Raisa Räisäsen katoamistapaus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Raisa Maria Räisänen (s. 10. maaliskuuta 1983)[1] oli 16-vuotias Tampereen NMKY:n koripalloilija, joka katosi Tampereen keskustassa lauantaina 16. lokakuuta 1999. Vuosia jatkuneesta poliisitutkinnasta huolimatta katoamistapausta ei ole pystytty selvittämään. Räisänen julistettiin kuolleeksi 15. lokakuuta 2007,[2] ja hänen kuolinpäiväkseen merkittiin 16. lokakuuta 2004, jolloin katoamisesta oli kulunut päivälleen viisi vuotta.[3]

Katoamisen yksityiskohdat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katoamisiltana Räisänen oli tyttökaverinsa kanssa juhlimassa muun muassa ravintola Casablancassa, Hämeenkatu 18:ssa, johon hän oli päässyt lainatuilla henkilöllisyyspapereilla. Ravintolassa Räisäsen on kerrottu nauttineen alkoholia, mutta ei kuitenkaan ylettömissä määrin. Illan aikana hänen on kerrottu tavanneen myös iltalomalla olleen varusmiehen, jonka kanssa on iltaa vietetty muun muassa tanssien iltaloman loppumiseen asti. Varusmiestä on kuultu, ja hänen tarinansa voidaan vahvistaa.

Räisäsen kännykkä vaikeni kello 22:18, jolloin hän soitti viimeisen puhelun poikaystävälleen. Puhelussa hän kertoi olevansa aikeissa yrittää tulla poikaystävänsä Jannen luo kotibileisiin Pirkkalaan, jos vain saisi kyydin.

Yhdentoista aikoihin Räisänen erosi ystävättärestään tavaratalo Sokoksen edessä Tampereen Hämeenkadulla. Raisa päätti jäädä kaupungille, koska ei mahtunut ystävättären poikaystävän auton kyytiin. Erotessa ystävätär oli antanut Raisalle 20 markkaa, minkä jälkeen Räisänen siirtyi Hämeenkadun toiselle puolelle. Tämän jälkeen ystävättärellä ei ole Räisäsestä havaintoa. Ystävätär ja hänen poikaystävänsä lähtivät jatkamaan iltaa Huittisten Seurahuoneelle.lähde?

Poliisin tiedotuksessa on alun perin annettu ymmärtää, että ystävätär olisi mennyt Tampereen Seurahuoneelle, mutta vasta vuonna 2009 on tullut esiin, että kyseessä olikin Huittisten Seurahuone, kenties tarkoituksellisesti, jotta väärät tai vääriksi epäillyt silminnäkijähavainnot saataisiin eliminoitua.lähde?

Uudet todistajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kadotessaan Raisalla oli yllään musta bleiseri ja punainen hihaton toppi sekä lyhyt minihame.

Vuonna 2009 esiin tulleiden uusien todistajien mukaan lyhyeen mustaan hameeseen ja punaiseen, hihattomaan toppiin pukeutunut nuori nainen oli kävellyt yksin heitä vastaan Kuninkaankadun ja Hämeenkadun risteyksessä vähän ennen puoltayötä. Hän oli kävellyt nopeasti ja määrätietoisesti ja kääntynyt Hämeenkadulta Kuninkaankadun kävelykadulle.

Todistajapariskuntaa oli palellut, vaikka heilläkin oli ollut päällystakit päällään, ja juuri vähäisen vaatetuksensa vuoksi nuori nainen oli jäänyt heidän mieleensä. Lämpötila oli ollut nollassa ja oli tuullut vähän. Todistajien tarina on sittemmin vahvistettu Kauppakadun valvontakameran nauhan mukaan. Pariskunta näkyy nauhalla kävelemässä kello 23.53. Pariskunnan havainto on toistaiseksi viimeinen varma havainto Räisäsestä elossa.

Vuonna 2015 tamperelainen taksinkuljettaja ilmoitti ottaneensa kyytiin Tampereen keskustasta 16. ja 17. lokakuun välisenä yönä Räisäsen tuntomerkkeihin sopivan nuoren naisen. Mukana oli ollut eteläeurooppalaisen tai esimerkiksi turkkilaisen näköinen mies, joka oli naista lyhyempi, ja jonka ikää oli vaikea arvioida. Kuljettaja vei heidät miehen pyynnöstä osoitteeseen Multiojankatu 28.[4]

Etsinnät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskusrikospoliisin Tampereen yksikön tutkinnanjohtajan Paavo Tuomisen mukaan seuraavana päivänä tehdyn katoamisilmoituksen jälkeen Näsijärven pohjaa tutkittiin erikoisesti tähän tarkoitukseen tarkoitetulla tutkimusveneellä kaikuluotainten avulla niiltä osin, joilta ruumiin löytyminen katsottiin todennäköiseksi. Tammerkoski on tyhjennetty kerran vuodessa, eikä Räisäsen ruumista löytynyt sieltäkään. Ruumiskoirien avulla on tutkittu muun muassa Pyhäjärveä sekä pienempiä jokia ja ojia. Mitään ei kuitenkaan ole löytynyt.

Tutkinnan jatkuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkinta siirtyi syksyllä 2005 keskusrikospoliisin hoidettavaksi.

Tutkinnan aikana on ollut useita eri tutkintalinjoja, joista erikoisin liittyy syksyllä 2005 saatuun vihjeeseen, joka liittyy mustaan limusiinityyppiseen museoautoon, jonka on epäilty liittyneen Räisäsen katoamiseen. Uusista varmoista todistajista huolimatta poliisi pitää silti mahdollisena, että Räisänen olisi noussut auton kyytiin. Hän on saattanut olla kyydissä hetkisen tai sitten vain välillä poistunut kyydistä.

Heti tutkinnan alussa poliisi sai tietoonsa, että Räisäsen tuntomerkkejä vastaava nainen olisi käynyt Tampereen ravintola Seurahuoneella todistajan arvion mukaan kello 23:n ja 24:n välillä. 40-vuotias mies on kertonut tanssittaneensa noin 18-vuotiasta naista muutaman kappaleen ajan. Nainen oli ollut kylmissään ja etsinyt aikaisemmin ravintolaan tulleeksi olettamiaan kavereitaan. Tanssimisen jälkeen mies ei enää nähnyt naista ravintolassa. Tämä todistus on sittemmin uusien todistajien jälkeen noussut uuteen valoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]