Luettelo avaruusjärjestöistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Avaruusjärjestö tai avaruushallinto on joko yhden maan tai useiden valtioiden yhteinen organisaatio, joka johtaa ja rahoittaa avaruustoimintaa. Avaruusjärjestöihin ei lasketa asevoimien avaruustoimintaa ja sotilaallisen avaruustoiminnan hallintoa.

Osa avaruusjärjestöistä on valtion virastoja kuten Yhdysvaltain Nasa, valtion säätiöitä tai yhtiötä kuten Ranskan CNES. Toisinaan – esimerkiksi Saksan DLR:n tapauksessa – avaruusjärjestöt ovat tutkimuskeskuksia, jotka sekä ohjaavat ja rahoittavat että myös ovat itse satelliittien rakentajia. Nämäkin organisaatiot ovat valtion budjettitalouden sääntöjen ohjauksessa. Avaruustoiminnan ollessa vähäisempää sen hallinto on voitu delegoida vastuuministeriöiltä esimerkiksi yliopistoon, kuten Tanskan tapauksessa. Muun muassa Suomen, Espanjan ja Irlannin kohdalla avaruushallinto on delegoitu teknologian kehittämisen rahoitusorganisaatioon.

Eri maiden avaruustoiminnan kapasiteetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruusmaa-käsite syntyi 1950-luvulla. Sen kriteerit ovat tiukasti ottaen: Maa on laukaissut omalla kantoraketilla, oman satelliitin omasta laukaisukeskuksesta, joka voi olla ko. maassa tai sen hallinnassa muualla. Kyky toteuttaa miehitettyjä avaruuslentoja samoin ehdoin merkitsee vahvempaa avaruusmaata. Väljempi kriteeristö: Valtio on rakentanut oman satelliitin ja operoi sitä. Alla oleva taulukko peilaa eri maiden kyvykkyyttä toteuttaa itsenäisesti erilaisia avaruuslentoja.

Väri kuvaa järjestön toimintakapasiteettia seuraavasti:

  Omistaa, valmistaa ja käyttää miehitettyjä avaruusaluksia; omistaa, valmistaa ja laukaisee kantoraketteja tai avaruussukkuloita; omistaa, valmistaa ja käyttää satelliitteja
  Omistaa, valmistaa ja laukaisee kantoraketteja tai avaruussukkuloita; valmistaa ja käyttää satelliitteja
  Valmistaa ja käyttää satelliitteja
  Ei mitään edellisistä kyvyistä, mutta voi omistaa muualla valmistettuja satelliitteja ja operoida niitä
Nimi Lyhenne Maa Perustettu Lakkautettu Kotisivu Viite
Aasian ja Tyynenmeren monenkeskistä yhteistyötä avaruustekniikka ja sovellukset
(kiinaksi: 亚太空间技术应用多边合作会议‎)
AP-MCSTA  Kiina
 Pakistan
 Thaimaa
helmikuu 1992 www.apmcsta.org [1]
Aasian ja Tyynenmeren alueellinen avaruusjärjestön foorumi
(japaniksi: アジア太平洋地域宇宙機関会議)
APRSAF  Australia
 Bangladesh
 Bhutan
 Brunei
 Filippiinit
 Indonesia
 Intia
 Japani
 Kambodža
 Kanada
 Kiina
Korean tasavalta
 Laos
 Malesia
 Mongolia
 Myanmar
   Nepal
 Pakistan
 Ranska
 Saksa
 Singapore
 Sri Lanka
 Thaimaa
 Uusi-Seelanti
 Venäjä
 Vietnam
 Yhdysvallat
1993 - www.aprsaf.org [2]
Aasian-Tyynenmeren avaruusyhteistyöjärjestö
(kiinaksi: 亚太空间合作组织)
APSCO  Bangladesh
 Indonesia
 Iran
 Kiina
 Pakistan
 Peru
 Thaimaa
 Turkki
2005-10-2828. lokakuuta 2005 - www.apmcsta.org [3]
Alankomaiden avaruustutkimusinstituutti
(hollanniksi: Stichting Ruimteonderzoek Nederland)
SRON  Alankomaat 1983 www.sron.nl
Agentschap NL<br / Edeltäjät ensin NIVR (hollanniksi: Nederlands Institut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart), 2009 alkaen SenterNovem  Alankomaat Agentschap NL lähde?
Algerian avaruusjärjestö
(arabiaksi: الوكالة الفضائية الجزائرية‎)
(ranskaksi: Agence Spatiale Algérienne
ASAL  Algeria 2002-01-1616. tammikuuta 2002 www.asal-dz.org lähde?
Argentiinan avaruuskomissio
(espanjaksi: Comisión Nacional de Actividades Espaciales)
CONAE  Argentiina 1991 www.conae.gov.ar [1]
Argentiinan avaruustutkimuskomissio
(espanjaksi: Comisión Nacional de Investigaciones Espaciales)
CNIE  Argentiina 1961 1991 [1]
Azerbaidžanin ilma- ja avaruuskeskus
(azeriksi: Azərbaycan Milli Aerokosmik Agentliyinin)
AMAKA  Azerbaidžan 1992-02-2121. helmikuuta 1992 www.science.az/en/amaka/agentlik/index.htm
Bangladeshin avaruustutkimuksen ja kaukohavainnon järjestö
englanniksi: Space Research and Remote Sensing Organization)
SPARRSO  Bangladesh 1980 sparrso.gov.bd [2]
Belgian avaruustutkimusinstituutti
(hollanniksi: Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie)
(ranskaksi: Institut d’Aéronomie Spatiale de Belgique)
BIRA-IASB  Belgia 1964-11-2525. marraskuuta 1964 www.aeronomie.be [3]
Bolivian avaruusjärjestö  Bolivia Helmikuu 2010
Brasilian avaruusjärjestö
(portugaliksi: Agência Espacial Brasileira)
AEB  Brasilia 1994-02-1010. helmikuuta 1994 www.aeb.gov.br [4]
Britannian avaruuskeskus, jonka korvaa v. 2010-2011 UK Space Agency
(englanniksi: British National Space Centre)
BNSC  Yhdistynyt kuningaskunta 1985-11-2020. marraskuuta 1985 www.bnsc.gov.uk lähde?
Bulgarian tiedeakatemian alainen avaruustutkimusinstituutti
(bulgariaksi: Българска академия на науките; Институт за космически изследвания)
ИКИ-БАН
SRI-BAS
 Bulgaria 1969 www.space.bas.bg lähde?
Consultative Committee for Space Data Systems CCSDS Italia Agenzia Spaziale Italiana (ASI)
Yhdistynyt kuningaskunta British National Space Centre (BNSC)
Kanada Canadian Space Agency (CSA)
Ranska Centre National d’Études Spatiales (CNES)
Kiina China National Space Administration (CNSA)
Saksa Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt (DLR)
Euroopan avaruusjärjestön logo.svg European Space Agency (ESA)
Brasilia Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE)
Japani Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
Yhdysvallat National Aeronautics and Space Administration (Nasa)
Venäjä Russian Federal Space Agency (RFSA)
1982 public.ccsds.org [4]
Ecuadorin avaruusjärjestö
(espanjaksi: Agencia Espacial Civil Ecuatoriana)
EXA  Ecuador 2007-11-011. marraskuuta 2007 exa.ec
National Authority for Remote Sensing and Space Sciences
(arabiaksi: الهيئة العامة للاستشعار عن بعد وعلوم الفضاء)
NARRS  Egypti 1994 www.narss.sci.eg lähde?
Espanjan ilmailu- ja avaruustekniikan instituutti
(espanjaksi: Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial)
INTA  Espanja 1942 www.inta.es lähde?
Etelä-Afrikan avaruusjärjestö
(englanniksi: South African National Space Agency)
SANSA  Etelä-Afrikka
Euroopan avaruusjärjestö
(englanniksi: European Space Agency)
ESA  Itävalta
 Belgia
 Tanska
 Suomi
 Ranska
 Saksa
 Kreikka
 Irlanti
 Italia
 Luxemburg
 Alankomaat
 Norja
 Portugali
 Espanja
 Ruotsi
 Sveitsi
 Yhdistynyt kuningaskunta
1975 www.esa.int [5][6]
Indonesian ilmailu- ja avaruusinstituutti (indonesiaksi: Lembaga Antariksa dan Penerbangan Nasional) LAPAN  Indonesia 1964-11-2727. marraskuuta 1964 www.lapan.go.id lähde?
Intian avaruustutkimusjärjestö
(hindiksi: भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन)
इसरो
ISRO
 Intia 1969-08-1515. elokuuta 1969 www.isro.org lähde?
Iranin avaruusjärjestö
(persiaksi: سازمان فضایی ایران)
ISA  Iran 2004 www.isa.ir lähde?
Israelin avaruusjärjestö
(hepreaksi: ‏סוכנות החלל הישראלית‎)
סל"ה
ISA
 Israel huhtikuu 1983 lähde?
Italian avaruusjärjestö
(italiaksi: Agenzia Spaziale Italiana)
ASI  Italia 1988 www.asi.it lähde?
Itävallan avaruusjärjestö, osa FFG:tä
(saksaksi: Agentur für Luft- und Raumfahrt)
ASL  Itävalta 1972-07-1212. heinäkuuta 1972 www.ffg.at [7][8]
Japanin avaruusjärjestö
(japaniksi: 宇宙航空研究開発機構)
JAXA  Japani 2003-10-011. lokakuuta 2003 www.jaxa.jp [9]lähde?
Kanadan avaruusjärjestö
(englanniksi: Canadian Space Agency)
(ranskaksi: Agence spatiale canadienne)
CSA eli ASC  Kanada 1989-03-011. maaliskuuta 1989 www.space.gc.ca lähde?
Kazakstanin avaruustutkimusinstituutti SRI  Kazakstan 1991 nffc.infospace.ru/inform/sri-kaz.htm lähde?
Kiinan kansantasavallan avaruushallinto
(kiinaksi: 中国国家航天局)
CNSA  Kiina 1993-04-2222. huhtikuuta 1993 www.cnsa.gov.cn [10]
Kiinan tasavallan avaruusjärjestö
(kiinaksi: 國家太空中心)
NSPO Kiinan tasavalta lokakuu 1991 www.nspo.org.tw lähde?
Kolumbian avaruuskomissio
(espanjaksi: Comisión Colombiana del Espacio)
CCE  Kolumbia 2006-07-1818. heinäkuuta 2006 www.cce.gov.co lähde?
Korean avaruusteknologian komitea
(koreaksi: 조선우주공간기술위원회‎)
engl. KCST Korean demokraattinen kansantasavalta 1980-luvulla? lähde?
Korean ilma- ja avaruustutkimuksen instituutti
(koreaksi: 조선우주공간기술위원회)
KARI Korean tasavalta 1981 www.kari.kr lähde?
Kreikan avaruussjärjestö
(kreikaksi: Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης)
ΙΔΕΤ
ISARS
 Kreikka 1955 www.space.noa.gr lähde?
Malesian avaruusjärjestö
(malaijiksi: Agensi Angkasa Negara)
ANGKASA  Malesia 2002 www.angkasa.gov.my [11]
Meksikon avaruusjärjestö
(espanjaksi: Agencia Espacial Mexicana)
AEXA tai
AEM
 Meksiko As of 2009 pending approval lähde?
Meksikon ulkoavaruuskomissio
(espanjaksi: Comisión Nacional del Espacio Exterior)
CONEE  Meksiko 1976 lähde?
Mongolian kaukohavaintokeskus NRSC  Meksiko 1976 lähde?
Nigerian avaruusjärjestö NASRDA  Nigeria 1998 www.nasrda.net lähde?
Norjan avaruuskeskus
(norjaksi: Norsk Romsenter)
NRS
NSC
 Norja 1987 www.spacecentre.no lähde?
Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation CSIRO  Australia 1926 www.csiro.au [12]
Pakistanin avaruus- ja kaukohavaintotutkimuksen komissio
(urduksi: پاکستان خلائی و بالافضائی تحقی)
سپارکو
SUPARCO
 Pakistan 1961-09-1616. syyskuuta 1961 www.suparco.gov.pk lähde?
Perun ilma- ja avaruustutkimuksen kehityskomissio
(espanjaksi: Comisión Nacional de Investigación y Desarrollo Aeroespacial)
CONIDA  Peru 1974-06-1111. kesäkuuta 1974 www.condia.gob.pe lähde?
Portugalian avaruusseura
(portugaliksi: Companhia Espacial Portuguesa)
CEP
PSC
 Portugali 1989 www.cep.pt lähde?
Puolan avaruustutkimuskeskus
(puolaksi: Centrum Badań Kosmicznych PAN)
CBK-PAN
SRC
 Puola 1977 www.cbk.waw.pl lähde?
Ranskan avaruustutkimuskeskus
(ranskaksi: Centre National d'Études Spatiales)
CNES  Ranska joulukuu 1961 www.cnes.fr lähde?
Romanian avaruusjärjestö
(romaniksi: Agenţia Spaţială Română)
ASR
ROSA
 Romania 1991 www.rosa.ro lähde?
Ruotsin avaruushallinto
(ruotsiksi: Rymdstyrelse)
SNSB  Ruotsi 1972 www.snsb.se lähde?
Saksan ilmailu- ja avaruuskeskus
(saksaksi: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt)
DLR  Saksa 1969 www.dlr.de lähde?
Sveitsin avaruustoimisto
englanniksi: Swiss Space Office)
SSO  Sveitsi www.sso.admin.ch lähde?
Tanskan avaruustutkimusinstituutti (tanskaksi: Dansk Rumforskningsinstitut) DRKI
DSRI
 Tanska 2005-01-011. tammikuuta 2005 2006-12-3131. joulukuuta 2006 http://www.space.dtu.dk/ lähde?
Tanskan teknillisen yliopiston avaruustutkimusinstituutti (tanskaksi: Danmarks Tekniske Universitet - Institut for Rumforskning og -teknologi) DTU Space  Tanska 2006-01-011. tammikuuta 2006 http://www.space.dtu.dk/
Thaimaan paikkatiedon ja avaruuteknologian kehityskeskus
(thaiksi: สำนักงานพัฒนาเทคโนโลยีอวกาศและภูมิสารสนเทศ)
GISTDA  Thaimaa 2002-11-022. marraskuuta 2002 www.gistda.or.th lähde?
Tšekin avaruustoimisto
(tšekiksi: Česká kosmická kancelář)
ČKK
CSO
 Tšekki marraskuu 2003 www.czechspace.cz lähde?
Tunisian kaukohavaintokeskus
(arabiaksi: المركز الوطني للإستشعار عن بعد‎)
CNT  Tunisia 1988 www.cnt.nat.tn lähde?
Ukrainan avaruusjärjestö
ukrainaksi: Національне космічне агентство України)
НКАУ
НКАУ
NSAU
 Ukraina 1992-03-022. maaliskuuta 1992 www.nkau.gov.ua lähde?
Unkarin avaruustoimisto
(unkariksi: Magyar Űrkutatási Iroda)
MŰI
HSO
 Unkari tammikuu 1992 www.hso.hu lähde?
Uruguayn ilmailu- ja avaruustutkimuskeskus
(espanjaksi: Centro de Investigación y Difusión Aeronáutico-Espacial)
CIDA-E  Uruguay 1975-08-055. elokuuta 1975 www.rosa.ro lähde?
Venezuelan avaruusjärjestö
(espanjaksi: Agencia Bolivariana para Actividades Espaciales)
ABAE  Venezuela 2008-01-011. tammikuuta 2008 www.dlr.de lähde?
Venäjän avaruusjärjestö
(venäjäksi: Федеральное космическое агентство)
РФКА (Roscosmos)
RFSA
 Venäjä 1992 www.roscosmos.ru lähde?
Neuvostoliiton avaruusohjelma CCCP  Neuvostoliitto 1950-luvun alussa v. 1991 lopussa lähde?
Yhdistyneiden kansakuntien ulkoavaruusasioiden osasto
englanniksi: United Nations Office for Outer Space Affairs)
UNOOSA  Yhdistyneet kansakunnat 1958-12-1313. joulukuuta 1958 www.unoosa.org [13]
Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto
englanniksi: National Aeronautics and Space Administration)
NASA  Yhdysvallat 1958-10-011. lokakuuta 1958 www.nasa.gov [14]

Suurimmat siviiliavaruusjärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla oleva taulukko listaa eri valtioiden rahallisen panostuksen avaruustoimintaan. Yhdysvaltain kohdalla Yhdysvaltain ilmavoimien ja CIAn yhteenlaskettu panostus on suurempi kuin listatan mainitsema Nasan panostus. Muiden maiden kohdalla sotilaallinen avaruustoiminta on ainakin osin mukana taulukon tiedoissa. Useiden maiden – etenkin Venäjä, Intia ja Kiina – listatut euro- tai dollarimääräiset luvut antavat harhaanjohtavan pienen volyymin verrattuna kyseisten maiden tekemiin avaruuslentojen määrään, alalla toimivien insinöörien ja tutkijoiden määrään ja niin edelleen verrattuina.

Maa Järjestö Budjetti
 Yhdysvallat Nasa 16 miljardia dollaria
Flag of Europe.svg Euroopan unioni ESA (Euroopan avaruusjärjestö) 4,26 miljardia dollaria
 Ranska CNES (Centre national d’études spatiales) 2,49 miljardia dollaria
 Japani JAXA (Japanin avaruusjärjestö) 2,0 miljardia dollaria
 Venäjä RKA (Venäjän avaruujärjestö) 1,4 miljardia dollaria
 Italia ASI (Agenzia Spaziale Italiana) 1,35 miljardia dollaria
 Saksa DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt in der Helmholz-Gemeinschaft) 1,242 miljardia dollaria
 Intia ISRO (Indian Space Research Organization) 815 miljoonaa dollaria
 Kiina CNSA (Kiinan avaruushallinto) 500 miljoonaa dollaria
 Yhdistynyt kuningaskunta BNSC (British National Space Centre-> UK Space Agency) 414 miljoonaa dollaria[15]
 Kanada CSA (Canadian Space Agency) 321 miljoonaa dollaria
 Ukraina Ukrainan avaruusjärjestö (NSAU, National Space Agency of Ukraine) 250-300 miljoonaa dollaria
 Belgia Belgian science policy and space policy 230 miljoonaa dollaria
 Brasilia AEB (Brazilian Space Agency) 219 miljoonaa dollaria[16]
 Espanja CDTI (Espanjan teknologiakeskus) 175 miljoonaa dollaria
 Alankomaat NIVR Alankomaiden ilmailu- ja avaruusinstituutti->SenterNovem-> Netherlands Space Office (Agenschap NL:n osa) 160 miljoonaa dollaria
Korean tasavalta KARI (Korea Aerospace Research Institute) 150 miljoonaa dollaria
 Sveitsi SSO (Swiss Space Office) 110 miljoonaa dollaria
 Ruotsi Ruotsin avaruushallinto (Rymdstyrelse) 100 miljoonaa dollaria
Koko maailma yhteensä 31,8 miljardia dollaria

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Luettelo avaruusjärjestöistä.