Luettelo Formula 1 -maailmanmestareista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Formula 1 -sarjan maailmanmestareista. F1-mestaruudesta on kilpailtu vuodesta 1950 lähtien. Eniten mestaruuksia on Michael Schumacherilla, seitsemän. Iältään vanhin maailmanmestari on Juan Manuel Fangio (kaudella 1957 hän oli 46 vuoden 41 päivän ikäinen) ja nuorin on Sebastian Vettel (kaudella 2010 hän oli 23 vuoden 134 päivän ikäinen).[1]

Mestarit kausittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1950-59

Kausi Kuljettaja
1950 Italia Giuseppe Farina[2]
1951 Argentiina Juan Manuel Fangio[3]
1952 Italia Alberto Ascari[4]
1953 Italia Alberto Ascari[5]
1954 Argentiina Juan Manuel Fangio[6]
1955 Argentiina Juan Manuel Fangio[7]
1956 Argentiina Juan Manuel Fangio[8]
1957 Argentiina Juan Manuel Fangio[9]
1958 Yhdistynyt kuningaskunta Mike Hawthorn[10]
1959 Australia Jack Brabham[11]

1960-69

Kausi Kuljettaja
1960 Australia Jack Brabham[12]
1961 Yhdysvallat Phil Hill[13]
1962 Yhdistynyt kuningaskunta Graham Hill[14]
1963 Yhdistynyt kuningaskunta Jim Clark[15]
1964 Yhdistynyt kuningaskunta John Surtees[16]
1965 Yhdistynyt kuningaskunta Jim Clark[17]
1966 Australia Jack Brabham[18]
1967 Uusi-Seelanti Denny Hulme[19]
1968 Yhdistynyt kuningaskunta Graham Hill[20]
1969 Yhdistynyt kuningaskunta Jackie Stewart[21]


1970-79

Kausi Kuljettaja
1970 Itävalta Jochen Rindt[22]
1971 Yhdistynyt kuningaskunta Jackie Stewart[23]
1972 Brasilia Emerson Fittipaldi[24]
1973 Yhdistynyt kuningaskunta Jackie Stewart[25]
1974 Brasilia Emerson Fittipaldi[26]
1975 Itävalta Niki Lauda[27]
1976 Yhdistynyt kuningaskunta James Hunt[28]
1977 Itävalta Niki Lauda[29]
1978 Yhdysvallat Mario Andretti[30]
1979 Etelä-Afrikka Jody Scheckter[31]


1980-89

Kausi Kuljettaja
1980 Australia Alan Jones[32]
1981 Brasilia Nelson Piquet[33]
1982 Suomi Keke Rosberg[34]
1983 Brasilia Nelson Piquet[35]
1984 Itävalta Niki Lauda[36]
1985 Ranska Alain Prost[37]
1986 Ranska Alain Prost[38]
1987 Brasilia Nelson Piquet[39]
1988 Brasilia Ayrton Senna[40]
1989 Ranska Alain Prost[41]

1990-99

Kausi Kuljettaja
1990 Brasilia Ayrton Senna[42]
1991 Brasilia Ayrton Senna[43]
1992 Yhdistynyt kuningaskunta Nigel Mansell[44]
1993 Ranska Alain Prost[45]
1994 Saksa Michael Schumacher[46]
1995 Saksa Michael Schumacher[47]
1996 Yhdistynyt kuningaskunta Damon Hill[48]
1997 Kanada Jacques Villeneuve[49]
1998 Suomi Mika Häkkinen[50]
1999 Suomi Mika Häkkinen[51]


2000-09

Kausi Kuljettaja
2000 Saksa Michael Schumacher[52]
2001 Saksa Michael Schumacher[53]
2002 Saksa Michael Schumacher[54]
2003 Saksa Michael Schumacher[55]
2004 Saksa Michael Schumacher[56]
2005 Espanja Fernando Alonso[57]
2006 Espanja Fernando Alonso[58]
2007 Suomi Kimi Räikkönen[59]
2008 Yhdistynyt kuningaskunta Lewis Hamilton[60]
2009 Yhdistynyt kuningaskunta Jenson Button[61]

2010-19

Kausi Kuljettaja
2010 Saksa Sebastian Vettel[62]
2011 Saksa Sebastian Vettel[63]
2012 Saksa Sebastian Vettel[64]
2013 Saksa Sebastian Vettel[65]
2014 Yhdistynyt kuningaskunta Lewis Hamilton[66]
2015 Yhdistynyt kuningaskunta Lewis Hamilton[67]
2016 Saksa Nico Rosberg[68]
2017 Yhdistynyt kuningaskunta Lewis Hamilton[69]
2018 Yhdistynyt kuningaskunta Lewis Hamilton[70]
2019 Yhdistynyt kuningaskunta Lewis Hamilton[71]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Age and the F1 driver - from teenage stars to fast 50-year-olds Formula1.com. 22.10.2014. Formula One World Championship Limited. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)
  2. Nino Farina Wins Inaugural Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  3. Fangio Lays down His Marker ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  4. Ascari and Ferrari Completely Dominate ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  5. Dominant Ascari Takes a Second Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  6. Fangio's Second Title Marred by Marimon Death ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  7. Mercedes Domination Overshadowed by Le Mans Tragedy ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  8. Collins Helps Fangio Win Fourth Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  9. Moss Shines, but Fangio Takes Fifth Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  10. Hawthorn's Title in a Season of Tragedy ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  11. Cooper Powers Jack Brabham to the Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  12. Jack Brabham and Cooper Dominate again ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  13. Ferrari "Shark-Nose" Dominates under New Rules ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  14. Hill and BRM Triumph ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  15. The Unstoppable Jim Clark ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  16. Surtees Is Champion - on Two and Four Wheels ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  17. Lotus and Clark Triumph Again ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  18. Jack Brabham Wins under New Regulations ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  19. Hulme Takes Brabham to Second Consecutive Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  20. Hill Takes Title for the Grieving Lotus Team ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  21. Jackie Stewart in Unbeatable in the Matra ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  22. Jochen Rindt Becomes the First Posthumous Champion ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  23. Dominant Jackie Stewart Takes His Second Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  24. Emerson Fittipaldi Becomes the Youngest Champion ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  25. Tragedy Overshadows Jackie Stewart's Third Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  26. Fittipaldi Takes McLaren's First Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  27. Niki Lauda Dominates, but Year Is Marred by Hill's Death ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  28. Hunt Takes Title Despite Lauda's Bravery ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  29. Consistency Secures Niki Lauda a Second Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  30. Triumph and Tragedy for Lotus ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  31. Scheckter Wins as Ground-Effect Cars Dominate ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  32. Alan Jones Beats Nelson Piquet to the Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  33. Nelson Piquet Secures His First Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  34. Rosberg Takes the Championship with just One Win ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  35. Refuelling in, Ground-Effect out - Piquet Is Champion ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  36. Age Wins over Experience - Lauda Takes Another Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  37. Third Time Lucky as Alain Prost Takes the Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  38. Mansell Denied at the Last ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  39. Piquet Secures Third Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  40. Senna Wins Thrilling Japanese Finale to Land First Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  41. Prost Clinches Third Title after Collision in Japana ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  42. First Corner Collision in Japan Gives Senna Second Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  43. Senna Pips Mansell to Win Third Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  44. Dominant Mansell Romps to First Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  45. Prost Retires after Clinching Fourth Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  46. Death of a Legend Overshadows Schumacher's First Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  47. New Rivalry Born as Schumacher Brushes off Hill's Challenge ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  48. Hill Emulates Late Father to Lift Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  49. Questionable Tactics Fail to Derail Villeneuve Title Bid ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  50. Flying Finn Hakkinen Nets First Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  51. Hakkinen Edges Irvine to Claim Back-to-Back Titles ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  52. Millenium Ushers in New Era of Ferrari Dominance ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  53. Ferrari Dominance Leaves Rivals in Its Wake ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  54. Prancing Horse Gallops away as Title over by Mid-Season ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  55. The Schumacher Era Continues ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  56. Michael's Magnificent Seven ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  57. A First for Fernando ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  58. Alonso again ... just ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  59. Kimi Creeps up on Rivals to Snatch Drivers' Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  60. Lewis at the Last ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  61. Brawn, Button ... and Crashgate ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  62. Vettel Comes to the Fore ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  63. Dominant Vettel Cruises to Second Title ESPN. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  64. Sebastian Vettel on His Third Title F1 News. 25.11.2012. Autosport.com. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  65. Vettel Takes Title with Crushing Win F1 News. 27.10.2013. Autosport.com. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  66. Hamilton Wins Abu Dhabi GP and Title F1 News. 23.11.2014. Autosport.com. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  67. Hamilton Wins Third World Title in US F1 News. 25.10.2015. Autosport.com. Viitattu 1.11.2015. (englanniksi)
  68. Rosberg Seals Championship in Tense Finale F1 News. 27.11.2016. Autosport.com. Viitattu 27.11.2016. (englanniksi)
  69. Verstappen Wins, Hamilton Seals Championship F1 News. 29.10.2017. Autosport.com. Viitattu 4.11.2017. (englanniksi)
  70. Verstappen wins in Mexico, Hamilton takes title F1 News. 29.10.2018. Autosport.com. Viitattu 29.10.2018. (englanniksi)
  71. Hamilton seals sixth title but Bottas snatches win F1 News. 3.11.2019. Autosport.com. Viitattu 3.11.2019. (englanniksi)