Korean avaruusteknologian komitea

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Korean avaruusteknologian komitea (hangul 조선우주공간기술위원회, hanja 朝鮮宇宙空間技術委員會) on Korean demokraattisen kansantasavallan (Pohjois-Korean) avaruusjärjestö, joka on perustettu 1980-luvulla.[1]

Sen toiminta perustuu – kuten kaikkien omia kantoraketteja kehittäneiden maiden kohdalla on – yhteistoimintaan puolustusvoimien rakettikehitykseen.kenen mukaan?

Komitea johtaa avaruustutkimusta ja satelliittien kehittämistä. 12. maaliskuuta 2009 Korean demokraattinen tasavalta solmi YK:n alaisen Outer Space Treaty -sopimuksen ja satelliittien rekisteröintikonvention.[2]. Maa oli ennen tätä laukaissut Kwangmyŏngsŏng-2-satelliittinsa avaruuteen.

Komitea johtaa Musudan-ri-avaruuskeskuksen toimintaa ja on kehittänyt Paektusan- ja Unha-kantoraketit ja Kwangmyŏngsŏng-satelliitit. Ensimmäisen Kwangmyŏngsŏng-1-satelliitin laukaisu tehtiin 31. elokuuta 1998. Länsimaat eivät ole tunnustaneet kumpaakaan onnistuneeksi. Vuoden 2009 laukaisu johti länsimaiden lisääntyneeseen painostukseen syyttäen maata mannertenvälisen ohjuksen laukaisukokeesta.

Pohjois-Korea on esittänyt kaavailuja jopa miehitetyistä lennoista vaikka sen rakettikapasiteetti ei selvästikään riitä sellaiseen avaruustoimintaan.[3]

Maalla on pitkään ollut yhteistyötä Pakistanin ja Iranin islamilaisen tasavallan kanssa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]