Bolivian avaruusjärjestö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bolivian avaruusjärjestö on helmikuussa 2010 perustettu Bolivian valtion organisaatio, joka ohjaa, valvoo ja rahoittaa Bolivian avaruustoimintaa.

Organisaation alkubudjetti on yksi miljoona dollaria. Se valvoo bolivialaisen Tupac Katari -tietoliikennesatelliitin toteutusta. Se on nimetty 1700-luvulla Espanjan kolonialismia vastaan taistelleen varhaisen Túpac Katari-vapaustaistelijan mukaan. Satelliitti perustuu kiinalaiseen DFH-4-tietoliikennesatelliittiin. [1] Satelliitti rakennetaan Kiinassa, mutta Bolivian tulee luoda sitä varten maajärjestelmät, ohjauskeskus jne. Maaliskuussa 2010 ilmoitettiin Kiinan laukaisevan satelliitin - vaikka Bolivialla on geostationaarisella kiertoradalla kaksikin paikkaa satelliiteille, länsimaiden johtama ITU aikaansai vuoden pituiset neuvottelut Bolivian oikeudesta käyttää niitä C- ja Ku-kaistan lähetyksiin. Luxembourgilainen SES Astra sai tässä yhteydessä tehtyä tietoliikennesatelliitin vuokrasopimuksen Andien maiden kanssa, joiden paikka GEO-radalla oli uhattuna.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.