Hyynilänjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hyynilänjoki
Laskupaikka Mätikkö, Sastamala
61°30.958′N, 22°59.035′E [1]
Pituus 27,47 [2] km
Virtaama 1,2 [3] /s
Valuma-alue 143,84 [2] km²

Hyynilänjoki on vanha nimi noin 27 kilometriä pitkälle joelle Sastamalassa Pirkanmaalla. Se on Mätikön tärkein tulojoki, joka virtaa Tupurlanjärven kautta Kuloveteen ja kuuluu siten Saikkalanjoen valuma-alueeseen. Saikkalanjoki on osa Kokemäenjoen vesistöä ja Kokemäenjoki laskee Selkämereen Porissa. Se kuuluu Kokemäenjoen alueella olevaan Kuloveden alueeseen.[2][3][4]

Joen nimityksistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joella on tavallisesti vain yksi nimi koko sen juoksulle, mutta aikojen saatossa on vanhojen jokien eri osuuksille annettu omia nimiä. Näin on käynyt myös Saikkalanjoelle. Osuuden, joka virtasi Tupurlanjärven ja Mätikön välillä, nimeksi jäi Saikkalanjoki. Joen osuutta Mätiköstä yläjuoksulle päin kutsuttiin Hyynilänjoeksi, koska se kulki Hyynilän kylän kautta. Asutuksen levittyä pohjoiseen alkoi tulla tarve kutsua eri järvien välisiä osuuksia omilla nimillään. Näille osuuksille annettiin seuraavia nimiä: Karinjoki, Hiusjoki, Tomulanjoki ja Pukaranjoki.[3][4]

Joen kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joen seikkaperäinen kuvaus on Saikkalanjoen valuma-alueessa ja tässä kuvataan lyhyesti vain pääuoman kulkua. Kuvaus alkaa Mätiköstä ja nousee yläjuoksulle päin.[2][3][4]

  • Karinjoeksi kutsutaan Mätikön ja Hyynilänjärven laskuojan yhtymäkohdan välistä osuutta. Se on 3,8 kilometriä pitkä ja siinä on matkalla kolme koskea: Jyränkoski (mylly ja pato vuodesta 1914 alkaen [5]), Kukkarokoski (vuonna 1871 myllyn rakentaminen [5]) ja Heinäkoski.
  • Hiusjoki päättyy mainittuun yhtymäkohtaan, jonne se on kulkenut 2,8 kilometriä Lamminjärvestä. Lamminjärvi on vain Hyynilänjoen läpivirtausjärvi.
  • Hahmajärven ja Lamminjärven välistä 1,2 kilometrin pituista osuutta kutsutaan Tomulanjoeksi.
  • Hahmajärven tärkein tulojoki on Pukaranjoki, jota voidaan pitää Hyynilänjoen pääuomana valuma-alueensa koon perusteella. Noin 3,3 kilometriä yläjuoksulle päin siihen yhtyy oikealta lähes yhtä suuri Kyröjoen haara, joka laskee Alhonjärvestä. Pukarajoki laskee Maaniitunkulmalta Hahmajärveen kulkien 14,8 kilometrin matkan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karinjoki, suisto, Sastamala (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 17.4.2019.
  2. a b c d OIVA – Ympäristö- ja paikkatietopalvelu (edellyttää rekisteröitymisen) Ympäristöhallinto. Viitattu 1.1.2015.
  3. a b c d Koski-inventointi: taulukko (Arkistoitu – Internet Archive), julkaisusta Vesihallituksen tiedostus 188, 1980
  4. a b c Saikkalanjoen valuma-alue (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 17.4.2019.
  5. a b Turun maakunta-arkisto: Turun ja Porin lääninkanslian vesiasioiden hakemisto (Arkistoitu – Internet Archive)