SpaceShipOne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SpaceShipOne
SS1 onnistuneen avaruuslentonsa jälkeen
SS1 onnistuneen avaruuslentonsa jälkeen
Tyyppi Avaruuslentokone
Valmistaja Scaled Composites
Suunnittelija Burt Rutan
Ensilento 21. kesäkuuta 2004 (ensimmäinen avaruuslento)
Valmistusmäärä 1
Muunnelmat SpaceShipTwo
SpaceShipOne ja White Knight lähdössä viimeiselle lennolleen syyskuussa 2004

SpaceShipOne on lentokonesuunnittelija Burt Rutanin yksityisesti kehittämä avaruuslentokone. SpaceShipOnen mallinumero on 316 ja sen rekisteritunnus N328KF. (Alun pitäen koneelle haettiin numeroa N100KM, koska haluttiin tavoitella 100 kilometrin korkeutta. Numero oli jo varattu, joten numeroksi tuli N328KF, eli "328 000 jalkaa", lähes sama korkeus.) Alus on rekisteröity purjelentokoneeksi. Koneen on tarkoitus olla yksinkertaisen ja edullisesti käytettävän avaruusaluksen malli.

Lento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SpaceShipOne lennossa

SpaceShipOne laukaistaan siten, että ensin erityinen kuljetuslentokone, White Knight, vie aluksen noin 15 kilometrin korkeuteen. Sitten alus irrotetaan emokoneesta ja se käynnistää hybridirakenteisen rakettimoottorinsa ja kone ohjataan lähes suoraan ylöspäin. Emokone aloittaa paluunsa maahan. Kun SpaceShipOne saavuttaa suunnitellun suborbitaalisen lentokorkeutensa, sen moottori sammutetaan ja siivet käännetään yläasentoon. Sitten alus alkaa palata takaisin alempaan ilmakehään ja siivet lasketaan ala-asentoon. Lentorata on paraabelin muotoinen ballistinen lentorata. Lopuksi ohjaaja ohjaa aluksen liitokoneena kiitotielle laskuun.

Koneen lakikorkeus on hieman yli 100 kilometriä ja sillä tavoiteltiin Ansari X-Prize -palkintoa. Alus teki ensimmäisen avaruuslentonsa 21. kesäkuuta 2004, jolloin pilotti Mike Melvillistä tuli maailman ensimmäinen siviiliastronautti. Tämä oli tekninen koelento. Ensimmäinen onnistunut kilpailulento tehtiin 29. syyskuuta 2004 ja toinen lennettiin 4. lokakuuta 2004. Toinenkin lento onnistui, joten SpaceShipOne voitti palkinnon. Jälkimmäisen lennon pilottina oli Brian Binnie.

Tekniikkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koneen rakettimoottori käyttää polttoaineena HTPB-kumia ja nestemäistä typpioksidia hapettimena.[1][2]

Liiketoimintasuunnitelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SpaceShipOne-projektia rahoittaa Microsoftin perustajiin kuuluva Paul Allen, ja myös Virgin-lentoyhtiön omistaja Richard Branson on kiinnostunut projektista, luvaten lennättää ensimmäiset avaruusturistit 200 000 euron hintaan. Bransonin omistaman Virgin Galactic yhtiön uusi avaruuslentokone SpaceShipTwo aloitti koelentonsa 2010 ja turistilentotoiminnan oli tarkoitus alkaa 2013.[3] SpaceShipTwo tuhoutui koelennolla 31. lokakuuta 2014.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tariq Malik: SpaceShipOne Rocket Engine Gets an Upgrade space.com. 13.9.2004. Viitattu 22.6.2023. (englanniksi)
  2. Tariq Malik: Historic rocket powered by rubber fuel nbcnews.com. 17.6.2004. Viitattu 22.6.2023. (englanniksi)
  3. Virgin Galactic space tourism could begin in 2013 26.10.2007. BBC News. Viitattu 25.1.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta SpaceShipOne.
Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.