Shang Tsung

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shang Tsung Mortal Kombat: Shaolin Monks -pelissä

Shang Tsung on useissa Mortal Kombat -peleissä ja elokuvissa esiintynyt muodonmuuttaja, jonka täytyy kerätä sieluja pysyäkseen hengissä.[1]

Liittolaiset ja viholliset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomattavia tekoja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Entinen Mortal Kombatin mestari, alkuperäisen Kung Laon syrjäyttämä.
  • Mortal Kombatin järjestäjä.
  • Liu Kangin murhaaja Quan Chin avulla.
  • Mileenan (Kitanan kloonin) luoja.
  • Shao Kahnin päävelho.
  • Shao Kahnin murhaaja Quan Chin avustuksella.

Taistelutyylit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mortal Kombat: Deadly Alliance -pelissä Shang Tsungin tyyleinä ovat "snake" ja "crane". Aseena hän käyttää miekkaa. Hänellä on myös enemmän erikoishyökkäyksiä kuin useimmilla muilla hahmoilla: "3D Fire Long Range", "3D Fire short range", "Fire blast", ja "Soul steal".

Hahmon historia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mortal Kombatin mestariksi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shang Tsungin menneisyys on pysynyt tuntemattomana eikä hänen alkuperäänsä ole paljastettu. Joidenkin lähteiden mukaan hän oli alkujaan ihminen Earthrealmista. Jumalat kirosivat hänet, ja hänen täytyi saada sieluja elääkseen. Sivuvaikutuksena Tsung kykeni tutkimaan hankkimiensa sielujen muistoja ja tietoa, mikä auttoi häntä huomattavasti vuosia myöhemmin.

Shang Tsung osallistui Mortal Kombat -turnaukseen ja voitti kaikki vastustajansa ja tuli turnauksen suurmestariksi. Ei ole tiedossa, että kuinka kauan hänellä oli tämä titteli, mutta luultavasti hän menetti sen legendaariselle Shaolin munkille, Suurelle Kung Laolle.

Shao Kahnin alaisena

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shang Tsung palasi vuosia myöhemmin huomattavasti vanhempana, kuoltuaan mysteerisesti taisteltuaan kolmea suurmestaria vastaan. Hän toi mukanaan parhaimman oppilaansa, prinssi Goron. Tsung toimi Outworldin keisarin, Shao Kahnin alaisena ja hänen oli määrä pitää Mortal Kombat -turnauksia. Mikäli Shao Kahnin alainen voittaisi turnauksessa kymmenen kertaa, hän saisi valloittaa Earthrealmin. Uljaan taistelun jälkeen Suuri Kung Lao hävisi Gorolle. Shang Tsung vei hänen sielunsa ja Outworldin voittoputki oli alkanut.

Shang Tsung tutustui toiseen velhoon, Quan Chihin ja sai tietää tämän etsivän Shinnokin amulettia. Sen sijainnin tiesivät vain Shaolin munkit ja Shang Tsung, joka sai tiedon viedessään Laon sielun. Shang Tsung kertoi sijainnin Quan Chille, kun tämä lupasi auttaa Shao Kahnia. Shang Tsung ei kuitenkaan saanut kerrottua, ettei yksikään velho voi päästä paikkaan, jossa amulettia pidetään.

Seuraavan 500 vuoden ajan, Goro pysyi voittamattomana ja Kahnin voitto läheni. Seuraava turnaus pidettiin Shang Tsungin saarella, joka sijaitsi alueella Earthrealmin ja Outworldin välillä.

Pian Tsung tapasi taitavan miekkamiehen, Kenshin. Pelätessään tämän osallistuvan ja voittavan turnauksen, Tsung muutti itsensä vanhaksi mieheksi. Hän kehui Kenshin taitoja sanoen, että hän tarvitsisi miekan, joka sopisi hänen kyvyilleen. Sitten hän johti Kenshin muinaiseen maanalaiseen labyrittiin ja pysäntyi ennen syvää kaivoa, jota peitti suuri kivi. Tsung kertoi, että miekka olisi siellä. Kun Kenshi siirsi kiven, soturikuninkaiden sielut vapautuivat ja vievät Kenshiltä näön. Tsung paljasti oikean muotonsa ja jätti Kenshin kuolemaan eikä tietänyt, että Kenshi selviäisi ja hänestä tulisi katkera vihollinen. Tsung myös väitteli Shujinkon kanssa siitä, että voisiko tämä osallistua ja loppujen lopuksi suostui. Shujinko ei kuitenkaan osallistunut elämäntehtävänsä johdosta.

Kymmenennen Mortal Kombat -turnauksen aika koitti ja Kahn tarvitsi enää voiton tästä valloittaakseen Earthrealmin. Shaolin munkki Liu Kang kuitenkin voitti Goron. Hän myös haastoi Shang Tsungin voitokkaasti ja Shang Tsung pakeni Outworldiin. Outworldissa Shang Tsung anoi elämäänsä Shao Kahnilta. Hän kertoi tyrannille, että mikäli he haastaisivat Earthrealmin tulemaan Outworldiin, heidän täytyisi hyväksyä tämä. Kahn suostui ja palautti Tsungin nuoruuden. Samalla Shao Kahn toteutti omaa suunnitelmaansa palauttaakseen entisen kuningattarensa, Sindelin, henkiin.

Outworldin tunaus tuli, mutta nuoruudesta huolimattaan Tsung hävisi Liu Kangille. Tällä kertaa Kahnin edessä. Shao Kahnkin hävisi Liu Kangille ja samalla Shang Tsung palautti Sindelin henkiin. Quan Chin ja Shinnokin ansiosta Sindel ei syntynyt Outworldissa vaan Earthrealmissa ja oli sydämeltään paha.

Sindelin Earthrealmiin syntymisen ansiosta, Shao Kahn kykeni matkustaa sinne ja yhdistää Earthrealm ja Outworld. Shang Tsung johti yhtä Kahnin joukoista tappaakseen kaikki Lordi Raidenin soturit, jotka suojelivat Earthrealmia. Vaikka Tsungilla oli enemmän voimia kuin koskaan ennen, hän hävisi Liu Kangille taas. Myös Kahn epäonnistui suunnitelmissaan ja molemmat pakenivat Outworldiin. Kahn vangitsi Tsungin tämän epäonnistumisen takia ja vapautti myöhemmin saadessaan Kahnin suosion takaisin.

Deadly Alliance

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutamia vuosia myöhemmin Shang Tsung löysi Quan Chin palatsistaan taistelemassa Scorpionia vastaan. Kun Quan Chi voitti, hän teki Shangille tarjouksen: jos tämä auttaisi Quan Chitä etsimään Onagan kadonnutta armeijaa, hän lupaisi antaa Shangille loputtoman varaston sieluja. Näin syntyi "Deadly Alliance". Ensin heidän täytyi kuitenkin hävittää Shao Kahn ja Liu Kang.

Shang Tsung vei Quan Chin Shao Kahnin luokse, he todistivat tälle uskollisuutensa ja sitten hyökkäsivät tämän kimppuun. Kun Shang Tsung ja Quan Chi ovat päihittäneet tämän (tai ainakin Shao Kahnin kloonin), Shang Tsung muuttui Kung Laoksi ja lähti Liu Kangin luokse. Kun Liu harjoitteli kataansa, Shang Tsung hyökkäsi. Liu Kang pääsi voitolle, mutta samalla Quan Chi hyökkäsi takaa päin antaen Shangille mahdollisuuden tappaa Liun ja viedä tämän sielun. Loppujen lopuksi Deadly Alliance voitti myös muut "Earthrealmin" sankarit ja löysi Onagan armeijan.

"Earthrealmin" sankarien hävittyä, Deadly Alliancella on enää vastassaan Raiden. Shang Tsung ja Quan Chin päihittävät tämän kuitenkin pitkän taistelun jälkeen, mutta iloa ei kestänyt kauan sillä Shang Tsung ja Quan Chi kääntyivät toisiaan vastaan.

Liittouman hajottua

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi Shang Tsungin voitto näytti hyvin todennäköiseltä, mutta Quan Chi kuitenkin voitti tämän. Samalla kuitenkin uudelleensyntynyt Onaga tuli paikalle. Quan Chi hyökkäsi tämän kimppuun, mutta huonolla menestyksellä. Samalla myös Raiden ja Shang Tsung saivat tajuntansa takaisin ja kolmikko yritti yhdessä voittaa Onagan, mutta edes heidän kolmen voimat eivät riittäneet. Raiden teki viimeisen epätoivoisen teon, räjäyttäen itsensä, Shang Tsungin ja Quan Chin, tarkoituksenaan tappaa myös Onaga. Tämä ei kuitenkaan edes vahingoittunut räjähdyksessä. Shang Tsungin kuoltua Liu Kangin ja Suuren Kung Laon sielut vapautuivat.

Ei ole tiedossa, kuinka Shang Tsung selvisi räjähdyksessä, mutta hän päätyi muodostamaan liiton Onagan, Shao Kahnin ja Quan Chin kanssa päästäkseen taistelemaan Blazea vastaan. Yrittäessään päästä Argusin pyramidin huipulle, Shang Tsung naamioitui Ermaciksi ja tappoi Kenshin, mutta Liu Kang, jonka Raiden oli herättänyt henkiin zombiena iski Shang Tsungia koukkuaseillaan muuttaen hänet jälleen vanhaksi mieheksi. Shang Tsung sai taistelussa surmansa juuri, ennen kuin olisi päässyt pyramidin huipulle. Shang Tsungin vaihtoehtoisessa Armageddonin lopetuksessa hän kukisti Blazen ja muutti voimillaan Shao Kahnin kentauriksi ja tuli Outworldin uudeksi hallitsijaksi.

Mortal Kombat vs. DC Universe -pelissä Shang Tsung kohtasi Liu Kangin Wu Shin akatemiassa ja paljastaa tälle tappaneensa hänen mestarinsa, minkä jälkeen Liu Kang kukistaa Shang Tsungin taistelussa, mutta jättää hänet henkiin. Myöhemmin Shang Tsung ilmestyi Themysciraan, jossa hän kohtasi Ihmenaisen ja taisteli häntä vastaan, mutta Ihmenainen kukisti hänet. Myöhemmin Shang Tsung oli läsnä yhdessä Barakan ja Quan Chin kanssa Metropolisissa kun Quan Chi otti Kitanan mielen hallintaansa ja Shang Tsung avusti Scorpionia houkuttelemaan Kapteeni Marvelin Netherealmiin ja Shang Tsung taisteli Kapteeni Marvelia vastaan, mutta hävisi tälle. Myöhemmin Shang Tsung oli läsnä kun Quan Chi vapautti Kitanan voimillaan tämän raivotilasta ja pyysi Raidenilta yhteistyötä yhteisen uhkan torjumiseksi. Shang Tsung joutui tekemään yhteistyötä Liu Kangin kanssa ja kaksikko matkasivat salaperäiselle linnoitukselle, jossa Shang Tsung taisteli Teräsmiestä vastaan voitokkaasti. Myöhemmin Shang Tsung pilkkasi Liu Kangia muistuttamalla tätä mestariensa tappamisesta, mistä Liu Kang joutuu raivotilaan ja taistelee uudelleen Shang Tsungia vastaan, mutta Shang Tsung kukisti Liu Kangin taistelussa. Myöhemmin Shang Tsung pelasti Liu Kangin hengen kukistamalla Green Lanternin taistelussa, mistä Liu Kang kiitti Shang Tsungia. Palattuaan Raidenin temppelille kertomaan tilanteesta, Shang Tsung pilkkaa Kanoa tämän hävittyä taistelun Jokerille, minkä seurauksena Shang Tsung joutuu kukistamaan Kanon taistelussa tämän hyökättyä hänen kimppuunsa ja melkein tappoi Kanon, mutta Sonya esti sen. Myöhemmin Shang Tsung oli muiden mukana Outworldissa taistelemassa DC Universen hahmoja vastaan ja Raidenin jouduttua raivotilaan hän yritti tappaa Shang Tsungin, mutta Liu Kang esti sen. Myöhemmin Shang Tsung todisti, kuinka Raiden ja Teräsmies kukistivat Dark Kahnin ja palauttivat maailmat ennalleen.

Vuoden 2011 Mortal Kombat -pelissä Shang Tsung määrää Johnny Cagen taistelemaan Reptilea ja Barakaa vastaan. Shang Tsung määrää Johnnyn tappamaan Barakan, mutta Johnny kieltäytyy. Shang Tsung myöhemmin ampuu alas pelastushelikopterin yrittäen estää Sonyaa viemästä vapautettua Jaxia pois saareltaan. Viimeisessä ottelussa Liu Kang voittaa Shang Tsungin turnauksessa ja voitti Mortal Kombat mestaruuden. Shao Kahn raivostuu tästä ja käskee Kitanan tappaa hänet, mutta Shang Tsung ehdottaa sääntöjen muuttamista ja uutta turnausta mihin Shao Kahn suostuu ja palauttaa Shang Tsungin nuoruuden. Shang Tsung ilmoitti myöhemmin Raidenille uudesta turnauksesta, minkä Raiden joutui hyväksymään Tarkatanien hyökättyä Wu Shin akatemiaan ja Shang Tsungin vangitessa Sonyan. Myöhemmin Shang Tsung määräsi Jaxin taistelemaan Barakaa vastaan. Shang Tsung myöhemmin muuttui Sub-Zeroksi taistellessaan Smokea vastaan, mutta hävisi tälle. Shang Tsung määräsi myöhemmin Reptilen taistelemaan nuorempaa Sub-Zeroa vastaan. Myöhemmin Kitana taisteli Shang Tsungia vastaan voitokkaasti saatuaan tietää Mileenan luomisesta. Uudessa turnauksessa Kung Lao kukistaa Shang Tsungin taistelussa. Shang Tsung myöhemmin todisti, kuinka Liu Kang tappoi Shao Kahnin ja totesi Earthrealmin voittaneen turnauksen. Myöhemmin keskustellessaan muiden kanssa Shao Kahnin seuraajasta, Shang Tsung torjui Barakan ehdotuksen Mileenasta sanoen Mileenan olevan olemassa vain hänen kokeidensa ansiosta. Quan Chin elvytettyä Shao Kahnin voimillaan Shang Tsung palasi hänen rinnalleen. Myöhemmin Kano käytti Shang Tsungin loitsuja parantaakseen osan Kabalin vammoista. Myöhemmin Shao Kahn tappoi Shang Tsungin siirtämällä tämän voimat ja sielun Sindeliin. Shang Tsung ei ollut yksi niistä hahmoista, jotka Quan Chi myöhemmin herätti voimillaan henkiin Netherealmissa.

Mortal Kombat 11 -pelissä selviää, että Shang Tsung oli pitänyt Kotal Kahnia vankina tehden hänellä kokeita. Shang Tsungin kuoltua Kotal pääsi vapaaksi. Myöhemmin Jax ja Jacqui matkasivat Shang Tsungin saarelle, jossa Mortal Kombat -turnaukset pidettiin, jolloin selvisi, että saaren rakennukset olivat vuosien aikana pahasti rapistuneet. Saarella sijaitsi sielujen kaivo, jonne Shang Tsung oli varastoinut vangitsemiaan sieluja. Cetrion myöhemmin nouti saarelta Sielujen Kruunun ja toimitti sen Kronikalle. Shang Tsung esiintyi Mortal Kombat 11-pelissä ladattavana bonushahmona. Shang Tsungin ja Kitanan kohtaamisessa Shang Tsung kertoo tappaneensa Ermacin ja vieneen tämän sisältämät sielut. Myöhemmin paljastui, että Kronika oli tuonut menneisyyden Shang Tsungin nykyaikaan avustamaan häntä, mutta Shang Tsung kieltäytyi avustamasta Kronikaa tämän suunnitelmissa, minkä seurauksena Kronika oli vanginnut Shang Tsungin tyhjyyteen yhdessä Fujinin ja Nightwolfin kanssa. Liu Kangin kukistettua Kronikan, Shang Tsung vapautui vankeudestaan ja ilmestyi Liu Kangin luo kertoen hänelle heidän tarvitsevansa Kronikan kruunun, jotta he voisivat peruuttaa aikajanan tuhon. Liu Kang suostuu Raidenin vastustuksesta huolimatta lopulta lähettämään Shang Tsungin, Fujinin ja Nightwolfin menneisyyteen noutamaan kruunun käskien samalla heitä pitämään Shang Tsungia silmällä. Shang Tsung avusti kaksikkoa erinäisissä taisteluissa ja ehdotti heille Sindelin palauttamista ennalleen sanoen heidän tarvitsevansa häntä myöhemmin. Shang Tsung myöhemmin imi itseensä langenneen Nightwolfin sielun parantaakseen vammansa. Shang Tsungin vakuutettua Sheevan avustamaan heitä suunnitelmassaan hän naamioituu shokaniksi, mutta matkallaan Sielujen Kammioon Baraka tunnisti Shang Tsungin ja lävisti tämän pitkällä terällään paljastaen heidät. Myöhemmin palautettua Sindelin ennalleen voimiensa avulla Shang Tsung matkasi muiden kanssa saarelleen ja liikuttui nähtyään kuolleiden palvelijoidensa olleen hänelle uskollisia loppuun asti. Shang Tsung avusti Fujinia ja Nightwolfia taisteluissa Kabalia, Noobia ja tulevaisuuden Jaxia vastaan yrittäen imeä tulevaisuuden Jaxin sielun itseensä, mutta Fujin esti sen. Kolmikon onnistuttua saamaan kruunun haltuunsa ja Sindelin kukistettua Cetrionin taistelussa Shang Tsung lähetti luomansa tuliolennon avulla Cetrionin pois.

Myöhemmin saavuttuaan tapaamaan Raidenia Scorpionin tulipuutarhaan Fujin yrittää turhaan vakuuttaa Shang Tsungin olevan nyt heidän liittolainen ja Raiden käyttää Shinnokin amulettia Shang Tsungia vastaan. Myöhemmin Kronikan saavuttua paikalle hän kertoo heille Shang Tsungin luoneen alun perin hänen kruununsa ja tämän aikovan käyttää sitä itse. Fujinin kukistettua kruunun avulla Kronikan, Shang Tsung lähetti hänet tiehensä loitsullaan. Myöhemmin paljastui, että Shang Tsung oli muodostanut liiton Sindelin kanssa aikeenaan tarjota hänelle parempaa tulevaisuutta itse luomassaan aikajanassa. Myöhemmin Netherealmissa Shang Tsung naamioitui Raideniksi ja oli napannut kruunun itselleen ja kukistanut taisteluissa Nightwolfin, Raidenin ja Fujinin ja imenyt heidän sielunsa itseensä. Myöhemmin Kronikan linnoituksessa Shang Tsung oli pettänyt Sindelin ja Shao Kahnin kukistaen heidät taistelussa ja imenyt heidän sielunsa itseensä vahvistuakseen. Myöhemmin Shang Tsung kukisti Kronikan ja tarjosi tälle palvelijan roolia ja Kronikan kieltäydyttyä Shang Tsung imi tämän sielun itseensä tuhoten hänet. Shang Tsungin aiottua käyttää tiimalasia luodakseen uuden ajan, jumalaksi muuttunut Liu Kang ilmestyi hänen luokseen ja kukisti Shang Tsungin lopullisesti ottaen kruunun itselleen ja tuhoten Shang Tsungin ruumiin. Pelin pahassa lopetuksessa Shang Tsung kukisti Liu Kangin ja imi tämän sielun itseensä tuhoten hänet ja loi aikajanan, jossa Shang Tsung hallitsi kaikkea ja langenneet Raiden ja Fujin ilmoittivat hänelle Earthrealmin, Outworldin ja Netherealmin valloituksesta ja hyökkäyksen Chaosrealmiin ja Orderrealmiin alkavan pian.

Vuoden 1995 Mortal Kombat -elokuvassa Shang Tsung toimi Mortal Kombat -turnausten järjestäjänä. Myöhemmin selvisi, että Shang Tsung oli tappanut Liu Kangin veljen Chanin. Shang Tsung määräsi Reptilen pitämään silmällä Kitanaa, johon Liu Kang oli ihastunut. Myöhemmin Shang Tsung imi itseensä Goron kukistaman vastustajan, Johnny Cagen ystävän Art Leanin sielun. Johnny Cagen onnistuttua kukistamaan Goron Shang Tsung vangitsi Sonyan ja pakeni Outworldiin. Myöhemmin Kitana auttoi Johnnya ja Liu Kangia tunkeutumaan Shang Tsungin linnaan. Shang Tsung yritti saada Sonyan taistelemaan häntä vastaan huijaamalla tätä sanomalla, että kieltäytyminen johtaisi Earthrealmin häviöön. Kitanan saavuttua paikalle muiden kanssa hän nuhteli Shang Tsungia tämän petoksesta ja vaati tätä vapauttamaan Sonyan ja hänen häviävän itse turnauksen, jos hän ei noudata sääntöjä. Liu Kangin taistellessa Shang Tsungia vastaan Tsung muuttuu Chaniksi ja usuttaa aiemmin viemänsä sielut Liu Kangin kimppuun. Liu Kang onnistuu kukistamaan Shang Tsungin ampumalla tätä tulipallolla, joka heittää Tsungin päin rautapiikkejä tappaen hänet, jolloin Tsungin viemät sielut vapautuvat ja Liu Kang julistettiin turnauksen voittajaksi.

  1. Where Did Mortal Kombat's Shang Tsung Come From? ScreenRant. 12.8.2021. Viitattu 2.11.2021. (englanniksi)