 neliökilometrin laajuisella alueella järven itäpuolella kulkee useita suosittuja retkeilyreittejä.[2] Retkeilyalue vastaa rajoiltaan Natura-aluetta.[1][2] Tästä Eurajoen pohjoisesta metsäseudusta on käytetty myös nimitystä Tokinmaa.[3][4]

Lähijärviä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven pohjoispuolella sijaitsevat pienempi noin 40 hehtaarin kokoinen Rekojärvi, jonka kapea kannas erottaa Pinkjärvestä ja noin 25 hehtaarin laajuinen Riihijärvi, jota suo-oja yhdistää Pinkjärveen. Lännestä Pinkjärveen laskevat Natura-alueella kokonaan sijaitsevat Iso Ylistenjärvi ja Vähä Ylistenjärvi. Isoon Ylistenjärveen laskee koillisesta Eurajoella sijaitseva, Lastensuon Natura 2000 -suojelualueeseen kuuluva pieni Lastensuonjärvi.

  1. a b Pinkjärvi Varsinais-Suomen ELY-keskus. Viitattu 11.4.2016.
  2. a b Pinkjärvi Luontoon.fi. 2016. Metsähallitus. Viitattu 11.4.2016.
  3. Linturetkikohteet – Eurajoki Rauman seudun lintuharrastajat ry. Arkistoitu 9.2.2016. Viitattu 13.3.2010.
  4. Luontokohteet Suomen luonnonsuojeluliitto, Satakunnan luonnonsuojelupiiri. Viitattu 13.3.2010.