Bulgarian avaruusjärjestö

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bulgarian avaruusjärjestö eli Bulgarian Tiedeakatemian alainen Avaruustutkimusinstituutti (SRI-BAS) koordinoi Bulgarian avaruustoimintaa.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bulgarian avaruustoiminta käynnistyi vuonna 1969, jolloin Tiedeakatemiaan luotiin avaruusalan elin. Sitä seurasi useiden vuosien innostuneen toiminnan jakso. Ensimmäinen bulgarialainen avaruuslaite P-1 laukaistiin vuonna 1972, ja Bulgariasta tuli sen oman laskutavan mukaan 18. avaruusmaa. Arvio lienee oikea, mutta suurvallat ovat määritelleet avaruusmaan käsitteen huonosti rajatessaan sen kytkeytyväksi rakettitekniikaan ja miehitettyihin lentoihin.

Vuonna 1975 Bulgariaan perustettiin Avaruustutkimuksen keskuslaboratorio (Central Laboratory for Space Research, CLSR). Bulgaria otti osaa SEV-maiden Intercosmos-ohjelmaan rakentamalla avaruuslaitteita useisiin Interkosmos-satelliitteihin ja luotainraketteihin. Bulgarialainen kosmonautti lensi vuonna 1979 Sojuz 33-aluksella. Bulgarialainen kosmonautti on vieraillut sekä Saljut 6- ja Mir-avaruusasemilla. Vuonna 1981 laukaistiin kaksi ”Intercosmos Bulgaria - 1300”- ja ”Meteor-Proroda”-satelliittia, joiden koko hyötykuorma oli bulgarialainen. Samana vuonna käynnistettiin Bulgarian kansallinen avaruusohjelma.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SRI-BASin työvoima on nykyisin 135 henkeä. Sillä on useita laboratorioita eri kaupungeissa. Siihen kuuluu "COSMOS Scientific-Production Enterprise"-yritys, joka toimii Stara Zagorassa. Bulgaria