Sänger

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo avaruussukkulaprojektista. Tutkija Eugen Sängeristä on erillinen artikkeli
Sänger-avaruussukkulan malli Technik-Museum Speyerissä.

Sänger oli Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen (saks. DLR - Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V.) avaruussukkula-projekti, jota kehitettiin pätkittäin 1960-luvulta 1990-luvulle asti. Se sai nimensä avaruussukkulan ensimmäisen kehittäjän itävaltalaisen Eugen Sängerin mukaan, joka kehitti Silbervogel-suunnitelmaansa 1930-luvulta vuoteen 1945.

Sänger-avaruussukkula[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukkulaa kehitti Junkersin lentokonetehdas vuodesta 1961. Konseptin idea oli kuljettaa sukkula lentokoneen selässä ja laukaista se kiertoradalle 30 km korkeudella stratosfäärissä. Sängerin piti kuljettaa kaksi astronauttia. Hanke päättyi vuonna 1974, hieman öljykriisin jälkeen.

Sänger II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sänger II-projekti oli Saksan avaruushallinnon 1980-luvulla aloittama jatkohanke avaruussukkulan kehittämiseksi. Sen tekninen toteutus oli Messerschmitt-Bölkow-Blohm-yhtiön käsissä. Tässäkin ensimmäinen vaihe oli lentokone, josta sukkula laukaistaan korkealla ilmakehässä. Tämän vaiheen suurin nopeus olisi ollut Mach 7 ja sukkula kiihdyttäisi omilla moottoreillaan ratanopeuteen avaruudessa.

Projekti päättyi vuonna 1995 Euroopan avaruustoiminnan monien suurhankkeiden alasajon vuosi.