Linnainmaa

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Koilliskeskus)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Tampereen kaupunginosaa. Oulussa sijaitsee Linnanmaan kaupunginosa.
Linnainmaan keskustaa

Linnainmaa on noin 6 000lähde? asukkaan kaupunginosa Itä-Tampereella, noin kuuden kilometrin päässä kaupungin keskustasta.[1] Linnainmaan rakennuskanta koostuu 1950–1960-luvuilla rakennetuista omakotitaloista sekä uudemmista kerros- ja rivitaloista.lähde?

Linnainmaan nimen alkuperä on ollut vaikeasti selvitettävissä. Isonjaon pöytäkirjoissa vuodelta 1785 mainitaan Linnama-niminen pelto, joka oli usean Messukylän talon yhteisomistuksessa; nimi voi täten viitata Linnan kantatilaan. Toisaalta pellon nimi on voinut olla myös Liinamaa eli pelto, jolla on viljelty pellavaa. Länsimurteissa pellavasta on käytetty nimitystä liina (ruots. lin) ja seudulla on tiettävästi viljelty pellavaa jo 1700-luvulla, minkä pohjalta voi olettaa kirjoitusasun Linnama olleen suomen kieltä taitamattoman kirjurin virheellinen merkintä. Myös kaupunginosan nykyinen nimi on epätarkka, sillä vanhat paikkakuntalaiset ovat käyttäneet nimitystä Jussilan alue siellä sijainneen Jussilan tilan mukaan. Linnainmaan ensimmäinen asemakaava vahvistettiin vuonna 1955 ja alueelle on 1970-luvulta lähtien syntynyt omakoti-, rivi- ja kerrostaloasutusta. Kadunnimistössä Alanikkilänkatu, Hannulankatu, Jussilankatu, Kirviälänkatu ja Ylinikkilänkatu viittaavat vanhoihin kantataloihin; Kirviälä oli 1960-luvulla esillä yhtenä vaihtoehtona kaupunginosan nimeksi.[2]

Linnainmaan kaupalliset palvelut ovat keskittyneet 1990-luvulta lähtien lähelle Tampereen itäisen ohikulkutien ja Lahdentien risteysaluetta. Kaupunginosan uudesta keskustasta, Koilliskeskuksesta, kehitetään Tampereen kolmatta aluekeskusta[3], joka palvelee linnainmaalaisten lisäksi myös muiden itäisten kaupunginosien asukkaita. Linnainmaalle avattiin vuonna 2009lähde? sekä Prisma että Citymarket.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leena Salminen, Janne Vainikainen, Kirsi Hämäläinen, Marko Nurminen: Tilastokatsaus Tampereelta 2007:2 (pdf) (sivu 21) Joulukuu 2007. Tampereen kaupunki. Viitattu 25.8.2013.
  2. Maija Louhivaara: Tampereen kadunnimet, s. 198–202. Tampereen museoiden julkaisuja 51, 1999, Tampere. ISBN 951-609-105-9.
  3. Toivo Hankonen: Koilliskeskuksen osayleiskaava (pdf) (sivu 7(pdf s.8)) Joulukuu 2004. Tampereen kaupunki, yhdyskuntapalvelut, kaavoitusyksikkö. Viitattu 25.8.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.