Avaruuslentokone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avaruuslentokone

Avaruuslentokone on kiitotieltä lähtevä ja lentokoneen tavoin ilmakehän alaosien läpi kulkeva avaruusalus. Avaruussukkulat olivat ainoa operatiivisessa käytössä ollut miehitetty avaruuslentokone. Ne tosin laukaistiin pystysuoraan kahdella apuraketilla ja sukkulan kolmella omalla rakettimoottorilla, joten niitä ei tavallisesti kuitenkaan lasketa avaruuslentokoneiksi. Sukkulat palaavat Maahan liitämällä ilmakehän läpi ja laskeutuvat kiitotielle. X-37 on yhdysvaltalainen Yhdysvaltain ilmavoimien käyttämä miehittämätön kantoraketilla pystysuoraan laukaistava avaruuslentokone, kokoluokaltaan pienoisavaruussukkula.

Toimivia avaruuslentokoneita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • North American X-15 oli toimiva avaruuslentokone 1960-luvun alussa, mutta sekään ei pystynyt saavuttamaan vakaata kiertorataa. Se kuitenkin pystyi liikehtimään avaruudessa ohjausrakettimoottoreiden avulla.
  • SpaceShipOne (Yhdysvallat) on avaruuslentokoneen prototyyppi. Se ei nouse kiitotieltä omin voimin vaan emoaluksen kyydissä. Se ei myöskään pysty saavuttamaan kiertorataa eikä edes lentämään avaruudessa.

Suunniteltuja avaruuslentokoneita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Avaruuslentokone.